Utställning

Att ställa ut sin hund, del 2

2009-08-09 14:47 #0 av: Yessica

Artikelns andra, och sista del kommer handla om hur man förbereder inför utställningen, hur det går till i ringen och hur man vet när man ska in igen.

Anmälan

Jag har redan tagit upp klasserna och vad det finns för bedömningar, se del 1. Men jag tog inte upp hur man anmäler. Var kan man hitta utställningarna någonstans då?

 • Tidningen Hundsport
 • Tidningen Hundsports hemsida
 • Tidningen Brukshunden
 • Svenska Brukshundsklubbens hemsida
 • Ras- och lokalklubbars hemsidor eller medlemstidningar.

Det finns alltså lite överallt. Man får helt enkelt leta lite. På SKKs hemsida finns det möjlighet att internetanmäla till vissa utställningar, främst dom som SKK eller länsklubbarna anordnar. Till vissa utställningar vill dom bara att man mailar in anmälan, då får man kolla vad det är för information dom behöver, ett annat alternativ är att arrangören vill att man skickar in SKK's 3-sidiga blankett. Den beställer man hos SKK, och det kan vara lika bra att beställa några stycken så man har hemma. Var noga med att hinna få in anmälan och betalning innan sista anmälningsdag! Detta underlättar för arrangörerna och du är säker på att du kommer med.

Krav på medlemskap

Vid utställning arrangerad av SKKs centralstyrelse eller av SKK/länsklubb får endast hund som tillhör medlem i någon av SKKs länsklubbar eller i erkänd utländsk kennelklubb delta.

Har hunden flera ägare ska samtliga vara medlemmar i någon av SKKs länsklubbar eller i erkänd utländsk kennelklubb. Om det är inom samma familj går det bra att en av ägaren är helbetalande och övriga delbetalande.

Vid utställning arrangerad av SKKs centralstyrelse eller av SKK/länsklubb får medlem i Sveriges Hundungdom, fram tills det år man fyller 18 år, delta med egen eller delägd hund utan krav på medlemskap i någon av SKKs länsklubbar.

Vid utställning arrangerad av SKKs specialklubb får endast hundar ägda av medlemmar i arrangerande klubb delta. Andra medlemskapsbestämmelser kan förekomma, men då framgår det i annonsen och om så inträffar kan en högre anmälningsavgift tas ut.

För deltagande i avels - och uppfödargrupp krävs medlemskap i någon av SKKs länsklubbar eller specialklubbar eller i erkänd utländsk kennelklubb.

Person som av SKKs Disciplinnämnd uteslutits ur SKK-organisationen eller som av nordisk kennelklubb eller av FCI avstängts från rätten att delta på utsällning får inte på något sätt visa hund, oberoende av klass. Utställare ansvarar för att hund inte visas av utesluten person.

Till Svenska Kennelklubben

Inför utställningen

Det är en del som ska fixas dagen innan utställningen. Har du en klipp/trim-ras så har nog förberedelsen med pälsen redan börjat sedan länge. Annars ser man till att hunden är väl genomborstad/kammad några dagar innan utställningen, och ev. ser till att bada hunden om det behövs också några dagar innan. Varför man gör det några dagar innan är för att då kommer inte pälsen vara så fluffig, på långhåriga hundar. Är den alldeles för nybadad kan pälsens kvalitet bli lite annorlunda, t ex mjukare.

Ca. 10 dagar innan utställningen får man ett utställningsPM där man ser hur många anmälda i varje ras det är, vilken ring man ska vara i, när det börjar, parkering och annan bra information. Det kommer även med en nummerlapp som är mycket viktig att hålla reda på.

Det är jättebra om man skriver en packlista, så man känner sig säker på att man inte glömmer något, här kommer en liten packlista med sådant som kan vara bra att ha med sig:

 • Hunden
 • Dig själv
 • Glatt humör och tålamod
 • Stamtavla
 • Giltigt vaccinationsintyg
 • Vanligt koppel + halsband
 • Utställningskoppel + halsband
 • Vatten + skål
 • Bur/filt (beroende på vad din hund gillar bäst)
 • Mycket hundgodis
 • Kammar/borstar
 • Ev. sämskskinn
 • Något att sitta på
 • Handdukar (bra att ha om man vill torka av hunden lite i mungiporna om man har dregglig hund)
 • Bajspåsar
 • Är utställningen utomhus så bör du ha med något som ger skugga till både dig och hunden, ett utställningstält är bra att ha om man planerar att ställa ut/tävla mycket
 • Nummerlapp
 • Utställnings PM
 • Nummerlappshållare/säkerhetsnål
 • Matsäck till dig (oftast finns det något att köpa där, men alltid bra att ha med eget också)
 • Pengar (finns oftast massa kul saker att köpa)
 • Mat till hunden
 • Kameran
 • Någonting att roa sig med om man tröttnar på att bara vänta

Man kan säkert komma på andra saker också, som är bra att ha med. Det absolut viktigaste är hunden, dig själv, nummerlapp, vatten och hundens papper brukar jag tänka. Resten brukar lösa sig. Haha!

IMG_6525 036.jpg
Foto: Yessica Björkvall, Sting blir ren och fin.

Jag brukar alltid se till att packa allt som går att packa dagen innan, lasta in i bilen och fixa maten. Så slipper man tänka på det dagen för utställning, då man kanske är nervös och har tankarna på annat håll. Se även till att kolla vägbeskrivningen noga, så ni har någorlunda bra koll på var ni ska. Det underlättar på utställningsdagen, se även till att ha tagit ut kontanter dagen innan. Så är det färdigt också. En grej till jag brukar kolla innan utställningsdagen är att bilen är tankad, så man vet om man ska planera in det på morgonen eller så gör man det dagen innan också. Som sagt, jag tycker det är väldigt skönt om så mycket som möjligt är färdigt dagen innan.

På plats

Tänk på att vara på plats i god tid. Då hinner man lugnt hitta till ringen man ska vara i, bygga upp sitt tält om man har det, eller annars bara fixa till sitt "revir". Man hinner även rasta hunden, vilket är väldigt viktigt! En nödig hund i ringen är inte så roligt. Det blir heller inte lika stressigt att hinna borsta igenom hunden en gång till, och hunden hinner vänja sig vid miljön. Dessutom är det bra att hinna kolla på andra innan. Om det är möjligt. Man kanske är första hunden in i ringen, då är det ju svårt.

I ringen

Ringsekreteraren ropar in nummrena som ska in, så man får hålla koll på ringsekreteraren också, men det står även ordningen i utställningskatalogen som man kan köpa. Den kan vara bra att ha, så man håller lite koll själv också.

Nu säger vi att det är öppenklass tikar, och då ropar ringsekreteraren in nummren på dom tikar som ska delta i klassen. Dom ställs upp på rad i nummerordning. Sen visar domaren att alla ska börja springa runt, och när han känner sig nöjd stoppar han den hund som sprang först i ledet. Sen tar han in den första tiken till mitten för en individuell bedömning. Domaren känner igenom hunden och kollar tänderna. På hanarna kollar domaren även testiklarna. Sen är det dags att börja springa igen. Då kan domaren välja att visa en ring, fram & tillbaka eller en triangel i luften. Så det gäller att kolla på domaren och se vad han visar. Så springer man det han visar. Alltid hunden innåt!

redHund08 013.jpg
Foto: Yessica Björkvall, "Tage" springer rakt fram, efter att domaren visat fram och tillbaka med handen.

När domaren känner sig nöjd visar han/hon det genom att visa att man kan ställa upp hunden. Så ställer man upp hunden och domaren säger till skrivaren vad han tycker om hunden, så denne kan skriva ner det på kritiken. Därefter får man ett band som visar vilken kvalitet hunden har. Får man ett rött band ställer man sig sist i ledet, får man blått eller gult band är det slut där.

redHund08 008.jpg
Foto: Yessica Björkvall, "Tage" får en genomgång av domaren.

När alla tikar bedömts individuellt så ska alla börja springa igen, domaren visar runt med handen. Nu ska domaren placera tikarna placeringarna "excellent, "very good", "good", "sufficient", "disqualified" och "cannot be judged". Ibland kan domaren vilja ändra på ordningen lite, eller så vill han/hon se två hundar sida vid sida springa. Det är bara att kolla och lyssna på domaren.

Så går det till i en klass där det först är kvalitetsbedömning och sedan en konkurrensbedömning. Är det endast en konkurrensklass (valpklass eller veteranklass) så går det till på samma sätt, men man får inget band som visar kvaliteten emellan utan det är först individuell bedömning för att domaren ska se på alla hundar, sen placerar han/hon dom i placeringarna 1 till 5. Mer om vad som händer sen framgår i nästa rubrik.

DSC01926.JPG
Copyright © Unka.se. Vissa hundraser ska man ställa upp på speciella sätt, kolla upp hur din hund ska ställas upp.

Gävle SSPK 084.jpg
Foto: Rubi Helander, små raser ställs upp på bord för att domaren inte ska behöva krypa på marken för att kunna känna och kolla noga.

Vägen till BIR

redredIMG_6721 001.jpg
Foto: Yessica Björkvall, såhär kan en BIR-rosett se ut.

I föregående rubrik berättar jag mera om hur själva bedömningen av varje klass går till, här går jag bara snabbt igenom vilka som går vidare från kvalitetsbedömning till konkurrensen och senare vidare till bästa hanhunds/tik-klass och så senare även kampen om BIR'et.

Valparna tävlar om varsitt BIR, dom slåss inte med dom äldre. Bästa tik respektive hane med HP tävlar om BIR/BIM helt enkelt. I veteranklassen tävlar bästa veteran med HP/CK vidare i finaltävlingarna om bästa veteran. Men dom är med och slåss om BIR'et också, se nedan.

Så, nu till hur vägen till BIR går till, det är klasserna från och med junior och uppåt som gäller.

I klasser där kvalitetsbedömning är först går dom hundar med 1a pris (rött band) vidare till konkurrensbedömningen. I konkurrensbedömningen måste hunden få CK för att få delta i bästa hanhund - respektive bästa tik-klass. Alla hanar med CK möts alltså igen och detsamma gäller tikarna. Bäst placerad hane respektive tik tävlar vidare om BIM (Bäst i motsatt kön) och BIR (Bäst i rasen). BIR-hunden kan sedan delta i gruppfinalerna, läs mer i nästa rubrik.

Om din hund alltså får t ex ett blått band på kvalitetsbedömningen så åker den ut. Får den ett 1a pris men sedan inget CK går den inte vidare till tävlan om bästa hanhund-/tik.

Gruppfinalerna

Gruppfinalerna är en inofficiell del av utställningen. Förutom tävlan om BIG (Bäst i gruppen) och BIS (Best in show) tävlas det även om dagens bästa valp, veteran, avelsgrupp och uppfödargrupp och även junior handling. Finalerna brukar starta när alla bedömningar är klara. Men det är upp till arrangören att bestämma det.

Om din hund blivit BIR ska den tävla mot andra BIR-vinnande hundar i samma rasgrupp. Desssa grupper är:
Grupp 1 vall-, boskaps- och herdehundar
Grupp 2 schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Grupp 3 terrier
Grupp 4 taxar
Grupp 5 spetsar och raser av urhundstyp
Grupp 6 drivande hundar samt sök- och spårhundar
Grupp 7 stående fågelhundar
Grupp 8 stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Grupp 9 sällskapshundar
Grupp 10 vinthundar

Här är det konkurrensbedömning och i varje grupp placeras dom fem bästa hundarna. Vinnande hund tilldelas BIG och ska tävla vidare om BIS.

redIMG_4201 033.jpg
Foto: Nina Nobeling. Här ser ni olika hundar som kommit till BIG-final.

I BIS tävlar alla BIG-vinnande hundarna alltså mot varandra om att bli utställningens vackraste hund. Även här blir fem stycken placerade, det är väldigt stort att vinna BIS-finalen.

Placeringsförkortningar

Vad betyder alla konstiga formler i resultatlistorna...? När man läser utställningsresultat kan det stå "1:a,1ÖklCK,2Btkl". Det betyder alltså att hunden fick först 1a pris i kvalitet, och placerade sig sedan som 1a i Öppenklasskonkurrensen, där fick den även ett CK, vilket gjorde att hunden gick vidare till bästa tikklassen, där hon blev placerad 2a (2Btkl).

Skulle det istället stå "1:a,2Ökl" betyder det att hunden fick 1a pris i kvalitet, och kom 2a i Öppenklasskonkurrensen. Inget CK tilldelades, därför fick den inte delta i bästa tik/hane-klass.

Bästa hanhundsklass förkortas Bhkl.

Nu är den här artikelserien slut, och jag hoppas att det har hjälp mycket. Rätat ut flera frågetecken och inte varit alltför jobbigt att läsa.

Källor denna del

Regelverk
Egna erfarenheter

Anmäl
2009-08-09 18:50 #1 av: SaraC

Jättebra!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-08-09 20:47 #2 av: destroyed

skitbra artikel

Anmäl
2009-08-10 11:51 #3 av: bustroll

Om man är SHU medlem får man då delta på utställningar i ex danmark, eller måste man vara medlem i någon av SKKs länsklubbar? Tänker på WDS nästa år 

Anmäl
2009-08-10 11:58 #4 av: [jakke94]

jättebra artikel! :)

Anmäl
2009-08-10 14:16 #5 av: Yessica

Tack allesammans!
#3 Jag måste tyvärr svara att jag inte vet hur det är utomlands. Det allra bästa är nog att kontakta SHU/SKK för att få rätt svar. Men om du är under 18 år har du ju medlemskap i SKK via SHU och får då ställa i Sverige i alla fall, borde ju funka även utomlands. Är du över 18 år har du inte medlemskapet i SKK om du inte fixar medlemskap själv. Så tror jag det är, men är inte säker.

Anmäl
2009-08-10 20:59 #6 av: bustroll

#5 okej, e under 18 men de e väll bäst att fråga iaf ;)

och glömde att säga att det var jättebra texter :D (Y)

Anmäl
2009-08-10 21:01 #7 av: Yessica

#6 Okej, bäst att fråga ändå, du får gärna skriva här vad du fick för svar. Glad Tack så mycket!

Anmäl
2009-08-11 11:59 #8 av: Eriiccaa

Jag ska också till WDS utsällningen nästa år. Men eftersom min mamma står på alla utställningar då jag inte får stå som ägare på mina hundar ( Eller jag vill inte då jag är under 18 och känns dumt att stå på ett papper ifall något händer) Så har inte jag det problemet. Mamma står som ägare och jag är som sagt '' handler'' till alla våra hundar.

Anmäl
2009-08-11 19:14 #9 av: bustroll

Det skulle inte vara några problem att vara SHU medlem då man har dubbelt medlemskap, och man godkänner alltid medlemskap i utländsk mottsvarighet.

#8 De flesta uppf. tillåter inte ens att folk under 18 får stå som köpare och blev överraskad att jag fick stå ensam ägare. Men på ett sätt bra för då slipper vi betala ett medlemskap till. Sen så står mamma för försäkringen.

Anmäl
2009-08-11 19:21 #10 av: Eriiccaa

# Okej,
Vissa tillåter minderåriga stå på pappret. Jag skulle aldrig låta en minderårig stå som ägare då jag inte tycker den är tillräckligt mogen för det.

Men alla har egna åsikter om det och de är inte det denna tråd är gjord för.

Vad har du för hund förresten?

Anmäl
2009-08-11 20:17 #11 av: Yessica

#8 Det är ju smidigt. Glad

#9 Okej, då tänkte jag rätt.

Jag står som ägare på Sting, tror vi flyttade Sting från mamma till mig när jag fyllt 18 år. Pippi står på mamma. Glad 

Anmäl
2009-08-11 20:24 #12 av: Eriiccaa

11# Så ska jag också göra. Jag flyttar över både Leah och Pim när jag fyller 18 :P

Anmäl
2009-08-11 21:59 #13 av: bustroll

#10 de e en dvärgschnauzer :)

Anmäl
2009-08-13 15:43 #14 av: Yessica

#12 Okej. Glad

Anmäl
2010-05-11 01:12 #15 av: Yessica

Puttar, känns som att det kommer många utställningsfrågor i forumet nu. Glad

Anmäl
2011-07-09 23:54 #16 av: Cassii

Jätte bra artikel, den andra med!

Men måste fråga en sak..;

Min tik är reggad i SKK, jag är medlem i SKK, SHU + specialklubb, det är mamma som står ägare för min hund eftersom jag är under 18.. Men jag ska ställa henne, måste min mamma vara medlem i SKK för att jag ska få ställa ut henne? :S


Anmäl
2011-07-10 06:46 #17 av: Belimas

#16

Ägaren ska vara medlem i SKK, i det här fallet din mamma. Exakta regler finns att läsa på SKK's hemsida.

Anmäl
2011-07-10 06:47 #18 av: Belimas

Nu vet jag inte om det går men ett tips är annars att uppdatera artikeln så den är aktuell med det nya bedömningssystemet.

Anmäl
2011-07-10 13:40 #19 av: Cassii

#17 Men det stod bara att man skulle fylla i medlemsnr o då fyllde jag i mitt o sen min hunds ID? Vi har betalat och allt. När skulle de isf kolla om min mamma var medlem i SKK?


Anmäl
2011-07-10 17:50 #20 av: Belimas

#19

Det vet jag inte men sådana är reglerna i alla fall och om ni är villiga att bryta mot dom och eventuellt ta konsekvenserna om det skulle komma fram så är det upp till er.

Anmäl
2011-07-10 23:04 #21 av: SaraC

Om du har koll på det nya systemet Belimas, så får du gärna tala om här eller i ett PM om vad som ska ändras i artikeln så fixar jag det.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-07-11 01:40 #22 av: Cassii

#20 Men vi hade ingen aning? Har aldriiig hört talas om det förut, vi får ta och ringa SKK imorn


Anmäl
2011-07-11 02:00 #23 av: SaraC

#22 Ja, ring och hör så du får ett klart svar tycker jag! Tala gärna om här vad de sa.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-07-11 02:08 #24 av: Cassii

Absolut!


Anmäl
2011-07-11 07:36 #25 av: Belimas

#22

Rent krasst så godkänner man de utställningsregler som finns när man gör en anmälan till en utställning och då bör man således ha läst på vad det är för regler. Något att tänka på till nästa gång.

Anmäl
2011-07-11 07:56 #26 av: Belimas

#21

Givetvis kan jag det. Nu kommer jag inte ihåg vad som stod exakt i del 1 men det kanske behöver ändras där också så jag skriver alla ändringar som berör merparten av alla raser i alla fall.

- Under kvalitets bedömningen så har det ändrats från 1, 2, 3 osv. till Excellent, Very good, Good, Sufficient, Disqualified & Cannot be judged.

- Även championklassen har numera kvalitetsbedömning.

- I konkurrensklassen så finns bara placeringarna 1-4 i stället för det gamla 1-5 (R), reservplatsen är borttagen.

- Hp delas numera bara ut till valpar.

- Klassindelningen för juniorklassen har också blivit ändrad:
Juniorklass 9-18 månader (gamla 9-15 mån.)

- Reserv cert är också nytt, det ges till den näst bäst placerade (i bhkl/btkl) hund som är berättigad att tävla om det.

- Gällande både vanliga Cert och R-Cert: Om ingen av de 4 placerade hundarna i bhkl/btkl är berättigad att tävla om Cert och R-Cert så delas Certet ut till den som domaren anser bäst av de oplacerade hundarna. R-Certet delas ut till den näst bästa av de oplacerade.

- Inga band (rött, blått, gult osv.) delas ut längre utan nu visar dom bara upp ett kort med den färgen man får.


Ja det var väl de viktigaste ändringarna, jag kan ha missat någon möjligtvis.

Anmäl
2011-07-11 08:14 #27 av: Emaljoh4

Kostar det att köpa rosetter? Vet någon hur mycket det är i så fall ?

Anmäl
2011-07-11 10:15 #28 av: Belimas

#27

En del rosetter delas ut gratis (om man tänker sig officiella utställningar) och det brukar vara Cert, R-Cert, BIR & BIM. En del kan även ha CK och HP, enklare modeller, som man får gratis. En rosett brukar kosta från ungefär 50:- och uppåt beroende på om man vill ha en enklare eller en större och maffigare rosett.

Anmäl
2011-07-14 15:54 #29 av: Yessica

Oj, här har jag inte varit inne på ett tag (såg att min artikel hade nya inlägg tack vare den lilla rutan till höger). Tack Belimas för att du kunde uppdatera ang nya reglerna. :) Tror också det var det viktigaste. Jag skulle kunna ändra det som behövs om du vill SaraC. :)

Anmäl
2011-07-14 17:21 #30 av: Belimas

#29

Det var så lite så, tänkte att det kunde vara bra att ändra artikeln lite då det är lite ändringar sedan den skrevs, för nybörjares skull =)

Anmäl
2011-07-14 19:06 #31 av: SaraC

#26 Tack så mycket!

#29 Du får gärna ändra om du vill!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-07-15 22:59 #32 av: Yessica

#30 Ja, jag håller med dig :)
#31 Jag kan inte klicka på någon "hantera"-knapp, är jag borttagen som atikelförföttare kanske eftersom jag inte varit aktiv här på länge. :)

Anmäl
2011-07-15 23:45 #33 av: Loveradio

Intressant artikel! :) är själv intresserad av att ställa ut min Boxer när han blir lite större

/Mvh Sara - Sajtvärd på Dokumentärer
Medarbetare på Bullhundar
Besök gärna min blogg: loveradioblog.weebly.com

Anmäl
2011-07-19 15:30 #34 av: SaraC

#32 Du blev nog det när nyaste versionen kom, då försvann massor med medlemmar. Men jag tror inte att det är någon idé att lägga till dig som artikelförfattare eftersom du då inte kommer kunna hantera denna artikel (det kan man som artikelförfattare bara göra inom 1 timme efter att artikeln publicerats) så jag lägger till dig som medarbetare tills vidare.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-07-20 01:01 #35 av: Yessica

#34 Ahaa, okej. Jag försöker hinna fixa imorn :)

Anmäl
2011-07-20 01:04 #36 av: Cassii

Nu har vi pratat med SKK, för er som vill veta, och vi gör det enklaste - skriver över hunden på mig :)


Anmäl
2011-07-22 21:21 #37 av: SaraC

#35 Det är ingen brådska, PM:a mig när du är klar bara Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.