Annons:
Etikett01-vall-boskaps-och-herdehundar
Läst 24525 ggr
SaraC
2009-05-29 20:42

Belgisk vallhund

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den belgiska vallhunden ska vara vaksam, aktiv, mycket livfull och alltid redo till handling. Rasen förenar alla de egenskaper man kan önska av en vall-, vakt-, skydds- och tjänstehund.

Tervueren

FCI-NUMMER 15
URSPRUNGSLAND/HEMLAND

Belgien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Ursprungligen en vallhund, men numera en brukshund som passar till alla brukssportens grenar.

BAKGRUND/ÄNDAMÅL

Vid slutet av 1800-talet fanns i Belgien ett antal vallhundar av skilda typer och olika pälsvarianter. En grupp ledd av professor A. Reul från veterinärmedicinska högskolan i Cureghem bildades för att bringa lite ordning och A. Reul kan anses vara den verklige pionjären och grundaren av rasen.

Rasen antogs officiellt 1891-1897. År 1891 bildades en rasklubb i Bryssel och samma år organiserade professor A. Reul en granskning av 117 hundar i Cureghem, vilket gjorde det möjligt att uppskatta numerären och att välja ut de bästa individerna. De följande åren påbörjades ett avelsurval bland annat genom att linjeavla på vissa hanhundar.

År 1892 presenterade rasklubben en första mycket detaljerad rasstandard. Bara en enda ras med tre pälsvarianter blev tillåten. Då rasen var den vanlige mannens hund och därför utan status var det först år 1901 som de första belgiska vallhundarna blev registrerade hos den belgiska kennelklubben.

Under de följande åren föresatte sig uppfödarna att ena typen och rätta till felen. Ungefär år 1910 hade den belgiska vallhundens typ och temperament blivit befäst.

Frågan om olika varianter och tillåtna färger har orsakat många schismer. Däremot har det som rör morfologin, temperamentet och anlaget för arbete aldrig orsakat någon oenighet.

HELHETSINTRYCK

Den belgiska vallhunden skall ha normala och harmoniska proportioner och utstråla elegans och kraft. Den skall vara medelstor med torr och stark muskulatur. Rasen skall vara kvadratisk, härdig, rustad för utomhusvistelse oberoende av årstid och de klimatväxlingar som är vanligt förekommande i Belgien. Med sina harmoniska proportioner och det stolt burna huvudet skall den belgiska vallhunden ge ett intryck av elegant robusthet, vilket bör vara ett utmärkande drag för en arbetande hund. När hunden döms i stående skall den ställa sig i en naturlig position utan att föraren rör hunden.

MalinoisSkyddsträning med en malinois

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR

Rasen skall vara vaksam och aktiv, mycket livfull och alltid redo till handling. Förutom sina medfödda anlag som vallhund har rasen också värdefulla egenskaper, som gör den till en utmärkt vakthund. Om så behövs, tvekar den inte att försvara sin husbonde. Rasen förenar alla de egenskaper man kan önska av en vall-, vakt-, skydds- och tjänstehund. Dess livliga och vakna temperament och dess självsäkra sinne, utan någon rädsla eller aggressivitet, skall avspeglas i kroppshållningen och det stolta och uppmärksamma uttrycket i de gnistrande ögonen. Man skall ha i åtanke "lugn" och "djärv" vid bedömning av rasen.

RÖRELSER

Rörelserna skall vara livliga och fria i alla gångarter. Rasen är en god galoppör, men de vanligaste gångarterna är skritt och framför allt trav. Benen skall röra sig parallellt med kroppens mittlinje. Vid större hastighet närmar sig tassarna varandra. Travet är måttligt vägvinnande. Det är jämnt och lätt med gott påskjut bak. Överlinjen hålls därvid mycket stram utan att frambenen lyfts för högt. Den belgiska vallhunden är ständigt i rörelse och förefaller vara outtröttlig. Rörelserna är snabba, elastiska och livliga. Hunden är kapabel till plötsliga vändingar i full fart. På grund av sitt kvicka temperament samt önskan att vakta och skydda har den en markant tendens att röra sig i cirklar.

STORLEK/VIKT
Mankhöjd

Idealmankhöjd för hanhund är 62 centimeter, för tik 58 centimeter. Tillåten avvikelse -2 centimeter/+ 4 centimeter.

Vikt

Hanhund cirka 25-30 kilo, tik cirka 20-25 kilo.

Rasen består av fyra olika varianter, groenendael, laekenois, malinois och tervueren, som enligt rasstandarden endast skiljer sig åt i pälsstruktur och färg.
Groenendael
GROENENDAEL

Groenendael får bara vara enfärgat svart.

Pälsen skall vara kort på huvudet, på öronens utsidor och på
nederdelen av extremiteterna, dock ej på frambenens baksidor, där lång päls från armbågen till handloven bildar så kallade fanor. Pälsen skall vara lång och rak på resten av kroppen. På hals och bröst skall den vara längre och rikligare och bildar där krage och krås. Öronöppningarna skall skyddas av tätt och mjukt hår. Håret vid öronens bas skall vara utstående och inrama huvudet. Lårens baksidor skall ha mycket lång och riklig päls, som bildar byxor. Svansen skall ha lång och ymnig päls, som bildar plym.

TERVUEREN

Tervueren får vara röd fawn med svärtade hårtoppar eller grå fawn med svärtade hårtoppar, bägge med svart mask. Röd fawn föredras. Den röda färgen skall vara varm och varken vara ljus eller urvattnad.

Pälsen skall vara kort på huvudet, på öronens utsidor och på
nederdelen av extremiteterna, dock ej på frambenens baksidor, där lång päls från armbågen till handloven bildar så kallade fanor. Pälsen skall vara lång och rak på resten av kroppen. På hals och bröst skall den vara längre och rikligare och bildar där krage och krås. Öronöppningarna skall skyddas av tätt och mjukt hår. Håret vid öronens bas skall vara utstående och inrama huvudet. Lårens baksidor skall ha mycket lång och riklig päls, som bildar byxor. Svansen skall ha lång och ymnig päls, som bildar plym.

Malinois
MALINOIS

Malinois får bara vara röd fawn med svart mask.

Pälsen skall vara mycket kort på huvudet, på öronens utsidor och nertill på benen. Den skall vara kort på resten av kroppen; mer riklig på svansen och runtomkring halsen, där den skall bilda en krage, som börjar vid öronbasen och sträcker sig ända till strupen. Dessutom skall lårens baksidor vara försedda med fransar. Svansen skall vara lätt borstig, men inte ha plym.

LAEKENOIS

Laekenois får bara vara röd fawn med spår av svärtning, huvudsakligen på nosparti och svans.

Karaktäristiskt för denna variant är pälsens sträva och torra struktur, som är "krispig" och rufsig. Pälslängden skall i stort sett vara den-samma över hela kroppen, ca 6 cm. Pälsen skall vara kortare på nosryggen och framsidan av benen. Pälsen runt ögonen respektive runt nospartiet får inte vara så lång att huvudets form döljs. Förekomst av längre hår runt nosen är dock obligatorisk. Pälsen på svansen får inte bilda fana.

Ur Standard för Belgisk vallhund

_Malinois
_

Rasklubb/Specialklubb
Registreringssiffra

År 2010 registrerades 48 groenendael, 7 laekenois, 149 malinois och 79 tervueren i SKK.

Registrering av de olika varianterna

Det råder parningsförbud mellan de olika varianterna. En avkomma vars hår- eller färglag avviker från föräldrarnas registreras som den variant den själv är. Registreringsförbud råder för avkommor med föräldradjur som inte är ID-märkta och armbågsledsröntgade före parningen.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
alphinna
2009-05-29 21:57
#1

Intressant och läsa…har en kompis som har en Terv och en som har Lacke och en som har Malle……trevliga raser. Det sägs ju att….en gång Belgare alltid Belgare…….fast i Belgarträsket.

Skrattande Agnetha

Ricko
2009-05-30 13:43
#2

Aww Belgare en av mina favvisar <33 jag tkr mest om Tervisar, malle och Groenendael :)

// Mvh Emina - www.eminametovski.devote.se

Emaljoh4
2009-05-31 19:00
#3

Ååh.. Det är sååååå fina hundar!!! Skrattande Vill ha, vill ha, vill ha!

Medarbetare på Agility Ifokus - Välkommen in! Glad

 

Normal is an illusion. What's normal to a spider, is chaos to a fly.

Craz-y
2009-05-31 20:34
#4

Åh vad kul! Jag får hem min malinois hane den 24 juni!
Bättre hundar finns inte ;)

[jakke94]
2009-05-31 21:24
#5

känner 2 olika uppfödare av tervueren :) ¨jättefina hundar, dock kräver dem sin ägare..

marinelady
2009-06-02 16:52
#6

Älskar hundarna men har mött på många nötter bland belgarna som är osäkra och aggressiva, kommentaren lugn och djärv i bedömningen kanske måste lyftas ännu mer för att få stabila belgare… För när man hittar de lugna och djärva belgarna så är dem ju helt underbara..

Annons:
otilia
2009-06-29 14:08
#7

En sådan vill jag ha!!

Craz-y
2009-07-06 01:10
#8

Det är extrem skillnad på utställning och bruksvarianterna.

Man ska inte dra alla över samma kant :)

rebecca-g
2009-07-06 14:39
#9

japp, det är enorm skillnad, rasen är tyvärr väldigt uppdelad och mentaliteten är något man inte prioriterar i utställningslinjer. Tråkigt, men sant.

Om man ska skaffa sig en belgisk vallhund, så tycker jag man ska skaffa sig en bruksvariant. De ska jobba, inte bara springa runt i en ring.

[Helle-Mari]
2009-07-06 18:51
#10

Undrar hur en sån här hund skulle funka på en lantgård? Alltså vara med och sköta sysslor med andra djur osv. Är det nån som har erfarenhet? Inte regelrätt vallning utan mera lära sig mota och vara med vid djurskötsel.

Skulle en sån här Belgare funka till det?

rebecca-g
2009-07-06 19:29
#11

En belgare skulle säkert passa bra på gård förutsatt att hunden också får annan aktivering som spår, sök osv.

Fototokan
2009-07-21 18:48
#12

#4 Håller med dig!! Malinois är enligt mig bästa hundrasen =)=)

Själv har jag en utstäållningsmalle som råkar vara den lugnaste och snällaste hund jag någonsin träffat! Vill typ bara kela HELATIDEN =) fast hon e typ tio xD  

Väldigt bra artikel!!!

Ricko
2009-07-21 19:19
#13

Bara en fråga: Kan vem som helst göra " ras special" trådar?

//BV älskaren

// Mvh Emina - www.eminametovski.devote.se

Annons:
SaraC
2009-07-21 20:19
#14

#13 Nej, det är bara sajtvärd/medarbetare eller tillfällig artikelskrivare som kan skriva artiklar.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Ricko
2009-07-21 21:27
#15

14# Okej, men ett önskemål från mig är: Schäfer, Labbe, Vit herdehund, Rottis :)

// Mvh Emina - www.eminametovski.devote.se

SaraC
2009-07-21 21:53
#16

#15 Alla dem finns redan, förutom vit herdehund Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Ricko
2009-07-21 22:03
#17

Aha, aldrig sett dem :/ :P

// Mvh Emina - www.eminametovski.devote.se

SaraC
2009-07-21 22:04
#18

Om du kollar under "ARTIKLAR" och sedan under "RASSPECIAL" så finns det massor.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Ricko
2009-07-21 22:07
#19

Okej, väldigt fin bild förresten(den över: ALLMÄNT) Och den första bilden på "Groen" :)

// Mvh Emina - www.eminametovski.devote.se

Kickan89
2011-09-26 08:33
#20

Har själv en tervueren valp här hemma :) Dobby heter han och är 6 månader. Världens underbaraste hund! En riktigt trevlig och rolig ras :)

Annons:
Mickis1994
2013-04-01 20:30
#21

En på vårt landställe har varianten Groenendael. Helt underbar hund!

Mvh Michaela Glansk.
Riverruns Hoppkaniner, uppfödning av hoppkorsningar. 

Sigriiid
2013-04-03 13:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

Min första hund var en terv och ja, det kommer bli en terv till någon gång framöver! Dock inte på ett antal år ;)

// Emmily
Besök gärna vår blogg: http://birasblogg.wordpress.com/

Driva
2013-04-03 13:20
#23

Jag hade en väldigt dålig bild av tervar efter att träffat flera stycken som helt utan anledning huggt efter människor. En bodde ute vid vårt landställe och vid ett tillfälle hög den efter min lillebror som bara gick förbi ägaren och hunden, helt utan förvarningen. En annan bodde i vårt område och när man stannade och pratade med ägaren (som grannar gör) så stod hunden helt obrydd tills den helt pltösligt kunde hugga efter en….

Så jag hade inte så mycket övers för tervar tills jag började träna på brukshundsklubben. Har träffat flera stycken mycket trevliga hundar MEN även de har känts väldigt skarpa.

Besök min blogg: http://bumpi.se

Upp till toppen
Annons: