03: Terrier

Bullterrier

2008-04-01 04:59 #0 av: SaraC

Bullterrier är hundsläktets gladiator, full av eld och mod. Rasen har ett jämnt temperament och är läraktig, envis men vänlig. FCI-nummer: 11. Grupptillhörighet: Grupp 3 Terrier.

bullterrier.jpg

Foto: www.fotoakuten.se

Rasstandard

URSPRUNGSLAND/HEMLAND: Storbritannien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE: Numera sällskapshund

FCI-KLASSIFIKATION: Grupp 3, sektion 3

BAKGRUND/ÄNDAMÅL: Bullterrier kan som namnet anger, räkna sina anor tillbaka till den tid då tjurhetsningar var tillåtna i England. Då de förbjöds ersattes de av hundhetsningar och för detta ändamål korsade man Bulldogg med olika Terrier och resultatet kallades "Bull and terrier dog".

Hundhetsningarna minskade emellertid i popularitet och rasen med dem. En uppfödare, James Hinks från Birmingham, började emellertid ett avelsarbete med "Bull and terrier dog", som korsades med den nu utdöda Old english white terrier och därtill Dalmatiner. Målsättningen var att få fram en helvit hund, som var stark, smidig och elegant. Resultatet blev vad vi i dag känner som bullterrier.

Rasen erkändes av den engelska kennelklubben år 1887. Den förekommer i två storlekar, bullterrier och miniatyrbullterrier, och det är endast mankhöjden som skiljer dem åt.

HELHETSINTRYCK: Rasen skall vara kraftigt byggd, muskulös, välbalanserad och rörlig, med ett intresserat, bestämt och intelligent uttryck. Unikt är den konvexa nosryggen och det äggformade huvudet. Oberoende av hundens storlek skall könsprägeln vara markerad.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR: Bullterrier är hundsläktets gladiator, full av eld och mod. Rasen har ett jämnt temperament och är läraktig, envis men vänlig.

HUVUD: Huvudet skall vara långt, kraftigt och djupt ända till nosspetsen men inte oädelt. Sett framifrån skall det vara äggformat och helt utfyllt utan håligheter och urgröpningar. Profilen skall välva sig mjukt ner från hjässan till nosspetsen. Avståndet från nosspetsen till ögonen skall vara tydligt längre än från ögonen till hjässan.

Skallparti: Hjässan skall vara nästan plan från öra till öra.

Nostryffel: Nostryffeln skall vara svart och nedåtböjd. Näsborrarna skall vara väl utvecklade.

Läppar: Läpparna skall vara torra och stramt åtliggande.

Käkar/Tänder: Underkäken skall vara kraftig. Bettet skall vara ett regelbundet, perfekt och komplett saxbett med friska, starka och jämna tänder av rejäl storlek.

Ögon: Ögonen skall förefalla smala. De skall vara snedställda och trekantiga, djupt liggande och svarta eller så mörkbruna att de verkar nästan svarta, samt ha en genomträngande blick. Blå eller delvis blå ögon är inte önskvärt.

Öron: Öronen skall vara små, tunna och placerade tätt intill varandra. De skall kunna bäras styvt upprättstående och peka rakt uppåt.

HALS: Halsen skall vara mycket muskulös, lång och välvd. Den skall avsmalna från skuldrorna mot huvudet och vara fri från löst halsskinn.

KROPP: Kroppen skall vara väl rundad med tydligt välvd bröstkorg, som också skall ha stort djup.

Rygglinje: Rygglinjen skall vara plan bakom manken med en lätt välvning över ländpartiet.

Rygg: Ryggen skall vara kort och stark.

Ländparti: Ländpartiet skall vara lätt välvt, brett och muskulöst.

Bröstkorg: Bröstet skall framifrån sett vara brett.

Underlinje: Från bröst till buk skall underlinjen bilda en mjuk, uppåtsvängd linje.

Svans: Svansen skall vara kort, lågt ansatt och horisontellt buren. Den skall vara tjock vid roten och smalna till en tunn spets.

bullterrier2.jpg

Foto: www.fotoakuten.se

EXTREMITETER:

FRAMSTÄLL: Frambenen skall ha rund benstomme av kraftigast tänkbara sort, och hunden skall stå stadigt på dem. De skall vara fullkomligt parallella. Hos vuxna hundar skall frambenens längd ungefär motsvara bröstkorgens djup.

Skulderblad: Skuldrorna skall vara kraftiga och muskulösa utan att vara tunga. Skulderbladen skall vara breda, flata och ligga tätt intill bröstkorgen. Skulderbladen skall mycket tydligt slutta bakåt mot manken och bilda en nästan rät vinkel mot överarmarna.

Armbåge: Armbågarna skall vara starka och riktade rakt bakåt.

Mellanhand: Mellanhänderna skall vara lodräta.

Framtassar: Framtassarna skall vara runda och kompakta med väl välvda tår.

BAKSTÄLL: Bakbenen skall vara parallella bakifrån sett.

Lår: Låren skall vara muskulösa.

Knäled: Knälederna skall vara välvinklade.

Underben: Underbenen skall vara välutvecklade.

Has: Haslederna skall vara välvinklade.

Mellanfot: Mellanfötterna skall vara korta och kraftiga.

Baktassar: Baktassar, se framtassar.

RÖRELSER: När hunden rör sig skall den verka samlad och smidigt täcka mark med fria, lätta steg och med en typiskt självsäker utstrålning. I trav skall fram- och bakben röra sig parallellt och endast vid högre hastighet dras mot kroppens mittlinje. Frambenen skall ta för sig ordentligt och bakbenen skall röra sig smidigt i höften med stor böjlighet i knä och has och med kraftigt påskjut.

HUD: Huden skall överallt vara stramt åtliggande.

PÄLS:

Pälsstruktur: Pälsen skall vara kort åtliggande, jämn och hård att ta på samt ha vacker glans. Mjuk underull får förekomma vintertid.

Färg: Vita hundar skall ha rent vit päls. Hudpigmentering och tecken på huvudet är inget fel. Färgade stänk i en vit päls är inte önskvärt.

Hos färgade hundar skall färgen dominera över det vita. Om alla övriga detaljer är likvärdiga föredras brindle. Brindle, svart, röd, fawn och trefärgat accepteras. Blå färg och leverfärg är absolut inte önskvärt.

STORLEK/VIKT: Varken vikt- eller storleksgränser finns angivna, men hunden skall ge intryck av att ha maximal substans för sin storlek, förenat med kvalitet och tydlig könsprägel.

FEL: Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

NOTA BENE: Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR: Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

STANDARD FÖR MINIATYRBULLTERRIER

Standarden för miniatyrbullterrier är densamma som för bullterrier med undantag av följande:

Mankhöjd: Mankhöjden skall inte överstiga 35,5 cm, intrycket skall vara substans i proportion till storlek.

Vikt: Det finns ingen viktgräns. Hunden skall vara proportionerlig.

bullterrier3.jpg

Foto: www.fotoakuten.se

Om rasen

Bullterriers kan vara både egensinniga, speciella, personliga, egenartade och kan ställa stora krav på sin ägare, och den som tror att det är en lätt ras är fel ute. En bullterrier ska uppfostras med en vänlig men fast hand, en mix av disciplin och kärlek. Det är viktigt att tidigt visa vad som är tillåtet och inte. En bullterrier brukar besitta en stor portion humor och tycka det är roligt att försöka hitta på olika påhitt som kan reta upp matte/husse.

Bullterriern härstammar från raser med både kampvilja och envishet, så det är viktigt att hålla ett vakande öga på sin hund när den är tillsammans med andra djur. Du måste ha full kontroll över din hund när den umgås med andra hundar. Om du släpper din hund lös, se till att du har full koll och pli på hunden. Har man förståelse och visst överseende med "bullarnas" lite speciella lynne så är det en underbart härlig och speciell hund att äga!

bullterrier4.jpg

Foto: www.fotoakuten.se

Hälsa

En bullterrier blir runt 10 år gammal, det finns de som blir uppåt 14-15 år. Några problem hos bullterriern är hudsjukdomar, hjärtsjukdomar, njursjukdomar, skelett- och ledsjukdomar, dövhet, samt ögonsjukdomar och problem. Mer information finns på rasklubbens hemsida.

Att skaffa bullterrier

Rasklubben rekommenderar alla som funderar över att skaffa bullterrier att först ta del av all information gällande rasen, som lätt går att se på deras hemsida. Detta på grund av att bullterrier är en speciell ras och de som värnar om rasen vill inte se den i fel händer. En bullterrier i fel händer kan bli mycket svårhanterad. Är du intresserad av rasen, träffa olika uppfödare och ägare, ställ frågor! Se till att välja uppfödare med omsorg. En bra uppfödare finns där och ställer upp med råd och hjälp.

I dagsläget föds ca 100 bullterriers varje år och ca 15-20 miniatyrbullterriers. De flesta uppfödare tar på sin höjd en eller två kullar per år, så var beredd att vänta på din valp. Särskilt om du har speciella önskemål på kön, färg eller uppfödare.

Källa: Svenska Bullterrierklubben

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2008-04-01 12:45 #1 av: kerstinjo

Första gången jag såg en bullterrier tyckte jag att de var jättefula p.g.a. ansiktsformen. Men de vinner i längden och nu tycker jag att de ser jättehärliga ut.

Anmäl
2008-04-01 13:16 #2 av: [Vargnatt]

Intressant att läsa om! Men eftersom min sambo inte alls gillar utseendet så kan jag väl sluta drömma :P

Anmäl
2008-04-01 13:57 #3 av: SparklingTindra

Jag har alltid tyckt att dom är jättesöta, men de flesta jag känner tycker att dom är döfula. Fattar inte alls varför. =P

Anmäl
2008-04-01 18:07 #4 av: SaraC

Haha en kompis till syrran har en, som både är snäll och rolig. Tycker också de är supersöta med sina speciella ansikten

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2008-04-02 03:06 #6 av: [lottaeriksson]

Jag älskar Bullterriern! Och om inte annat deras utseende. Det utmärker sig verkligen!

Men som ni andra säger, så tycker inte speciellt många i min omgivningen om dom heller. Min pappa tycker tex dom ser missbildade ut :S Men det är bara för att han bara gillar jakthundar ;P

Anmäl
2008-04-04 00:49 #7 av: fettmedkevlar

Du har inte skrivit något om "bullerrus" som denna ras kan få.

Anmäl
2008-04-04 01:30 #8 av: SaraC

#7 Jadu, det är självklart omöjligt att få med allt om alla raser. "Bullerrus" har jag aldrig hört talas om.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2008-04-04 10:44 #9 av: fettmedkevlar

#8 Nä det är sant. Men bullerrus brukar dom här hundarna tydligen få när dom blir för uppspelta och exhalterade. Det innebär att dom bara springer runt runt runt och tappar öronen. Om man är på utställning och det händer så får deltagarna ta sina bullterriers och lägga in dom i bur etc och täcka över så det blir mörkt och relativt tyst. sen efter kanske en halvtimme så provar dom på nytt.

det där med bullerrus är ungefär som en kedjereaktion.

Anmäl
2008-04-04 13:11 #10 av: AnneN

#9 det låter ungefär som det labbarna får "labbefnatt"

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-04-04 16:06 #11 av: marinelady

Man har inte skrivit om alla de ärftliga sjukdomar den här rasen bär på heller, med konstanta hudsjukdomar osv... uppfatta mig inte fel, jag gillar bullterrier om den hade varit en frisk ras...köper hellre en staffe än en bullis då slipper jag problemen och får nästan samma hund..

Anmäl
2008-04-04 16:24 #12 av: SaraC

#9 Aha okej :) Men då tog du upp det nu, det är ju lite tanken med dessa artiklar. Att man ska få en ras lite kort presenterad och kunna diskutera om rasen här i tråden efter om man är intresserad eller bli sugen att leta mer information själv.

#11 Jag skrev några exempel på problem som drabbar rasen men att man kunde läsa vidare på t.ex. rasklubbens hemsida, eftersom det var allt för mycket att ta upp.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2008-04-04 16:35 #13 av: marinelady

mm men tycker personligen inte att temperamentet brukar vara det största problemet...min vännina har haft tre bullar ingen av dem klarade sig ifrån kroniska sjukdomar,med hud,öron mm..och alla var från olika uppfödare.. de hade fler sjukdomar än hennes bordeaux bulldog och basset tillsammans...tråkigt nog..

Anmäl
2008-04-04 16:37 #14 av: SaraC

#13 Detta menar jag:

En bullterrier blir runt 10 år gammal, det finns de som blir uppåt 14-15 år. Några problem hos bullterriern är hudsjukdomar, hjärtsjukdomar, njursjukdomar, skelett- och ledsjukdomar, dövhet, samt ögonsjukdomar och problem. Mer information finns på rasklubbens hemsida.

Finns tråkigt nog många problem, så om jag skulle skriva om alla skulle det bli hur mkt som helst.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2008-04-04 16:42 #15 av: marinelady

Så synd egentligen men det är den där nosen som kostar dem hälsan..krävs lite "linjeavel" för att få den...

Anmäl
2008-04-04 17:47 #16 av: Liss

En av mina favoritraser! underbara hundar!:)

Anmäl
2008-04-21 14:24 #17 av: LindaL

en av mina favoritraser

Anmäl
2009-06-03 22:49 #18 av: [jakke94]

en gång i framtiden ska jag ha en bulle.. en frisk sådan.. och marinelady.. det finns nästan sjukdommar i alla raser och även om det finns sjukdommar i bullterrier så kan man få tag på en frisk sådan om man tar sig en titt på avlen och föräldrardjuren samt kommer i kontakt med seriös uppfödare!

Anmäl
2009-06-03 23:28 #19 av: FurryTails

Jag är väldigt förtjust i bullterriern. Hade det inte varit för att sambon tycker dom ser ut som "vita fladdermöss", hade det blivit en sådan ist för sheltie:P

 

Anmäl
2009-06-03 23:30 #20 av: Xondah

Min pojkvän vill ha en bullterrier men icke jag.

På dokumentären som gick förut prata de ju om den här rasen och visade hur den såg ut för i tiden. Och förut var den mycket finare. Huvet hade inte alls den där bulan, synd att de avlade fram sådant och förstörde den.

Anmäl
2009-06-04 00:01 #21 av: Royalz

Dom är så fina! Jätte bra artikel! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.