Pälsvård & Omvårdnad

Allmän pälsvård

2006-05-07 03:38 #0 av: Faxlin

Olika raser kräver olika saker. Men vissa saker har de alla gemensamt. Lite om den gemensamma pälsvården kommer här.

815525.jpg

En hund bör man inte bada för ofta. Om pälsen är smutsig måste hunden naturligtvis badas, men annars bör man hålla sig till att bada dem varannan månad. Detta är då för en normal och frisk hund.

När du badar din hund se till att använda ett schampo som är för hundar. Dessa är oparfymerade och gjorda för att passa hundarnas Ph balans. Detta gör så att hårbotten och pälsen mår bra.

Har din hund mycket mjäll kan du med fördel använda Selukos schampo. Detta hjälper till att återställa den rätta balansen och minskar mjället hos hunden. Lite som ett mjällschampo för oss människor.

Misstänker du ohyra hos din hund bör du bada den med Alugan eller Dermocan schampo. Vilket beror på vad du har för ohyra på hunden.

kam.jpg

Hundar med lång päls måste självfallet borstas ofta så att det inte blir tovor i pälsen. Och korthåriga bör borstas med en speciell borste för dem. Valet av borste till hunden är viktigare än vad många tror. Man kan ge hunden små sår i huden om man använder fel borste. Är du osäker på vad som är bra för din hund? Prata med personalen på din lokala zoo affär så kan de säkert hjälpa dig rätt i denna djungel av borstar, kammar och kardor.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-05-20 11:23 #1 av: mandymoo

Vill komma med ett litet tillägg när det gäller pälsvård.

Att bara borsta i en långhårig päls som inte är ren ger mer tovor. Har man en hund med långt hår så ska man bada den oftare. Beroende på om man har den som sällskap eller har för avsikt att ställa ut.

En smutsig päls är svårare att borsta och kamma och den tussar ihop sig ännu mer. Så en lång päls ska badas varje eller varannan vecka - beror lite på hur smutsig hunden blir.

Och ett bra råd ang borstar och kam till långhårs hundar. Fråga någon som har rasen först och främst. Allt för ofta om man inte går in i ett zoo som är lite specialiserad på hundar så vet dom inte alls och rådet du kan få är ofta det dom tror. Och av egen erfarenhet - brukar nämligen ibland fråga för att se vad jag får för svar. Så är det råd dom ger en borste eller kam som gör arbetet svårare.

Skrattande

Anmäl
2006-06-10 20:33 #2 av: Ninja

#1: Blir inte huden torr om man badar hunden så ofta som var/varannan vecka?

Anmäl
2006-12-23 04:19 #3 av: DianaK

Hej på er! Tänkte skriva lite om min lilla vovve som har kvalster allergi och bör/skall badas 1 ggr/vecka efter rekomendation från veterinär, vi använder EpiSooth Schampo och spray balsam Humilac och det fungerar bra, lite dyra bara, men men vad gör man inte för sin älskling:))

MVH/Diana 

Anmäl
2006-12-27 19:41 #4 av: Qabang

Hur mycket bör en husky valp badas?

Anmäl
2007-08-07 01:17 #5 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.