Övrigt

Ledarskap och kontaktövningar

2006-03-27 00:10 #0 av: KerstinP

TÄNK PA! Att vara den som tar INITIATIV. Var konsekvent och tydlig.

 

Fullfölj alltid det du startar. Har du sagt ett kommando är det, det som gäller tills du säger något annat.

Var ärlig mot din hund. Är du inkonsekvent och otydlig förstår hunden dig inte. Den vill alltid vara sin matte/husse till lags bara de vet vad ni menar och vill.

För att få kontakt med hunden är det enklast att använda hundens namn före du ger ett kommando. Se bara till att hunden verkligen hör dig (helst tittar på dig) innan du ger kommandot. Prata alltid med hunden före handling ex. ryck inte i kopplet före du sagt exempelvis ."Gå fint" eller "Fot".

SAMLA POÄNG Alla initiativ som hunden tar och som du följer = 1 poäng till hunden            

Alla initiativ som du tar och fullföljer = 1 poäng till dig.                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Hunden kan få plocka poäng ibland med du skall alltid ha flest, speciellt vid inlärning. När ni har ett klargjort ledarskap kan man släppa lite på poängen, men hunden kommer alltid att testa dig med jämna mellanrum.

Några exempel på övningar ni kan göra hemma:

- Hunden ska sitta kvar vid dörren innan ni går ut - DU bestämmer när ni går alt. vem som går först.

- Lägg en godis alt. maten framför hunden, låt den sitta tills - DU säger "Varsågod"

- Ta en leksak och lek med hunden när - DU vill, inte varje gång som hunden vill (tänk på poängen).

- Vid promenad; Hunden vill gå till höger på stigen - DU säger "Nej! Här går vi" och tar stigen till vänster. Prata med hunden först (skapa kontakt) gå inte bara och ryck i kopplet.

- Hunden får inte hoppa ur bilen för än - DU sagt till. Använd t ex "Stanna kvar" fullfölj med att säga "Varsågod" när hunden får hoppa ut.

- När det ringer på dörren se till att hunden sitter bakom dig och ge kommandot "Stanna" tills du har öppnat dörren och - Du själv hälsar först bjud sedan hunden "Var så god och hälsa". Sätt gärna en lapp på ytterdörren om att det kan ta lite tid innan ni öppnar pg av hundträning.

Glöm inte att berömma och belöna hunden så fort den har gjort det ni begärt.     Lycka till!

 

Källa Alingsås Brukshundsklubb

Av: KerstinP

Datum för publicering

  • 2006-03-26
Anmäl
2006-03-27 01:06 #1 av: Faxlin

Vad bra råd du kommer med KerstinP. Detta är små enkla saker men som gör så otroligt stor skillnad i hur hunden fungerar till vardags.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-03-27 01:49 #2 av: KerstinP

Jag har en sådan bra källa att ösa ur. Den lokala brukshundsklubben bland annat.

Anmäl
2006-10-02 19:07 #3 av: -mmk-

jag tränar att sitta kvar och vänta på dörren och på maten och i bilen .. det har gått förvånandsvärt bra :)

Anmäl
2006-10-02 20:38 #4 av: june

bra treningstips. fikk det samme rådet da min hanhund var i puberteten. han ga nemlig f i meg. men etter at jeg trente på de tingene har han vært en engel siden. nå er han 5 og han ville aldri finne på å gå ut uten lov. han står altid å venter.det samme med bil og mat.

Anmäl
2006-10-02 23:56 #5 av: Hera

Allt detta har vi lärt vår hund, det som varit svårast är när någon ringer på dörren, det är väääldigt svårt för honom att inte rusa fram så fort dörren öppnas ;)

Nu har vi börjat träna att han ska apportera små korvbitar. Han får alltså inte äta korven utan han ska hålla den i munnen och sedan ge mig den.

Kan ju säga att det inte funkar var gång ;)

Anmäl
2006-10-03 01:57 #6 av: kerstinjoh

Jo nog klarar Alfons de saker du räknade upp. Men hur i hela friden ska vi få honom att inte bli "skogstokig" när han ser andra hundar? Han är STARK! Han är uppvuxen på landet och har aldrig sett någon okänd gå förbi huset. Nu är han stadsvovve och han ger oss verkligen huvudbry. Några tips?

Anmäl
2006-10-03 10:26 #7 av: Vattnadal

Lättast om man kör med klicker, om du inte gör det, och inte vill klicka in honom, så kan man köra enligt samma metod, fast försöka vara snabb utan klickern.

Exakt den sekund din hund ser en annan hund, så trycker du i den megagott godis, typ korv, och se till att du får uppmärksamheten av honom, inte den främmande hunden,. Kör tricks, eller bara mata i honom godis och ha ögonkontakt med honom till den främmande hunden försvinner. Kör du med klicker, klickar du så fort hunden ser en annan hund, och då vänder den sig om för att få godis, vilket gör det väldigt lätt att fortsätta hålla kontakten.

Lättast är det att träna detta med en främmande hund som du bokat att ska gå förbi/mötas på promenad, så att ni kan börja på rätt långt håll, så att din hund klarar av det, och sedan ta det närmare och närmare. Det viktiga är att det ska lyckas, så gå inte för fort framåt. 

Möter ni hundar, se till att inte gå rakt mot dem, utan försöka ta en liten sväng runt dem, eller gå av vägen några meter och stå stilla och avled med godis. Jag har jobbat länge med detta nu, och ser stora framsteg, även om jag går med 2 skogstokiga samtidigt. En i taget är det lite lättare, då de eggar varandra annars. Gör vad du kan för att undvika att han får utbrott och blir okontaktbar, jobba hårt på ögonkontakt, och vips en dag, kan du stå stilla på vägen, med hunden sittande, medan andra passerar. Steget efter det är att du kan gå med honom fot, och en strålande ögonkontakt, om ni möter hundar.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2006-10-03 10:52 #8 av: Zebben

Som Vattnadal skriver är ett utmärkt sätt att träna skogstokiga hundar vid möte.

 Det som kanske inte riktigt kom fram i inlägget ovan är, att det är oerhört viktigt att man klickar när hunden får syn på den andra OCH är lugn. Klickar man när hunden får syn på den andra och redan har stressat upp sig belönas ju detta beteende istället. Så det gäller att vara snabbt och gärna se hundarna först.

Arrangera gärna möten med andra hundar. Om Du har någon annan hundägare som kan möta Er på ett speciellt ställe, så vet ju Du var de kommer att dyka upp och du får genast ett försprång gentemot hunden.

Anmäl
2006-10-03 12:19 #9 av: kerstinjoh

Tack #7 och #8 för de fina tipsen. Nu ska jag till djuraffären och köpa en klicker. Och något riktigt gott att stoppa i fickan.

Jag är medveten om ett stort fel jag gör när vi träffar andra hundar. Eftersom jag upplever situationen så jobbig, så går jag gärna undan. Jag vet att det är fel och att jag förstärker Alfons uppfattning om att det är något farligt. Samtidigt får andra hundägare för sig att Alfons verkligen ÄR farlig, vilket han inte är.

Kerstin J

Anmäl
2006-10-03 22:51 #10 av: Vattnadal

Jag tycker inte att det behöver vara fel att gå undan. I alla fall inte om man går undan INNAN hunden börjar hetsa upp sig, och går undan så långt att den inte gör det heller.

Vissa hundar går fort som 17 att klicka in, andra tar lite mer tid. När jag klckat in mina hun dar har jag dels varierat godiset, så att det varit apgott och lagom gott. Sättet jag gett godis på har jag oxå varierat. Jag har gett en godis och klicket ska komam exakt samtidigt, klickat och gett godis när vi går, kastat ut 5 godisar på golvet och klickat när hunden tar varje godis osv.

Man kan klicka/ge godis 10-20 gånger, göra en paus, och sedan fortsätta klicka/ge godis i omgångar. Efter ett tag kan man testa att bara klicka, när hunden inte tittar på dig, om den då genst vänder sig o,m och funderar vart godisen är, ger man snabbt en godis, och har en inklickad hund.

Om jag inte klickat på ett tag, eller ska ut på promenad och använda klicker, så brukar jag klicka in, dvs klicka/ge godis 2-5 gånger innan det kommer störningar med i bilden, bara för att befästa det ordentligt. 

 

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2006-10-03 23:19 #11 av: Hera

Hehe vår hund tycker att allt är apgott :) Vi använder hans vanliga torrfoder som godis, lika glad är han för de :)

Anmäl
2006-10-04 00:45 #12 av: kerstinjoh

OK, nu har jag varit och inhandlat en klicker och riktigt gott "vovvegodis". Hans torrfoder fungerar inte så det blev lite annat smaskigt.

Tack Vattnadal och ni andra för tipsen. Imorgon börjar vi. Jag lovar att höra av mig om hur det går!

Anmäl
2006-10-05 12:53 #13 av: KerstinP

KerstinjohDet ska bli spännande att få höra om era erfarenheter.

Anmäl
2006-11-21 21:09 #14 av: doris06

Hej, vad kul att läsa vad alla hundkloka människor har att tipsa om!

 Jag har en fråga om min lilla vovve. Hon har precis löpt för första gången, och nu har hon plötsligt börjat kissa och bajsa inne!!!! Vad beror det på, och vad ska jag göra åt det? Hon gör inget när hon är ensam hemma, men kan sätta sig på köksgolvet direkt efter långpromenaden.

Snälla ni, ge mig tips!

Anmäl
2006-11-22 03:05 #15 av: TinaH

Min hund klara Allmänlydnadspasset på BK, så dessa saker är en bagatell för honom! Skrattande

 

Men jag undrar om man skulle testa dessa saker på husse istället??
Nån som har gjort det ?? *Skrattar* Räcka ut tungan

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2007-08-06 01:45 #16 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-06 01:47 #17 av: Lotta

Puttar :)

Anmäl
2007-08-06 01:49 #18 av: AnneN

fick visst en släng av galna puttar sjukan

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-06 02:04 #19 av: Lotta

Det smittar alltid...kan inte förstå varför ;)

Anmäl
2007-08-07 01:20 #20 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-07 01:33 #21 av: Lotta

Putt

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.