10: Vinthundar

Greyhound

2006-03-18 23:31 #0 av: KerstinP

Greyhound är en urgammal ras som har sin bakgrund i Orienten. Den kom till England med romarna på 40-talet e Kr och har förblivit konstant i typen sedan dess. Greyhound användes huvudsakligen som jakthund på hjort och hare, där dess snabbhet och styrka kom väl till pass. Som familjehund är greyhounden alldeles utmärkt. Den är lugn och harmonisk och mycket barnvänlig.

 

Ursprungsland/ hemland: Storbritannien

Användningsområde: Vinthund

FCI-Klassifikation: Grupp 10, sektion 3

Bakgrund/ändamål
Greyhound är en urgammal ras som har sin bakgrund i Orienten. Den kom till England med romarna på 40-talet e Kr och har förblivit konstant i typen sedan dess. Greyhound användes huvudsakligen som jakthund på hjort och hare, där dess snabbhet och styrka kom väl till pass. I våra dagar är greyhound kapplöpningshunden framför andra, särskilt i de anglosaxiska länderna. Den är också uppskattad som sällskaps- och familjehund.

Helhetsintryck
Greyhound är en starkt byggd, muskulös och reslig hund med generösa proportioner och välbalanserad helhet. Den skall ha ett långt huvud, lång hals, torra och väl tillbakalagda skuldror, djup bröstkorg, rymlig kropp, välvt ländparti, kraftfullt bakställ och sunda ben och tassar, vilkas smidighet framhäver hundens speciella typ och egenskaper mycket påtagligt.

Uppförande/karaktär
Greyhound är anmärkningsvärt stark och uthållig. Den är intelligent, vänlig och tillgiven med ett stabilt temperament.

Huvud
Huvudet skall vara långt och måttligt brett.

Skallparti
Hjässan skall vara flat.

Stop
Stopet skall vara föga markerat.

Nosparti
Käkarna skall vara kraftiga och väl utmejslade.

Käkar/Tänder
Käkarna skall vara starka med ett regelbundet och komplett saxbett.

Ögon
Ögonen skall vara klara, ovala och snedställda med ett intelligent uttryck. Mörka ögon är önskvärt.

Öron
Öronen skall vara små och tunna rosenöron.

Hals
Halsen skall vara lång, muskulös och elegant välvd med en harmonisk övergång i skulderpartiet.
Kropp:

Överlinje eller rygg
Ryggen skall vara tämligen lång, bred och stadig.

Ländparti
Ländpartiet skall vara kraftfullt och lätt välvt.

Bröstkorg
Bröstkorgen skall vara djup och rymlig med gott om plats för hjärtat. Revbenen skall vara väl välvda och nå långt bakåt

Underlinje
Buklinjen skall vara väl uppdragen.

Svans
Svansen skall vara lång, ganska lågt ansatt, kraftig vid roten och avsmalnande mot spetsen, lågt buren och svagt böjd.

Extremiteter

Framställ
Frambenen skall vara långa och raka. Benstommen skall ha god substans men inte sakna elegans. Armbågar, mellanhänder och tassar skall varken vara inåt- eller utåtriktade.

Skulderblad
Skulderbladen skall vara snedställda och väl tillbakalagda. De skall vara muskulösa utan att vara tunga. Skulderbladsspetsarna skall vara tätt placerade och tydligt markerade.

Armbåge
Armbågarna skall vara fria och väl ansatta under skuldrorna.

Mellanhand
Mellanhänderna skall vara måttligt långa och lätt fjädrande.

Framtassar
Framtassarna skall vara måttligt långa med kompakta väl välvda tår och starka trampdynor.

Bakställ
Kropp och bakställ kännetecknas av generösa proportioner i harmonisk förening vilket tillåter hunden att täcka mycket mark i stående.

Lår/underben
Låren och underbenen skall vara breda och muskulösa vilket möjliggör kraftigt påskjut i rörelse.

Knäled
Knälederna skall vara väl vinklade.

Has
Hasorna ska vara korta och varken inåt- eller utåtriktade.

Baktassar
Baktassar, se framtassar.

Rörelser
Rörelserna skall vara fria och parallella med lågt och långt steg som täcker mycket mark i hög hastighet, varvid bakbenen förs långt in under kroppen och ger ett mycket gott påskjut.

Päls
Pälsstruktur Pälsen skall vara fin och åtliggande.

Färg
Svart, vit, röd, blå, fawn, rödgul, brindle eller någon av dessa färger i kombination med vitt.

Storlek/vikt
Mankhöjd Hanhund: Idealhöjd 71 - 76 cm
Tik: Idealhöjd 68 - 71 cm

Fel
Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

Nota bene
Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

Testiklar
Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pung.

Familjehund

Som familjehund är greyhounden alldeles utmärkt. Den är lugn och harmonisk och mycket barnvänlig. Många tycker att den är så stor men den tar upp väldigt liten plats i hemmet. När det gäller hundens aktiviteter så beror det lite på. Ska man tävla på kapplöpningsbanan så krävs det en hel del motion cykel och race. Vill man ställa ut sin hund ska det inte vara fullt lika mycket muskler, då räcker det med vanliga hundpromenader. En greyhound är också väldigt lättlärd så den går även att använda till brukslydnad.

Greyhound Racing
Hundarna:
I Sverige finns cirka 600 licensierade greyhounds. Greyhounden är världens snabbaste hund med en löphastighet på 70 km/timmen. Den är cirka 70 cm hög och väger runt 30 kilo. Greyhounden är ursprungligen en jakthund som älskar att springa. Förr användes den som jakthund på hjort och hare.

Banorna: Det finns tolv hundkapplöpningsbanor i Sverige, från Älvsbyn i norr till Simrishamn i söder. Tre banor är godkända för riksspelet Greyhound Racing och går under samlingsnamnet Greyhound Park. Dessa finns i Stockholm (Åkersberga), Borås och Landskrona.

Tävlingarna: Sex hundar delar i varje lopp. Hundarna jagar en låtsashare och den hund som först passerar mållinjen vinner. Eftersom greyhounds jagar med synen behövs ingen riktig hare utan det går lika bra med en trasselsudd eller fransig plastpåse. Hundarna har munkorg för att inte skada varandra i ivern när haren stoppas. Tävlingdistanserna på riksspelsbanorna Greyhound Park är 320 m (sprint), 550 m (medel) och 780 m (stayer).

Sporten: Hundkapplöpning har funnits i Sverige sedan 50-talet. Sporten är organiserad i Svenska hundkapplöpningssportens centralförbund (SHCF), som har 16 medlemsklubbar med cirka 1 000 aktiva hundägare över hela landet. Förbundet har även ett nära samarbete med Svenska kennelklubben (SKK) för att tillgodose ett fullgott djurskydd.

Spelet: I april 2000 var det premiär för spelet Greyhound Racing i Sverige. Spelet marknadsförs och administreras av det statliga spelbolaget Svenska Spel. Närmare 4 000 ombud erbjuder i dag spel på hundar. Spelformerna kallas Vinn 8 och Vinn 3 och premiäråret 2000 omsatte Greyhound Racing cirka 357 miljoner kronor.

Källor: Svenska brukshundsklubben och Svenska Spel

 

 

Av: KerstinP

Datum för publicering

  • 2006-03-18
Anmäl
2006-03-19 00:17 #1 av: Faxlin

Hmm, nu fick jag ju komplex. Måste fixa iordning rasspecialen på schäfer ser jag. Så de ser lite liknande varandra. Ditt sätt att skriva den var bra. Ska försöka häma lite av dig, även om det inte blir exakt lika. hihi

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-08-07 01:21 #2 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-07 01:31 #3 av: Lotta

Putt

Anmäl
2008-01-08 15:16 #4 av: Diana61

Tack för detta :-)

Anmäl
2009-07-18 00:58 #5 av: Changrila

"har förblivit konstant i typen sedan dess."

Låter inte helt sant, då det finns både en utställningsgreyhound och en kapplöpningsgreyhound och dessa är otroligt olika i kropparna... Det enda gemensamma är väl långa ben, smal midja, lång hals och lång nos.. Kapplöpningsgreyhounden är otroligt lätt i kroppen jämfört med den tyngre utställningsgreyhounden, sistnämnda har också mer vinklade bakben än förstnämnda och huvudformerna brukar skilja en hel del.

Anmäl
2009-07-18 01:00 #6 av: Royalz

Greyhound är så fina :)

Anmäl
2010-06-20 23:29 #7 av: Elcyion

Sen skulle jag vilja säga att jag inte tycker att lättlärdheten och brukslydnaden är något som stämmer in på rasen. De är absolut inte korkade, men de saknar oftast helt intresset av att hålla på med sådant. Jag skulle absolut inte säga att den är lämplig till någon som vill ha en aktiv hund att träna med.

Sitter just nu och filar på en raspresentation ur en ägares synvinkel (sådana som ni sökte) om just greyhounden.

Sen understryker jag det som tidigare talare skrev om olika typer. Utställningsgreyhounden och kappgreyhounden ser väldigt olika ut. Utställningsvarianten är mycket grövre, större, är mer extrem i kroppen (bl.a en gigantisk bröstkorg) jämfört med kappvarianten.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.