06: Drivande hundar samt sök- och spårhundar

Rhodesian ridgeback

2008-04-05 03:52 #0 av: SaraC

FCI-nummer: 146 Grupp 6: Drivande hundar samt sök- och spårhundar

Bild 1

Rasstandard

URSPRUNGSLAND/HEMLAND

Södra Afrika

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Rasen används fortfarande till jakt i många delar av världen men den är i synnerhet erkänd som vakt- och familjehund.

FCI-KLASSIFIKATION

Grupp 6, sektion 3. Utan arbetsprov.

BAKGRUND/ÄNDAMÅL

Rhodesian ridgeback är hittills den enda erkända hundrasen som har sitt ursprung i södra Afrika. Ursprunget kan härledas till Kap kolonin i södra Afrika där de tidiga nybyggarnas hundar korsades med halvdomesticerade, ridgeförsedda jakthundar. Man jagade främst med par eller tre hundar. Den ursprungliga funktionen hos rhodesian ridgeback, eller lejonhunden, var att spåra viltet, speciellt lejon, och genom stor vighet kunna ställa det tills jägaren hann fram.

Den ursprungliga standarden som nedtecknades 1922 av F. R. Barnes i Bulawayo, Rhodesia (nuv. Zimbabwe) var baserad på texten i dalmatiner standarden. Standarden för rhodesian ridgeback erkändes av South African Kennel Union 1926.

HELHETSINTRYCK

Rhodesian ridgeback skall vara en välbalanserad, kraftfull, muskulös, rörlig och aktiv hund. Den skall ha symmetrisk helhet, kapacitet för stor uthållighet och tämligen stor snabbhet. Tonvikten skall vara; vig rörlighet, elegans och sundhet utan någon tendens mot massivitet. Rasens egenhet är ridgen (ryggens hårkam), vilken är formad av hår som växer i motsatt riktning mot den övriga pälsen. Ridgen är rasens adelsmärke. Den skall vara klart definierad, symmetrisk och avsmalna mot den punkt på ryggen, där höftbenen framträder. Den skall börja omedelbart bakom skuldrorna och fortsätta mot höftbenen. Ridgen får bara ha två kronor, vilka skall vara identiska och placerade mitt för varandra. Den nedre delen av kronan får inte sträcka sig längre än till en tredjedel av ridgens längd. Bredden på ridgen är i medeltal upptill 5 cm.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR

Rasen skall ha ett värdigt, intelligent uppträdande, reserverad mot främlingar utan att visa aggressivitet eller skygghet.

HUVUD

Avståndet mellan nackknöl och stop skall vara detsamma som avståndet från stop till nosspets. Skallen skall vara flat och bred mellan öronen. Den skall vara fri från rynkor när hunden är i vila. Det skall vara tämligen långt (bredast mellan öronen).

Skallparti

Avståndet mellan nackknöl och stop skall vara detsamma som avståndet från stop till nosspets. Skallen skall vara flat och bred mellan öronen. Den skall vara fri från rynkor när hunden är i vila.

Stop

Stopet skall vara relativt väl markerat och inte i rak linje från nos till pannben.

Nostryffel

Nostryffeln skall vara svart eller brun. Svart nostryffel åtföljs av mörka ögon och brun nostryffel av bärnstensfärgade ögon.

Nosparti

Nospartiet skall vara långt, djupt och kraftfullt.

Läppar

Läpparna skall vara torra och stramt åtliggande mot käkarna.

Käkar/Tänder

Käkarna skall vara kraftiga med ett korrekt, regelbundet och komplett saxbett. Tänderna skall vara välutvecklade, särskilt hörntänderna.

Kinder

Kinderna skall vara flata.

Ögon

Ögonen skall vara måttligt brett ansatta, runda, klara och livfulla med ett intelligent uttryck. Ögonfärgen skall harmoniera med pälsfärgen.

Öron

Öronen skall vara ganska högt ansatta, medelstora, tämligen breda vid basen och gradvis avsmalna mot spetsarna, som skall vara avrundade. De skall bäras tätt intill huvudet.

Bild 2

HALS

Halsen skall vara ganska lång, kraftfull och fri från lös halshud.

KROPP

Rygg

Ryggen skall vara kraftfull.

Ländparti

Ländpartiet skall vara starkt, muskulöst och lätt välvt.

Bröstkorg

Bröstet skall vara mycket djupt och rymligt men får inte vara för brett. Bröstkorgen skall nå ner till armbågarna. Revbenen skall vara måttligt välvda, aldrig tunnformade. Förbröstet skall vara synligt, sett från sidan.

Svans

Svansen skall vara medellång, kraftig vid roten, utan att verka grov, och gradvis avsmalna mot spetsen. Den får varken vara för högt eller för lågt ansatt och skall bäras i en svag båge uppåt, aldrig ringlad.

EXTREMITETER

FRAMSTÄLL

Frambenen skall vara absolut raka, starka med kraftig benstomme. Sedda från sidan skall frambenen vara bredare än de är sedda framifrån.

Skulderblad

Skuldrorna skall vara sluttande, torra och muskulösa och tyda på snabbhet.

Armbåge

Armbågarna skall sluta tätt intill kroppen.

Mellanhand

Mellanhänderna skall vara starka med lätt fjädring.

Framtassar

Tassarna skall vara kompakta och runda med väl välvda tår. Trampdynorna skall vara härdiga och elastiska och skyddade av hår mellan tår och dynor.

BAKSTÄLL

Bakställets muskulatur skall vara stram och välutvecklad.

Knäled

Knävinkeln skall vara god.

Has

Hasorna skall vara lågt ansatta.

Baktassar

Baktassar, se framtassar.

RÖRELSER

Rörelserna skall vara vägvinnande, fria och aktiva.

Bild 3

PÄLS

Pälsen skall vara kort och tät, slät och glänsande, men varken ullig eller silkesmjuk.

Färg

Pälsfärgen får variera från ljus till röd vetefärg. Lite vitt på bröst och tår är tillåtet, men större vita fläckar på bröst, buk, och ovanför tassarna är inte önskvärt. Mörkt nosparti och mörka öron är tillåtet. Överdrivet och genomgående med svarta pälshår är högst oönskat.

STORLEK/VIKT

Mankhöjd

Önskvärd höjd: Hanhund 63 - 69 cm. Tik 6l - 66 cm

Vikt

Önskvärd vikt: Hanhund 36,5 kg (80 lbs). Tik 32 kg (70 lbs)

FEL

Varje avvikelse från standarden är fel skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

NOTA BENE

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR

Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Bakgrund

Rhodesian ridgeback började förmodligen utvecklas i södra Afrika redan på mitten av 1600-talet. Under 1800-talet blev storviltjakter populära i Afrika och man behövde en snabb, stark, uthållig och modig hund till detta.

Det finns flera teorier om rasens uppkomst. Den vanligaste är att kolonisatörerna i Afrika hade med hundar och de som fungerade bäst vid jakt användes i ett planerat avelsarbete, de första hundarna uppstod främst ur spontana parningar med de inföddas hundar och sen baserades den medvetna aveln på hur effektiva hundarna var.

Ridgebacken brukar gå under namnet Afrikansk lejonhund och många tror att hundarnas uppgift var att döda lejon, vilket är en missuppfattning. Hundarnas uppgift är att trötta ut viltet med snabba rörelseförflyttningar och föra det inom skotthåll för jägaren. Det är vanligt att man använder fyra-fem hundar i ett så kallat släpp.

Idag är ridgebacken en allroundhund som fungerar som apportör, stötande hund, eftersökshund, stående fågelhund, ledarhund, polishund och vakthund.

Bild 4

Om rasen

Rhodesian ridgeback är en mild, vänlig, lugn och värdig hund. Den har bra självförtroende, stor självständighet och är både nyfiken och orädd. Men även om det är en självständig ras så söker de mycket kontakt och uppmärksamhet från sin familj och vill inte gärna vara ensamma. De är ofta förtjusta i och har stort tålamod med barn.

Det sägs att ridgebacken är världens snabbaste hund på långdistans. De är ofta bra lämpade vakthundar och håller sig helst alltid i närheten av sin ägare. En ridgeback är en hund som själv avgör vilka uppgifter den vill utföra eller ej, oftast funderar den en stund och bestämmer sedan om det är tillräckligt viktigt att anstränga sig för.

Denna ras är både smart och besitter en hel del humor, är man inte uppmärksam är risken för att bli överlistad stor!  Ridgebacken är oftast reserverad och ointresserad av främlingar.

Aktivering

Arbetet som jakt- och vakthund krävde att hundarna kunde arbeta mycket självständigt och lösa problem och uppgifter på egen hand. Man kan absolut träna lydnad med sin ridgeback, men det ställer lite annorlunda krav på föraren än i arbetet med en utpräglad bruksras.

Det viktigaste är att samarbeta med sin hund och att motivera hunden till arbetet, så länge den har kul och tycker det är spännande utför den gärna arbetet. För många upprepningar av ett moment kan däremot få hunden att tappa intresset.

Valpar bör få en konsekvent uppfostran, med en blandning av tålamod och kärlek. Man bör även börja vardagsträningen tidigt.

Några aktiviteter att prova med sin ridgeback förutom jaktaktiviteterna och lydnaden är t.ex. spår, sök eller drag. Ridgebacken är en hund som tycker om och behöver få arbeta, både med huvudet och med kroppen.

Bild 5

Hälsa

Dermoid sinus är ett fenomen som är specifikt just för rhodesian ridgeback. Man antar att det har ett samband med just ridgen hos rasen. Detta innebär att en del valpar föds med ett (eller flera) tunt hudrör fäst i halskotornas, och/eller ryggkotornas, ledband.

Röret eller rören växer rätt upp mot skinnets yta och är oftast hårbeklädda inuti, håret och/eller huden fälls eller flagnar och eftersom håret och/eller hudflagorna inte har någonstans att ta vägen så uppstår inflammationer. Så småningom sprängs röret och varsamlingen rinner ner i kroppen.

Ungefär 10 % av alla valpar har denna defekt och rasklubbens policy är att dessa valpar ska avlivas. Defekten kan aldrig drabba en hund som är född sinusfri och rasklubben arbetar för att få reda på vilka gener som orsakar den.

HD-defekten ligger på 10 % nivå och ca 99 % är av lindrig grad. År 2001 infördes hälsoprogram även för AD, men någon större utvärdering av det har inte hunnits göra än. För övrigt har rasen inga ärftliga sjukdomar.

-------------------------------------------------------------------------------

KÄLLA: http://www.srrs.org/

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2008-04-05 03:58 #1 av: AnneN

Helt underbar ras =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-04-05 15:59 #2 av: SaraC

Håller med :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2008-04-05 16:05 #3 av: KerstinP

Verkar vara en toppenhund. Bra skrivet!

Anmäl
2008-04-05 18:09 #4 av: mariatingsund

Jag kan intyga det själv.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2008-04-06 00:26 #5 av: Vattnadal

Jobbar på att hitta en kennel med tonvikten på temperament. Kommer att få hjälp av ägarna till de första jag träffade! Har hört så mycket om dåliga RR att jag ska skafffa kontakt med en kennel och se om det känns rätt flöera år innan det är dags för valp.

För det dröjer nog 5-7 år innan det blir en dån här grabb för mig, för det blir först efter Vidar! 

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Anmäl
2008-04-06 00:52 #6 av: gejsa

Ja, detta är fina hundar. Finns flera på min hundklubb.

Anmäl
2008-04-06 00:54 #7 av: LillMalin

dom är söta, dom ser så gulliga ut när dom tänker

Anmäl
2008-04-06 01:03 #8 av: gejsa

Tänker!!!!

Anmäl
2008-04-06 13:31 #9 av: marinelady

Dom är helt underbara men så exremt smarta. Vi var barnvakt åt en hanhund som öppnade upp våra kenneldörrar (bet upp gallret OBS inte vanligt tunnt hundgårdsgalller utan stabil stängsel dörr) en dag när vi inte var hemma med tänderna, öppnade dörren och gick ut på gården. Där väntade han på oss och smet ingenstans. SÅ vill dom något då gör dom det.... Men absolut en härlig ras att umgås med :D

Anmäl
2008-04-06 17:52 #10 av: LillMalin

#8? va menar du med " tänker" :ÅP

Anmäl
2008-04-06 23:27 #11 av: mariatingsund

Vår öppnar dörrar, både inåt och utåt. Som en människa. Han vill inte göra konster, och ser han godis i min hand, då gör alla konster samtidigt, i hopp om att han ska slippa sen. (bocka, buga, sitta, högertass vänstertass, ligga mm) Han stannar i korsningar och tittar på oss om vi ska säga höger eller vänster, men skulle vi styra mot främmande vägar, då stannar han och idiotförklarar oss, säger med ögonen: men det är ju inte rätt väg. Och stannar kvar i korsningen.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2008-04-14 15:56 #12 av: Yessica

Jag tycker dom är fina att titta på! Dom ser så stolta ut! :) Vi hade en sån med på agilitykursen (som bara var över en helg). :) Jättefin! Men det är precis som någon sa eller om det kanske stog i texten, att dom tänker först om dom vill göra det, sen gör dom det. Den här killen stog och tänkte ibland om han skulle hoppa eller inte :P Väldigt fina! Men ingen aning om hur dom är i sinnet eller så.

Bifogar en bild på honom. Backus tror jag att han kallades.

Anmäl
2008-04-14 18:15 #13 av: Tezza

Vackra hundar är det, men deras temperament är inget för mig, tyvärr:)

Anmäl
2008-05-06 13:08 #14 av: zallikickan

älskar denna rasen, har en egen tjej på 2.5 år och hon e underbar....Kyss

Anmäl
2010-02-26 18:00 #15 av: mariatingsund

Alla ridgebackar har inte det där "jag är störst jag är starkast jag är kejsaren" temperament. Våran är så snäll så t o m veterinären sa att han var så TIMID. Vid möten nosar han på den andra hunden och så går han runt. Han har varit så snäll mot vår andra hund trots att han var äldre och större, så den lille dominerade. Det är nog att ha tur också, att hitta en valp i en kull som inte trakasserar dem andra valparna utan leker snällt. Han vill helst ligga i knäna, spelar ingen roll hur stor han är.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.