09: Sällskapshundar

Chinese crested dog

2007-12-17 00:34 #0 av: SaraC

Chinese crested/powder puff är gladlynt och aldrig ilsken. FCI-nummer: 288. Grupptillhörighet: Grupp 9 Sällskapshundar.

CCD1.jpg

Rasstandard

(CHINESE CRESTED/POWDER PUFF)

URSPRUNGSLAND/HEMLAND: Kina/Storbritannien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE: Sällskapshund

FCI-KLASSIFIKATION: Grupp 9, sektion 4.

BAKGRUND/ÄNDAMÅL: Rasen introducerades i Sverige år 1973 och kallades först kinesisk nakenhund. Den föds antingen hårlös över hela kroppen eller med en lång, skir päls (s.k. powder puff). Rasen finns beskriven i kinesisk litteratur redan på 1400-talet.

Det anses tveksamt om Kina är rasens ursprungsland. Nakenhundar har funnits i Japan, Afrika, Västindien, men framför allt i Central- och Sydamerika. Släktskapen med t ex mexikansk nakenhund är inte bevisad, men anses sannolik. Enligt en del berättelser användes nakenhundar som både värmekälla och föda under svåra tider. De ansågs även ha en funktion som vakt- och sällskapshundar. Hårlösheten är genetiskt kopplat till tandanlaget, vilket kan medföra betydande tandförluster.

HELHETSINTRYCK: Rasen är en liten, rörlig och graciös med medelfin till fin benstomme. Den har antingen slät, hårlös kropp och päls endast på huvud, tassar och svans eller är täckt med en slöja av mjuk päls. Två skilda typer av rasen förekommer: hjorttyp - elegant och finlemmad - och "cobby"-typ med tyngre kropp och benstomme.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR: Chinese crested/powder puff är gladlynt och aldrig ilsken.

HUVUD: Huvudet skall vara slätt utan överdrivna rynkor. Avståndet från skallens bas till stopet skall vara lika med avståndet från stopet till nosspetsen. Huvudet skall ge ett behagfullt intryck. Uttrycket skall vara alert.

Skallparti: Hjässan skall vara lätt rundad och långsträckt.

Stop: Stopet skall vara endast lätt markerat utan överdrift.

Nostryffel: Nostryffeln är ett utmärkande drag. Den skall vara smal och i proportion till nospartiet. Alla färger är tillåtna.

Nosparti: Nospartiet skall vara lätt avsmalnande men aldrig spetsigt.

Läppar: Läpparna skall vara strama och tunna.

Kinder: Kinderna skall vara väl utmejslade, torra, flata och avsmalna mot nospartiet.

Huvudtofs: Hos den hårlösa skall den typiska huvudtofsen ("crest") helst börja vid stopet och smalna av mot nacken. En lång och ymnig huvudtofs är att föredra, men en gles kan accepteras.

Käkar/Tänder: Käkarna skall vara starka med komplett och regelbundet saxbett.

Ögon: Ögonen skall vara medelstora, sitta brett isär och vara så mörka att de förefaller svarta. Ögonvitorna skall helst inte synas.

Öron: Öronen skall vara lågt ansatta, dvs. den högsta punkten av örats bas skall vara i nivå med yttre ögonvrån. De skall vara stora och upprättstående, med eller utan fransar utom hos powder puff, där hängande öron är tillåtet.

HALS: Halsen skall vara lång, elegant, utan löst halsskinn och med vacker välvning övergå i ett starkt skulderparti. När hunden är i rörelse skall halsen bäras högt och lätt böjd.

KROPP: Kroppen skall vara smidig och medellång till lång.

Rygglinje: Rygglinjen skall vara plan.

Ländparti: Ländpartiet skall vara stramt.

Kors: Korset skall vara väl rundat och muskulöst.

Bröstkorg: Bröstkorgen skall vara ganska bred och djup, inte tunnformad, och utan framträdande bröstben. Bröstet skall nå till armbågen.

Underlinje: Buklinjen skall vara måttligt uppdragen.

Svans: Svansen skall vara högt ansatt och bäras uppåt eller bakåt då hunden är i rörelse. Den skall vara lång och avsmalnande, tämligen rak, inte ringlad eller böjd åt sidan, utan naturligt hängande i vila. Hos den hårlösa skall svansplymen vara lång och ymnig, begränsad till de nedre två tredjedelarna av svansen. Gles plym kan accepteras.

EXTREMITETER:

FRAMSTÄLL: Frambenen skall vara långa och slanka samt väl placerade under kroppen.

Skulderblad: Skulderpartiet skall vara torrt och smalt. Skulderbladen skall vara väl tillbakalagda.

Armbåge: Armbågarna skall ligga tätt intill kroppen.

Mellanhand: Mellanhänderna skall vara tunna, starka och nästan lodräta.

Framtassar: Utpräglade hartassar, smala och mycket långa med en unik förlängning av de små benen mellan lederna, speciellt på framtassarna, som nästan förefaller ha en extra led. Klorna skall vara måttligt långa och får ha vilken färg som helst. Hos den hårlösa skall pälsen helst begränsas till tårna och inte sträcka sig högre upp än handlovarna. Tassarna får varken var inåt- eller utåtvridna.

BAKSTÄLL: Bakbenen skall vara brett ställda. De skall vara så vinklade att de ger en plan rygg.

Knäled: Knälederna skall vara starka.

Underben: Underbenen skall vara långa och harmoniskt övergå i hasorna.

Has: Hasorna skall vara lågt ansatta.

Baktassar: Baktassar, se framtassar.

RÖRELSER: Rörelserna skall vara långa, flytande och eleganta med god räckvidd och bra påskjut.

HUD: Huden skall vara tunn, slät och kännas varm vid beröring.

CCD2.jpg

Naken till vänster, puff till höger

PÄLS:

Pälsstruktur: Hos den hårlösa får inga större hårförsedda fläckar förekomma någonstans på kroppen. (Se vidare huvudtofs, svansplym och framtassar.) Hos powder puff består pälsen av underull och en slöja av långt hår, vilket är karakteristiskt.

Färg: Alla färger och färgkombinationer.

STORLEK/VIKT:

Mankhöjd: Idealmankhöjd för hanhund är 28-33 cm och idealmankhöjd för tik är 23-30 cm.

Vikt: Vikten kan variera betydligt men bör inte överstiga 5,5 kg.

FEL: Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

NOTA BENE: Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR: Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

CCD3.jpg

Foto: www.fotoakuten.se

Om rasen

Nakenhundens historia går tillbaka till förhistorisk tid. För flera tusen år sedan i Afrika, uppstod en mutation, en hårlös hund - Canis Africanis. Dessa hundar blev grunden till olika hårlösa raser. Hundarna kom från Afrika till Kina och sedan vidare till Amerika och England. Under perioden 200 f.Kr. - 200 e.Kr. hade Mandarinerna uppfödning av hårlösa hundar och bland Aztekerna ansågs de nakna hundarna ha en magisk och helande kraft och tillbads därför. Dagens kinesiska nakenhund härstammar från Latinamerika och Amerika.

Först på 1960-talet blev Chinese Crested en känd ras i England och 1969 bildades The Chinese Crested Dog Club där och hade sin första rasutställning 1974. 1975 bildades The American Chinese Crested Dog Club och i Sverige bildades Chinese Crested Club 1991. Powder puff var först inte godkända för utställning, men kunde registreras och användas i avel. Först 1984 fick de ställas ut och gav då rasen ökad popularitet.

Chinese Crested Dog finns i två varianter, en naken och en med päls. De föds i samma kullar och den nakna är genetiskt kopplad till den med päls. Pälsvarianten kallas Powder puff eller bara puff. Rasen brukar kort kallas "kines". Rasen har ofta kallats "allergivänlig", "allergihund" osv. Det stämmer till viss del, men det går absolut inte att säga att alla allergiker klarar av en nakenhund eftersom det inte bara är pälsen som är allergiframkallande.

Många som träffar rasen för första gången finner den nakna lite läskig med sitt utseende, men blir ofta förvånade över att den är så mjuk och len att klappa och känna på. En kines är inte alls så liten och ömtålig som den kan ge intryck av. Den behöver en varsam men konsekvent hand. Det är inte svårt att uppfostra rasen och man ska absolut inte dalta med den.

CCD4.jpg

Foto: www.fotoakuten.se

Det är en alert och mycket intelligent hund och dess väsen förstärker det exotiska intrycket man får av utseendet. Rasen är påhittig och självständig, men har ändå en flockkänsla och vilja att vara sin ägare till lags - så länge den själv vill. De tycker mycket om sällskap och de flesta hänger med glädje på matte eller husse på en långpromenad. De nakna kan dock inte vara ute längre stunder vid kallare temperaturer, men istället är de riktiga soldyrkare.

Både de nakna och puffarna behöver badas ungefär en gång i veckan. Puffarnas päls kan vara mycket olika och vid ettårsåldern brukar de fälla valppälsen som då kan vara ganska arbetsam. Ett år senare har de flesta fått vuxenpälsen och då blir de i regel mycket mer lättskötta. En puff kräver dock pälsvård så är man intresserad av rasen bör man också ha ett visst intresse för pälsvård. De nakna ska alltså ha sitt bad, samt en finputsning, ungefär en gång i veckan. Runt ettårsåldern kan det även här behövas lite extra krut med några fler bad för att hålla huden ren och smidig. Om det blåser mycket eller är kallt ute behöver de ett täcke utomhus.

Det finns ännu ingen statistik på vad som eventuellt kan vara genetiska problem. Rasklubben rekommenderar att alla avelsdjur ska vara ögonlysta vid tidigast 18 månaders ålder och att intyget inte ska vara äldre än 1 år vid parningstillfället. Rasen är genetiskt betingad för ett visst tandbortfall.

Under de senaste åren har uppfödarna av Chinese Crested dog ökat lavinartat och för att ha kontroll över vilka uppfödare som är kunniga och engagerade och arbetar för rasens bästa har rasklubben olika krav på de uppfödare som vill vara med i deras register och valpförmedling. Dessa krav är rimliga och om en uppfödare inte vill eller kan uppfylla dem bör man som valpköpare ifrågasätta varför. Rasklubben rekommenderar att man vänder sig till deras valpförmedlare om man är intresserad av en att skaffa en kines.

Källa: ChineseCrestedClub

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-12-17 00:47 #1 av: AnneN

Jätte bra och intressant artikel =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-12-17 00:55 #2 av: SaraC

Tack så mycket :)

Blir det någon puff för dig?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2007-12-17 02:31 #3 av: AnneN

Kanske i framtiden, nu ska jag ju plugga ett tag framöver så då kommer jag inte att ha tid med en valp

 

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-12-17 02:56 #4 av: Liss

Haha, jag digga mest bilderna! as gryma ju.. tycker dem är så jäkla fulsöta:D Puffarna är ju sötast, men nakenvovvarna är mycket tuffare.. kolla frissen på den sista liksom;P

Anmäl
2007-12-17 11:46 #5 av: Sara87

Min puff ;D

Anmäl
2007-12-19 19:22 #6 av: Hopi

Bra artikel!!!! Det är en helt underbar ras, har själv en liten naken tjej som snart är 10 år.

Anmäl
2008-04-13 20:36 #7 av: Keligast

bra artikel :) har själv två kineser här hemma.

Anmäl
2008-04-26 14:53 #8 av: LindaL

Jag skulle skaffa en naken men det vart inte.. dom är bara för fina

Anmäl
2008-05-01 22:22 #9 av: Keligast

är chinese crested dog en dvärghund eller en liten hund?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.