09: Sällskapshundar

Bichon frisé

2009-06-03 12:46 #0 av: SaraC

Bichon frisé skall vara en glad och lekfull liten hund, med livliga rörelser. Huvudet skall bäras högt och stolt, ögonen skall vara mörka, pigga och uttrycksfulla. FCI-nummer: 215. Grupptillhörighet: Grupp 9 Sällskapshundar.

2.JPG

Foto: Elna

Rasstandard

URSPRUNGSLAND/HEMLAND: Frankrike/Belgien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE: Sällskapshund

FCI-KLASSIFIKATION: Grupp 9, sektion 1

BAKGRUND/ÄNDAMÅL: Bakgrunden till bichon frisé, liksom de flesta andra barbichonraserna, är små vitpälsade dvärghundar vilka varit kända under hela vår tideräkning. I historiken för bichon talas om en trolig släktskap med den krullhåriga fågelhundsrasen barbet, av vilken den kan vara en avlägsen dvärgvariant. Föregångare på Teneriffa lär ha funnits så sent som under mitten av 1800-talet. De små luddiga, vita dvärghundarna förlorade i popularitet under 1800-talet och sågs egentligen bara som cirkus- eller gatuhundar. Efter andra världskriget uppmärksammades de igen och några uppfödare i Belgien började samla in avelsmaterial. Arbetet fortsattes även av franska uppfödare, därför står båda länderna upptagna som ursprungs-/hemland för rasen.

HELHETSINTRYCK: Bichon frisé skall vara en glad och lekfull liten hund, med livliga rörelser, medellångt nosparti, lång päls bestående av mycket lösa korkskruvslockar, likt pälsen på en mongolisk get. Huvudet skall bäras högt och stolt, ögonen skall vara mörka, pigga och uttrycksfulla.

HUVUD: Huvudet skall harmoniera med kroppen.

Skallparti: Skallen skall kännas ganska flat vid beröring men pälsformen gör att den ser rund ut. Skallpartiet skall vara längre än nospartiet.

Stop: Stopet skall vara föga markerat.

Nostryffel: Nostryffeln skall vara rundad, svart, finkornig och blank.

Nosparti: Nospartiet skall inte vara kraftigt eller tungt, men inte heller snipigt. Fåran mellan ögonbrynsbågarna skall vara svagt framträdande.

Läppar: Läpparna skall vara tunna, närmast strama men inte så strama som hos schipperke. Läpparna skall knappt täcka underläpparna och aldrig vara tunga eller löst fallande. Läppkanterna är normalt svarta upp till mungiporna. Underläppen skall inte vara tung eller synlig, inte heller slapp så att slemhinnorna syns när munnen är stängd.

Käkar/Tänder: Saxbett.

Kinder: Kinderna skall vara flata och utan framträdande muskulatur.

Ögon: Ögonen skall vara så mörka som möjligt med mörka ögonkanter. Formen skall vara snarast rundad, inte mandelformad. Ögonen skall inte vara snedställda. De får inte vara för stora och inte visa ögonvita. De får varken vara så stora eller framträdande som hos griffon bruxellois och pekingese; ögonhålan får inte vara grund. Ögongloben får inte vara för utstående. Uttrycket skall vara livligt.

Öron: Öronen skall vara hängande, väl behårade med fint och lockigt långt hår. De skall bäras något framåtvikta när hunden är uppmärksam på ett sådant sätt att inre kanten berör huvudet och inte står snett ut från detsamma. Öronlädret skall inte, som hos pudeln, nå fram till nostryffeln utan endast till halva nospartiet. De skall vara tunnare och betydligt smalare än hos pudeln.

HALS: Halsen skall vara tämligen lång och bäras högt och stolt. Den skall vara fint rundad närmast huvudet och sedan gradvis breddas mot den smidiga ansättningen i skuldrorna. Halslängden skall vara ungefär en tredjedel av kroppslängden.

KROPP:

Ländparti: Länden skall vara bred, muskulös och svagt rundad.

Kors: Korset skall vara brett och endast lätt sluttande.

Bröstkorg: Bröstkorgen skall vara välutvecklad och bröstbensknappen skall vara uttalad. De falska revbenen skall vara rundade och inte abrupt avslutade. Bröstkorgen skall vara ganska långsträckt.

Underlinje: Flankerna skall vara väl uppdragna. Huden skall vara tunn och inte löst hängande vilket ger en något vinthundsaktig underlinje.

Svans: Svansen hos bichon frisé är lägre ansatt än hos pudeln. Normalt är svansen högt buren och vackert böjd i linje med ryggraden utan att vara rullad. Den skall inte vara kuperad och får inte bäras så att den når ner på ryggen, dock kan pälsen på svansen falla ner över ryggen.

5.JPG

Foto: Elna

EXTREMITETER:

FRAMSTÄLL: Sedda framifrån skall frambenen vara helt raka och vertikalt ställda med fin benstomme.

Skulderblad: Skulderbladen skall vara tämligen väl tillbakalagda, inte framträdande, och ge intryck av att skuldrorna har samma längd som överarmarna, ca 10 cm. Skuldrorna skall inte stå ut från kroppen.

Överarm: Överarmarna skall inte stå ut från kroppen.

Armbåge: Armbågarna får inte vara utåtvridna.

Mellanhand: Mellanhanden skall vara kort och rak sedd framifrån, endast mycket svagt vinklad sedd i profil.

Framtassar: Tassarna skall vara seniga och starka. Klorna skall helst vara svarta vilket dock är ett ideal som är mycket svårt att uppnå.

BAKSTÄLL:

Lår: Låren skall vara breda och muskulösa, väl vinklade.

Has: Haslederna skall hos bichon frisé vara mer vinklade än hos pudel.

Baktassar: Baktassar som framtassar.

HUD: Pigmenteringen skall företrädesvis vara mörk. Genitalierna är då svart, blå eller beige pigmenterade.

PÄLS: Pälsen skall vara fin, silkig, med mycket lösa korkskruvslockar liknande pälsen hos mongolisk get. Den får varken ligga platt mot kroppen eller bilda snören. Längden skall vara 7 till 10 cm lång.

Rasen får visas med tassar och nosparti något tillsnyggade.

Färg: Färgen skall vara rent vit.

STORLEK/VIKT:

Mankhöjd: Mankhöjd skall inte överstiga 30 cm. Det lilla formatet är eftertraktat.

MÅTTANGIVELSER:

  • Halsens längd skall vara 11 cm när kroppen är 33 cm lång på en hund med 27 cm i mankhöjd.

FEL: Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

  • Svagt överbett eller underbett
  • Pigment som sprider sig ut i pälsen och bildar och bildar rödaktiga fläckar.
  • Päls som är platt, vågig, snörad eller för kort.

DISKVALIFICERANDE FEL:

  • Köttfärgad nostryffel
  • Köttfärgade läppar
  • Ljusa ögon.
  • Överbett/underbett som är så kraftigt att övre och undre incisiverna inte nuddar varandra.
  • Rullad svans eller ringlad i spiralform.
  • Svarta fläckar i pälsen

NOTA BENE: Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR: Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

4.JPG

Foto: Elna

Om rasen

Bichon frisé betyder bichonen med den krulliga pälsen.

Rasen har funnits i Sverige i ungefär 30 år och har gjort sig mycket populär som sällskapshund genom sin glada och intelligenta personlighet. Det är en ras som kräver måttligt med motion men ändå inte tackar nej till någon form av rolig aktivering. En Bichon frisé passar bra till en oerfaren hundägare bara det rätta intresset finns för att lära sig rasen och vad hundägande innebär. Eftersom rasen kräver en hel del pälsvård så måste man vara beredd på att lägga ner en del tid och energi på det.

3.JPG

Foto: Elna

Mentalitet & aktivitet

Det här är en glad, lättlärd och arbetsvillig liten hund som gärna vill vara alla till lags. Det är också en riktig showhund som gärna hittar på tokigheter för att få uppmärksamhet. En viss vaktinstinkt finns, den vaktar gärna husse och matte, men rasen har ingen större jaktinstinkt. Bichon frisé kräver ingen extrem aktivering. Den är oftast nöjd med ungefär en timmes promenad om dagen och en del mental aktivering utöver det. Men för den som vill så går det utmärkt att göra mer med sin Bichon. Fartfyllda hundsporter som agility och flyball passar till exempel rasen utmärkt.

1 Fick följande bilder på mejlen kolla från vem.JPG

Foto: Elna

Pälsvård

En Bichon frisé kräver en hel del pälsvård, helst om den ska vara i utställningsskick. Pälsen måste kardas och kammas varje dag, hunden ska badas var fjortonde dag och var sjätte vecka behöver den klippas. Om man inte ska ställa ut hunden så kan man trimma den och då behövs inte lika mycket pyssel med pälsen. Rasen fäller inte. Alla seriösa uppfödare hjälper sina valpköpare med klippning och pälsvård. Rasklubben anordnar dessutom klipp- och pälsvårdskurser över hela landet.

Källa: Bichon Frisé Ringen

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-06-15 23:00 #1 av: Kiwanu

Bra artikel !

Anmäl
2009-06-18 23:57 #2 av: [Wera]

Åh dom är så himla gulliga! Kyss

Anmäl
2009-07-11 06:02 #3 av: Ellenfyrkant

Hur sköter man pälsen ?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.