Övrigt

Vilka hundar är "barnhundar"?

2007-03-15 16:30 #0 av: Faxlin

Många gånger får jag frågan om vad som är en bra barn hund. Frågan är således rätt logisk, men svaret är rätt enkel men ändå komplicerat.

 

Bilden har inget med artikeln att göra.
Bilden har inget med artikeln att göra.

 

Det finns inga särskilda "barnhundar". Hur en hund kommer att bete sig i umgänget med barn beror i stor utsträckning på vilka tidiga erfarenheter den får av barn. Är erfarenheterna positiva kommer hunden med största sannolikhet att tycka om barn. Blir den däremot skrämd eller upplever barn som obehagliga finns risken att hunden om inte annat kommer att vara mycket reserverad mot barn.

 

Bilden har inget med artikeln att göra.
Bilden har inget med artikeln att göra.

 

Har man barn i familjen är det viktigt att lära både barn och valp att respektera varandra. Barnen får absolut inte använda hundvalpen som en leksak och valpen måste också lämnas i fred när den sover och äter. Å andra sidan ska inte heller hundvalpen tillåtas att "härja fritt" med barnen, allrahelst om barnen är relativt små och inte kan värja sig. Här får man använda sitt sunda förnuft.

 

Bilden har inget med artikeln att göra.
Bilden har inget med artikeln att göra.

 

De raser som skulle kunna vara svårare att ha när man har barn, är raser som har en extremt utvecklad vaktinstinkt. Dessa raser kan uppfatta andras barn som leker med familjens barn som ett hot, och i vissa situationer reagera på ett icke önskvärt sätt.

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-03-15

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-03-15 17:56 #1 av: lena1

Helt riktiga artiklar Åsa, jag har haft hund tillsammans med alla mina barn från första dagen hemma från bb, det innebär mera jobb än om barnen skulle varit stora, för det gäller att vara med och konsekvent åt båda hållen, och för mig har det funkat alldeles ypperligt bra ;-).

Anmäl
2007-03-15 18:27 #2 av: kerstinjoh

Alfons saknar helt vaktinstinkt och fungerar jättebra med barnbarnen. Oj, vad han tyckte det var mysigt när Hanna hade fått minstingen. Pusskalas!!

Men så är han också uppvuxen med barn.

Anmäl
2007-03-15 19:03 #3 av: SaraC

Eros älskar barn!

Här är han med sin favorit, Adrian. Och kärleken är ömsesidig :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-03-15 19:23 #4 av: Pomperipossa

När jag fick min son var jag beredd på att kanske få göra mig av med hunden. Hon hade ingen erfarenhet av barn och var ganska "vaktig" av sig. Det blev tvärtom och det är nu sonens hund mer än min.:) Men jag kännde direkt att jag reste ragg när jag såg rubriken...Tänkte att nu är det nåt tok som skaffat unge och hund utan att veta nåt om nån av dom...Skrattande

Anmäl
2007-03-15 20:19 #5 av: lena1

Nämen Eros vilket mys pys kortOskyldig

Anmäl
2007-03-15 20:24 #6 av: Lotta

Mina barn har växt upp med hundar och katter, och har från första början lärt sig hur man behandar ett djur. Vi har haft schäfrar och deras faster föder upp newfoundlans, som dom varit med sedan dom inte kunde gå ens dom har till och med sovit på hundarna och med dom. Så jag tror defenetivt inte att det finns nån ras som är mer eller mindre barnhund. Lär man barnet och hunden från början så är det absolut inga problem med nån ras. =)

Och fy vad jag lyckades svamla till det men jag tror ni förstår vad jag menar.

Anmäl
2007-03-15 20:25 #7 av: SaraC

lena1, ja visst ser de mysigt ut :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-03-15 20:52 #8 av: Lotta

Han är så fin din hund, och det ser verkligen jättemysigt ut :)

Anmäl
2007-03-15 21:06 #9 av: SaraC

Tack Lotta! :) Barn o hundar är så söta ihop!

Här är dom igen, Adrian har tömt Eros vattenskål på golvet..

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-03-15 21:07 #10 av: Malin-A

haha så söt bild eros =)

Anmäl
2007-03-15 21:17 #11 av: Lotta

Ohh gud så gullig dom är...vet du att lillkillen är jättelik min son när han var liten =)

Anmäl
2007-03-15 21:20 #12 av: SaraC

Vi säger tack o jag håller med ;)

Jaså Lotta? Då hade du alltså en av de sötaste pojkarna någonsin! ;)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-03-15 21:24 #13 av: Lotta

Japp...sååå söt ;)

Anmäl
2007-03-15 23:04 #14 av: Alex

Bra artikel. :) Jag tror faktiskt det handlar mer om hur barnet går ihop med hundar än om hur hunden går ihop med barn.. Med tanke på språket och så. Mexx är ju osäker, så han är väl lite speciell kanske.. Men eftersom han kan verka lite "obehaglig" till en början, innan han fått hälsa och så, så funkar han inte alls ihop med rädda eller osäkra barn (inte vuxna heller för den delen..) eftersom han själv bara blir mer osäker då och inte vet hur han ska hantera situationen. Men med orädda barn som behandlar honom "rätt" funkar det hur bra som helst. :)

Mvh Alex
Värd för Ridsport
Medarbetare på Islandshäst

Anmäl
2007-03-27 14:48 #15 av: OzzyochJag

Jag vet inte varför Zalo inte tycker om barn.
Men jag misstänker att han helt enkelt har svårt att läsa av små barn eftersom deras rörelser inte är som en vuxen människa.
Men är det barn som är hundvana så brukar det vara stor skillnad.

Hur som helst så låter jag honom nu mera inte barn hälsa på honom, det är lika bra så.

Anmäl
2007-04-08 07:06 #16 av: Ove-D

#14 håller med...

Anmäl
2007-04-08 10:01 #17 av: Kittentotts

Visst är det mysigt med barn o hundar. Vi har 3 barn 21.18.9år de är alla uppvuxna med hund/katt fr början.

ett ihopklipp jag gjorde för ett tag sen av bilder med barnen o  djuren, ja och så en tjock mage.

kahlua014.jpg

Anmäl
2007-04-08 13:03 #18 av: zeretki

Jag håller helt med. Har inte egna barn men mina vänner har, så Axl har fått träffa bebisar och äldre barn. Tror det är bra för honom, eftersom barn är så annorlunda än vuxna. De låter mycket, skriker, viftar med händernar, springer, busar osv.

Jag tror väl att alla hundar och hundraser är individer, precis som med barn. Jag vill att barn ska bete sig bra mot min hund, och att min hund ska bete sig bra mot barn.

Själv litar jag inte på småbarnsföräldrar som inte har bra hunderfarenhet. Har sett och hört för många som vill att hunden ska vara en robot och stå ut med allt. FEL! Barnen måste lära sig att en hund ska respekteras!

Anmäl
2007-04-08 13:33 #19 av: lena1

Absolut min mening också Freja ;-)

Anmäl
2007-04-08 14:13 #20 av: Faxlin

Freja42, jag håller med dig helt. Man måste som förälder vara knsekvent när man uppfostrar sina barn och sina djur. Eller när man låter sina barn vara med djur.


Nu kan det hända olyckor ändå. man tycker man är med, men så visar det sig att hunden eller ungen (som inte ska kunna pinna iväg på mage gör det).
Jag har ett exempel som hade kunnat gå väldigt illa.
Jag står i vardagasrummet och stryker. Har bebisen ligger vid sitt babygym. Liten och enligt bvc inte rörlig för fem ören. Inte hade han visat sig speciellt rörlig heller. Inte ens rullat från rygg till mage än.
Detta gör att då det är hundfritt, bebisen låter inte, så då är det lungt.
Men helt plötsligt hör jag hur Sacko gnyr/piper ifrån köket. Jag säger åt honom att vara tyst eller komma. Han gör ingetdera.
Åter hör jag honom gny/pipa, men inte heller nu kommer han när jag ropar på honom.
Han brukar alltid lyda. Men nu sket han i mig.
Han gnyr/piper igen. Och jag börjar bli extremt irriterad. Så jag ropar åt honom att vara tyst.
Han tystnar inte utan fortstter med sitt gny/pipande.
Bestämmer mig för att gå och kolla.
Kommer in i köket och ser Sacko ligga med en liten bebis som håller ett stadigt tag i vardera öra. Så där stenhårt som faktiskt små bebisar med bra gripreflex kan göra. ;-)
I desa öron hänger då min lilla bebis, medans han har huggit sig fast i nosen på Sacko.
Tilläggas ska att den bebis fick sina första fyra tänder i fram väldigt tidigt. Så han hade fyra vassa framtänder att hugga sig fast med.
Efter mycket om och men lyckas jag bända lös min son från min hund och kunde se hur det rann blod ur såren på nosen. Det satt inte så där jättebra, mitt på nosspegeln och mellan näsborrarna. Stackars Sacko inte undra på att han gnydde och pep, dumma matte som inte fattade tidigare.
Den här gången gick det bra. Sacko skötte sig fin fint. Men det hade kunnat gå illa. Och hade det gått illa hade felet varit mitt inte hundens.
Kan tillägga att en annan gång tog ett av våra större barn tag i sacko på fel sätt för att hämnas på mig. Och då vart utgången en annan. Men det mina vänner ska vi inte ta här. För det är en helt annan historia. ;-)

Vad jag vill säga är väl lite att man har ett oerhört stort ansvar som förälder att lära sina barn vad som är rätt och fel, och som hundägare att lära sin hund vad som är rätt och fel. Om man är både förälder och hundägare har man dubbelt ansvar.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-04-08 14:48 #21 av: zeretki

#20 Du har helt rätt. Man har ansvar som både hund och barnägare. :) För det är ju VI vuxna som ska uppfostra. Sen kan det alltid hända olyckor. Även den bäste hundpsykolog har misslyckats ibland, tyvärr samma med barn. Flört

Anmäl
2007-04-08 17:28 #22 av: Gasoline

Jag tycker det där var en jätte bra artikel

Anmäl
2007-04-09 23:46 #23 av: Pomperipossa

#20 Håller verkligen med. Det som är så skönt är att barn som är vana vid djur blir inte hysteriska när dom kommer i närheten av en hund. Finns inget värre än ungar som ska börja jaga och "klappa hunden" och man tillslut får ryta i åt föräldrarna..:)

Anmäl
2007-04-09 23:52 #24 av: Malin-A

eller barn som retar hundar, har en granne som brukar va barnvakt åt sina barnbarn o den ena killen e hooplös, han säger att han e jätte rädd för hunden o varje gång jag kommer me Lusse så tar jag det lugnt o verkligen visar att jag kommer så han kan gå undan, då går han undan lite grann o när ja precis gått förbi honom så börjar han o reta Lusse, kastar pinnar skriker imot honom lossas skäller allt för att Lusse ska reagera, i vintras kstade han en snöboll imot lusse, har sagt till flera ggr.. detta har ju resulterat i att Lusse bli lite osäker på barn o vet inte riktigt hur han ska handskas me dom, eller så, han vet ju liksom inte vad det han handlar om när dom håller på så.. när vi kommer hem till folk som har barn funkar det ganska bra, han kan va lite hårdhänt, men annars e d lugnt, men just  barn ute på gården blir han ganska osäker på.. =/

Anmäl
2007-04-10 00:48 #25 av: Lotta

Usch jag tycker synd om Lusse, tycker att föräldrarnas skyldighet är att uppfostra sina barn att vara snälla mot djur, sen spelar det ingen roll om det är ens egna eller nåns annans djur. =/

Anmäl
2007-04-10 01:37 #26 av: Real

mm.. de var som jag berätta i en annan tråd när de just hade hänt. Två ungar kommer bakom mig och ecko och så kastar en av dom en jätte hårt pressad snöboll på ecko.. ecko fatta ingenting och ja gick bara vidare.. orkade inte! Men så kastar han en till så att ecko gnäller till t om. Då vart jag fly förbannad! man skadar inte min hund.. Så jag vände mig om och fråga om dom var dumma i huvvet och om dom tyckte de var kul att misshandla djur? båda två skylde på den andra och så fort ja släppte kopplet lite till på ecko så rygga dom tillbaka. och så sa jag, gör de där en gång till...  Ecko tycker om barn hur mycket som helst och kan pussa sönder dom om de är så (hårdhänt, men snäll som tusan) Men när dom börjar göra sånna där dumma saker blir han osäker och undrar vad tusan de är frågan om.. varför vill dom gulliga barnen skada honom liksom!? (inte för att dom var gulliga, men eckos tankesätt)

 

Anmäl
2007-04-10 01:46 #27 av: Malin-A

mm man blir ju så arg me ju, har lust o säga massa väl valda ord men d e ju ändå ett barn, får ta d me hans mormor/farmor..

Anmäl
2007-04-10 01:57 #28 av: Lotta

Ja igentligen är det ju inte barnens fel från början, jag anser att det är föräldrarnas..det är rent ut sagt för j-vligt. Jag skulle tagit ungen i hampen och släpat honom hem.

Anmäl
2007-04-10 02:09 #29 av: Real

mm.. lite svårt bara när de är vid parken och när de är två killar i 11-13 års ålder? vet varken var dom bor eller orkar släpa dom:P

Anmäl
2007-04-10 02:11 #30 av: Malin-A

haha är dom 11-13 så tycker jag att man kan säga till dom på skarpen, men denna killen e nog kanske 5-7 år nått sånt.. =/

Anmäl
2007-04-10 02:13 #31 av: Lotta

Det är sanslöst att så stora ungar håller på så, det är synd att man inte får bussa hundarna på dom (lite) Skrikandes

Anmäl
2007-04-10 02:21 #32 av: Malin-A

mmm ibland hade man velat skrämmas lite =)

Anmäl
2007-04-10 02:27 #33 av: Lotta

Ja bara lite, lite Oskyldig

Anmäl
2007-04-10 02:38 #34 av: Malin-A

haha  =)

Anmäl
2007-04-10 02:41 #35 av: Real

ja de var väl de jag gjorde då.. men med kopplet på. Dom visste ju inte om att ecko bara ville hälsa?:P

Anmäl
2007-04-10 02:42 #36 av: Lotta

Heja Ecko =)))

Anmäl
2007-04-10 10:28 #37 av: lena1

jag säger samma sak Heja Ecko, även om jag tycker att sådant ska inte behövas.

Här var det en utländsk kille som skulle vissa sig stöddig då jag kom med mina bägge förut, så han sprang efter bakifrån och nära och skrek och härmade gammel mannen, men det gick inge braLedsen för Snodden vände i kopplet och lade av ett par varningskall som ekade ordentligt, sedan dess törs han inte komma för nära alls, och Snodden brukar stanna upp och blänga på just honom, lite osäker på om killen gör om det, men det är bara den killen, andra ungar är allt okey med...

Man ser ju verkligen vilka barn som har fått rätt uppfostran vad det gäller djur och vilka som inte har det, mina grabbar har alltid varit helt lugna inför möten med andra hundar och låter alltid hunden söka kontakt först om det är en främmande hund,men som sagt det har man ju jobbat med då dom var små, och det är man ju tacksam för idag också.... 

Flört

Anmäl
2007-04-10 11:03 #38 av: Bellona

själv blir jag galen på min lillebrors flickväns familj. flickvännen har en labbe/border/jämtekorsning som är enormt osäker med dåligt självförtroende även om det börjat bli bättre sedan hon började ta med honom till skolan eller lämna honom hos min familj ist. De var och skulle hämta flickvännen och hunden hemma hos oss och hade hennes lillebror på 4år med sig. Ungen går fram och så står han och slår hundstackarn utan att någon säger till och det är inte direkt löst han slår honom i ansiktet heller. jag tycker det känns så underligt att gå emellan när mamman är i närheten men blev ändå tvungen att säga till på skarpen. man slår inte en hund, man slår inte någon alls för den delen. jag blir så ledsen, den hunden är jättehärlig och man riktigt ser hur han håller tillbaka en del av personligheten inom sig som han skulle behöva uppmuntring för att släppa fram och bli glad och harmonisk. :(

Anmäl
2007-04-10 12:18 #39 av: lena1

Bellona, ja man kan bli vansinnig när man ser sådant, har själv en bror som har lämnat över hundar till mig genom livet för att som han säger hunden är "dum i huvudet" och jag har varit osams med honom årsvis kan jag säga pgr av det, nu sist så kom han och frågade om jag ville ta över en 1 årig blandis som hans största son inte orkade med längre, och jag jag förklarade för honom än en gång att det har inte med hunden att göra utan med föraren, hunden är i slyngelåldern och kommer att bli förstörd om inget görs....men jag tackade nej jag har fått ta hand om för mycket vad det gäller honomLedsen, och varje gång så avlivar han hundaran dessutom, för så fort jag har fått ordning på hans hundar så förstör han det då hunden kommer hem igen.......sedan får man höra från släkten att det är ju så konstigt att Lena(lillesyster som jag är) alltid har haft så lydiga hundar, hon är ju född med det, och då frågar man sig varför han aldrig lyssnar på det man säger och förklarar om hundar morrrrr, men nu är han osams med mig igen så nu slipper jag se skiten i alla fall på ett par år till.....

 

Anmäl
2007-04-10 16:16 #40 av: freja70

Jag har världens underbaraste Rottis, han är grymt barnkär och vallar min yngste son då han avrit hos sin far länge och kommer hem hit. Det är som att pojken inte få gå, för han är rädd att han ska fara igen... Men trots att han är så barnkär, så beukar jag se till att han inte få vara med barnen då de leker. För hur det än är, så kan det hända en olycka då det går för vilt till.. Och vems fel var det då???? Hundens eller barnens som vifta, sprang, tjoa och skrek... Så då Henrik har sina kompisar här och de ska leka, då får de stänga dörren till rummet.. Sitter de däremot bara å tar det lugnt, då får hunden vara med... =)

Anmäl
2007-04-10 17:23 #41 av: travandeA_N

Jag tycker att shcäfrar doberman och rottwilers är bra barn hundar föratt dom är vakthundar och vaktar alla i familjen och kommer inte ens på tanken att bita eller annfalla barn eller vuxna. Skrattande

Anmäl
2007-04-10 18:14 #42 av: freja70

Jag tycker oxå att det är bra hundar..... Men denna buse som jag har vill gärna vara med å leka.. Och är det då barn som inte känner honom och han kommer å lägger dit sin käke (inte för att bita, utan för att leka)... SÅ kan det lätt misstolkas....

Anmäl
2007-04-10 21:05 #43 av: Real

lena: neeh de ska verkligen inte behövas. Men de var nog inte min mening heller.. ecko gick emot dom och jag släppte på kopplet.. han ville ju hälsa och trodde väl dom var snälla fortfarande.. tänk att hundar är så jäkla snälla genom allt.. han har precis fått sig två snöbollar i huvvet och vill hälsa på snorungarna!

ja man ser verkligen väl när ungar har fått uppfostring eller inte.. Iof så sprang jag bara fram till hundar när jag var liten, men var aldrig någonsin elak. De enda felet med mig var att jag var helt orädd för hundar. Jag kunde knalla fram till en vovve som var bunden utanför en affär och hälsa.. kunde ju hänt vad som helst;P jag vet, jag vet.. min mamma sa mååånga gånger att man inte ska göra så. Men jag älska djur alldeles för mycket (om man kan de?) ville ju bara hålla den stakarn sällskap där ute tills matte/husse kom ut igen..

men iaf när en såndär unge kommer.. som inte har respekt, eller när man bara hör om ungar som ni berättar om.. jag blir så arg så de finns inte! Jag skulle aldrig kunna slå ett barn men de är nästan att man skulle vilja! grrr...

Anmäl
2007-04-10 21:14 #44 av: Lotta

Bara lite lite, lite Real...det kan väl inte skada små elaka snorisar.. =))

Anmäl
2007-04-10 21:24 #45 av: lena1

Ja precis Real man blir frustrerat arg när man hör sådant grrrrrr 

Anmäl
2007-04-10 22:28 #46 av: freja70

Jag har sett flera exempel på hur ungar kan bete sig här hemma på affären (eller rättare sagt utanför)..... Hur de springer omkring å retar hundar som sitter fast bundna utanför och ibland kastar saker på dem... Jag blir så grymt förbannad.. Hade det varit mina ungr hade de fått en ordentlig dos med stryk... Personligen tar jag aldrig med hunden på konsum, om jag inte har nån som strå där ute med honom... Just på grund av att man ser hur en del beter sig......

Anmäl
2007-04-10 22:46 #47 av: lena1

Där är vi väldigt lika Freja, har jag hunden på stan så är det för att fönstershoppa eventuellt stanna till vid något stånd, ska jag in på affär så är alltid någon med och stannar utanför med hunden, man vet aldrig vad som kan hända......

Anmäl
2007-04-10 23:11 #48 av: Pomperipossa

Lämnar aldrig tanten utanför en affär... Om dom inte är elaka mot hunden så kan dom lika väl stjäla henne....

Anmäl
2007-05-09 17:52 #49 av: travandeA_N

Fast man ska kunna något om rottwilers och dobermann såklartGlad

 

Anmäl
2007-05-10 02:30 #50 av: Kristina-

Mina fyra barn har vuxit upp med hundar,och det har gått jättebra. Min första hund, en Schäfer fick jag när jag var femton år, och jag kommer från en stor barnrik familj. Han var en fantastisk barn och familjehund. När jag så småningom flyttade hemifrån följde han med mig. Så småningom fick jag egna barn som han var väldigt snäll och försiktig med. Han var en underbar hund, som jag älskade så mycket. När han dog drygt 13 år gammal var sorgen stor !  Så småningom blev det nya hundar, först en Cavalier King Charles Spaniel, och sedan en likadan till. När den älsta dog skaffade jag en Golden Retriver. Linus som han hette var också en underbar hund ! Cavaliererna var också mycket mysiga fina hundar, men det är min Schäfer och Golden som gjort störst intryck på mig, det är dom jag mest tänker tillbaka på. Numera är mina barn vuxna och utflyttade, och nu har jag mina två "Softisar ", dom är inte vana vid småbarn, men dom älskar alla människor , så det skulle säkert gå bra .

Jag tror att dom flesta hundar funkar bra med barn om man lär barnen hundvett, men kanske man inte ska ha en alltför liten och ömtålig hund , utan en lite mera robust som tål att kramas.

Anmäl
2007-05-10 04:41 #51 av: [helenal]

hugo älskar barn!!! så fort han ser en barvagdn med en bebis i så gnyr han:)

Anmäl
2007-08-07 01:09 #52 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.