06: Drivande hundar samt sök- och spårhundar

Basset hound

2007-11-03 03:54 #0 av: SaraC

Basset hound skall vara en välbalanserad, lågbent drivande hund med påtaglig substans och full av kvalitet. Temperamentet skall vara lugnt, aldrig aggressivt eller undfallande. FCI-nummer: 163. Grupptillhörighet: Grupp 6 Drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Basset hound

Rasstandard

URSPRUNGSLAND/HEMLAND

Storbritannien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Långsamt drivande hund

FCI-KLASSIFIKATION

Grupp 6, sektion 1.3.

BAKGRUND ÄNDAMÅL

Basset hound härstammar från franska, lågbenta drivande hundar vilka förr användes i pack. Rasen härstammar främst från Basset artésien normand och inkorsning av Blodhund.

År 1866 importerades de två första exemplaren av rasen Basset artésien normand från Frankrike till England. Hundarna kallades Basset och Belle och år 1867 blev de föräldrar till den första kullen av rasen i England. En Sir Everett Millais startade sin uppfödning med en fransk hane kallad Model, från greve le Couteulx de Canteleu. Model ställdes ut första gången år 1875. Men det var en samtida hund, Fino de Paris, även den från Couteulx, som kom att ligga till grund för den engelska rasen Basset hound.

Det var avancerad inavel som företogs med Fino de Paris och hans avkommor. Den ledde tjugo år senare till så tveksamma resultat att Millais 1892 bestämde att rasen behövde tillskott av helt nytt blod, det var då den beryktade inkorsningen med Blodhund skedde. Millais skapade rasen Basset hound av resultatet från den korsningen.

HELHETSINTRYCK

Basset hound skall vara en välbalanserad, lågbent drivande hund med påtaglig substans och full av kvalitet. En viss mängd löst liggande hud är önskvärt.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR

Basset hound är en härdig drevhund med gamla anor vilken besitter instinkten att jaga i flock (packhound). Rasen har djupt, klangfullt skall och stor uthållighet i markerna. Temperamentet skall vara lugnt, aldrig aggressivt eller undfallande. Rasen skall vara tillgiven.

Basset hound

HUVUD

Skallens och nosryggens plan skall vara nästan parallella och nospartiet skall endast vara något längre än skallen, mätt från stop till nackknöl.

Skallparti

Skallen skall vara välvd, måttligt bred över pannan och gradvis avsmalna mot nospartiet. Nackknölen skall vara framträdande.

Stop

Stopet skall vara svagt markerat.

Nostryffel

Nostryffeln skall vara stor med vida näsborrar. Den får nå framför läpparna och skall vara fullt svartpigmenterad utom hos ljust tecknade hundar, där den får vara mörkt eller ljust leverbrun.

Nosparti

Nospartiets helhetsintryck skall vara välmejslat men får inte vara snipigt.

Läppar

Överläpparna skall påtagligt täcka underläpparna.

Käkar/Tänder

Käkarna skall vara kraftiga med perfekt jämnt och komplett saxbett.

Ögon

Ögonen skall vara rombformade, varken framträdande eller för djupt liggande. De skall vara mörka men får tona mot mellanbrunt hos ljust tecknade hundar. Ljusa eller gula ögon är inte önskvärt. Uttrycket skall vara lugnt och allvarligt. Det röda i nedre ögonlocket kan synas. Det får dock inte vara framträdande.

Öron

Öronen skall vara lågt ansatta, strax under ögonlinjen. De skall vara långa, och väl nå förbi nosspetsen på ett nosparti av korrekt längd, dock utan överdrifter. Öronen skall vara smala i hela sin längd och väl inrullade. De skall vara mycket mjuka och tunna.

Basset hound

HALS

Halsen skall vara muskulös, tämligen lång och med väl markerad nackböj och uttalade men inte överdrivna hakpåsar.

KROPP

Kroppen skall vara lång och alltigenom djup. Höjden skall vara ungefär densamma vid manke och höftbensknölar, dock kan välvningen över länden ligga något högre.

Rygg

Ryggen skall vara plan och tämligen bred. Från manke till länd skall den inte vara överdrivet lång.

Bröstkorg

Förbröstet skall vara väl markerat men bröstet skall varken vara smalt eller överdrivet djupt. Bröstkorgen skall vara väl rundad och utvecklad, utan kantighet och med långa bakre revben.

Svans

Svansen skall vara väl ansatt, tämligen lång, kraftig vid roten och avsmalnande med måttlig mängd grovt pälshår på undersidan. När hunden rör sig bärs svansen uppåt och böjer sig i mjuk sabelform, inte rullad eller glatt över ryggen.

EXTREMITETER

FRAMSTÄLL

Frambenen skall vara korta, kraftfulla och ha mycket kraftig benstomme. Framifrån sett skall förbröstet väl fylla utrymmet mellan de böjda frambenen.

Skulderblad

Skulderbladen skall vara väl tillbakalagda och skuldrorna skall inte vara tunga.

Armbåge

Armbågarna skall varken vara inåt eller utåtvridna utan ligga väl an mot kroppssidorna.

Underarm

Frambenens övre del har en benägenhet att böja sig något inåt men det får inte vara böjda i sådan grad att det negativt påverkar rörelsefriheten eller så mycket att frambenen vidrör varandra i stående eller under rörelse.

Handlov

Överkotning i handlovarna är synnerligen oönskat.

Framtassar

Tassarna skall vara massiva, väl välvda och ha tjocka trampdynor. Framtassarna kan peka rakt fram eller något utåt men i båda fallen skall hunden stå absolut korrekt. Hundens vikt skall uppbäras jämnt av samtliga tår och trampdynor med tassavtryck endast från trampdynorna. De senare skall vara så tätt slutna att tassavtrycken ger intryck av en stor hund.

BAKSTÄLL

Bakstället skall vara synnerligen väl utfyllt med muskler, bakifrån sett nästan klotformigt.

Knäled

Knälederna skall vara väl vinklade.

Has

Hasorna skall vara lågt ansatta, varken inåt eller utåtvridna och nätt och jämnt underställda kroppen när hunden står naturligt.

Baktassar

Baktassar, se framtassar.

Basset hound

RÖRELSER

Rörelserna är mycket viktiga. De skall vara fria och typiska med god räckvidd framåt och bakben med gott påskjut. Has och knäleder får aldrig vara stela under rörelse, inte heller får tår släpa i marken.

HUD

Lös hud kan förekomma i måttlig mängd som rynkor över och vid sidan av ögonen och i varje fall skall huden på huvudet vara så lös att det uppstår tydliga rynkor, när huden dras fram eller när huvudet hålles sänkt. Tvärgående hudrynkor skall finnas på mellanhänderna och kan förekomma på mellanfötterna från haslederna ner till tassarna. På hasledens baksida bildar den lösa huden en liten påse.

PÄLS

Pälsen skall vara slät, kort och tätliggande utan att vara för fin. Konturen skall vara ren och fri från fransar. En långhårig, mjuk päls med fransar är inte önskvärd.

Pälsstruktur

Pälsstrukturen på öronen skall vara som sammet.

Basset hound

Färg

Vanligen trefärgad, vit gulröd svart eller tvåfärgad, vit och gul, men alla kända "hound-färger" är tillåtna.

STORLEK/VIKT

Mankhöjd

Mellan 33 - 38 cm.

FEL

Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

NOTA BENE

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR

Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Basset hound

Om rasen

I början av skapandet av rasen fokuserades främst på att huvudet skulle vara så lika Blodhundens som möjligt, därför "glömdes" övrigt på hunden. Denna ensidiga avel gav till slut så tvivelaktiga resultat att man tillförde blod från Beaglen. Detta innebär att även många av dagens Basset hound har, så nära som bara 12-15 generationer tillbaka, dessa inkorsningar i sin stamtavla. Så även idag kan det bli överraskningar i valplådan, i form av högställda hundar, korta öron och tunn benstomme. Det sena inkorsandet av andra raser är även anledningen till att Basset hounden är så ohomogen som ras.

Basset hound

Basset hound år 1915

I sitt hemland har rasens främsta användningsområde varit drivande jakthund, s.k. packhound (vilket betyder "jaga i flock"). Alla packhounds har ett godmodigt och synnerligen socialt beteende gentemot andra hundar.

1958 kom de första exemplaren av Basset hound till Sverige. Den möttes då av ett stort motstånd, då den ansågs vara osund och säregen. Med tiden fick den dock en trogen skara anhängare, men har aldrig varit en "stor" ras i Sverige. De senare årens registreringar ligger på ca 90-120 valpar/år och denna siffra verkar vara det lämpliga antalet för att hitta passande valpköpare till denna speciella ras. Här hålls rasen huvudsakligen som sällskapshund och med sitt godmodiga temperament är det en utmärkt familjehund.

Med sin bakgrund kan man lätt gissa att det är en lämplig spårhund och det stämmer, den passar ypperligt för det ändamålet. Många ägare aktiverar sina hundar med viltspår.

Basset hound har inga hälsoprogram i avseende för rasbundna sjukdomar. Dock kan den drabbas av en del olika problem eller sjukdomar.

Basset hound

Den tillhör de tyngre och mer snabbväxande raserna och s.k. panosteiter (enklast förklarat som en form av växtvärk) kan förekomma. Detta orsakar hältor som ofta visar sig vid 6-18 månaders ålder, men de är i regel kortvariga och försvinner med åldern.

Hudproblem har också noterats hos rasen, de är troligen oftast relaterade till immunologiska svagheter och kan i viss mån vara ärftligt betingade.

Eftersom den har Blodhunden som anfader, med rasstandardens krav på rombformade ögon, finns en viss risk för entropion (inåtrullade ögonlock), ektropion (utåtvikta ögonkanter) och trichiasis (felställda ögonhår).

Äldre hundar får ganska ofta s.k. fettknölar. En del tikar kan ha en tendens att utveckla juvertumörer och/eller livmoderinflammationer.

Eftersom Basset hound är en s.k. packhound så bör den ha det typiska godmodiga temperamentet, som innebär stor social förmåga bland andra hundar och familjen. Främlingar möts också på ett vänligt sätt. En för rasen otypisk vekhet, har i en del sammanhang tyvärr uppvisats hos enstaka exemplar.

Basset hound är en optimal familjehund, bästa vännen i både hemmet och i skog och mark!

------------------------------------------------------------------------------

Källa: Svenska Basset Hound Sällskapet

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-11-03 11:24 #1 av: AnneN

Bra artikel =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-11-03 12:40 #2 av: lena1

jättebra artikel ;-), jag tränade ihop med en sådan ett tag, den gjorde alltid som den ville men i mycket lugn och värdig takt hehehe...

Anmäl
2007-11-03 12:44 #3 av: JonHolm

Intressant att läsa om olika raser.

Anmäl
2007-11-03 16:35 #4 av: [Vargnatt]

Kul att läsa om :)

Anmäl
2007-11-03 21:03 #5 av: V-lang

Jättekul att läsa om, och framför allt så är det där en sån fulsöt ras...jag tycker deras öron och ansikte är så läckert =)

Anmäl
2007-11-03 23:21 #6 av: nobsan

Grabbens kompis kom hem med en 11 veckors valp. Man blir helt betagen. Ville alltid ha en sån när jag var yngre.

Anmäl
2007-11-03 23:23 #7 av: nobsan

 Här kommer en bild till.

Anmäl
2007-11-04 10:39 #8 av: KerstinP

Bra skrivet! Så gullig valpis,nobsan.

Anmäl
2007-11-04 14:16 #9 av: SaraC

Kul att ni tyckte det! :)

Nobsan - Vilken sötis!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-11-04 16:57 #10 av: nobsan

#9  Vilka jätte bra trådar du kommer med. Nu är det kul att gå in på hif igen. Tack ska du ha.

Och tack för att ni gillar bilderna.

Anmäl
2007-11-04 17:50 #11 av: SaraC

Vad roligt att du tycker det :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-11-04 23:16 #12 av: V-lang

Gaaa vilken gör söt valpis, nu förstår ni kanske vad jag menar bara öronen, ansiktet och dessa klumpiga tassar....det är ju bara så att man kan dö =)

Anmäl
2007-11-05 00:06 #13 av: Mezzzanina

Jag och mit ex funderade på att skaffa Basset.Vi var och tittade hos flera uppfödare och höll precis på och skulle bestämmma oss.Men när vi fick höra vad de kostade att försäkra så ändrade vi oss.Det var en av de dyrare hundraseran att försäkra.Men drömmen om en Basset kvarstår.

Anmäl
2007-11-14 18:08 #14 av: Hedbrant

Åhh Basset Hounds är så underbart söta & charmiga, men tyvärr så bor jag i lägenhet några våningar upp så det är inte att tänka på en hund av den rasen med tanke på med risk för diskbrock..

Jag många år drömt om att få äga en Basset Hound ngn gång i mitt liv..

Anmäl
2007-11-14 18:33 #15 av: Hedbrant

Jag försöker komma in för att kunna redigera mitt inlägg här ovan, men jag får bara upp en blank sida. Det ser lite galet ut i texten här ovan för jag missade ett par ord  i sista meningen....

Det ska stå: Jag har i många år drömt.....

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.