10: Vinthundar

Afghanhund

2008-04-03 05:15 #0 av: SaraC

Rasen skall ge intryck av styrka och värdighet i kombination med fart och kraft. Till sättet är den värdig och reserverad med en viss vild obändighet. FCI-nummer: 228. Grupptillhörighet: Grupp 10 Vinthundar.

Bild 1

Foto: Webbild.com

Rasstandard

URSPRUNGSLAND/HEMLAND

Afghanistan och Storbritannien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Vinthund

FCI-KLASSIFIKATION

Grupp 10, sektion 1

BAKGRUND/ÄNDAMÅL

Afghanhund har urgamla anor och anses härstamma från olika asiatiska vinthundar. Rasen har använts till vakt, vallning och jakt. Vid sekelskiftet kom de första exemplaren till England men rasen slog inte igenom förrän på 1920-talet. Den är numera synnerligen etablerad och uppskattad som utställnings- och sällskapshund.

HELHETSINTRYCK

Rasen skall ge intryck av styrka och värdighet i kombination med fart och kraft. Huvudet skall bäras stolt.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR

Det österländska eller orientaliska uttrycket är typiskt för rasen. Afghanen ser på och igenom en. Till sättet är den värdig och reserverad med en viss vild obändighet.

HUVUD

Skallparti

Skallen skall vara lång, välbalanserad och inte alltför smal. Den skall vara krönt av en lång hårtofs ("top-knot"). Nackknölen skall vara framträdande.

Stop

Stopet ska vara obetydligt.

Nostryffel

Nostryffeln skall helst vara svart men leverfärg accepteras hos ljusa hundar.

Nosparti

Nospartiet skall vara långt med kraftiga käkar.

Käkar/Tänder

Käkarna skall vara starka med ett jämnt, regelbundet och komplett saxbett. Tångbett tolereras.

Ögon

Ögonen skall helst vara mörka, men gyllenbrun färg skall inte betraktas som fel. Ögonen skall vara nästan trekantiga och en aning snedställda uppåt, från inre till yttre ögonvrån.

Öron

Öronen skall vara ansatta lågt och långt tillbaka samt bäras tätt intill huvudet. De skall vara täckta av lång, silkeslen päls.

HALS

Halsen ska vara lång och stark med stolt buret huvud.

Bild 2

Foto: Webbild.com

KROPP

Rygg

Ryggen skall vara plan, medellång och väl musklad.

Ländparti

Ländpartiet skall vara rakt, brett och ganska kort.

Kors

Korset skall slutta lätt mot svansen. Höftbensknölarna skall vara tämligen framträdande och placerade väl åtskilda.

Bröstkorg

Bröstkorgen skall ha tämligen väl välvda revben och gott djup.

Svans

Svansen får inte vara för kort. Den skall vara lågt ansatt och avslutas med en ring. Svansen höjs när hunden är i rörelse. Behängen skall vara glesa.

EXTREMITETER

FRAMSTÄLL

Frambenen skall vara raka med god benstomme och följa i rak linje med skulderbladen då man ser hunden framifrån.

Skulderblad

Skulderbladen skall vara långa, sluttande och väl tillbakalagda. Skulderpartiet skall vara väl musklat utan att verka tungt.

Överarm

Överarmarna skall vara långa och sluttande.

Armbåge

Sedda i profil skall armbågarna vara belägna rakt under manken. De skall sluta väl an mot bröstkorgen och varken vara inåt- eller utåtvridna.

Mellanhand

Mellanhänderna skall vara långa och fjädrande.

Framtassar

Framtassarna skall vara starka och mycket stora både på längden och på bredden. De skall vara täckta med lång, tjock päls. Tårna skall vara välvda och trampdynorna skall ha god markkontakt.

BAKSTÄLL

Bakpartiet skall vara kraftfullt. Bakbenen skall vara av mycket god längd från höft till has men relativt korta från has till tass.

Knäled

Knälederna skall vara väl vinklade och riktade rakt framåt.

Baktassar

Baktassarna skall vara långa men inte fullt så breda som framtassarna. De skall vara täckta med lång, tjock päls. Sporrar får avlägsnas.

RÖRELSER

Rörelserna skall vara flytande, fjädrande och utpräglat stilfulla.

PÄLS

Pälsstruktur

Pälsen skall vara lång och av mycket fin struktur på fram- och bakställ, på bröstkorg och på flankerna. Hos vuxna hundar skall pälsen vara kort och tätt åtliggande från skulderpartiet och bakåt längs sadeln. På huvudet skall pälsen vara lång från pannan och bakåt, med en markerad silkesaktig hårtofs ("top-knot"), medan pälsen på nospartiet skall vara kort. Öron och ben skall vara väl bepälsade. Mellanhänder och mellanfötter får ha kort päls ("speglar"). Pälsen måste få utvecklas naturligt.

Färg

Alla färger är tillåtna.

Bild 3

Foto: Webbild.com

STORLEK/VIKT

Mankhöjd

Idealhöjd för hanhundar: 68-74 cm. Idealhöjd för tikar: 63-69 cm.

FEL

Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

NOTA BENE

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR

Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Bild 4

Foto: Webbild.com

Om rasen

Som de flesta vinthundar är afghanen snabb, smidig och stark. Rasen är glamourös och värdig i sitt utseende och självständig i sitt beteende. En del påstår att afghanen skulle vara korkad, men det stämmer inte. Denna fördom kommer förmodligen många gånger just från rasens självständighet, den lyder inte blint utan gör ofta det som den själv anser bäst.

Mot sin familj är afghanen mycket tillgiven, medan det oftast inte är ett dugg intresserad av främlingar. En afghan är ingen ras man skaffar om man vill komma långt i lydnad, men därmed inte sagt att den inte går att träna med och lära in olika trix och andra moment!

Afghanhunden är ursprungligen avlad till jakt, hetsjakt. Instinkten finns givetvis kvar hos dagens hundar och därför bör man inte låta hunden springa lös i områden där det finns vilt.

Rasen har väldigt bra syn och är mycket vig och kan hoppa högt direkt från stående position. Rasen anses som frisk och sund och lever relativt länge för att vara en stor ras, ca 10-13 år.

Bild 5

Pälsvård

Som man kanske lätt kan gissa när man ser en afghanpäls, kräver den en hel del vård. Det ska badas, borstas i genom och tassar och ben brukar behöva en genomgång efter de flesta promenader. En utställningshund kräver givetvis extra pälsvård. Det finns många olika råd om den bästa skötseln för pälsen, det bästa och lättaste är att fråga sin uppfödare om råd. På rasklubbens hemsida finns också bra tips och råd angående pälsvården.

Aktivering

Afghanhunden användes ursprungligen till hetsjakt på bl.a. leoparder och antiloper. Idag används rasen främst till sällskap och utställning. Något man kan prova på är lure-coursing (jaktsimulation). Om en afghan vill vara duktig i lydnad kan den också vara det.

En afghan både tycker om och behöver röra på sig. Får den inte tillräcklig aktivering och motion söker den saker att göra på egen hand och börjar kanske öppna spännande lådor eller stjäla mat. Med en fullvuxen afghan är cykling en utmärkt motionsform.

-------------------------------------------------------------------------------

Källa: Svenska Afghanhund Klubben

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2008-04-03 14:39 #1 av: AnneN

Bra artikel =) Afghaner är ju så vackra

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-04-03 14:45 #2 av: [Vargnatt]

Intressant att läsa om den rasen :) Tycker de har ett väldigt vackert sätt att gå på :)

Anmäl
2008-04-03 16:55 #3 av: [countess]

jag är kär i afghnens utseende dock så skulle den inte passa mig :/

Anmäl
2008-04-03 16:55 #4 av: [countess]

jag är kär i afghnens utseende dock så skulle den inte passa mig :/

Anmäl
2008-04-09 21:36 #5 av: alena

Det är alltid kul att läsa om Afghaner. Allt stämmer in så bra på Azlan, även om det bara är 50% Afghan i honom så är han Vi väldigt lik pappa Afghan...

Vi har betat av valpkurs och allmän lydnad..vilket han klarade galant, fast han var ju tvungen att ta några extra race ibland. I höstas gick vi aktivitets passet som blev mycket inriktat på agility. Visst fixade han de flesta hindren (gungbrädan var lite läskig och tunneln gick bra ibland), men han verkade tycka att det var slöseri med tid att hoppa och klättra m.m så han sprang hellre raka vägen runt hindre. Springa är roligare tyckte han

Trots att han har lite egna idéer ibland och lyder när det passar honom och om det vankas godis, så blir det aldrig någonsin tråkigt med honom och (om jag får säja det själv) så tycker jag han är sååå snygg. Ursäkta skrytet..men det kommer från hjärtat.

Anmäl
2008-04-12 16:53 #6 av: sighni

Jag tycker mycket om afghaner. Har haft två stycken. Jag tävlade lydnad med den sista. Hon fick lp i lydnadsklass 1. Vi började tävla i 2:an men hon fick en leverskada så jag slutade. Hon kunde annars apportera. Hon spårade bra också. Lc fanns inte tillgängligt då annars är det jättebra för dem att få göra det. Afghaner behöver aktivering precis som alla andra hundar. Jag hade mina lösa i skogen också. Det fungerade bra men det krävdes mycket jobb innan. Pälsvården är tyvärr mycket krävande så jag har saluki och whippet i stället.Skrattande

Anmäl