Hundsport & Aktiviteter

Är du intresserad av att prova drag med din hund?

2007-07-11 07:02 #0 av: Faxlin

Jag tror att det går att dra med de flesta sorters hundar, det gäller bara att lägga ambitionsnivån efter vad du och hunden klarar. När det gäller hunden så sitter det mesta av dragegenskaperna i huvudet.

'

Våran siberian husky valp som jag körde in förra vintern ansåg att han var proffs vid 8 månader. Det tog ca: 20minuter innan han förstod vad det handlade om och sedan var det bara att lära honom att rikta kraften rakt fram och spara på energin så han i framtiden orkar springa mil efter mil.Vad du "behöver" för att börja dra med en hund är ett tolkbälte, ett ca 1dm brett vadderat bälte med en krok frampå för att haka fast linan. Linan ska vara ca:2,5-3m lång och halvan närmast hunden ska vara stum och den andra halvan ska vara av expanderlina, detta är för att hunden inte ska bli snärtad av linan om du tappar den eller om den går av.
När det gäller selen går det bra att börja med en "promenadsele" för att se om hunden vill dra. När/ om man får hunden att dra riktigt bör man investera i en nomesele eller en kombisele.Börja med att vänja hunden vid selen och få honom/ henne att tycka att selen är något positivt. Första gångerna du är ute och provar kan det vara bra om du går och har någon med som hunden ska ta sig fram till. Många hundar drar bättre i början om de har ett tydligt mål. Kom ihåg att sluta medan hunden tycker att det är roligt. Sedan är det viktigt att man alltid har spänd lina mellan sig och hunden. Hunden måste kunna lita på att linan är spänd för att våga lägga all vikt och kraft framåt i selen.
Nästa steg blir att lära hunden att dra något efter sig. Vid barmark är det lättast att cykla med hunden. Jag brukar sätta fast linan fram på cykel så att hundarna kan springa framför. Många hundar kan tycka att det är otäckt med ljudet av något tätt bakom sig. Därför kan det även nu vara klokt att vara två stycken för att locka hunden framåt och inte bry sig om det som låter bakom honom/ henne. Har du turen att ha snö så är det bara att ta fram skidorna och göra samma sak, fast med tolkbälte. Har du kommit så här långt och ni båda tycker att det är roligt måste du införskaffa en riktig dragsele. Är du osäker på hur selen ska sitta gå till en butik som har kunskapen och få hjälp att prova ut selen.
Om du har en hund som gillar att dra men inte springer så fort kan du bygga om en skrinda så att det går att fästa skaklar på den. Det kan vara skönt med bärhjälp när man går till affären och handlar.Ett problem som kan uppstå är att din hund inte är van att arbeta självständigt utan vänder sig om och söker kontakt med dig, precis som du lärt den att göra på promenader. Här gäller det att kunna läsa sin hund, ge kommando, komma med glada tillrop och beröm vid rätt tillfälle. Ganska snart kommer din hund att hålla isär koppelpromenader från dragtillfällen.
Några av de kommandon jag lärt våra hundar är: "Höger", "vänster", "sakta", "stanna", "tillbaka" (tillbaka ut på vägen/spåret), "Då kör vi" (startkommando), "Ja-Ja-Ja" (ed peppningskommando), "passera", "då-vänder-vi" (har jag inte fått till riktigt bra än, fungerar bara vid cykelträning, vändningen blir ännu för snäv för släde och 4-hjuling).Du och hunden/ hundarna måste kunna lita på varandra. Min ledarhund har fört mig hem över fjället i snöyra där jag inte ens såg henne framför mig. Ett par gånger var jag säker på att hon ledde spannet fel men litade på hennes förmåga att följa spåret som jag inte längre såg under drivsnön.

Kom bara ihåg att hunden gör aldrig fel, den gör bara som du har lärt den att göra. Det tar tid att bygga upp förtroendet för varandra men det raseras på några sekunder. Det är en fröjd för ögat och själen med en hund som ger allt för dig i selen. En vacker strålande vårdag i skidspåret med din hund ger lätt önskedrömmar om slädturer. Då dröjer det inte länge innan du sitter med en flock polarhundar och funderar på vad som hände.Frågar ni fler personer som håller på med drag kommer ni säkert att få en annan åsikt om hur ni bör göra men det enda viktiga är att ni har kul och gör det som passar dig och din hund.Svenska Draghundsportförbundet
http://www.draghundsport.se/ (Klicka på "Om draghund" för mer information om de olika stilarna och träning)

Svenska Polarhundklubben (Renrasiga polarhundar)
http://sphk.se/mambo/index.php

Artikeln är skriven av: nattfrost
Och alla foton kommer från nattfrosts hemsida.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-07-11

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-07-11 10:17 #1 av: Vattnadal

Vad fint det blev!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2007-07-11 18:10 #2 av: Malin-A

intressant att läsa.. bra skrivet Nattfrost...

Anmäl
2007-07-11 18:21 #3 av: KajsaM

Jättebra!

Anmäl
2007-07-25 01:04 #4 av: lill-jarven

Superbra skrivet :)

Anmäl
2007-08-07 00:56 #5 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-07 01:12 #6 av: Hera

Hades hade nog gillar drag, men bor i Helsingborg

Anmäl
2007-08-07 01:18 #7 av: Lotta

Hehe också är han ju en liten pluttis en...men attans när han blir stor =) Men går det inte att testa på nått annat sett?

Anmäl
2007-08-07 01:31 #8 av: Hera

Han är 62 cm i mankhöjd nu, hur hög kan han bli om han är 6 mån nu?

Anmäl
2007-08-07 09:48 #9 av: AnneN

som jag skrev i en annan tråd så är genomsnittet 71cm i manken på newfoundlands hanar.

Man kan ju senare låta han dra en liten vagn det funkar ju lika bra som att dra en kälke eller nått sånt.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-08-07 10:36 #10 av: AlbaStiffler

Bra artikel! fina foton! :)

Anmäl
2007-08-09 17:04 #11 av: Giittan

Har en en valp på 6 mån alaskamalamut/polarhund som jag tänkte lära att dra

Anmäl
2007-08-10 01:50 #12 av: Lotta

Vad söt h*n var =)

Anmäl
2007-10-12 22:35 #13 av: Polartjejen

Hej!!

Ja det där med Slädkörning är kul.. Var med mamma en gång :-) vi stod på varsin med. :-) hehe. Det gick bra..

Min mamma kör drag med sina hundar.. :-)

Sen är Polarhundar både Siberian Husky & Alaksan Malamute är fina hundar.. Samojeder e också fina men mest Sibar å Malamuter. :-) Tycker jag i alla fall.. :-)

Tack å hej!!

Anmäl
2007-10-12 22:52 #14 av: Mymlan

Skulle vara kul men min hund är för liten för vara drag hund *Lhasa Apso*

Döm Inte Människor Genom deras utseende. För du kan Inte se deras insida.

I am who I am, so like it or kiss my, yeah you know exactly what to kiss.

Smile to the world, than the world smiles to you

 

Anmäl
2007-10-15 13:17 #15 av: Vattnadal

Jag undrar vad som hände med de foton som låg här från början. Inte för att jag lider av att se foton av Eros, han ÄR ju både söt och stilig, men han är inte en polarhund som drar släde...

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2007-10-15 14:57 #16 av: SaraC

Haha ja jag såg det jag med nu. Första bilden kunde ju gå an, men en jappe i gröngräset hade väl inte så mycket med drag att göra ;) Konstigt, för de var ju andra bilder här förut..

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-10-31 13:38 #17 av: SaraC

Nu gör vi ett nytt försök!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-10-31 13:44 #18 av: Faxlin

Tror det var ifokus som fick slag. En massa bilder har hoppat runt mellan artiklar. Trist när det blir så fel. Jag fick in katter inne på artiklar med illrar också. Inte så skojigt när man fått artikeln av någon och jobbat med att få i ordning på det. Nu hoppas vi att ifokus har slutat kasta om kort ett tag frammåt. :-)
Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-10-31 13:56 #19 av: SaraC

Ja någon form av slag fick ifokus där ;)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-11-07 18:41 #20 av: AnneN

*putt*

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-06-14 01:48 #21 av: Gingo

Snart får jag hem min nomesele och då kan vi börjar dra på riktigt Glad

Anmäl
2009-06-15 01:17 #22 av: AnteMsson

Ståtliga och stolta hundar...

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.