Annons:
Etikett01-vall-boskaps-och-herdehundar
Läst 23567 ggr
SaraC
10/31/07, 1:55 AM

Collie, långhårig

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar FCI-nummer 156

Allmänt

Collie är en vänlig, lugn och lättlärd hund. Rasen kan användas till det mesta, allt från trevlig hem- och familjehund, till aktiv brukshund. Rasen passar utmärkt till barnfamiljer, då den blir en extra barnvakt och barnens bästa vän. Annat roligt att prova tillsammans med sin collie är t.ex. spår, sök, vall, agility, lydnad, utställning osv.

Collien är väldigt signalkänslig och behöver mötas med vänlighet och positiv förstärkning. Den är mycket duktig på att läsa av sin förares sinnesstämning och påverkas lätt av den.

Alla avelshundar inom collierasen måste MH-testas. Resultaten kan variera, så se till att kolla upp vad föräldrarna till din valp fått för resultat. Är du mer intresserad av t.ex. bruks än utställning, är det ett stort plus om föräldradjuren även är korade. Du kan även ta reda på om föräldrar är arbetsmeriterade. Är du mer inne på utställning, ja då kan du fokusera mera på hur föräldrar gått där. Men mentaliteten är alltid viktig, och får inte glömmas bort.

Det är viktigt att kontrollera valpens ögonstatus. Rasen är drabbad av CEA, ett samlingsnamn för flera olika ögondefekter. Dessa defekter kan ses redan på valparna och därför ögonspeglar alla seriösa uppfödare valparna. Den lindrigaste formen kallas CRD och ger inga problem för hunden och förändras inte heller under hundens livstid. Den förekommer i olika grader, från lindrig till kraftig.

En av de svårare defekterna kallas Colobom, en grop i ögonbottnen där näthinnan kan lossna. Även här kan graderna variera, ett litet colobom är ingen fara medan ett stort däremot i värsta fall kan göra hunden blind vid ett kraftigt slag.

Den allvarligaste formen är "näthinneavlossning", har hunden det kan man räkna med att den är blind på det drabbade ögat.

Det finns andra sjukdomar som kan drabba collie, men det är en relativt frisk ras.

Slutligen bör man se till att förändrar och far/morföräldrar etc. är HD-fria.

Standard för

COLLIE, LÅNGHÅRIG

URSPRUNGSLAND/HEMLAND

Storbritannien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Vallhund

FCI-KLASSIFIKATION

Grupp 1, sektion 1.

BAKGRUND/ÄNDAMÅL

Långhårig- och korthårig collie skiljer sig bara genom pälslängden. Den skotska vallhunden anses ha sitt ursprung i lokala hundar som blandades med de hundar som romarna förde med sig till de brittiska öarna år 50 f. Kr. Under hundratals år var vallhundar en ovärderlig hjälp åt boskapsägare i deras arbete. När intresset för rasavel och hundutställningar uppstod under 1860-talet så var det den långhåriga höglandsvallhunden som först uppmärksammades. Drottning Victoria var en stor beundrare av collie vilket förhöjde intresset för de vackra vallhundarna som fashionabla sällskapshundar. Den långhåriga varianten var först att utvecklas från en enkel arbetshund till en glamorös utställningshund, och det på mindre än 50 år. Den korthåriga varianten har inte rönt samma stora intresse som utställningshund. Vallningsinstinkten anses väl bevarad hos vissa individer. Som alla andra vallhundsraser har även collie en snabb inlärningsförmåga och en hög arbetsvillighet.

HELHETSINTRYCK

Långhårig collie utstrålar stor skönhet, värdighet och fysisk harmoni. Kroppsbyggnaden ger intryck av styrka och rörlighet utan att vara grov eller klumpig. Colliens uttryck är mycket viktigt och uppnås genom en fullkomlig balans mellan skallen och nospartiet, ögonens storlek, form, färg och placering samt korrekt ansatta och burna öron.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR

Rasen skall vara vänlig till sinnelaget utan spår av nervositet eller aggressivitet.

HUVUD

Huvudets form är av stor betydelse och det skall stå i proportion till hundens storlek. Huvudformen skall sedd både framifrån och från sidan påminna om en jämn och trubbig kil. Huvudets sidor skall avsmalna gradvis från öronen mot den svarta nostryffeln, utan vare sig markerade kinder eller snipigt nosparti. Skallens övre plan och nosryggen skall sedda i profil vara parallella, raka och av samma längd.

Skallparti

Skallen skall vara flat. Skallens djup från ögonbrynen till undersidan av underkäken får aldrig vara överdrivet.

Stop

Stopet skall vara litet, men urskiljbart. Stopets centrum skall vara placerat mitt emellan de inre ögonvrårna och det skall utgöra mittpunkten för huvudets hela längd.

Nostryffel

Nostryffeln skall alltid vara svart.

Nosparti

Nospartiet skall vara mjukt avrundat, inte kantigt.

Käkar/Tänder

Käkarna skall vara kraftiga med tillräckligt stora tänder och ett perfekt, regelbundet och fullständigt saxbett, dvs. överkäkens tänder sluter väl till om underkäkens och är placerade i rät vinkel till käkarna. Underkäken skall vara stark och väl markerad.

Ögon

Ögonen är ett mycket viktigt kännetecken, som ger det milda och vänliga uttrycket. Ögonen skall vara medelstora (aldrig riktigt små) och mandelformade med något snedställd placering. Färgen skall vara mörkbrun, undantag gäller för blue merle, där ögonen ofta är blå eller blåfläckiga, helt eller delvis, antingen det ena eller båda ögonen. Uttrycket skall vara mycket intelligent och vid lystring vaket och livligt.

Öron

Öronen skall vara små, inte ansatta för tätt eller för långt isär på hjässan. I vila bärs de bakåtlagda, men reses vid lystring så att ungefär 2/3 av örat är upprätt medan 1/3 tippar framåt, nedåt av sig självt.

HALS

Halsen skall vara muskulös, kraftfull och förhållandevis lång med väl välvd nackbåge.

KROPP

Kroppslängden skall något överstiga mankhöjden.

Rygg

Ryggen skall vara fast med en lätt förhöjning över länden.

Bröstkorg

Revbenen skall vara väl välvda, bröstkorgen djup och tämligen bred bakom skuldrorna.

Svans

Svansen skall vara så lång att sista svanskotan når åtminstone till hasleden. När hunden är lugn bärs svansen lågt men med något uppåtböjd svanstipp. När hunden är alert får svansen bäras högt, men aldrig in över ryggen.

EXTREMITETER
FRAMSTÄLL

Frambenen skall vara raka och muskulösa med måttligt rundad benstomme.

Skulderblad

Skuldrorna skall vara sluttande och välvinklade.

Armbåge

Armbågarna skall varken vara inåt- eller utåtvridna.

Framtassar

Framtassarna skall vara ovala och trampdynorna välutvecklade. Tårna skall vara välvda och tätt slutna.

BAKSTÄLL
Lår

Låren skall vara muskulösa.

Knäled

Knälederna skall vara välvinklade.

Underben

Underbenen skall vara torra och seniga.

Has

Hasorna skall vara korta och starka.

Baktassar

Baktassarna som framtassarna, men något mindre välvda.

RÖRELSER

Rörelserna är ett utpräglat kännetecken för rasen. En välbyggd hund skall aldrig ha utåtvridna armbågar, men rör sig trots det med framtassarna förhållandevis nära varandra. Flätande, korsande eller paddlande rörelser är i hög grad otillfredsställande. Rörelserna skall sedda från sidan vara flytande. Bakbensrörelserna skall vara kraftfulla med ordentligt påskjut och sedda bakifrån skall de vara parallella från hasleden till marken men inte för trånga. Ett tämligen långt steg är önskvärt och hunden skall röra sig lätt och till synes utan ansträngning.

Foto: texasmamma

PÄLS
Pälsstruktur

Pälsen skall följa kroppens kontur och vara mycket tät. Täckhåret skall vara strävt. Underullen skall vara mjuk, ullig och mycket tät, så att den nästan döljer huden. Manen och bröstpälsen skall vara mycket riklig, masken (ansiktet) korthårig. Örontopparna skall vara korthåriga men håret skall vara längre nedåt basen. Frambenen skall ha rikliga fanor, bakbenen ovanför hasorna skall vara rikligt hårbeklädda men nedanför korthåriga. Håret på svansen skall vara mycket rikligt.

Färg

Tre erkända färgvarianter: sobel och vit; trefärgad; blue merle.

Sobel: Alla nyanser från ljust guld till djup mahogny eller skuggad sobel. Ljus halm- eller gräddfärg är absolut inte önskvärt.

Trefärgad: Övervägande svart med djup tanfärg på huvudet och benen. En rostig färgton i täckhåren är absolut inte önskvärt.

Blue merle: Övervägande klar silverblå, fläckad och marmorerad med svart. Djup färg i tanteckningen föredras, men avsaknad av tantecken är inget fel. Stora svarta fläckar, skiffergrå färg eller rostig färgton i täckhåren eller underullen är absolut inte önskvärt.

Vita tecken: Alla ovannämnda färgvarianter skall ha mer eller mindre av den typiska vita collieteckningen. Följande tecken föredras: helt eller delvis vit krage, vitt bröst, vita ben och tassar, vit svanstipp. En bläs får finnas på nosen eller skallen eller bådadera.

STORLEK/VIKT
Mankhöjd

Hanhund 56-51 centimeter, tik 51-56 centimeter.

FEL

Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

NOTA BENE

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR

Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

-------------------------------------------------------------------------------

KÄLLOR: http://www.sck.cc/

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
AnneN
10/31/07, 8:48 AM
#1

Jätte bra artikel

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

lena1
10/31/07, 11:32 AM
#2

jättebra artikel ju :-)

Måste bara säga att kort och långhår skiljer sig inte kroppsligen på något vis, men däremot är dom lite olika i sinnet.Och jag vet att det är allmänt att folk säger att dom är förarveka,men det stämmer inte på dem jag har haft och många andra,jag skulle vilja ändra det utrycket till signalkänsliga eftersom dom är så kopiöst smarta och lättlärda ;-).

SaraC
10/31/07, 1:09 PM
#3

Tack, vad kul :)

Kan ändra lite där om du vill Lena. Det är ju du som är collieägare ;) Jag har bara plockat ihop info jag hittat.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

lena1
10/31/07, 1:20 PM
#4

nejdå behövs inte tyvärr står det så i de flesta böcker vilket är lite oturligt ;-),men ni är välkommna att fråga vad ni vill….för svaren har jag garanterat ;-).

SaraC
10/31/07, 1:22 PM
#5

Ändrade lite ändå ;)

Javisst, det är ju en av anledningarna till rasspecialerna, att man ska kunna byta erfarenheter om rasen :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

lena1
10/31/07, 1:55 PM
#6

ja precis, jag ska kolla vad jag har i litteratur också, för det finns en del att skriva om eftersom dom var ovärderliga även under kriget då det begav sig….men det kommer senare ;-)

Annons:
V-lang
10/31/07, 11:28 PM
#7

Jättebra läsning…tycker dom här blue merle är så himla läcker =)

lena1
10/31/07, 11:34 PM
#8

en blue merle fick jag vara plastmatte åt ett par veckor åt min uppfödare, hon var helgo hon med ;-)

V-lang
10/31/07, 11:58 PM
#9

Det jag gillar är när dom har en riktig päls, jag har sett bra många collien med hemskt dåligt med päls och inte är dom fina då inte. Har även sett skräck exempel där hunden varit så himla rädd så den skakat när det kommit nya människor hem till dom.

Många collien jag mött har varit så himla reserverade, och jag är ju så där att när jag ser en sån där fluff bulle så vill man ju riktigt gosa in sig i dom. Får nog är dom som riktiga fluffbullar =)

lena1
11/1/07, 12:10 AM
#10

jo tyvärr har jag det med, och det är inte roligt att se…och utan att skryta nu så har jag alltid fått beröm för pälsarna på mina av föbipassernade och andr,och jag kan förstå det för det verkar vara väldigt ovanligt att dom ser ut som snodd idag..

en collie kan vara väldigt försiktig av sig, det kanske är det du menar med reserverade?,men att dom skakar och härjar det finns det ju även i andra också och det har ju med ägarens uppfostran att göra alltid ;-)

V-lang
11/1/07, 12:19 AM
#11

Det är så synd för är det en ras som man skulle vilja ta runt och krama så är det ju faktiskt just den =)

Min moster har alltid haft collie så länge jag kan minnas, nån av dom har gått att hålla på med men en av dom gick inte alls…jag minns en av dom skulle jag bara ut och gå med då var jag bara 6 år, så dom band fast kopplet runt midjan också fick jag gå på deras tomt, jösses vad stolt jag var..han såg ut precis som Snodden =)

Ja det är reserverad jag menar…och det med skakar var exets mammas collie det är nog det värsta jag sett, den hunden var det så synd om han var rädd för allt fast jag vet faktiskt inte varför…det kunde vara ett ljud eller vad som helst, jättetråkigt.

even
11/1/07, 9:25 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Väldigt bra artikel

lena1
11/1/07, 11:14 AM
#13

ja lotta det är otroligt vänliga hundar, men man får heller inte glömma att dom kan göra samma skada som en chäfer tex om det vill sig illa, dom har samma tryck i bettet som chäfer har och det är det inte många som vet eller tror :-).

För dom är det en naturlig sak att vara reserverade eftersom dom är vallhundar ,dom ska ju inte storma på fiende utan varna flocken att det kommer någon….så det är jättelätt att få en collie att hälsa fint…alltså inte hoppa upp och härja på folk, men alla mina har man kunnat krama utan vidare….

Den collie du beskriver har garanterat råkat ut för något någon gång,för annars blir dom inte sådana, eller så måste varit en väldigt dålig avel på den.

Annons:
Olysios
11/1/07, 7:20 PM
#14

jättebra artikel .. men stämmer det verkligen att det bara skiljer pälslängden mellan korthårig och långhårig .. har för mig att de skiljer sig i temprament då korthåriga är mer tuffare i psyket än vad långhåriga är.. men det kanske inte stämmer jag vet inte 100% säkert :S

Therese Mattsson - Medarbetare på Djurfoto.ifokus.se
www.tmfoto.se

Sara87
11/1/07, 7:34 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Mkt fin ras. En kompis å hennes pojkvän har haft 2 st. En tik (blue merle) å en hane (trefärgad). Tiken Lina hittades död på golvet den 3 maj 2005, 13 år gammal. Hanen Eddy avlivades den 21 juni i år, vid en ålder av 14 ½ år. Så dom hängde med länge :)

Slänger med en bild på Eddy.

SaraC
11/1/07, 7:37 PM
#16

Att det står i artikeln att långhårig och korthårig enbart skiljer sig genom pälslängden är för att det står det i rasstandarden. Alltså utseendemässigt är det skillnaden, hur det är mentalt vet jag inte :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Xiox
11/6/07, 6:01 PM
#17

Stämmer det att Collien har lätt för att bli nervös och aggresiv?

lena1
11/6/07, 6:12 PM
#18

Oj här hade det kommit frågor ser jag…..

14,du har rätt när du säger att dom skiljer sig i temperamentet,men korthåren är inte tuffare än långhåren, däremot så är dom något livligare än ett långhår,ett långhår tänker gärna efter först innan den agerar,det är mycket lättare att få en korthårig collie till stress än ett långhår.

17,nej det stämmer inte alls, det har att göra med vem som äger den precis som med alla andra raser,det är en myt sedan lassie tiden, då collien blev sönderavlad pgr av den serien,och det är så synd att folk inte släpper dessa skrönor som ligger collien till last än idag ;-).

Xiox
11/6/07, 6:14 PM
#19

okej! =)

lena1
12/6/07, 7:28 PM
#20

MERA INFO OM COLLIE………………….

Namnet collie"Ran Coll,Our Dogge", skriverChaucer i Nomes Priores Tales urChaterbury Tale,och de ålderdomliga engelska orden hänger kvar i luften som en besvärjelse, ännu mera fantasieggande blir strofen när man vet att den präntades ner på slutet av 1400-talet och är den tidigaste och kändaste referensen till rasnamnet.

Collien anses vara skotsk,men var dessa vallande hundar ursprungligen kom från är föga känt. De dyker upp i historien som vallare av de enorma fårhjordar som medföljde härarna under tiden för romarnas invasion av de brittiska öarna. Historien om det mycket speciella ordet "collie" som på många vis kom att avse hundar i allmänhet och inte en speciell hundras-är lika oklar som rasens bakgrund.

Collie har under åtskilliga tidsperioder stavats på de mest besynnerliga sätt: "coll,colley,coally" är några varianter på samma tema som avser den arbetande fårhunden från skottland.Den mest accepterande teorin är att det anglosaxiska ordet "col" betyder svart och att hundarna kallades så, antingen efter de svarthuvade fårflockarna,eller efter hundarnas egna färger,där svart (trefärgat) ofta övervägde.

Klart är att dagens collie kan härleda släktskap till den trefärgade hund som hette "TREFOIL" och som var född 1873.

Fortsättning följer………….

Annons:
LinaK
12/6/07, 10:11 PM
#21

HAr en fråga främst kanske till lena1, hur är colliens päls? Svårskött eller lättskött?=) Hur ofta borstar/kammar du?

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

lena1
12/6/07, 10:25 PM
#22

21, colliens päls är lättskött….den består av ett tjockt lager av underull,kan variera hur mycket men ska man gå efter snodden och de andra jag haft så är det en otrolig underull,som står emot allt väder som finns,överhåret är ju längre och inte heller svårskött…ta en regnig dag tex så ser man hur ullen får vattnet att bara rinna av när han skakar sig,så jag behöver inte ens torka…en gång i veckan blir det en rejäl borstning,och när han fäller 2ggr om året så blir det kardan också,kammas gör han bara vid öronen och på benen,och det tar jag i samma veva som jag borstar honom.

LinaK
12/6/07, 10:38 PM
#23

#22 Oj okej, med tanke på hur mycket päls den verkar ha så trodde jag det var daglig pälsvård. Men då behöver den ju mindre pälsvård än vad min katt behöver, hoho.
Jag har blivit sådär förälskad i just den rasen. Verka verkligen ha underbart temprament. Och deras vackra utseende gör ju inte saken sämre.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

lena1
12/6/07, 11:32 PM
#24

fortsättning på 20………

Ett annat rimligt antagande är att rasnamnet helt enkelt är en förvanskning från det gaeliska ordet för valp som är "cuilein" med tilltalsformen "culyie".

Gaeliska talades på höglandet av colliens hussar långt innan skottland införlivades med United Kingdom. Anledningen till att colliens ursprung är så föga känt,är att den som hade intresse för rationell rasavel uteslutande kom från överklassen och där fanns knappast utrymme för andra slags hundar än jakt och vakhundar och damernas lyxhundar.Allmogenss arbetande fårhundar var så vanliga att dom inte väckte något kynologiskt intresse.

Första gången rasen ställdes ut var 1861 i Birmingham, Intresset för den "natursköna" vallhunden blev med en gång stort och verklig fart fick colliefebern,när den hundälskande drottning victoria startade uppfödning av rasen.Den skottska vallhunden blev rasen på modet och rena fantasibelopp betalades för de bästa hundarna,varav många såldes till Amerika.

Efter det första offentliga framträdandet i Birmingham,där sex collies tävlade mot varandra,gick det framåt för rasen,i den mening att allt fler hundar kom till bedömning på utställning.1871 visades för första gången sobelfärgad collie,Tidigare utställda hundar hade varit trefärgade eller svart- vita,collien förvandlades från att ha varit en arbetande robust fårhund till den moderna eleganta show-collien.

Den mesta förändringen skedde mellan åren 1870-1880 och spekulationerna har varit i legio om hur engelsmännen lyckades göra om collien och vilka hundraser som bidragit till colliens nya utseende,så värst många ympningar av andra raser skedde av någon anledning inte av collie.

Den enda uppgiften som med säkerhet har kunnat beläggas är att markisen av Huntly,The Duke of Gordon lät para sin setter med en collietik 1880. Denna union skulle ha bidragit till rasens rika flora av färgvarianter.Däremot finns det inga säkra uppgifter på att colliens säkra nospatri skulle ha något att göra med en förment borzoi-korsning. Till Sverieg kom rasen tidigt och på den första utställningen deltog fyra importer.

I stamboken 1902 dyker det upp sex nya importer och den skottska collien har definitivt fått fast svensk mark under tassarna.Att collien från början hade vint i seglen,inte minst i sitt hemland,beror inte bara på att den unfägnades ett kungligt intresse.Den berömda trefärgade hanen Trefoil hade ingen mindre än MR. S.E Sherley som ägare,mer känd som grundare av The Kennel Club.

Enligt den engelska collie experten Margaret Osborne är blue-merle,en färg som ofta ses som någon avart i rasen,i själva verket var det den vanligaste förskommande pälsfärgen på alla engelska vallhundar. Under mitten av 1800 talet var denna färg vanligt förekommande och det fanns merle-färgade collies över hela storbrittanien, blue-merle kan endast erållas hos avkomman om en av föräldrarna har en blue merle teckning. De två tikarna  Blue Sky Blue Ruin,som båda ställdes ut 1885,förde anlaget för blue merle vidare.

Om dessa tikarna bidrog med sin färg,vem är då ansvarig för övriga särdrag hos den moderna collien?….Trefoil-sonen Charlemange också han trefärgad,anses även ha haft mest inflytande över colliens ymniga päls och huvudform,och Carlyle(utställd första gången 1877) var den första hunden som hade utpräglat lång nos.Det togs ingen hänsyn till att hunden hade ett avsevärt överbett och för att få fram den önskvärda eleganta lång nosen,var man till en början tvungen att tillåta överbett.Colliens högt placerade,pikant övertippade öron anses komma från tiken Madge,som ställdes ut första gången 1879.

fortsättning följer……

lena1
12/6/07, 11:47 PM
#25

23, mm det tror de flesta men en collie har lättare päls än en korthårig hund även under fällperioder,vad skoj att du har fastnat för rasen…vill du ha flera svar så tveka inte att fråga;-)

lena1
12/7/07, 1:42 PM
#26

fortsättning på 24…..

Collien var Sveriges första importerade brukshundras. 1905 blev collien lanserad som "sanitetshund"-en föregångare till våra dagars räddningshundar. De antusiaster som främst verkat för sanitetshundväsendet var Kapten Eric Liljehöök och fanjunkare A.Ottergren. Den förre köpte sina hundar Barry och Nellie färdigdresserade från Tyskland,medan Ottergren fick sin King Boy från Danmark.

Den svenskfödda Tuttan var uppfödd av professor A.Pettersson. Dessa sanitets eller sjukvårds hundarna var de verkliga pionjärerna.De kom att bli föregångare till vårt armehund-väsende som grundades drygt 30 år senare. Till minne av colliens bruks-colliens föregångsman Kapten Eric Liljehöök,har svenska collieklubben satt upp ett vandringpris till årets bästa collie på bruks,kallat Kapten Liljehööks Minnespris.

Många av dom egenskaper som en gång gjorde collien till en oumbärlig vallhund,bidrog också till att gör collien väl lämpad som tjänstehund….följsamhet,dresserbarhet och rörlighet, ändå är frågan om collie som brukshund tämligen ömtålig.

Det finns entusiaster som hävdar att collien är en brukshund och därmed basta=att inte arbeta med sin collie är värdelöst. Sedab finns det andra som med förmodligen lika stort berättigande menar att denna mjuka och renodlade vallhund inte passar speciellt väl in bland de brukshund-gruppens raser som anses väl ägna sig åt militära och polisiära uppgifter.

Uppenbarligen är det så att- collien om den kommer i rätta händer-kan utbildas till en utomordentligt kapabel brukshund,det är bara det att den genuint bruksintresserade knappast väljer den överdådigt pälsfagra collien som tävlingshund i första hand…….men pälsfager eller ej det finns collies som gjort och gör fantastiska prestationer på tävlingsbanan.

Collien är inte lik någon annan hund,den är byggd för uthållighet och rörlighet,en typisk vallare……ursprungsändamålet tillåter varken den stora klumpiga hunden eller den smala spinkiga.Collien ska ha drag av båda ytterligheterna "kraftfull" och "elegant". Kropssbyggnaden är rektangulär,och collien ska inte påminna om någon av de övriga travmaskinerna i brukshund-gruppen. Rasen har sitt alldeles speciella och karakteristiska rörelsechema,vilket med sin lätthet snarare liknar rävens trav.I likhet med denna är collien en "singeltracker"-och den sätter i snabb trav tassarna nära varandra,vilket är normalt för denna typ av travare.

COLLIENS SJÄL………..

I det specieltt collie-aktiga ingår det över allt viktiga och högt ombesjungna uttrycket,detta uppnås av en perfekt balans mellan huvudets detaljer och något oidentifierbart som kommer "inifrån", engelsmännen talar om "sweet expression"-alltså ett vänligt uttryck.

En collie ska framförallt se snäll ut,utan att för den skull vara ett intetsägande "mähä",i colliens uppsyn ska nämligen finnas den där unika collieglimten,en drömmande,en smula listigt uttryck.

Colliens själ ska avspegla sig så här: den aristorkratiska,trofasta vänliga och lojala hunden som är en riktig familjehund,en collie jagar inte och slåss inte,den avskyr skrik och bråk.Bäst tycker den om att vara tillsammans med de sina och den avskyr isolering och ofrihet.

Kanske är det colliens vallinsting som gör den så synnerligen anpassningsbar till ett harmoniskt familjeliv,gentemotokända är collien vanligtvis svalt neutral. Man har snarare en känsla av collien betraktar främlingen under kritiskt höjda ögonbryn,innan den bestämmer sig för en vänlig svansviftning eller om den okände ska behandlas som luft.

En collie är nöjd med umgänget med de sina och olycklig om den förmenas mänskligt sällskap, en kännare har sagt att collien är en stor hund utan att vara det,den bara ser sådan ut genom sin stora päls.

Collien har inget behov av att förhäva sig och försöka vara störst,bäst och starkast……..vackrast och vänligast av dem alla-det är collien och det är nog.

SaraC
12/9/07, 2:56 PM
#27

Vad roligt att läsa Lena! :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
lena1
12/9/07, 3:03 PM
#28

tack eros…jag tycker bäst om det sista jag skrev för det är på pricken hur en collie är till lynnet ;-)

AnneN
3/22/08, 1:46 AM
#29

Jag och sambon funderar på en hund till då ekonomin tillåter, han har fastnat för lh collie. Nu har jag kikat runt lite på collieklubbens hemsida och även på en hel del olika kennlar.
Verkar vara många som avlar på hundar med HD B (vet att det är godkänt men är extremt kräsen) och även väldigt många som avlar på hundar med CEA.

Är det bara jag som är för kräsen eller vet någon av någon uppfödare som avlar på endast HD A och CEA ua?

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

SaraC
3/22/08, 2:43 AM
#30

#29 Borde väl gå att kolla upp hundarna hos olika uppfödare? Kika runt lite på egen hand på Hunddata?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

AnneN
3/22/08, 3:29 AM
#31

#30 jo jag har kikat lite och ska fortsätta kika, tänkte mest om någon här hade tips på seriösa uppfödare =)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

SaraC
3/22/08, 4:07 AM
#32

Lena borde väl ha lite koll ;)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

lena1
3/22/08, 9:00 AM
#33

jepp det har jag;-), pm,a gärna om du vill;-).

[Linsenhejhej]
3/22/08, 1:03 PM
#34

Jättebra artikel!

Annons:
Ogirl
3/22/08, 2:12 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#35

Då skickar jag in en bild (igen) på vår 13v gamla långhåriga collie valp!:) tänkte att det kunde passa bra på ämnet!;)

världens sötaste om ni frågar migSkrattande

jätte intresant läsning!:)

Ogirl
3/22/08, 2:14 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#36

Å en tillGlad

lena1
3/22/08, 2:21 PM
#37

35, sååå söt;-), kul med flera som har just collie

Ogirl
3/22/08, 2:26 PM
#38

#37 tack:D ja, det är roligt, och alltid bra att hitta folk med erfarnhet av rasen;) om man undrar över något nån gång:)

Väldigt stilig hane du har:)

lena1
3/23/08, 9:57 AM
#39

38,ja har du undringar så är du så välkommen att fråga så;-),tack ja han är min gullegriiis:-)).

Snoj
4/14/08, 2:13 PM
#40

Sitter och läser lite vad ni alla har skrivit här :) Såå intressant eftersom det är personer som själv äger collie hundar som skriver. Nu är det ju så att vi får hem en blandras som har collie i sig det är en labbe/colli och då är det ju 2 hundar :) är uppväxta me labbar men inte vetat så mkt om collie bara att det är vallhundar men nu vet jag ju mkt mera där till :) Bra att läsa om båda raserna fetrsom det är en blandning ju. Hoppas jag får vara med här ändå

lena1
4/14/08, 3:24 PM
#41

självklart får du det, massor med blandisar här inne finns det,vad skoj att du har collie i den, jättenyfiken på en bild;-),finns inga dumma frågor alls:-)

Annons:
Bellaa
4/15/08, 12:41 PM
#42

Jag har också en Collie, dock ingen långhårig utan Korthårig Skrattande

Misarn
2/15/13, 12:46 PM
#43

Med tanke på att det är en gammal artikel så skulle man vilja veta hur det ser ut för Collien idag. Har det blivit en friskare och stabilare hund i allmänhet? Eller vad tycker ni som kanske är mer insatta i rasen!?

JasmiineN
2/16/13, 3:41 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#44

Jag har en långhårig Collie som blir 8 månader i morgon! 🙂

Sajtvärd på Collie

Upp till toppen
Annons: