Beteende

KROPPSPRÅK

2006-03-21 23:00 #0 av: KerstinP

Till vad eller vem ägnar din hund sin uppmärksamhet och varför? Vill du ändra på något hos din hund? Fundera på vad, med och hur du ska motivera din hund.

Ska jag skälla på dem, matte?

Ska jag skälla på dem, matte?

 

Hunden är ett resultat av sitt arv, egenskaper och intressen, sina erfarenheter minnen olustiga eller trevliga. En hund har ett oerhört rikt kroppsspråk for att visa känslor. Föregå med gott exempel.

Vill du att hunden ska vara lugn, trygg och stilla, var lugn och trygg och stilla själv Ge Din hund förutsättningar att lyckas. Se till att din hund är i en sinnestämning som gör att den har möjlighet att klara sin situation.

Belöningar är till för att skapa lustfyllda minnen till nästa liknande situation. Se på din hund vad den tycker. Kroppsspråket talar alltid om vad hunden känner JUST NU inför det den ser, hör, luktar och känner.

Försök att åsidosätta egna tyckanden och åsikter om vad hunden borde fatta/kunna etc. Se till resultatet. En hund gör inget utan orsak. Alla reaktioner/beteenden beror på en utlösande signal/retning. Språk är utbyte av signaler oavsett det är i ljud skrift eller kroppsligen. För att kommunicera med hunden bör du bli medveten om ditt eget kroppsspråk dvs. vad hunden hör, vad du säger, tonfall, omedvetna rörelser, spänningar och vad som händer när du är tyst och stilla. Om ditt talspråk och kroppsspråk inte stämmer överens lär sig hunden att inte lita på vad du säger.

Aggressivitet är till för att skapa avstånd. Det är fullt naturlig att försöka hålla sig undan någon som är arg/irriterad, även för oss. Hunden kan inte avgöra varför, bara ATT du är arg.

Intresse är förväntan på något som skapas av tidigare erfarenheter och/eller medfödda egenskaper. Skapa ett intresse mot sådant som du vill att din hund ska ägna sin uppmärksamhet t ex mot dig själv.

Avled intresse från oönskade beteenden. Om lust till att  jaga skapas vid åsynen av en cykel kan du genom att leka med hunden så fort den får syn på en cykel (retningen) få cykeln att betyda lek och samarbete istället för jakt. Man omriktar beteendet.

Hunden måste få tid att lära sig. Det tar sex veckor att ändra en vana för människor och tre månader för det nya beteendet att bli en vana hos en hund.

Till vad/vem ägnar din hund sin uppmärksamhet och varför? Vill du ändra på något hos din hund? Fundera på vad, med och hur du ska motivera din hund. Vilka minnen bör du skapa?

Anmäl
2006-03-22 09:35 #1 av: Faxlin

Superbra artikel KerstinP, mycket tänkvärda saker där. Det är liksom detta som är den röda tråden genom hela lydnaden och samvaron med sin hund.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-03-22 11:33 #2 av: KerstinP

Tack så mycket Åsa, för de fina orden.

Anmäl
2006-03-22 16:18 #3 av: Faxlin

Varsegod, bara ärligt liksom.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-03-23 15:07 #4 av: CBA

Den var bra....väldigt mycket av det du skrev kan även sägas om hästar.

Mvh CBA

Anmäl
2006-03-25 19:26 #5 av: KerstinP

CBA Du får gärna plocka den och lägga ut på hästsidan om du vill.

Anmäl
2007-06-08 14:08 #6 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-06-09 01:07 #7 av: Lotta

Jättebra artikel...du är duktig du kerstin =)

Anmäl
2007-08-07 01:21 #8 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-07 01:31 #9 av: Lotta

Putt :)

Anmäl
2007-08-07 09:46 #10 av: AnneN

Kan du läsa din hunds kroppsspråk??

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-07 13:31 #11 av: [Quellii]

Jättebra artikel! :) Mycket lärorik :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.