Hälsa

Om du blir fästingbiten

2007-06-02 04:33 #0 av: Faxlin

Skulle du ändå ha oturen att bli biten av en fästing så ta det lugnt. Glöm alla kurer med olja, smör eller fotogen.

Skaffa dig en fästingplockare att ha i husapoteket, använd den enligt medföljande bruksanvisning och vips så är den borta. Ibland kanske du inte ens har märkt att du haft en fästing på din kropp. Detta kan bero på att den släppt innan den blev upptäckt eller att den var så liten att den knappt syntes.

Du märker inte själva bettet. Innan den börjar suga blod bedövar den bettstället med bedövningsmedel via sin saliv. Sticket blir helt smärtfritt (tack för det) och saliven förhindrar också att blodet koagulerar. Saliven bildar också ett slags cement runt fästingens munapparat och hjälper tll att förankra den, därav namnet kanske.

Har du ingen fästingplockare så ta ett stadigt tag om fästingen utan att klämma på den, vrid samtidigt som du drar den rakt upp. Det är mycket viktigt att du inte klämmer sönder den eller försöker kväva den t.ex med smör, då kan smittämnen injiceras i blodet. Tar du den snabbt, inom ett dygn, minimerar du risken för exempelvis Borrelia men TBE smittar tyvärr direkt. Tvätta rent runt bettstället. Håll ögonen på bettstället de narmsta veckorna, får du en röd ringformad rodnad kontakta din läkare. Likaså om du efter cirka en vecka får influensaliknande symptom.

Men framför allt behåll lugnet, blir du myggbiten drabbas du väl inte av panik, eller hur? Varför då hetsa upp dig efter ett fästingbett, risken är ändock minimal att du drabbas av en fästingrelaterad sjukdom. Du visste väl att även myggor kan sprida smitta, harpest med mera? Vem har sagt att livet ska vara helt fritt från risker.

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-06-02

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-06-02 04:37 #1 av: Liss

ecko har fortfarande två huvuden kvar av fästingar.. är de nåt jag borde oroa mig för? de har blivit som en liten bula och så sitter huvudet i mitten av bulan

Anmäl
2007-06-02 04:40 #2 av: Faxlin

Håll koll så att det inte blir rött runt om. Det kan man se även på hundar. Om man är väldigt noga. Men man får tänka på att kolla en bit ifrån själva huvudet av fästingen.
ca 0,5-2,5 cm ifrån där huvudet sitter.
Om du inte ser några sådana förändringar så håll bara koll på att de kommer ut. Kroppen brukar själv stöta bort främmande kroppar då de är onaturliga att ha där.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-06-02 04:46 #3 av: Liss

okej. tack så mycket.. vart fel tråd.. men hann inte med.. den om hundar kom ju efter:P

ska hålla koll på honom iaf

Anmäl
2007-06-02 12:35 #4 av: KerstinP

Jag använder fästingplockare som ser ut som små kofötter. De tycker jag är de bästa plockarna.

Anmäl
2007-06-02 15:04 #5 av: Malin-A

jag har också en sån där fästingplockare fast den ser ut som en penna o så trycker man ner en plupp där uppe så kommer det som en snara ut, så tar man o sätter snaran runt fästingens huvud o snurrar så kommer den direkt..

Anmäl
2007-06-04 01:31 #6 av: Lotta

Det kan jag säga utan att ljuga, fick jag en fästing på mig så sprang jag upp till lasarettet skrikande -jag dör, jag dör!!! Allvarligt så sprang jag nog från mig själv *BLÄ*

Anmäl
2007-08-07 00:58 #7 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-07 01:15 #8 av: Lotta

Puttar

Anmäl
2008-05-14 22:46 #9 av: KerstinP

En liten putt för denna tråd. Högst aktuell i dessa fästingtider.

Anmäl
2008-05-15 00:26 #10 av: ingann

usch! idag tog jag Åskars 2 första fästingar=( och jag misstänker att det inte var de sista heller=(( jag är livrädd för såna otyg *larvig tant jag ju* så jag tog dem med ett papper samtidigt som jag blundade *skrattar* (ska dock leta fram fästingplockaren som ligger nånstans efter flytten i höstas)

det bästa med fästingar är nog "poffet" när man eldat upp dem;)

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2008-05-15 00:42 #11 av: kerstinjo

Fästingar ska aldrig vridas bort, man drar man långsamt och segt tills den släpper. Inga snabba ryck.

Det är heller inte fel att hålla uppsikt en längre tid än på stället där fästingen har suttit. En reaktion kan även komma efter flera månader.

Anmäl
2008-05-15 09:17 #12 av: Freke

Fick en fästing på mig engång i tiden... Vet inte när och jag vet inte om jag hade fått något bett efter det??

Med jag vet att 5år efter det bettet jag kände till, fick jag borelia vilket som resulterade i hjärnhinne inflamation..

och en massa prover och nålstick, isolering och medicinering..... Hmmm

 

Och allt började som lite synbortfall och att det blixtrade fram för ett öga, sen vid besök på vårdcentralen var det en läkare som bad mig  blunda.. snyggt fall blev det.. 

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2008-05-15 10:12 #13 av: blackangel

oj oj oj om jag bara slapp plocka dessa snuskigheter men mina hundar speciellt gugge har flera om daan!!! Blir nog tvungen att testa det giftiga alternativet iallfall:/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.