01: Vall-, boskaps- och herdehundar

Shetland sheepdog

2008-06-26 01:07 #0 av: SaraC

Shetland sheepdog är en liten, långhårig, mycket vacker hund av vallhundstyp. Den skall vara sund och aktiv, alert, vaken, vänlig och intelligent.

TiiniFoto: Jennifer89

FCI-NUMMER 88

URSPRUNGSLAND/HEMLAND

England

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Sällskaps- och vallhund. Populär inom hundsporter som agility, lydnad, freestyle och rallylydnad.

BAKGRUND/ÄNDAMÅL

Shetland sheepdog eller sheltie, som rasen kallas i dagligt tal, härstammar från små gårdshundar av vallhundstyp med spetsinslag, som kolonisatörerna av Shetlandsöarna förde med sig från Skandinavien, huvudsakligen Västnorge. Under senare delen av 1400-talet kom isländska fiskare till öarna och de medförde egna hundar, också dessa av spetshundstyp. Kombinationen av dessa raser och skotska vallhundar gav med tiden upphov till den speciella ras som kallades "toonie dog". Med tiden kom man att avla in små exemplar av rasen långhårig collie och härigenom skapades den ras, som vi idag känner som shetland sheepdog.

HELHETSINTRYCK

Shetland sheepdog är en liten, långhårig, mycket vacker hund av vallhundstyp, med harmonisk och proportionerlig kroppsbyggnad. Den får aldrig vara klumpig eller grov. Karaktäristiskt för sheltie är den rikliga pälsen, som bildar man och krås, det välformade huvudet och det söta uttrycket.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR

Shetland sheepdog skall vara sund och aktiv, alert, vaken, vänlig och intelligent. Den är tillgiven och uppmärksam mot sin ägare, reserverad gentemot främlingar, men skall aldrig vara nervös.

Ronja Foto: Malin3033

RÖRELSER

Rörelserna skall vara smidiga, flytande och graciösa med bra påskjut bakifrån. Rörelserna skall täcka mycket mark med ett minimum av ansträngning. Passgång, korsande rörelse, rullande rörelser eller stela, styltiga eller höga rörelser är absolut inte önskvärt.

PÄLS

Pälsstruktur

Shetland Sheepdog skall ha så kallad dubbelpäls. Täckhåret skall vara långt, rakt med grov struktur. Underullen skall vara mjuk, kort och tät. På hals och bröst skall pälsen vara mycket riklig och bilda man och krås. Frambenen skall ha rikliga fanor. Ovanför hasen skall bakbenen vara rikligt pälsbeklädda, men nedanför hasleden skall pälsen vara tämligen kort. Även ansiktet skall ha kort päls. Helt korthåriga hundar är absolut inte önskvärda.

Färg

Sobel: Färgen får vara ren eller skuggad i alla nyanser från blekt guldfärgad till mörkt mahognyfärgad, men nyansen i sig skall vara djup. Vargsobel (sobelfärg med grått inslag) och rent grå färg är inte önskvärt.

Trefärgad: Intensivt svart på kroppen. Varmt tan-färgade tecken föredras.

Blue merle: Klar silverblå färg med stänk och marmorering i svart. Varmt tanfärgade tecken föredras, men avsaknad av sådana skall inte anses som fel. Stora, svarta fläckar, skiffer- eller rostfärgade skiftningar i täckhår eller underull är absolut inte önskvärt. Helhetsintrycket måste vara blått.

Tillåtna färger är också svart och vit samt svart med tan-tecken.

Vita tecken får finnas hos alla färgvarianter utom svart med tantecken. De vita tecknen får finnas som bläs, halsring, på bröst och krås, på benen och på svansspetsen. Alla eller några av dessa vita tecken är önskvärda (utom hos svart och tan-tecknade hundar). Avsaknad av vita tecken skall dock inte betraktas som fel.

Vita fläckar på kroppen är absolut inte önskvärt.

STORLEK/VIKT

Mankhöjd

Idealhöjd Hanhund 37 cm. Idealhöjd Tik 35,5 cm. Avvikelse med mer än +/- 2,5 cm från dessa idealhöjder är absolut inte önskvärt.

Ur Standard för Shetland sheepdog

Rasklubb/Specialklubb

Registreringssiffra

År 2010 registrerades 995 hundar av rasen i SKK. Shetland sheepdog var år 2010 den elfte mest populära rasen i Sverige.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2008-06-26 01:19 #1 av: ingann

Shelties är ju bara för söta;)

Nu började jag tänka på att mammas, Flisan, inte kommer vara där när vi kommer i sommar=( Hon avlivades på alla hjärtans dag 9 år gammal pga hjärtfel och vätskefyllda lungor=(((

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2008-06-26 11:24 #2 av: Sara87

Fin ras :)

Chivas, 5 mån.

Anmäl
2008-06-26 17:38 #3 av: Ellenfyrkant

Jah äntligen! Nu ska här läsas! :D

Anmäl
2008-06-26 17:46 #4 av: Ellenfyrkant

Tyckte det var jättefint skrivet om rasen! :D
Härliga bilder :) Vill passa på att i detta inlägg välkommna nya meddlemmar till Sheltie.ifokus! :D En underbart trevlig sida ^^

Eros: Det enda jag tkr du kunde lagt till är nog att svart m. tan teckning är visserligen tillåten men finns inte :P

Anmäl
2008-06-26 18:23 #5 av: ingann

#2 vad sööööt;)

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2008-06-27 12:37 #6 av: Sara87

#5 Aaa, fin kille :) Finns fler bilder på honom i tråden "Sheltie-valp :)" (eller sök på Chivas)

Anmäl
2008-06-28 00:44 #7 av: Niini

Bra skrivet! Passar eftersom vi funderar ställa ut vår Turbo senare. Än så länge får han nöja sig med att vara vårt busfrö :)

Anmäl
2008-07-14 15:09 #8 av: [Malin3033]

Härlig artikel! Väntat så på den sedan du Eros skrev på sheltie ifokus att du sökta bilder. =) Kanonjobbat!

Anmäl
2008-07-15 01:42 #9 av: SaraC

Tack alla! Kul att ni gillade den! Och såklart tack för lånet av alla bilder :)

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.