Hälsa

Brottsbalken ger stöd att rädda het hund!

2006-06-20 12:01 #0 av: Faxlin

När värmen stiger blir bilen lätt en dödsfälla för hunden. Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga. Det hjälper föga att dra ner en eller flera rutor. När luften står stilla och värmen stiger över 25 grader hjälper inte ens en öppen baklucka som ventilation för en flåsande hund.

Semestertider innebär för många hundägare bilresor, både inom och utanför Sveriges gränser. När vi packat bilen full och placerat hunden längst bak i lastutrymmet, glömmer vi bort att luften i bilen inte har samma möjlighet att cirkulera. Lika så tänker vi inte på den sol som strålar genom den stora bakrutan, detta kan också leda till att hunden drabbas av värmeslag.

Hunden svettas inte genom huden som vi människor gör. Hunden svettas bara genom tassar och mun. Av den anledningen är de mycket känsliga för värme och överhettning. Hunden blir varm, den börjar flåsa och efter en kort stund blir hunden stressad, temperaturen stiger och hunden får en cirkulationskollaps vilket innebär att vissa organ slutar att fungera. Hunden kan då komma i chock och dö om den inte omedelbart kommer under veterinärvård. Om man ser att hunden är lättare medtagen kan man kyla den med vatten, blöta handdukar eller ett bad i närmaste vattendrag. Skulle hunden vara okontaktbar ska man så snabbt som möjligt, efter att först ha kylt ner hunden, bege sig till veterinär.

Vad kan man då själv göra om man upptäcker att en hund, annat djur eller kanske ett barn, mår dåligt i en instängd bil? Svenska Kennelklubben rekommenderar att först och främst alltid kontakta polisen, är faran större än så bör man se till att man har ett vittne som också kan bekräfta att djuret eller barnet är i fara. Då kan man handla i nöd (Brottsbalken 24:4) och slå sönder

Svenska Kennelklubben rekommenderar när du reser med hund i bilen

* Att vid långa turer köra nattetid då det är svalare.

* Att rasta ofta och gärna vid en sjö så att kanske både förare och hund kan svalka sig.

* Att tänka på att solen förflyttar sig snabbt, inom mycket snar framtid är värmen i bilen olidlig!

* Att om du har en combi installera grindar eller en bur så att när du stannar till kan öppna luckan och låta hunden få frisk luft!

* Att aldrig binda hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande - det kan sluta mycket illa ifall man plötsligt måste åka vidare eller flytta bilen (senast hände det en olycka 2005)!

* Att hellre placera hunden hos goda vänner eller på pensionat om resan går till platser som hunden inte är lika välkommen till. Då behöver man inte oroa sig för att hunden får sitta långa, varma och kanske farliga timmar i bilen.

Inga hundar i het bil!

 

Relaterade länkar

  • Länk 1
  • Länk 2
  • Länk 3

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-06-20

Sommarens faror
* Ormbett
* Giftalger
* Paddor
* Insektsbett
* Fästingar
* Heta bilar
* Överansträngning under heta dagar

Fakta - temperaturen i bilen:

Klockslag
Temp uteVäderlekTemp i bil
08.30+14°skugga+19°
09.30 +18°skugga+38°
10.30
+20°blandat+47°
11.10 +20°sol+57°
12.00 +23° sol+62°
13.30 +22°sol+85°
   

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-07-04 12:55 #1 av: bejtedejte

Att folk inte fattar hur varmt det blir i bilarna, förra sommaren fick vi ringa polis då en hund varit instängd i mer än en timme(!!) i en bil som stod mitt i solen. En som parkerade samtidigt som de som hade hunden såg att de lämnade den i bilen men trodde ju bara att de skulle springa in snabbt, men de gick i godan ro runt i parken på sofiero i helsingborg.

Min fd. sambo påpekade för mig att det satt en hund i bilen bredvid som såg varm ut, och jag blev skitförbannad. Hunden flämtade något förskräckligt och jag trodde att den skulle tuppa av när som helst. Den hade lagt sig ovanpå all packning i bilen för att komma så nära fönstret som möjligt.  Våra mobiltelefoner funkade inte där ute och vi fick inte upp bildörrarna, så vi fick kontakta personalen som ringde polis och kom med flera flaskor vatten som vi hällde in till vovven genom bilrutan. De var riktiga änglar!

När polisen kom försökte de få upp rutan, men bestämde sig sen för att slå sönder den, de lyckades dock få upp den genom att pressa ner rutan och sticka in armen. Vovven, en vorsteh, var överlycklig att vara ute, poliserna hällde vatten på tassarna på den och den slängde sig ner under bilen i skuggan. Sen gick de in med vovven på sofiero så att ägaren förhoppningsvis skulle känna igen den. Jag hoppas att de fick en rejäl utskällning!!

Hur kan man lämna sin hund i stekande sol i en bil för att gå in i en park där man får ta med hunden in om man vill? förstår inte logiken i det öht.

 

Anmäl
2006-07-04 14:05 #2 av: Faxlin

Att man lämnar sin hund i bilen trots att man får ta med sig dem in är helt sjukt. Hade en hund som dog för några år sedan utanför Furuviksparken. Även det en park där man får ta hunden med sig in. Så fruktansvärt.

Går så fort i denna värme. En annan som oroar sig över att hundarna ska med och åka bil långt på semestern. Det är inplanerat många stop med vattningsmöjligheter. Både att dricka och bada i.
Men trots det är man orolig för dem ändå.

Och så finns det folk som släpar med sig sin hund i bilen i onödan.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-07-04 14:17 #3 av: bejtedejte

ja, precis. Kan man så försöker man alltid lämna hundarna hemma. Poliserna nämnde att de hade AC bak i bilen till hundarna, undrar hur man fixar det. Hade ju varit perfekt om man var tvungen att sticka in i en affär 10 minuter, att ac:n fortfarande är på.

Är jag ute och kör och det är varmt har jag ac på och dessutom så öppnar jag ena bakrutan ungefär var 10:e minut för "genomfläktning" så att luften inte ska stå still där bak hos vovvarna.  

Det var danskar som hade hunden i bilen, de hade säkert långt kvar att köra. stackars vovven :(  

Anmäl
2006-07-04 14:30 #4 av: Faxlin

#3: Konstigt nog så tycker jag man ofta ser folk som tar med sina hundar när det är 25 grader varmt inne bara för att åka till affären. Men då borde väl hunden ha det bättre hemma. Men försöker man prata med sådana får man bara svaret att:
Ohh, han/hon älskar att åka bil.

Jaja, det gör mina med. Men ibland är det ju kanske dax att visa vem som vet bäst. Hunden eller ägaren. Hunden kan inte avgöra vilken pina denna bilresa kommer bli liksom.
Att ha AC är ju super. Tyvärr är det inte alla som har det. Jag hör till dom tyvärr.
Men som sagt var, man får stanna ofta, ofta och se till att hundarna mår bra. Inte stressa sig fram liksom. Vi lägger alltid till flera timmars resetid när vi åker långt för att vi ska kunna stanna ofta och se till att alla djuren mår bra och att de fortsätter må bra liksom.

Man kan bara hoppas att folk lär sig någon gång.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-07-07 14:49 #5 av: CBA

Åh fy fan...jag ryser och mår illa när jag tänker på de stackars liven (djur som barn) som lämnas i heta bilar !!

Jag var påväg att krossa en ruta en gång för att hjälpa en stackars hund. Jag hade varit ochhandlat på en stormarknad och när jag kom tillbaks till bilen stog det en bil parkerad vid min där det stog en stackars hund och tok flämtade i springan de hande lämnat i fönstret.

Jag sprang in till kundtjänsten och bad dom ropa ut ett meddelande om att hunden måste ut. Hon blev riktigt arg och var inte mild i orden när hon ropade ut i högtalarna.

Jag väntade vid min bil för att kolla så idioterna verkligen kom ut till hunden ochhade de kommit en minut senare hade jag slagit in rutan.

Jag kunde såklart inte hålla käft och skällde ut dom båda och fick tillbaks att jag skulle sköta mitt och att jag var en idiot. Jäklar alltså, hade inte min man varit med så hade jag klättrat över bilarna och vridit nacken av dom för deras nongalans *morrr*

Anmäl
2006-07-18 15:35 #6 av: RubHel

Det är inte att leka med..

När brorsans flickvän Veronica skulle åka hem från en agilityuppvisning med sina två hundar Enzo och Festus så låste sig bilen automatiskt med hundarna och bilnycklarna inne i bilen. Som tur var var det folk runtom och nån ringde efter en kille som kunde öppna dörren så att Veronica skulle slippa krossa fönsterrutan.
Men det tog ju sådan tid innan han kom, så när dom fått upp dörren låg båda hundarna helt utslagna och dom var tvungna att hälla massor med vatten på dom för att dom skulle piggna till.
Stackars hundar.. och stackars Veronica, hon fick helt panik.

Anmäl
2006-07-18 16:36 #7 av: Zebben

#6 i det laget hade jag krossat rutan i alla fall. Uttorkning är inte att leka med.

Anmäl
2006-07-27 19:37 #8 av: RubHel

Ja, det hade nog jag också gjort. Det var dom som var kvar som övertalade henne att låta bli att krossa rutan. 
Tack och lov att det gick bra ändå.

Anmäl
2006-07-28 02:26 #9 av: KerstinP

Bra Åsa att du tog upp det här ämnet. Man kan aldrig varna för mycket för den förädiska värmen i bilen.

Anmäl
2006-07-29 00:58 #10 av: bejtedejte

Det konstiga är att hur mycket folk än varnar så händer samma sak sommar efter sommar. Varför går det inte in att det är farligt att lämna hunden i bilen?! Är folk så tröga? Usch. :(

Anmäl
2006-08-06 00:54 #11 av: CBA

Jag ringde polisen senast idag då någon idiot lämnat 2 stora schäfrar i bilen. Bilen stog i halvskugga med små springor öppna i de främre rutorna. Dom stackars jyckarna satt och flämta hejdlöst.

Jag får så himla ont i magen av att se sånt så jag ringde 112 direkt. Tyvärr kunde jag inte stanna och se när polisen kom men de skulle åka direkt till hundarna sa dom.

ÅH vad jag hade velat se och höra vad som sades och gjordes med ägaren till hundarna.

Är det någon som vet vad som väntar en sådan hundägare....dryga böter hoppas jag allra minst ??!

Polisen blev väldigt glada för att jag ringde och de lät inte speciellt glada över situationen som hundarna var i.

F*n att inte folk lär sig !!

Anmäl
2006-08-07 00:56 #12 av: kemikal

Tyvärr är det skillnad på polis och polis också. Jag har varit med när polis tillkallats pga en hund i bil. Först kom två poliser, som tittade lite och tyckte att det inte var någon fara. Sedan kom två poliser till (måste ha varit en väldigt lugn dag :P) som tog det hela på större allvar och de var också de som stannade och pratade med ägaren som kom en stund senare. Dessvärre kunde jag inte stanna och lyssna på samtalet.

Anmäl
2006-08-11 19:11 #13 av: Faxlin

Håller med om att det är konstigt att det i denna upplysta tid när det varnas gång på gång för bilar och värme så stängs hundar fortfarande in i bilarna.
När ska folk inse att det inte hjälper med skugga och nervevade springor i fönstret. De sätter sin hund i en ugn och tror att den ska överleva och må bra.

Självklart hänger det mycket på vilken polis man får prata med. Men det gäller att inte ge sig.
Tyvärr klarar  de flesta sig från vidare replisalier i Sverige trotts att djuren pinas ihjäl.
Sådana här gånger önskar man att man var i USA med deras lagar när det gäller djur.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-06-08 14:05 #14 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-06-08 14:35 #15 av: Malin-A

ohh ännu en artikel, bra att du puttar denna me...

Anmäl
2007-06-08 14:41 #16 av: AnneN

Tyckte det kändes aktuellt nu i sommar värmen

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-06-08 15:33 #17 av: Malin-A

ja verkligen, bra att ta upp så¨nt här nu...

Anmäl
2007-06-08 18:04 #18 av: AnneN

Det finns fläktar man kan köpa och fästa på buren så hundarna får iaf lite svalka.

 

Man borde egentligen gå ut med denna information i tv-reklamen alla ser ju tv nån gång och väldigt många lyssnar ju på allt som sägs i media!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-06-08 18:32 #19 av: Malin-A

joo d hade vart bra, fläktar är ju bra men tror inte d ger så mycke svalka, sitter den i bilen så fläktar den ju bara varmluft...

Anmäl
2007-06-08 18:40 #20 av: AnneN

man sätter den på burgallret och öppnar bakluckan, finns även lyxigare modeller som är vätskekylda

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-06-08 18:44 #21 av: lill-jarven

#19 beror ju lite på.. sätter man fläkten vid ett öppet fönster så det blåser in lite svalare luft så kan det ju kanske hjälpa lite iaf..? Gör kanske ingen större skillnad men några extra minuter iaf. Men jag är ju av den åsikten att man inte ska ta med hundar i bilen när det är varmt ute, om man inte ska nånstans där man vet att man kan ta ut dom och t.ex. binda fast dom på en skuggig plats en stund. Att ta med hundarna när man bara ska åka till ICA är ju bara dumt :)

Anmäl
2007-06-08 18:55 #22 av: Liss

jag jobbade ju på kolmårdens parkering ett tag i början.. då var de iof inte så varmt. men som sagt blir de mycket varmare i bilen. Och förstå som många som tog med sin hund. Man får nämligen inte ha med hund i djurparken, pågrund av alla andra djur då såklart. Men vissa tror att man får de eftersom en hund inte spelar någon roll bland massa andra djur.

En man kom och var jätte ledsen.. han trodde han fick ta med sig sin vovve in och hade åkt flera mil hemifrån. Han frågade oss om vi kunde ta ut hunden ibland. Och tyvärr har vi skarpa order om att vi inte får de.. för kan inte ta på oss de. Men vi lovade att kolla till honom ibland.. och så skulle han komma ut någon gång och kolla till honom själv också. Han bara låg där och väääänta den stora klunsen. stackare!!

tycker folk iaf kan lägga sitt telefonnummet eller något så man kan ringa om de är nått. Men hundägare verkar inte ens tänka på de!

Anmäl
2007-06-08 18:58 #23 av: Liss

Nått dom berätta också för mig.. som hade hänt året innan när de var som varmst.. var att dom hade kollat in i en bil där de var hundar.. och dom rörde sig inte. Dom kollade upp regristreringsskylten och ringde personen som ägde bilen. Dom frågade om dom var inne i kolmårdens djurpark och dom svarade jaa.. Så sa dom att dom stog vid deras bil och deras hundar verkade inte må bra..
Vet ni vad? ägarna blev ARGA på dom?! Herregud.. dom ringde in för deras hundars skull.. och ville enbart hjälpa! Men när ägaren kom ut till bilen skrek hon om att hon minsan själv visste hur man sköte hundar och att dom inte hade något med deras hundar att göra.. vad fan är de för sätt! Blir så arg på vissa människor!

 

Anmäl
2007-06-08 19:26 #24 av: Malin-A

#21 ja då kommer d ju in lite svalka. =)

Anmäl
2007-06-08 20:21 #25 av: Faxlin

#23: Då hade jag slagit sönder rutan. Utan prut. Sedan hade det få kostat också. Jäkla dumskallar.
Tyvärr många som lämnar sin undar i bilen helt i onödan dessutom. I Furuvik får man ta med sig hundarna men ändå dör det hundar i bilar på parkeringen.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-06-08 23:09 #26 av: Liss

ja men alltså, jag förstår inte. Om jag (vilket jag aldrig i hela mitt liv skulle, för jag har mer vett än så) skulle ha med hunden i bilen och lämna den där i solen.. då skulle jag bli jätte tacksam om någon ringde och sa, dina hunar mår dåligt du bör komma ut! men neeh.. skrik om att DU vet bäst ist och gör inget åt saken.. *grrrr*

förstår inte heller dom som lämnar på utställningar. BRYR sig inte folk om sina hundar, eller vad är de här.. mamma sa att hennes vän jobba som polis. Och hon hade fått dra ut DÖDA hundar från bilar.. och nästintill döda hundar. Vad tänker folk med? är de inte familjemedlemar för dom eller? skulle dom göra likadant med deras son/dotter? AAAHHH!!!

Anmäl
2007-06-09 00:20 #27 av: Lotta

Jag fattar inte vad folk tänker med när dom ska släpa med sina hundar i bilen om dom vet att dom ska stanna och handla, bara att åka i en bil när det är hett är ju olidligt till och med för en annan, hur ska det då vara för en hund *morr*

Anmäl
2007-06-10 15:33 #28 av: Tixy

*putta*

Anmäl
2007-06-10 21:12 #29 av: Liss

Jaa.. blev såå ledsen idag. Jag var ju på Ikea.. när vi kommer runt rondellen sitter en vovve i bilen före oss.. Ja sa de till mamma direkt! Om den där bilen svänger in på Ikea blir jag ARG! Och jaa visst. En hel familj satt i bilen och dom svänger in på ikea.. dom försvann någonstans.. och jag hoppas för guds skull att någon i familjen stanna med honom. Han tyckte ju de var varmt redan när han satt där med dom.
Annars lever nog inte han mer..

Anmäl
2007-06-10 21:35 #30 av: Faxlin

Usch stackars liten. Hoppas som du att någon stannade med hunden. Och tog den ut ur bilen.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-06-10 22:13 #31 av: Lotta

Man kan ju undra om idioterna skulle vilja bli instängd i en bil i den värmen...inte jag iaf och inte Skorpan heller för den delen :/

Anmäl
2007-06-10 23:43 #32 av: Liss

joo.. gick och tänkte på honom hela tiden. Men såg ju inte vart han tog vägen.. inte för att de spelar någon roll, de blir ju lika varmt för alla.. men de var en långhårig schäfer.. usch vad varmt!!!
Om dom inte har de vettet är dom inte en värda en sån skatt som en hund är! Men inte tusan ska han behöva dö för att visa de!

Anmäl
2007-06-11 03:51 #33 av: Malin-A

hoppas allt gick bra me hunden...

Anmäl
2007-06-14 21:45 #34 av: zeretki

putt

Anmäl
2007-06-15 00:55 #35 av: Lotta

Putt =)

Anmäl
2007-06-16 13:17 #36 av: Nicki

Folk kommer aldrig lära sig det här. Tyvärr!
Se bara när man åker på hundutställning på sommaren.
ALLTID! Varenda gång jag vartit på sommarutställning så har de ropat ut i högtalarna att det sitter en hund (el 2, el 3...) i en varm bil *suck*

Och ALLA människor vet ju att det blir kokhett i bilen sommartid.
Fan, jag bränner mig ju på det svarta skinnet i sätet när jag hoppar in i bilen om den stått i solen.

Så varför gör folk så här gång, på gång, på gång!!?
Bryr de sig inte om sina hundar så mycket som det bör kanske...
"Det är bara en hund" har jag hört många ggr Gråter

Anmäl
2007-06-16 15:37 #37 av: Faxlin

Ja, det är bara en hund. det är ett uttryck som får mig att se rött. Gaahhhhh hatar det.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-06-16 18:58 #38 av: AnneN

Att säga att det bara är en hund tycker jag är i princip samma sak som att säga att ajmen det är ju bara ett barn!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-06-17 00:51 #39 av: Lotta

Man kan ju undra hur dom tänker igentligen om dom nu tänker överhuvudtaget...

Anmäl
2007-07-17 18:46 #40 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-07-18 01:20 #41 av: Lotta

Putt

Anmäl
2007-08-07 01:16 #42 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.