08: Stötande och apporterande hundar/Vattenhundar

Clumber spaniel

2009-07-07 14:21 #0 av: SaraC

Clumber spaniel är lugn, godmodig och intelligent med ett bestämt sätt som ytterligare framhäver rasens speciella karaktär. FCI-nummer: 109. Grupptillhörighet: Grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar.

Foto: jakke94

Foto: jakke94

Rasstandard

URSPRUNGSLAND/HEMLAND: Storbritannien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE: Stötande och apporterande fågelhund

FCI-KLASSIFIKATION: Grupp 8, sektion 2. Med arbetsprov

BAKGRUND/ÄNDAMÅL: Clumber spaniel räknar sitt ursprung från franska jakthundraser av bassetliknande typ, som uppblandats med engelska spaniels. Rasen har, till skillnad från övriga spaniels, i hög grad bibehållit sin ursprungliga typ. Clumber spaniel har alltid varit och är fortfarande uppskattad för sitt långsamma och noggranna jaktsätt som stötande och apporterande fågelhund.

HELHETSINTRYCK: Clumber spaniel är en rörlig, proportionerligt byggd hund med kraftig benstomme och tankfullt uttryck. Hela hunden vittnar om styrka.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR: Clumber spaniel är lugn, godmodig och intelligent med ett bestämt sätt som ytterligare framhäver rasens speciella karaktär. Det är en tyst arbetande hund med utmärkt väderkorn, stabil, pålitlig, vänlig och värdig men mera behärskat återhållsam än andra spanielraser. Den visar aldrig någon antydan till aggressivitet.

HUVUD: Huvudet skall vara fyrkantigt, massivt och medellångt. Inga överdrifter i huvud och skalle får förekomma.

Skallparti: Skallpartiet skall vara brett över hjässan och ha framträdande nackknöl. Ögonbrynsbågarna skall vara kraftiga.

Stop: Stopet skall vara djupt.

Nosparti: Nospartiet skall vara tungt och kvadratiskt.

Läppar: Läpparna skall vara väl utvecklade.

Käkar/Tänder: Käkarna skall vara starka med regelbundet och komplett saxbett.

Ögon: Ögonen skall vara klara och mörkt bärnstensfärgade. De skall vara något djupt liggande med en aning synlig bindhinna men utan överdrift. Runda, ljusa ögon är absolut inte önskvärt. Ögonen skall vara fria från entropion.

Öron: Öronen skall vara stora, vinlövsformade och hänga något framåt. De skall vara täckta av rak päls som inte får nå nedanför öronlappen.

Foto: jakke94

Foto: jakke94

HALS: Halsen skall vara medellång, tjock och kraftfull.

KROPP: Kroppen skall vara lång, tung och lågställd.

Rygg: Ryggen skall vara plan, bred och lång.

Ländparti: Ländpartiet skall vara välmusklat.

Bröstkorg: Bröstkorgen skall vara djup med väl välvda revben.

Underlinje: Buklinjen skall vara rak.

Svans: Svansen har traditionellt kuperats.

Kuperad svans:

Svansen skall vara lågt ansatt, väl behårad och bäras i höjd med rygglinjen.

Okuperad svans:

Svansen skall vara lågt ansatt, väl behårad och bäras i höjd med rygglinjen. Den skall vara kraftig vid roten och gradvis avsmalnande. Svansen skall vara av måttlig längd.

SVANSKUPERING ÄR FÖRBJUDEN I SVERIGE

EXTREMITETER:

FRAMSTÄLL: Frambenen skall vara korta, raka och starka med god benstomme.

Skulderblad: Skulderpartiet skall vara starkt och välmusklat med väl tillbakalagda skuldror.

Framtassar: Framtassarna skall vara stora, runda och rikligt behårade.

BAKSTÄLL: Bakstället skall vara mycket kraftfullt och välutvecklat.

Knäled: Knälederna skall vara välvinklade och parallella.

Has: Hasorna skall vara lågt ansatta.

Baktassar: Baktassar, se framtassar.

RÖRELSER: På grund av den långa kroppen och de korta benen är rörelserna rullande. Rörelserna skall vara parallella med ett kraftbesparande påskjut.

PÄLS:

Pälsstruktur: Pälsen skall vara riklig, tät, silkesaktig och rak med rikligt krås och rikliga fanor.

Färg: Helvit kropp med citrongula (lemon) tecken föredras men apelsinfärg (orange) är tillåten. Tecknen på huvudet skall vara lätta och nospartiet spräckligt.

STORLEK/VIKT:

Vikt: Hanhund: idealvikt 36 kg. Tik: idealvikt 30 kg

FEL: Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

NOTA BENE: Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR: Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Foto: jakke94

Foto: jakke94

Om rasen

Det här är en än så länge ovanlig ras i Sverige, det finns ungefär 250 hundar. Clumber spaniel är den tyngsta av spanielraserna. Som en typisk spaniel är clumbern glad, positiv, lättlärd, följsam och intelligent. Rasklubben beskriver clumbern som "en sportig spaniel med positiv livssyn". Det är en envis hund med mycket vilja, och har ofta mer integritet och självständighet än andra spaniels.

Rasen passar oftast bra in i familjer och då även barnfamiljer. Det är en tålmodig ras som inte är känslig för ryck och slit i pälsen, även om man givetvis som förälder alltid måste övervaka hund och barn tillsammans och lära dessa att umgås på rätt sätt. Clumbern hänger gärna med på det mesta som familjen hittar på, allt från skogspromenader till jakt. Den används främst som stötande hund vid har- och rådjursjakt och är en mycket användbar eftersökshund och god vattenapportör. Eftersom det är en tung ras är välbalanserad kost och motion viktigt.

Pälsvård

Pälsen är lättskött. Den trimmas inte regelbundet som till exempel cocker spaniel, men bör däremot borstas igenom regelbundet. Länk till trimbeskrivning för Clumber Spaniel.

Hälsa

HD/AD - Rasklubben arbetar aktivt för att förbättra ledstatusen hos rasen och rekommenderar alla valpköpare att röntga höfter och armbågar.

Hjärta - Under senare år har problem med Dilaterad Kardiomyopati (DCM) uppmärksammats. Det finns dock en stor osäkerhetsfaktor, då endast ett fåtal hundar obducerats och fått en säker diagnos.

Diskbråck - Ett annat problem som förekommer i rasen. Detta är enligt försäkringsbolagens statistik den vanligaste orsaken till utbetalning av livförsäkring.

Ögon -Bakre polär katarakt och övrig partiell katarakt förekommer i liten utsträckning. I rasen förekommer också entropion och ektropion.

Källa: Clumber Spaniel Klubben

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-07-07 14:24 #1 av: [IsabelleA]

Super bra! Ska genast läsa igenom Skrattande

Anmäl
2009-07-07 14:29 #2 av: Royalz

Kul att läsa om olika raser :) Men personligen tycker jag inte denna rasen var särskilt fin, men alla tycker ju olika :)

Anmäl
2009-07-07 15:41 #3 av: [SusannaK]

SUPERFINA bilder :D...helt underbar tycker jag :)...

Anmäl
2009-07-07 23:37 #4 av: [jakke94]

jättebra Artikel!
och kul att våra clumber fick vara med :)
kul att den uppmärksammas också lite då det föds ca 30 clumbervalpar per år :P
..

kan även göra lite reklam ? Oskyldig vill ni se fler bilder eller liknande kan ni kicka in på våran hemsida, www.merrows.net

Anmäl
2009-07-08 22:30 #5 av: [jakke94]

puttar upp denna braiga artikel :)

Anmäl
2009-07-21 13:33 #6 av: frodde84

jättefina och trevliga hundar! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.