Hälsa

Hur ska man välja hundmat?

2007-11-08 15:26 #0 av: KerstinP

Förr, då gjorde man egen mat till sin hund och de klarade sig faktiskt rätt bra även på den tiden!

 

Hur ska man välja hundmat?

Steg ett är att hitta ett foder som din hund tycker om. Detta är det allra viktigaste! När du börjar med ett nytt foder är det viktigt att du är uppmärksam på hur din hund mår. Är den frisk, pigg, glad är pälsen blank och avföringen normal.

Ett bra foder ger en pigg och glad hund med blank päls. Dessutom får hunden en "bra mage" (en avföring som håller ihop och som är stabil från dag till dag)

 

Om din hund uppvisar detta så kan du vara rätt nöjd med ditt val av hundmat!

När ska hunden äta?

Många har som regel att servera sin hund mat 2 ggr om dagen (vuxen hund). Att låta mat stå framme hela tiden är enligt denna princip helt fel.

 

Det fungerar också att låta hunden ha tillgång till mat hela tiden. Då äter den när den är hungrig. Det gäller inte alla hundar. Vissa är mycket glupska och föräter sig och mår dåligt. Då bör man använda principen om att ransonera maten.

 Vilken metod som passar bäst beror lite på vad man vant hunden vid.

 

Hemlagad hundmat

 Förr, då gjorde man egen mat till sin hund - och hundarna klarade sig faktiskt rätt bra även på den tiden! Färdig hundmat kom på 50-talet.

 

Nackdelen med dagens moderna färdiglagade hundmat är att den inte är individanpassad utan bygger på en generell idé om hur mycket kolhydrater, mineraler och vitaminer en hund i en viss storlek behöver. Behovet kan skilja mellan olika hundraser eller mellan olika individer inom samma ras. Detta kan innebära att vissa hundar får problem med t.ex. mage eller med hud. Då kan det krävas specialanpassad mat för att hunden ska må bra.

 

Byt inte foder om din hund gillar den och mår bra maten.

 

Av: KerstinP

Datum för publicering

  • 2007-11-08
Anmäl
2007-11-08 15:35 #1 av: AnneN

Man bör även hålla koll på om hunden har klåda, röda utslag/fläckar i huden eller luktar mkt illa från öronen för även dessa symptom kan bero på allergier.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-11-08 18:00 #2 av: SaraC

Bra artikel! :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-11-08 18:19 #3 av: Hera

Japp bra artikel :)

Anmäl
2007-11-08 18:21 #4 av: SaraC

Jag tycker även man ska läsa igenom innhållsförteckningen och se vad det är man ger för något.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-11-08 23:48 #5 av: KerstinP

Allergier är vanligare och vanligare nu för tiden även hos hundar. Undrar vad det beror på. Ja, det är nog bra att läsa innehållsförteckningen då kan man även jämföra näringsvärdet med andra tillverkare.

Anmäl
2007-11-08 23:55 #6 av: Liss

Jag förstår dock inte varför man ska läsa innehålls förteckningen? Om hunden mår bra utav de, man ser att bajset är bra, pälsen är fin och hunden är pigg och kry. Och hunden gillar även maten som tusan! Varför ska man då kolla det? det har väl ingen som helst betydelse.

nu kollar ju jag med iof.. men brukar kolla efter hur många procent av allt de är, men så viktigt är de ju inte om de är som jag skrev.

Anmäl
2007-11-09 00:03 #7 av: SaraC

För mig är det är viktigt att läsa, jag vill inte proppa i min hund vad som helst och vill veta vad han får i sig, så jag vet om det är tillräckligt. Vill t.ex. inte att maten ska vara spannmålsbaserad, utan köttbaserad.

Det är väl samma sak med mig som människa. Jag tycker kanske att jag mår bra av att äta halvfabrikat, men läser jag vad de innehåller så inser jag att det vill jag inte proppa i mig :)

 

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-11-09 00:16 #8 av: KerstinP

Har man en hund som äter vilken sort som helst så vill man väl helst ta den som man tror är bäst näringsmässigt för just den hundtypen. En liten hund och en stor hund behöver inte och ska inte ha samma sorts mat. Hårt tränande hund och sällskapshund behöver inte heller samma sorts mat.

Anmäl
2007-11-09 00:20 #9 av: SaraC

#8 Precis, även av den anledningen! Jag vill kunna fundera lite över vad min hund äter/bör äta.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-11-09 00:48 #10 av: bastard

Det är väl rätt självklart att man läser vad man ger till hunden? Jag äter själv inte saker jag inte läst vad det är i så då ska väl inte vovvsen göra't heller.

Har en ganska känslig hund o ger nu foder utan spannmål. Till min andra hund som inte alls är känslig funkar nästan vad som helst, även om han får ett enligt mej, bra o näringsrikt foder..

Anmäl
2007-11-09 03:56 #11 av: Diana_K

Kanon bra artikel KerstinP :o)

4 viktiga frågor att tänka på

1. Vart är fodret tillverkat? är det kontrollerade fabriker som är certifierade och rena.

2. Vart kommer ingriderna ifrån?, är det noga utvalda ingredienser som också är lämpliga som människo föda eller är det det billigaste, som inte duger till människo konsumtion.

3. Hur gammalt är fodret då jag köper det? Tillverknings datumet, hur har fodret lagrats före det hamnar i butik och vart.

4. Vart kan jag vända mig för att få svar på dessa frågorna? kan man svara på frågorna i djuraffären, Eller kan jag komma i kontakt med foder tillverkaren, och kan dom svara för hur tillverkningen, lagringen av fodret gått till.

Anmäl
2007-11-09 04:00 #12 av: Diana_K

Oftast (inte alla) använder foder producenterna kemikalier för bra hållbarhet, fast det finns naturliga konserverings medel. Kemikalierna är Tex. BHA och BTA som ger skador på Lever och njurar. eller Ethoxyquin som används som stabiliseringsmedel i gummi. Dessa kemikalier används för att kunna ha foder som kan stå i hyllan hos djuraffären i upp till två år. Oftast ligger fodret i lager/konteiner i upp till 18 månader utan kyl system eller liknande. Man kan ju tänka då hur bra innehållet, vitaminvärdena är.

Ha det bra alla hund vänner!

Mvh//Diana_K

Anmäl
2007-11-09 10:07 #13 av: MariannE11

NU är jag lite nyfiken på vilka märken som jag borde undvika o vilka som är bra. Förmodar att det är som i kattvärlden att ett ledande märke har mycket konserveringsmedel?...vet inte om jag kan hänga ut viket märke jag menar?...Hemlis... Mina kissar har bytt till James Bellowed..

Jag vill köpa mat till den stundande valpen som jag vet att jag kan lita på. Nu är han van vid Eukanuba. Han är en Coton de Tulear. Jag skulle vara väldigt tacksam över att få råd på vad jag ska välja. Och när jag ska byta från valp till vuxenmat?....

Anmäl
2007-11-09 11:11 #14 av: AnneN

Vad det gäller allergier så tror jag att det beror dels på att många foder inehåller kemikalier och dels på miljöförstöringen

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-11-12 16:21 #15 av: Alexej

Jag skulle gärna vilja ha recepter på bra egentillverkad hundmat!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-03-30 05:33 #16 av: Tina-A

"Hemlagad hundmat

 Förr, då gjorde man egen mat till sin hund - och hundarna klarade sig faktiskt rätt bra även på den tiden! Färdig hundmat kom på 50-talet."

 

Vadå förr? Det är ju vanligt nu också. De klarar sig alldeles utmärkt på det.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.