Övrigt

Att vänja sin hundvalp att använda halsband

2006-03-17 00:33 #0 av: Faxlin

Hur gör du för att lära din lilla 8 veckors valp att både halsband och koppel är bra saker? Hur elek kan man inte känna sig när man slänger på en valp halsbandet första gången? Här får du tips på hur du vänjer din valp vid just halsband och koppel.

 

Ja, detta är livsviktigt faktiskt. Att ha en hund som kan gå i koppel kan rädda liv.
Börja med detta så snart du får hem din valp. Själv hör jag till de uppfödare som tycker det är direkt elakt att lämna ut mina valpisar till nya miljöer där de helt plötsligt skiljs från mamma, syskon och uppfödare. Dessutom blir de oftast snabbt påtvingade halsband och koppel bara för att den stackaren ska kunna kliva ur bilen/tåget på vägen till sitt nya hem. Något som av säkerhetsskäl krävs om den lilla valpen ska få en kisspaus på resan. Många åker långt för att hämta en valp, så vad gör man. Man kan inte säga åt den lilla valpen att hålla sig i sex timmar, bara för att man inte kan ta ut den. Så då åker kopplet på.
Mina valpar är alla individuellt tränade och har inga problem med halsband när de vid åtta veckor flyttar hemifrån. De har också vant sig vid kopplet även om de fortfarande gärna går sin egen väg. Mitt råd till alla som köper valp är att be uppfödaren träna dessa saker med valpen innan ni hämtar hem den.

 

Bruksbos Bonita
Bruksbos Bonita

 

 

Men om detta ej är möjligt så lär du snarast börja träna din valp själv.
Du börjar träningen genom att sätta dig på golvet med valpen, låt valpen lukta och undersöka (ej bita) halsbandet. Låt valpen undersöka halsbandet ända tills du märker att valpen inte tycker att halsbandet verkar skrämmande längre.
Sedan tar du halsbandet och sätter den försiktigt runt halsen på valpen. Under tiden så pratar du och skojar lite med hunden. Ge gärna en godisbit under tiden. Då förknippar valpen halsbandet med något positivt. Först en glad matte/husse sedan förstärkte vi det med en godisbit.
Ta sedan av halsbandet igen. Upprepa denna övning och lämna valpen med halsbandet på allt längre stunder.
När du märker att halsbandet får sitta på valpen utan att den visar något obehag av det. Då är det dags att gå vidare med kopplet.

För att vänja din hundvalp vid att använda koppel, sätter du dig åter ner på golvet. Upprepar proceduren med att valpen får lukta på kopplet, precis som du började med halsbandet.
Låt den bli riktigt säker på vad det är du har i handen. Prata glatt och positivt med din hund hela tiden, en hund bryr sig inte om vad du säger, utan hur du säger det. Låt glad!
När du märker att du nått tidpunkten när valpen totalt godtar kopplet, sätter du dig på golvet hos valpen. Knäpper fast kopplet i halsbandet. Nu lockar du på valpen med glad lekfull röst och en godis, när valpen börjar gå emot dig, så sträcker du kopplet lite. Bara så att det svagt känns i valpens halsband att du drar åt samma håll som den är på väg, mot dig!
Uppmuntra fortfarande och ge den en godis när den går emot dig.
Träna korta stunder och max två gånger per dag.
Att träningen slutar positivt för valpen är viktigt för att den ska tycka att detta med att träna är skoj.
Du ska se att snart vet din valp att den ska komma till dig när det stramar lite i kopplet. För då blir husse/matte glad och då blir även valpen glad.

Ordspråket:
En lydig hund är
en lycklig hund!

Är det nog en hel del sanning i ändå!

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-03-16

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-03-26 00:48 #1 av: KerstinP

Mycket bra Åsa. Det verkar vara mer regel än undantag att valparna aldrig har haft halsband på sig innan leverans. Så då får det bli snabbt på när man åker hem med valpen utan träning.

Anmäl
2006-03-26 01:23 #2 av: Faxlin

Ja, tyvärr är det så att många inte tar sig den tiden att vänja dem. Jag hämtade hem en tös från Malmö på tåg en gång. Så då var jag akut tvungen att på med både halsband och koppel, måste ju släppa ut henne under resans gång liksom. Då svor jag på att aldrig låta någon av mina valpisar behöva ha det så.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-08-07 01:23 #3 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-07 01:28 #4 av: Lotta

Putt

Anmäl
2007-08-07 09:51 #5 av: AnneN

Hur har du gjort då du vänjde din hund vid halsband och koppel?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2010-03-24 22:50 #6 av: awkward

Min hundvalp kommer inte vara van alls vid varken halsband eller koppel, så det måste jag träna upp sjäv.

Oron sitter nog mest i hemresan, då det är 3 tim hem från uppfödaren. Blir ju en hel del stopp för rastning och det kommer bli första gången valpen får ha halsband och koppel på sig.

Hur ska man på snabbaste och tryggaste sättet vänja valpen då? :\

Anmäl
2010-03-25 09:53 #7 av: Kakan81

Jättebra skrivet.

Emil var inte halsbandstränad, men han brydde sig aldrig. Vi satte på det lite då och då. Bodde hans första dagar med oss i husvagnen och sen fick han komma hem till "verkligheten" och katterna. Detta för att vi hade 50 mil att åka. Lättare att dela upp det när vagnen var med. ;)

Han tuggade aldrig på halsbandet, blev inte orolig när vi satte på det. Dock var det ju inte så lätt att gå i koppel utan det blev mer att matte och husse fick följa efter honom. ;)

Det viktigaste tror jag är att man själv är lugn. Är jag stirrig för att valpen ska bli orolig för halsbandet - ja då har man inget bra utgångsläge.

Anmäl
2010-03-25 10:07 #8 av: awkward

#7 Okej. Ja precis :)

Jag hade tänkt ha med mig lite godis och någon leksak på vägen hem, så allt kommer ske med lugn och ro när halsbandet åker på, inget tvingande :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.