03: Terrier

Irish softcoated wheaten terrier

2007-01-05 00:43 #0 av: KerstinP

En stor tuffing i en liten kropp. Där pälsen skall vara mjuk, vågig eller löst lockig och blank Under inga omständigheter skall pälsen "fluffas" upp som på en pudel eller old english sheepdog.

 

IRISH SOFTCOATED WHEATEN TERRIER

 

Ursprungsland: Irland

Tidigare jakthund, numera främst sällskapshund.

Irish softcoated wheaten terrier användes av bönder till allehanda göromål på gårdarna, inte minst för att hålla efter skadedjur. Rasen användes under lång tid till den svåra jakten på grävling och utter.

Rasen skall vara robust, aktiv och kompakt med en välbyggd kropp som ger intryck av styrka. Den skall varken vara högställd eller lågställd.

Rasen skall vara livlig och sportig med bra temperament. Den är synnerligen tillgiven och trogen och mycket intelligent. Den är en pålitlig vän som försvarar utan aggressivitet.

Huvudet skall som helhet vara kraftfullt utan att vara grovt. Det skall vara långt och i proportion till kroppen. Skallen skall vara flat och slät mellan öronen. Den skall inte vara för bred. Stopet skall vara markerat. Nostryffeln skall vara svart och väl utvecklad. Nospartiet skall inte vara längre än skallen. Käkarna skall vara kraftiga och starka med stora regelbundna tänder. Bettet skall vara saxbett. Kindbenen skall inte vara framträdande. Ögonen skall vara väl placerade, mörka eller mörkt hasselnötsbruna, inte för stora eller framträdande. Öronen skall vara små till medelstora. De skall bäras framåtvikta med vikningen i nivå med skallens övre plan. Rosenöron eller öron med vikningen för högt är inte önskvärt. Halsen skall vara medellång.

Kroppen skall inte vara för lång. Längden från manken till svansroten skall vara ungefär densamma som avståndet från manken till marken. Ryggen skall vara stark och plan med jämn överlinje. Ländpartiet skall vara kort och kraftfullt. Bröstkorgen skall vara djup med väl välvda revben. Svansen skall vara väl ansatt och inte för tjock. Den skall bäras glatt men aldrig över ryggen. I hemlandet kuperas den så att 2/3 av ursprungliga längden är kvar, förutsatt att det är i balans med hundens proportioner. Okuperad svans är tillåtet.

SVANSKUPERING ÄR FÖRBJUDEN I SVERIGE


Frambenen skall vara fullständigt raka, oavsett från vilket håll man ser dem. De skall ha god benstomme och muskulatur. Skuldrorna skall vara väl tillbakalagda, finmejslade och muskulösa. Armbågarna skall vara åtliggande. Framtassarna skall vara små och inte spretiga. Svarta klor föredras men varierande mörka färger tillåts. Bakstället skall vara väl utvecklat med kraftfull muskulatur. Låren skall vara kraftiga och muskulösa. Knälederna skall vara vinklade. Hasorna skall vara lågt ansatta och haslederna skall varken vara inåt- eller utåtvridna.

 

Päls: Pälsen skall vara enkel, endast på öronen får underull förekomma. Strukturen skall vara mjuk och kännas silkig och inte grov. Unghundar är undantagna från detta. Frisyrklippning är tillåtet. Pälsen skall som längst inte överskrida 12,7 cm Den skall vara mjuk, vågig eller löst lockig och blank. Under inga omständigheter skall pälsen "fluffas" upp som på en pudel eller old english sheepdog. Hundar som presenteras i sådan pälskondition ger en felaktig bild av både typen och rasen.

Hanhundar 46-48 cm,18-20,5 kg

Tikar något lägre och lättare.

 

Källa Svenska Brukshundsklubben

 

 

 

Av: KerstinP

Datum för publicering

  • 2007-01-04
Anmäl
2007-01-05 02:44 #1 av: Kristina-

Ja, dom är verkligen underbara !  Synnerligen tillgiven, trogen och mycket intelligent och en trogen vän stämmer in bra på min vuxna kille.  Min valp däremot är mest busig än så länge, men han är jättesöt och go och har lätt för att lära. Så jag hoppas att han blir lik sin " storebror "

Anmäl
2007-01-05 13:34 #2 av: KerstinP

Kristina kan och vill du lägga ut någon bild på dina godingar. Jag hade ingen själv. Det skulle va kul om alla fick se dem, teckningar i all ära men det är inte riktigt samma sak.

Anmäl
2007-01-05 17:23 #3 av: Kristina-

Här kommer en bild på min trogna vän !

Anmäl
2007-01-05 18:57 #4 av: Ninja

Jag tycker de ser ut att ha en sån härlig päls!

Anmäl
2007-01-05 20:24 #5 av: Tezza

Verkar vara en rolig ras att jobba med, vacker dessutom. Hur brukar de funka i hop med andra hundar, hanar med hanar?

Anmäl
2007-01-06 02:24 #6 av: Kristina-

# 4 Härlig päls har dom, mjuka o goa, och dom fäller inte vilket jag tycker är  jätteskönt efter många år med andra fällande raser som Golden och Schäfer.

#5 Min vuxna kille funkar bra med en del hanar, andra inte. Han är inte den som muckar gräl.  Tjejjer gillar han förstås alltid! 

Ja, "Softisen " är en rolig ras att jobba med, den är ju som sagt mycket intelligent och har lätt för att lära. Kan tänka mig att den skulle vara mycket lämplig till agility också då den är mycket snabb och smidig,  men det har jag ej testat själv.

Anmäl
2007-01-06 02:32 #7 av: Kristina-

Här kommer en bild till !  På min valp har jag ingen i datorn ännu.

Anmäl
2007-01-10 12:45 #8 av: KerstinP

Tack Kristina-, jättemysiga vovvar du har.

Anmäl
2007-01-10 16:17 #9 av: Faxlin

Kristina jag tog mig friheten att lägga in dina fina bilder direkt i artikeln också. Hoppas det är okej. Då syns de direkt liksom.
Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-01-10 23:34 #10 av: Kristina-

Ja, det är helt okey!  Synd att jag inte har någon i datorn på min valp oxå, man han är underbart söt iallafall!   Ps. Hunden på bilderna heter Nalle Ds.

Anmäl
2007-01-10 23:40 #11 av: Noa-Nisse

de är ganska bra på agillity, vet en klubb i närheten av mig, och där är en som har typ 3 eller 4 st, ocd dom är snabba må tro!! :P

Anmäl
2007-08-07 01:14 #12 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-07 01:43 #13 av: Lotta

putt

Anmäl
2007-08-07 09:38 #14 av: AnneN

Softisarna är ju helt underbara

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-10-29 18:38 #15 av: Kristina-

Puttar upp denna tråd igen, men vad har hänt med bilderna? Inte någon "softis där inte!

Anmäl
2007-10-29 19:04 #16 av: SaraC

Det var krångel med bilderna i en annan artikel också.. Den som handlade om drag, om jag inte minns fel

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-10-29 21:19 #17 av: zeretki

Nej, jag tyckte också det såg ut att vara lite konstiga Wheatens. Flört

Jag älskar verkligen terriers, åtminstone de mellanstora och stora. Jag har lite svårt för de små för de är ofta ettriga, griniga och skäller lite för mycket - det kan å andra sidan bero på uppfostran, jag har bara den erfarenheten. Glad

Men mina tre favvisar är Airedale, Kerry Blue och Wheaten. :)

Anmäl
2007-10-30 02:32 #18 av: Kristina-

Min erfarenhet av små terrierraser  som t.ex  Jack Russel är att dom är väldigt ettriga och skälliga. Dom är populära hos hästfolk så man träffar på många när man är ute och tävlar med hästarna. När jag var på terrierklubbens utställning i Södertälje i somras så var det ett jäkla liv runt deras ring också. Vid Wheatenringen var det tyst och lugnt! Mina Wheaten är inte ett dugg  skälliga, dom skäller inte ens tillbaka när dom själva blir utskällda av andra hundar som vi möter ute, vilket jag tycker är jätteskönt. Jag älskar verkligen mina hundar, och kan ej tänka mig att ha någon annan ras längre även om det finns många andra trevliga fina !   Ps. av Kerry Blue har jag ingen erfarenhet, men dom är också fina !  Ds.Glad

Anmäl
2007-10-30 09:59 #19 av: emsems

kul artikel =) Jag är just nu i kontakt med en uppfödare och det verkar som att det blir en valp i februari.. spännande!

Anmäl
2007-10-30 21:05 #20 av: zeretki

#18  Det är nog min erfarenhet också, att små terriers ofta är grinigare och skäller mer än stora terriers.

Å andra sidan har Kerry Blue en egenhet att dom "lekmorrar " väldigt mycket när dom leker. Men dom är inte särskilt skälliga annars...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.