Beteende

Berikning

2009-03-05 21:28 #0 av: Zebben

Att berika sin hund är att hjälpa den få utlopp för sina medfödda beteenden.

Vilka beteenden är viktiga för hunden att få utlopp för?

  • Ätbeteenden - Att hunden får söka föda, undersöka, tugga och svälja.
  • Familjebeteende -Att vårda, leka, lära sig samspel och allt socialt beteende.
  • Revirbeteende - Kontrollera, undersöka och hålla efter sitt revir.
  • Jaktbeteende - spåra upp, jaga och gripa ett byte.

Varför är det så viktigt?

Får hunden inte möjlighet att utföra dessa medfödda beteenden så kan de komma ut i ett för hundägaren icke önskat beteende. Tex oönskad jakt, överdrivet vaktande, olämpligt tuggande. Hindras hunden även från dessa olovliga beteenden så kommer hunden snart må mycket dåligt. Vilket i sin tur kan visa sig i olika former. Om det går riktigt långt går det över i stereotypier. Den biter sig på tassar eller annan kroppsdel. Den kan börja vanka, jaga osynliga flugor, jagas svans, kliande, ridning, filtsugning m.m

För vilka hundar behövs berikning?

Precis alla hundar oavsett blandras eller renras behöver berikning. Man måste ta hänsyn till vilken ras och individ man har när man väljer vilken/vilka berikningar som ens hund behöver för att må bra. Unga som gamla hundar behöver berikning. Bara för att ens hund är gammal får man inte glömma bort deras behov.

Olika sätt att berika sin hund på:

Man kan berika hunden på två olika sätt. Antingen gör man det via ägaren eller så gör man det via miljön. Först väljer man vilken typ av berikning som den egna hunden är i behov av. Detta beror på ras, personlighet och ålder. Har man en hund som redan visar "problembeteenden" kan man utgå från dem när man väljer berikning. En hund som överdrivet vaktar hemmet behöver revirberikning. En hund som ständigt drar iväg på olovlig jakt är i behov av jaktberikning.

Berikning där ägaren är med kan tex vara jaktträning, vallning, bevakning, blodspår, patrullering, kamp, apportering, försvar, socialt samspel.

Berikning via miljön kan vara tex att gömma mat så hunden får leta upp eller jobba för att nå den. Låta hunden bädda, krypa under och boa vid skendräktighet. Berikas via leksaker. Gnaga, tugga, slita, balansera, klättra, krypa

Det är viktigt att man väljer rätt berikning åt sin hund för annars är det just ingen berikning. Att träna vallning med en retriver är kanske inte den mest ultimata berikningen även om vallning är en väldigt bra berikning i sig. Det gäller att berikningen har ett syfte och ett värde för hundindividen. Berikning ska i största mån det går efterlikna verkligheten som den hade sett ut i naturen. Om hunden upplever att den vaktar är det en bra revirberikning. Om hunden upplever att den jagar så är det en bra jaktberikning.

Varför räcker det inte med att aktivera?

En aktivering är ett sätt att låta hunden arbeta med hjärnan som också är otroligt viktigt för hundar. Men berikning är för hunden ett sätt att få utlopp för deras instinkter och dessa instinkter finns i alla hundar och utan berikning så kommer problemmen i vardagen. En hund som inte blir berikad kan få magsår och nedsatt immunförsvar pga stress.

Hundarna mår bättre och istället för att endast aktivera sin hund i vad man själv vill hålla på med, så är berikningen ett sätt att låta hunden syssla med vad den vill hålla på med. Hunden får även lite egenkontroll och kan själv påverka sin omgivning. Det är en win-win situation. Med en nöjd hund minimerar man risken för problembeteenden och i slutändan ger det en nöjd ägare.

Genom att berika sin hund får vi även en större förståelse för hundens beteende. De får utlopp för massa energi och berikning är inget man bestraffar (hunden kan ju inte göra fel) och på så sätt ökar vi hundens förtroende för oss.

socialt umgänge med andra hundar är viktig berikning.

 

Anmäl
2009-03-05 23:22 #1 av: pippa__

MKt bra artikel! Jag vill så gärna göra rätt för min hund, men har oftast så dålig fantasi.. :/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.