Annons:
Etiketthundsport-aktiviteter
Läst 10677 ggr
Zebben
2/18/09, 6:15 PM

Treibball

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En sport som funnits några år i Sverige men som nu börjar komma igång mer ordentligt och det har börjat dyka upp lite kurser här och var i Sverige.

Treibball går ut på att hunden i samarbete med sin förare skall valla in åtta gymnastikbollar/yogabollar in i ett handbollsmål och bollarna skall sedan stanna kvar där. Matte/husse står till vänster eller höger om målet och dirigerar därifrån sin hund ute på planen (en halv fotbollsplan).

Bollarna ligger i trekantsformation (biljard) ungefär på mitten av planen 4,3,1 med den ensamma bollen längst bort. Det är denna boll som hunden skall börja valla när du har skickat hunden ut på plan från startpositionen vid mål. Du får inte flytta dig under spelets gång mer än att du kan hålla handen på handbollsmålsramen.

Maxtid 15 minuter. Gott samarbete resulterar i tidsavdrag och fel, upprepningar, ej gott samarbete osv resulterar i tidspåslag. Om hunden biter sönder bollen blir man diskad.

Det här är den vanligaste varianten när man tävlar/träningstävlar. I Tyskland har man dessutom två andra alternativ. Det ena är att man med hjälp av skyddshinder eller andra hinder, vallgravar och dylikt gör en "bana" som hunden skall valla bollarna igenom. Alterntivt får de också leta upp bollar som ligger gömda bakom något hinder. Det andra alternativet är att man från hästryggen vallar bollar med hunden.

Så här börjar du träna

"Kopplet"

Välj en sak - ex en musmatta eller koppel som du lägger en bit ifrån dig. Gå dit och lägg hunden där och ge godis när hunden ligger. Gör så ett par gånger och sedan testar du att skicka hunden dit och sedan går du fram och ger godis när hunden ligger. Hunden skall ligga med huvudet åt ditt håll så att ni har ögonkontakt.

Vänster/Höger - tänk på att din vänster blir hundens höger och tvärtom.

Lägg en sak på vardera sida om kopplet på ca 3 meters avstånd. Skicka hunden till kopplet och därifrån skickar du hunden sedan till hundens vänster resp. höger. När hunden kommit till saken på vänster sida/höger sida säger du ligg och sedan apport/hämta så att hunden kommer med saken till dig. Nu skickar du ut hunden till kopplet igen och först där får han sitt godis och sedan skickar du honom på samma vis åt andra hållet och avslutar övningen ute vid kopplet. Viktigt att hunden kan dessa två första övningar innan du ger dig på nästa.

Framåt, hit/här

Lägg 2 saker och sedan kopplet på rad efter varandra med ca 3 meters avstånd och sedan skall du skicka hunden med kommandot "framåt" till just den saken du vill ha honom/henne och sedan ligg och sedan framåt igen eller hit/häråt. Man kan också lägga kopplet innan sakerna. Passa också på att träna in kommandot stopp/stanna i den här övningen.

"Korsövningen" - fem saker vågrätt och 5 saker lodrätt (eller 4 då ju mittensaken är den samma)

Tänk ut noga först själv vart du vill hunden skall gå och tänk på att den måste stanna till vid just den saken så att den har ögonkontakt med dig. Här kan du träna vänster, höger, framåt, häråt, stopp/stanna och ge hunden godis när den har hämtat rätt sak helst genom att du kastar ut godisen på plan igen så att det är där ute han vill vara.

Bollträning

Nu kan du börja med en boll. Lägg godis under bollen och få hunden till att på så vis putta bollen med nosen. Klicker och targetstick rekommenderas också. Bra om hunden direkt börjar med att putta bollen mot dig, dvs att hunden puttar på motsatt sida från dig.

Rulla aldrig bollen mot hunden då den kan uppfattas som ett hot. Om hunden blir för ivrig måste du avbryta direkt. Bollen är DIN och detta kan du demonstrera genom att sätta dig på bollen och själv leka lite med den när hunden är uppkopplad. Hunden får ALDRIG ha fri tillgång till bollen/bollarna och han måste förstå att den är DIN och INGEN LEKSAK.

Lägg sedan bollen en bit ifrån dig och backa allteftersom du säger ordet "valla" alt. putta när hunden puttar bollen mot dig och sedan backar du ända in i mål och där får hunden en godis som du kastar ut.

Byt sedan ut sakerna i ovanstående övningar mot bollar och snart är du redo för att tävla… 

Lycka till!

Text och bild hämtad från Linda Wester som är intruktör i bla. Treidball

Annons:
Ziggi
2/18/09, 6:18 PM
#1

Bra artikel!:) har läst om det i en hund tidning förut och det verkar vara ett bra alternativ för vallhundar i stället för att valla fårGlad

FurryTails
2/18/09, 7:05 PM
#2

O! Hade vara den opptimala aktiviteten för en sheltieSkrattande

Vad är det för bollar man använder? eller bara använda fantasin?

Mvh/S

Zebben
2/18/09, 7:33 PM
#3

Man kan nog bara använda fantasin egentligen om man bara vill träna. Men oftas har man yoga bollar som går att köpa i lite olika storlekar på sportaffärer.

destroyed
2/18/09, 9:29 PM
#4

Gud vilken tur att det skrev en artikel om den här sporten. har varit nyfiken på hur dne går till hur länge som helst(iaf sen jag fick höra talas om den)

pippa__
2/18/09, 10:39 PM
#5

Va häftigt!

Kul att få veta om detta =)

SaraC
2/18/09, 10:41 PM
#6

Vilken rolig artikel! Hade inte en aning om vad detta innebar innan den här läsningen.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
amorosa
3/3/09, 8:58 PM
#7

Det verkar verkligen kul Ska börja träna grunderna med min tossa. Tack för artikeln , Har aldrig hört om det förut

fnyk
3/21/09, 7:17 PM
#8

Ni som testar detta. Vad har ni för kommando för att skicka hunden till ursprungsläge? Dvs vid kopplet?

[IsabelleA]
3/22/09, 9:06 AM
#9

Fot brukar det väl vara?

CelsiusT
3/24/09, 2:12 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Utgångspositionen bakom bollarna brukar man inte kalla för fot utan jag skickar hunden dit med kommandot UT.

Bilden tagen av My Hansson

Medarbetare på westernridning.ifokus

[IsabelleA]
5/28/09, 5:43 PM
#11

#10 uppfattade frågan fel, sorry.

Bra artikel! Vi ska nog börja träna.

Jojsan
6/23/09, 2:43 AM
#12

Intressant artikel! Låter roligt!

Upp till toppen
Annons: