Regelverk & Lagar

Id-märkning

2007-06-02 03:51 #0 av: Faxlin

Veterinären id-märker din hund/katt, antingen med chip (ISO-standard 11784 eller 11785) eller tatuering.

Bild 1

Exempel på ISO-chip: Datamars, Indexel, Lifechip, HomeAgain, Trovan och vissa nummerserier av AVID såsom AVID Eurochip - be veterinären kolla.

Bara chip från och med 2011

Från och med år 2011 är endast microchip godkänd metod att id-märka djur som ska resa i EU. Djuret ska vara märkt då det får sin första rabiesvaccination. Det finns dock inget som hindrar att du använder båda metoderna på samma hund, om du tycker det är praktiskt.

Vad gör jag om id-numret inte går att läsa?

Din veterinär ska kontrollera djurets id-nummer inför varje åtgärd som ska noteras i passet (t ex vaccination, blodprov, avmaskning). Om chipet slutat fungera eller tatueringen är svårläst kan du få problem vid gränspassagen. Om du upptäcker det redan på hemmaplan kan veterinären märka om djuret i det fall veterinären känner djuret tack vare dess signalement, och skriva in i djurets pass under Övrigt, att djuret har blivit ommärkt på grund av oläsligt id. Det nya id-numret och datum för ommärkning skrivs in på sidan 3. Passet med vaccinationer och blodprov är då fortfarande giltigt.

Om veterinären inte kan intyga ovanstående, måste djuret genomgå ny rabiesvaccination samt ta nytt blodprov efter 120 dagar.

Bild 2

Alla svenska hundar ska vara märkta

Det är lag på att alla hundar över 4 månader ålder ska vara id-märkta, och att deras ägare ska vara registrerade i det Centrala Hundregistret. 

Tatueringen görs i vänster öra (eller i ljumsken). Tatuering utförs av veterinär eller godkänd Id-märkare. Tatuering utförd av Id-märkare ska ske innan valpen uppnått 10 veckors ålder, äldre valpar och vuxna hundar skall alltid märkas av veterinär.

Id-nummer hund: vanligast 5 siffror plus en bokstav.

Id-nummer katt: 4 eller 5 siffror och/eller bokstäver blandade.

Microchipet injiceras under huden på djuret (normalt mellan skulderbladen). Djuret upplever inte något obehag i samband med denna märkning - det känns inte mer än en vanlig vaccination och är inte skadligt.

För att kunna avläsa id-numret på ett microchipmärkt djur, krävs en speciell avläsare som kan köpas från SKK. Din hund eller katt kan microchipmärkas från sex veckors ålder och går därefter att identifiera hela livet. Denna variant av id-märkning får endast utföras av utbildad id-märkare och veterinärer.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-06-04 22:34 #1 av: Lotta

Ennu en bra tråd....du lägger ut så många så man blir alldeles yr i huvudet ;)

Anmäl
2007-06-05 09:34 #2 av: Faxlin

Tack Lotta. Jag hade ett artikel rus här då min stationära dator kom hem. Nu ska ni få smälta dessa tills nästa vecka. Eller ja tills helgen kommer. Sedan kommer det ett gäng igen. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-06-06 01:43 #3 av: Lotta

Hur har det gått med ditt nya jobb?...jag har ju inte hört nått :)

Anmäl
2007-06-07 00:49 #4 av: Faxlin

#3: haha liiite OT det var i denna tråd då.Kom ut och ta en fika så får du träffa jycken och skvallra lite ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-06-07 01:24 #5 av: Malin-A

jag vill me veta hur d gått me jobbet Åsa =)

Anmäl
2007-06-08 01:58 #6 av: Lotta

Lite mycket att stå i...Frida tar studenten i morgon och Emma fyller 18 på onsdag....så imorgon ska jag först vara med Frida och sedan ska jag hem och fixa en massa mat och jox för Emma ska ha fest för sin klass i morgon kväll. Sedan på onsdag kommer andra och ska gratta henne, usch jag blir trött bara jag tänker på det =O

Och jag vill veta nu hur det gick med ditt jobb, och vad det är för jobb....annars får jag ju vänta så länge och då är det synd om mig ;)

Anmäl
2007-08-07 01:00 #7 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-07 01:11 #8 av: Lotta

Puuteliputt

Anmäl
2007-08-07 09:58 #9 av: AnneN

Är din hund id-märkt och isf på vilket sätt?

Velvet är chippad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.