Regelverk & Lagar

Avmaskning mot dvärgbandmask

2007-06-02 04:05 #0 av: Faxlin

Här kan du läsa om grundvillkoren samt om de särskilda villkor som gäller för dansk-svenska pendlare. Grundvillkor för alla resande: avmaska och notera i passet

 

Du ska ta med passet på din resa och uppsöka en veterinär i utlandet inom 10 dagar före hemresan. Veterinären utför avmaskningen och noterar preparatnamn, datum etc under rubriken VII i passet. Du har sedan tio dagar på dig att åka hem till Sverige. Avmaskningen gäller endast en inresa till Sverige. Avmaskningen får alltså inte utföras i Sverige inför utresan.


Om det gått flera dagar mellan avmaskningen och inresan och det finns risk att djuret då kan ha återinfekterats, så bör du själv upprepa avmaskningen snarast efter hemkomsten. Du kan själv köpa godkänt preparat på apoteket.


Skaffa lösa intyg om passet blir fullt  
Du kan skaffa separata avmaskningsintyg som du kan använda om passet har blivit fullt. Du kan beställa eller skriva ut intyget på www.sjv.se under "Blanketter och intyg" i vänsterspalten på förstasidan. Du kan också beställa per telefon hos Kundtjänst på +46-771 223 223. Intyget ska vara ifyllt av veterinär för att vara giltigt vid gränspassagen.


Plocka upp efter hunden i tre dagar
Om djuret har vistats mer än 28 dagar i utlandet kan smittfarliga ägg förekomma i avföringen under en period om tre dagar efter utförd avmaskning. För att minska risken att dessa sprids i omgivningen är det viktigt att du plockar upp efter djuret de tre följande dagarna efter avmaskningstillfället.


Undantag från Finland, Malta, Irland och Storbritannien

Vid direkt införsel av hund eller katt från Finland, Malta, Irland och Storbritannien gäller inte kravet på avmaskning mot dvärgbandmask.


Särskilda villkor för dem som reser mellan Sverige och Danmark: 4-veckorsintyg

Svenskar
Med ett pass och ett så kallat 4-veckorsintyg kan du resa obegränsat mellan Sverige och Danmark i fyra veckor. Du skaffar intyget hos veterinär i Sverige innan du åker. Veterinären kryssar i ruta 2a eller 2b på intyget, och behöver inte avmaska djuret vid det första besöket. När du fått intyget ifyllt och stämplat kan du resa mellan Sverige och Danmark med djuret så mycket du vill utan avmaskning under de följande fyra veckorna. Observera att du själv också måste fylla i punkt 3 och 4 om djurägarens försäkran för att intyget ska vara giltigt. Och du har givetvis med dig passet för sällskapsdjur tillsammans med ditt 4-veckorsintyg, och visar dem för tullen varje gång du reser in i Sverige. Har du ett giltigt 4-veckorsintyg behövs alltså ingen notis om avmaskning i passet.


Danskar
4-veckorsintyget kan även utfärdas hos veterinär i Danmark. Djuret måste då även avmaskas vid första veterinärbesöket, och ruta 2 c ska fyllas i. I övrigt gäller samma villkor som ovan.


Förnyat 4-veckorsintyg 
Innan intyget förlorar sin giltighet måste du uppsöka veterinär igen och få djuret avmaskat. Det får inte gå mer än 28 dagar mellan det första och det andra besöket. Ska du inte resa mer så avmaskar veterinären djuret, och skriver under och stämplar vid punkt 5 på intyget. Ska du fortsätta resa så avmaskar veterinären djuret och ger dig ett nytt intyg med ruta 2d på intyget ikryssad. Förnyat intyg kan utfärdas både i Sverige och i Danmark.


Att skaffa 4-veckorsintyget
Du kan beställa eller skriva ut intyget på www.sjv.se under "Blanketter och intyg" i vänsterspalten på förstasidan, eller i högerspalten ovan. Du kan också beställa per telefon hos Kundtjänst på +46-771 223 223. Intyget måste vara ifyllt av veterinär för att vara giltigt vid gränspassagen.

 

 

 

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-06-02

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-06-02 12:47 #1 av: KerstinP

Hoppas alla som importerar hundar följer detta. Det är ju ett elende med dvärgbandmask. Man vill ju så gärna plocka bär och svamp i naturen utan att själv bli smittad av den farliga dvärgbandmasken. Mycket bra artikel!

Anmäl
2007-06-04 22:22 #2 av: Lotta

Off fy vad äckligt...måtte alla sköta det här.

Anmäl
2007-08-07 00:59 #3 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-07 01:00 #4 av: Lotta

Puuuutt

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.