Annons:
Etikett08-stötande-och-apporterande-hundar-vattenhundar
Läst 26550 ggr
SaraC
2008-01-26 02:45

Flatcoated retriever

Grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar. FCI-nummer 121

Flatcoated retriever

Foto: www.alotofphotos.com

Rasstandard

URSPRUNGSLAND/HEMLAND

England

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Standarden för flatcoated retriever beskriver en hund vars huvudsakliga uppgift är att bärga det skjutna viltet till jägaren. En hund som har kraft nog att arbeta uthålligt i svårforcerad terräng och som samtidigt har spänst och snabbhet för att hinna ifatt ett skadat villebråd.

FCI-KLASSIFIKATION

Grupp 8, sektion 1. Med arbetsprov.

BAKGRUND/ÄNDAMÅL

Vid mitten av 1800-talet blev klappjakt på fasan en populär jaktform på de engelska godsen. En ny typ av hund behövdes för denna jakt och genom korsningar mellan en rad olika raser utvecklades den apporterande fågelhunden, retrievern. Mot slutet av seklet delades denna upp i olika varianter efter hårlag och färg. Flatcoated retriever var en av dessa.

Vid mitten av 1800-talet blev klappjakt på fasan en populär jaktform på de engelska godsen. En ny typ av hund behövdes för denna jakt och genom korsningar mellan en rad olika raser utvecklades den apporterande fågelhunden, retrievern. Mot slutet av seklet delades denna upp i olika varianter efter hårlag och färg. Flatcoated retriever var en av dessa.

HELHETSINTRYCK

En vaken, aktiv, medelstor hund med ett intelligent uttryck, som ger intryck av styrka utan att vara klumpig och av spänst utan att vara gänglig.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR

Den har ett förtroendeingivande sätt och visar sin positiva och vänliga attityd genom en intensivt viftande svans. Det vakna och lyhörda temperamentet är en förutsättning för att den skall kunna fullgöra sina arbetsuppgifter.

Flatcoated retriever

Foto: www.alotofphotos.com

HUVUD

Huvudet skall vara långt och vackert format.

Skallparti

Skallen skall vara flat och måttligt bred.

Stop

Stopet skall vara obetydligt och på intet sätt markerat för att undvika ett Adropp-A eller uppnäst utseende.

Nostryffel

Nostryffeln skall vara välutvecklad med öppna näsborrar.

Käkar/Tänder

Käkarna skall vara långa och kraftiga så att hunden kan bära en hare eller fasan. Käkarna skall vara starka med ett perfekt, regelbundet och komplett saxbett.

Ögon

Ögonen skall vara medelstora, mörkbruna eller nötbruna med ett mycket intelligent uttryck. (Runda, utstående ögon är absolut icke önskvärda). Ej snedställda.

Öron

Öronen skall vara små och väl ansatta tätt intill huvudet.

HALS

Huvudet skall övergå mjukt i halspartiet, som skall vara relativt långt och torrt, symmetriskt ansatt, snett placerat i skulderpartiet och mjukt övergående i ryggen, så att hunden med lätthet kan följa ett spår.

KROPP
Ländparti

Ländpartiet skall vara kort och kraftigt. Ett långt ländparti med uppdragen buklinje är icke önskvärt.

Bröstkorg

Bröstkorgen skall vara djup och ganska bred med en väl markerad bringa. De främre revbenen skall vara tämligen flata. Välvningen skall öka gradvis mot kroppens mitt och avta i det bakre partiet.

Svans

Svansen skall vara kort, rak och väl ansatt, bäras glatt men aldrig mycket över rygglinjen.

EXTREMITETER
FRAMSTÄLL

Frambenen skall vara raka med bra benstomme ända ner i tassarna.

Armbåge

Armbågarna skall röra sig tätt och jämnt intill kroppen.

Framtassar

Framtassarna skall vara runda och starka med slutna och väl välvda tår. Trampdynorna skall vara tjocka och starka.

BAKSTÄLL

Bakbenen skall vara muskulösa med lagom vinklade knä- och hasleder.

Has

Hasleden skall vara lågt ansatt. Kohasighet är absolut icke önskvärt.

Baktassar

Som framtassar.

RÖRELSER

Rörelserna skall vara fria och flytande, parallella och strama såväl framifrån som bakifrån sett.

PÄLS

Ben och svans skall ha rejäla fanor. En fullt utvuxen päls skall fullända elegansen hos en färdigutvecklad, bra hund.

Pälsstruktur

Pälsen skall vara tät, med fin till medelgrov struktur, av god kvalitet och så rak som möjligt.

Färg

Endast svart eller leverbrun.

STORLEK/VIKT
  • Önskvärd mankhöjd: Hanhund 58-61 cm, tik 56-59 cm.
  • Önskvärd vikt i god kondition: Hanhund 27-36 kg, tik 25-32 kg.
FEL

Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

NOTA BENE

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR

Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Om rasen

Flatcoated retriever
Historia

När klappjakt på fasan blev populärt på mitten av 1800-talet behövdes en ny, specialiserad apportör. Hundens uppgift var att så snabbt som möjligt samla in det skjutna viltet. Hunden behövde därför vara stabil vid skottlossning, lugn och tyst, snabb, uthållig, lättlärd och "mjuk i munnen" (kunna bära viltet utan att skada det). Den fick inte heller ha för stor jaktlust, eftersom den var tvungen att kunna fokusera i viltrik terräng.

Eftersom det inte fanns någon ras med alla dessa egenskaper började man försöka avla fram en sådan. Stående fågelhundar, spaniel, terrier, fårhundar och blodhundar är hundar man tror användes. Det sägs dock att retrievern främst härstammar från den kanadensiska S:t Johnshunden, även kallad labradorhund eller liten newfoundlandshund. Dagens flatcoated retriever påminner starkt om denna hund som förmodligen var besläktad med vattenspaniel som följt europeiska invandrare och användes som arbetshund av de kanadensiska fiskarna.

Med tiden började retrieverhundarna klassificeras efter färg och hårlag på utställningar. En hund ur en kull kunde klassas som "wavy-coated retriever" och ett kullsyskon som "labrador retriever". Rasen som först nådde sin nuvarande form anses vara curlycoated retriever och den som först nådde störst popularitet var wavycoated retriever, vilken också är rasen som senare kom att kallas flatcoated retriever.

Flatcoated retriever

Flatcoated retriever år 1915

En tik som importerades 1962 sägs vara stammoder för en svensk flatcoatedstam. 1963 importerades två individer till och 1965 fanns 10 registrerade flatcoated retrievers. Först 1972 gick siffran över 100 och 1977 bildades Flatcoated retrieverklubben i Sverige. År 2004 hade 22 400 flatcoated retrievers registrerats genom årens lopp.

Hälsa

Under många år har flatcoated retriever ansetts som en relativt frisk ras. Men samtidigt som rasens popularitet ökat har också sjukdomarna gjort så. Flatten har en högre risk för dödlighet före 10 års ålder än genomsnittet för andra raser och cancer i olika former är största dödsorsaken.

  • HD: I många år har rasen haft en liten procent av HD och under de senaste fem åren har det pendlat mellan ca 5-6 %.
  • Cancer: Cancer i olika former är den vanligaste dödsorsaken hos rasen.

Flatcoated retriever

Passar "flatten" dig?

Man bör vara medveten om att detta är en apporterande fågelhund, en jaktras. Visst varierar jaktintresset mellan individerna, men det bör has i bakhuvudet. Även om man inte tänkt jaga med sin flatte så får man vara beredd på att aktivera hunden med t.ex. apportträning.

Apporterandet kan också skapa smått irriterande problem i hemmet. De flesta flattar älskar att bära runt på lite allt möjligt, gärna skor eller annat som tillhör matte/husse. Så skaffar du en flatte får du vara beredd på att alltid enbart hitta en av dina skor i hallen när du är på väg ut och leta runt i huset och trädgården efter den andra!

Så gott som varenda flatte älskar också att bada! Självklart gärna en simtur i sjöar, hav och andra vattendrag, men i brist på det tar de oftast gärna ett dopp i närmsta vatten- eller lerpöl.

Rasen är lättlärd och samarbetsvillig. Den kan med fördel användas till de flesta aktiviteter, att från lydnad till agility. Flatcoated retrievern är en perfekt familjehund och de är oftast barnkära, förutsatt att de får umgås med barn på rätt sätt såklart. De ska vara lugna, vänliga och stress- och ljudtåliga, vilket passar bra i barnfamiljer.

Flatten blir lätt en kär familjemedlem och vän, ute i skog och mark och likaväl bredvid dig i soffan hemma!

Flatcoated retriever

Köpa flatcoated retriever

Oavsett om du planerar att köpa en valp eller en äldre hund så finns det vissa viktiga saker att tänka på. Det bästa är att vända sig till rasklubbens valpförmedlare. Rasklubben förmedlar också omplaceringar.

Se till att;

  • Se vad hundens föräldrar har för bedömningar exteriört, jaktligt och mentalt, så har du en större möjlighet att bedöma hur din hund kommer bli/är. Om du ska köpa en vuxen hund, se vad den har för eventuella resultat.
  • Se till att båda föräldrarna har friröntgade höfter och är ögonlysta. Köper du en vuxen hund så kollar du givetvis upp resultaten för den.

Rasklubben har särskilda krav som de uppfödare som vill vara med på klubbens valpförmedling måste uppfylla, läs igenom dessa och gå efter dem även om du inte tänker köpa hund genom dem. Köper du valp ska du även se till att leta efter en uppfödare som du känner förtroende och gärna personkemi med, en bra uppfödare är guld värd genom hela hundens liv! Se till att du får komma och hälsa på och träffa valpens föräldrar osv.

-------------------------------------------------------------------------------

Källa: http://www.frk.nu/

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
KaptenKarin
2008-02-04 20:13
#3

Vad roligt att läsa lite om Flatten, en av mina favoritraser och jag är en stolt ägare till 11-åriga flatten Rocko :)

SaraC
2008-02-13 20:26
#4

Kul att du tycker det :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Tezza
2008-02-13 20:41
#5

Gillar oxå flatten väldigt mycket!

SaraC
2008-02-22 22:15
#6

#5 Ja visst är de mysiga :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Tezza
2008-02-22 23:48
#7

#6 oo ja! Jag ska köpa mig en valp våren 09, har svårt för att bestämma mig om det ska bli yttligare en jaktgolden eller en flat. Det är svårt att få tag på bra jaktgolden, men nackdelen med flatten är att den så ofta drabbas av cancer, endast 52% av flattarna blir över 10 år, 68% av genomsnittshunden, så det är trist…..

SaraC
2008-02-23 00:03
#8

#7 Förstår det :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Mariaairam
2008-02-25 20:44
#9

Flatar är så fina och snälla, vi hade en när jag var liten Inca hette hon. Hon var också jättebra på att uppfostra Max en rottweilervalp som vi köpte när Inca blev äldre.. Trotts att Max var av en annan ras var han lite som en flat, han tog tex alltid tofflor mm i munnen när man kom.. Han var lite av en flat i en rottweilers kropp.. :P  RIP Inca & Max

[jakke94]
2009-07-22 16:26
#10

#7 det finns friska och sunda linjer på flatten med.. vi har haft 3 stycken.. dem 2 som inte finns idag har blivit nästan 15 år och 13 o ett halvt.. och den vi har fortf. är just nu 11 år :P

en i en by utanför vår stad hadde en som blev 17 år !! .. dock är det extremt..

så vill man ha en flat ska man leta up bra och friska linjer ist :P:)

Chieko
2011-07-26 15:35
#11

Funderar lite på en flatte men har kanin hemma, kommer h*n bära runt på/jaga henne? Beror det på linjer/uppfostran eller finns alltid viljan där? Man jagar väl aldrig hare med flatte?

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

JamieBlue
2013-04-01 20:53
#12

De två översta fotona ser inte ut att vara en renrasig flat tycker jag, mer som en labbe/flatblandning. Kanske lite för stora ögon och öron plus lite väl markerat stop. Plus något med nosen som jag inte kan sätta fingret på. Inte för att det spelar någon roll alltså! Vore bara kul att höra om nån mer (med flat) håller med mig eller om det bara är inbillning från min sida…

[Lewwi]
2013-05-17 09:47
#13

#12 Den första iallafall, men det kan ju vara en renrasig som inte föjer rasstandarden korrekt också🙂

Annons:
Upp till toppen
Annons: