03: Terrier

Jack russell terrier

2009-09-14 22:32 #0 av: SaraC

Jack russell terrier skall vara livlig, alert och aktiv med ett intensivt och intelligent uttryck. Rasen skall vara framåt, orädd och vänlig med gott självförtroende. FCI-nummer: 345. Grupptillhörighet: Grupp 3 Terrier.

Foto: L8sson

Foto: L8sson

Rasstandard

URSPRUNGSLAND/HEMLAND: Australien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE: Duglig jaktterrier, lämpad för grytjakt. Utmärkt sällskapshund.

FCI-KLASSIFIKATION: Grupp 3, sektion 2

BAKGRUND/ÄNDAMÅL: Jack russell terrier kommer ursprungligen från England. Där formades rasen under 1800-talet av kyrkoherde John (Jack) Russell. Han utvecklade en typ av foxterrier som passade de jaktegenskaper han sökte i en hund som skull klara av livet med foxhounds likaväl som att den skulle kunna gå ner i rävgryt eller driva ut andra rovdjur ur dess bohålor. Två varianter utvecklades ur så gott som samma linjer, enda skillnaden var egentligen storlek och proportioner. Den högre, mer kvadratiskt byggda varianten är numera känd som parson russell terrier medan den lågbenta, proportionellt längre är känd som jack russell terrier.

HELHETSINTRYCK: Jack russell terrier skall vara en karaktärsfull, aktiv, stark och smidigt byggd jaktterrier med flexibel kropp av medellängd. De snärtiga rörelserna passar det alerta uttrycket. Kupering av svansen är valfritt i Australien. Pälsen kan vara slät, sträv eller raggig.

VIKTIGA MÅTTFÖRHÅLLANDEN: Kroppen skall vara längre än den är hög. Kroppsdjupet, mätt från manke till bröstben, skall ha samma mått som benen, mätt från armbågarna till marken. Bröstkorgens omkrets bakom armbågarna skall vara ca 40-43 cm.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR: Jack russell terrier skall vara livlig, alert och aktiv med ett intensivt och intelligent uttryck. Rasen skall vara framåt, orädd och vänlig med gott självförtroende.

HUVUD:

Skallparti: Skallen skall vara flat, måttligt bred och gradvis avsmalna mot ögonen och det breda nospartiet.

Stop: Stopet skall vara väl markerat men inte överdrivet.

Nostryffel: Nostryffeln skall vara svart.

Nosparti: Nospartiets längd från stop till nostryffel skall vara något kortare än avståndet från stop till nackknöl.

Läppar: Läpparna skall sluta tätt intill käkarna och vara svartpigmenterade.

Käkar/Tänder: Käkarna skall vara mycket starka, djupa, breda och kraftfulla. Tänderna skall vara starka och sluta i saxbett.

Kinder: Kindmuskulaturen skall vara välutvecklad.

Ögon: Ögonen skall vara små, mandelformade och mörka med intensivt uttryck. De får inte vara framträdande. Ögonkanterna skall sluta väl an och vara svartpigmenterade.

Öron: Öronen skall vara övertippade framåt med ett visst lyft i basen eller vara helt nedhängande. De skall ha fin struktur och vara mycket rörliga.

HALS: Halsen skall vara muskulös och torr och bära upp huvudet med god hållning.

Foto: L8sson

Foto: L8sson

KROPP: Kroppen skall vara rektangulär.

Rygg: Ryggen skall vara plan. Längden från manken till svansansättningen skall vara något större än mankhöjden.

Ländparti: Ländpartiet skall vara kort, starkt och kraftigt musklat.

Bröstkorg: Bröstkorgen skall hellre vara djup än bred, med gott avstånd till marken så att bröstet befinner sig mitt emellan manken och marken. Revbenen skall vara väl välvda i sin övre del mot kotpelaren, sedan bli flatare mot sidorna så att bröstkorgen kan omslutas bakom armbågarna med två händer - dvs vara ca 40 till 43 cm i omkrets. Bröstbensknappen skall vara tydligt markerad framför skulderled/överarmsled.

Svans: Svansen kan hänga ner när hunden är i vila. När hunden rör sig skall den bäras upprest. Om svansen är kuperad skall svanstippen vara i höjd med öronen.

SVANSKUPERING ÄR FÖRBJUDEN I SVERIGE

EXTREMITETER:

FRAMSTÄLL: Frambenen skall vara raka från armbågarna ner till tårna, såväl sedda framifrån som från sidan.

Skulderblad: Skulderbladen skall vara väl tillbakalagda. Skuldrorna skall inte ha kraftig, bullig muskulatur.

Överarm: Överarmarna skall vara tillräckligt långa och vinklade så att armbågarna placeras under kroppen.

Framtassar: Framtassarna skall vara runda, hårda och kompakta, varken inåt- eller utåtvridna. De skall inte vara stora. Tårna skall vara måttligt välvda.

BAKSTÄLL: Bakstället skall vara starkt, muskulöst och välbalanserat i proportion till framstället.

Knäled: Knälederna skall vara väl vinklade.

Has: Hasorna skall vara lågt ansatta.

Mellanfot: Mellanfötterna skall vara parallella sedda bakifrån när hunden är naturligt uppställd.

Baktassar: Baktassar som framtassar.

RÖRELSER: Rörelserna skall vara jämna, fria och fjädrande.

Foto: L8sson

Foto: L8sson

PÄLS:

Pälsstruktur: Strukturen kan vara antingen slät, sträv eller raggig och den skall vara vädertålig. Pälsen skall inte ändras (genom trimning) för att se slät eller sträv ut.

Färg: Enfärgat vitt skall dominera, tecknen kan vara svarta och/eller rödgula (tan). Tanfärgen kan vara från mycket ljust gulrött till djupt kastanjerött.

STORLEK/VIKT:

Mankhöjd: Idealmankhöjden är 25 - 30 cm.

Vikt: Vikten skall vara densamma som 1 kg per 5 cm mankhöjd, d.v.s en 25 cm hög hund skall väga ca 5 kg och en 30 cm hög hund skall väga ca 6 kg.

FEL: Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

  • Ej av typisk terrierkaraktär
  • Ej välbalanserad, t ex överdrivna detaljer
  • Tunga eller osunda rörelser
  • Felaktigt bett eller käke

NOTA BENE: Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR: Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Foto: L8sson

Foto: L8sson

Om rasen

Rasen skapades i England av pastor John Russell. Han ville ha en uthållig och modig jaktterrier i lagom storlek som assistans till foxhundarna. Han hittade en tik vid namn Trump som uppfyllde hans önskemål och hennes avkommor är grunden för jack russell terrier. Ur originalet har sedan två raser utvecklats, den högställda och mer kvadratiska parson russell terrier och den lågställda och aningen lägre jack russell terrier.

År 1972 bildades Jack Russell Klubben i Australien och Australien ses som rasens utvecklingsland. År 1991 godkände Australiska kennelklubben rasen och klubbens otroligt välskötta register. Fram till år 1994 tilläts hundar föras över från Jack Russell-klubbens register till Australiska kennelklubbens register. År 2002 godkände Svenska Kennelklubben Jack Russell Terrier som en egen ras och år 2004 upphörde de öppna mönstringarna.

Foto: L8sson

Foto: L8sson (Hunden till höger är en jämthund)

Mentalitet

En grythund ska gå ner under jord ensam och konfrontera räv eller grävling, måste fatta sina beslut på egen hand och fort. Därför är det inte så konstigt att det här är en självständig och modig hund. Jack russell terrier är en positiv hund som glatt tacklar de flesta utmaningar. Det är också en aktiv och intelligent ras som mår bra av att jobba med huvudet. Man bör vara medveten om att jaktinstinkten finns kvar även om man inte själv använder hunden till jakt.

Aktivitet

Jack russell terrier är en mångsidig och aktiv ras. Jakt, viltspår och agility är områden där rasen sedan länge varit framgångsrik och nu har rasen även börjat göra karriär på lydnadsplanen. Det är en ras med mycket motor och energi kombinerat med arbetsglädje och vilja att arbeta tillsammans med sin förare. Rasen kan ha en hel del egen vilja och energi, det gäller att som förare lära sig att utnyttja dessa egenskaper på rätt sätt.

Jack russell terrier kan vara en mångsidig jakthund och fungera som bland annat stötande- och drivande hund, grytjägare och vattenapportör. Rasen har en historia som rovdjursskarp grythund, vars egenskaper har förädlats fram till en utpräglad grythund. Som jakthund är jack russell terrier jaktglad och tålmodig vid både drivande jakt och vid eftersök. Om man vill jaga med sin jack russell terrier bör man först prova hundens egenskaper och se vad den är bäst lämpad för. En del väljer att enbart jaktträna och inte jaga skarpt.

Pälsvård

Jack russell terrier finns i tre olika hårlag - släthårig, strävhårig och broken. Den släthåriga pälsen behöver inte trimmas, men kan behöva en genomborstning då och då. Den strävhåriga pälsen behöver trimmas någon gång om året, hur ofta beror på om man vill hålla hunden i utställningsskick eller inte. Broken är ett mellanting av slät- och strävhårig päls och den behöver också trimning.

Källa: Jack Russell Klubben

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-09-14 22:38 #1 av: Ricko

Fina bilder. Men gillar bara släthåriga, du har möjligtvis inte en bild på en sån? :)

Anmäl
2009-09-14 22:48 #2 av: [Hilo]

Ska vara hundvakt åt en imorgon.
Fasar då han är helt uppåt väggarna.

Ägarna har fått helt bakvälnd info av uppfödaren så hunden är en plåga!

-Lottas snygga JRT Kyss

Anmäl
2009-09-14 22:53 #3 av: Xondah

Bra artikel:)

Anmäl
2009-09-14 22:54 #4 av: Xondah

#2 De låter inge vidare:O

Anmäl
2009-09-14 22:56 #5 av: mealily

Bra artikel och snygga bilder :) JRTs är för härliga alltså. <3

Anmäl
2009-09-14 22:59 #6 av: MinAmstaffNero

Bra artikel med härliga bilder! rasen är väl inte nåt för mig men dom är väldigt fina. Speciellt släthåriga.

Anmäl
2009-09-14 23:02 #7 av: [Hilo]

#4 Nope. Enligt uppfödaren ska man motionera rasen så lite som möjligt.
Helst bara korta promenader..

Nej, jag vet inte vilken uppfödare han kommer ifrån.

Anmäl
2009-09-14 23:05 #8 av: Xondah

#7 Haha..jadu..då förstår man vovvens beteende.  :)

Anmäl
2009-09-14 23:05 #9 av: anaprincess

Men jag förstår inte, det står att ursprungslandet är Australien men sen står det England. Har bara hört att dom är från england.

Anmäl
2009-09-14 23:10 #10 av: SaraC

#9 Finns en bra förklaring här

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-09-14 23:13 #11 av: Taci

#7, ojdå, det var en udda syn på rasen. Vilken kass uppfödare :O

 

Kul när det kommer nya rasstandarder! Jag föredrar också de släthåriga :)

Anmäl
2009-09-14 23:25 #12 av: Mischa

Kanske även att nämna att detta är SKK standard och att rasen även reggas utanför SKK där både låg och högställd anses som samma.

 

Anmäl
2009-09-15 09:21 #13 av: ophelia

Här kommer en bild på min släthåriga Ally.Hon är en riktig goding med massor av energi och livslust.Skrattande

Här håller hon utkik efter valparna

Anmäl
2009-09-15 15:22 #14 av: [Hilo]

Här är odågan jag pratade om.

Söt hund, men satan vad het han var.
Envis som får och väldigt pushig..

Anmäl
2009-09-15 17:49 #15 av: SaraC

#12 Ja, det är alltid välkommet att ni lägger till info eller tar upp om det är något som inte stämmer.

När man skriver artiklar om raser man inte känner till så väl är det svårt att veta vad som är mest tillförlitlig info, brukar försöka gå efter rasklubben men det är ju ingen garanti det heller.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-09-15 19:50 #16 av: Xondah

#14 Ja, bra söt var han iallafall:)

Anmäl
2009-09-15 19:56 #17 av: mealily

#14 åh gud sicken söt kille :)!
Kan väll he upp en bild på en JRTtjej jag brukar vara hundvakt åt, jättehärlig. Dolly :)

Anmäl
2009-09-16 22:49 #18 av: empan-hampus

Åh vad roligt att JRT kom med i rasspecial! Skrattande

Anmäl
2009-10-04 21:07 #19 av: Ricko

Släthåriga är somsagt heeemskt vackra! Tror jag börjar falla för Jack russels Oskyldig

Anmäl
2009-11-15 19:00 #20 av: Xondah

#9 http://www.grythundklubben.se/grythund/Jackrussell.aspx

Där kan du läsa att skk har usprungsland australien och jrtc england.

Ska man köpa jrt ska den vara från jrtc(min personliga åsikt)..efterssom de vill bevara rasen och dess jaktegenskaper.

Anmäl
2009-11-15 19:42 #21 av: [Empisen]

Här är min Jack russell, hans mamma är slät och hans pappa är sträv, så han blev mittimellan, helt pefekt Skrattande
JRT´s är bra hundar, om dom får rätt aktivering! Glad

Anmäl
2009-11-15 19:46 #22 av: [Empisen]

En fråga, det var en "tant" som sa till mig att Hugos svans är "fel", att svansen inte får nudda ryggen enligt rasstandarden, är detta sant?

Anmäl
2009-11-15 19:49 #23 av: [Hilo]

#22 Tror det är icke önskvärt eller något i den stilen. Men är osäker, JRT är ingen ras jag har ställt..

Anmäl
2009-11-15 19:54 #24 av: Xondah

#22 I jrtc´s standard står de såhär "Svansen skall vara tämligen högt ansatt, buren lyftad. Längden i proportion till kroppen."

 

 

 

Anmäl
2009-11-15 19:58 #25 av: [Empisen]

#24 Okej.. Skulle vilja ställa ut Hugo, men vill att en annan ska göra det.. Jag har ingen erfarenhet av hur man ställer.. Jo, vet hur en JRT ska vara uppställd, men vet inget om hur man rör sig i ringen o.s.v..

Någon här som skulle kunna ställa ut Hugo? Glad

Anmäl
2009-11-15 20:00 #26 av: Xondah

Min jrt i vila kan ha svansen ganska kraftig krokad och i arbete helt annorlunda.

Lägger in 2 kort på skillnaden:P

Anmäl
2009-11-15 20:00 #27 av: Xondah

..

Anmäl
2009-11-15 20:02 #28 av: [Empisen]

#26 Hugo har helt tvärt om, när han är vaksam eller spårar o.s.v har han svansen liggandes på ryggen, och om han vilar nuddar den inte ryggen Glad

Anmäl
2009-11-15 20:19 #29 av: Xondah

#28 hehe okey:))

Blades svans ligger aldrig på ryggen utan som högst nuddar lite, den är inte så lång. :)

Jag tror inte det är så önskvärt med mkt kroksvans. Men jag har bara hört de precis som du, kanske nån annan som har mer koll på dehär med utställning. :)

Anmäl
2009-11-15 20:23 #30 av: [Empisen]

#29 Ja, det finns nog någon här på sidan som vet Tungan ute

Anmäl
2011-02-06 17:05 #31 av: LinaK

Min Sigge Glad JRT är en härlig ras med mycket energi.

Bra artikel!

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-02-06 19:19 #32 av: [Empisen]

Vad liten Hugo var på bilden jag la upp! Men det var ju ett tag sedan! Såhär ser han ut idag, min lilla biff! Flört

Anmäl
2011-02-06 19:28 #33 av: localoca

jag gillar inte JRT pga att de 3 jag känner är hemska

 

dock vet jag att det beror på ägaren :/ Detta är varför jag ogillar JRT

(den yngsta är lite mer än ett år, mellan 2½, äldsta 3-4 år)

 

- ingen av dem är 100% rumsrena trots att ägaren alltid är hemma!

- de hoppar alla på en om man träffar dem, vilket i detta vädret gjorde att man alltid blev skitig och fick höra att det var ens egens fel för dem ville bara hälsa. SLUTSATS= en JRT måste alltid få hoppa

- de är skälliga, när man går förbi andra hundar, när någon kommer, de kan även stå och skälla i timmar på köksbordet (jag bor i huset bredvid och hör det med stängda dörrar och fönster!!!!)

- de lyssnar inte på sin ägare utan gör helt som dem själva vill,dvs sticker om de känner för det, tar all plats i soffan mm

- de ska alla vara duktigt tränade, men ändå så drar alla 3 i koppel oavsett om ägaren går ensam eller med någon annan (det blir rätt mycket kraft på en person) och ägaren orkar inte göra något åt det utan istället måste hon alltid gå först för att hennes hundar är bättre än min!!!

jag kan ge massor med ex

 

jag vet att det är fel att dra alla över en kant, men man kan inte ha god bild av alla hundar. vet att de kan vara duktiga osv, men det tror jag på när jag träffat en sån JRT

men jag måste säga att de är söta

Anmäl
2011-02-06 19:39 #34 av: [Empisen]

#33 Jag förstår att du känner så! Som du beskriver hennes hundar.. Tungan ute

Jag ogillar också vissa raser bara för att alla individer jag träffat inom den rasen t.ex inte alls är snälla.. Hugger, skäller mot en o.s.v..

Klart man påverkas om alla individer man träffar beter sig likadant..


Hugo är rumsren, han hoppar inte, men kan ställa sig på bakbenen när han hälsar, han är absolut inte skällig, visst vaktar han om någon kommer, men står inte ock skäller ut folk genom fönstret direkt.. Dock kan han skälla på andra hundar, men det har ingenting med rasen att göra.
Han vet att jag är "flockledare" och vet vilka regler som gäller.
Han drar i kopplet.. Men det är jag som inte gör något åt det.. Med andra ord, mitt fel Flört

Kan ju erkänna att jag inte gillade jrt alls innan jag fick Hugo, upplevde dom precis som du beskriver Glad

Anmäl
2011-02-06 19:53 #35 av: localoca

34# vad skönt att höra att fler upplever dem så. jag tycker faktiskt synd om hundarna!

minns i sommras när de stod i 5 timmar och ylade i lgh, när jag ringde och skulle säga till ägaren så var hon på fest.

hon skiter numera i sina hundar, hon har inte orken till något med dem alls längre! det är så synd om dem

och det värsta är att hon kanske skaffat ytterligare en till!!! men är inte 100 då ajg inte har kontakt med henne mer, men det hade inte förvånat mej

Anmäl
2011-02-06 20:01 #36 av: [Empisen]

#35 Ush då! Vi får hoppas att hon inte skaffat en till... För hundarnas skull..
Jag blir så irriterad på folk som lämnar sina hundar ensamma i flera timmar NÄR dom INTE är ensamtränade! Som bara skäller, skäller, skäller konstant... Var med om det inatt... Nyinflyttade på våning 5 (vi bor på 3:an) hon lämnade sin samt hennes kompis hund hemma hos sig. Tror dom var hemma ensamma i ca 5-6 timmar. Den lilla hunden skällde konstant i ca 2 timmar, den stora hunden skällde under hela tiden dom var borta. Med andra ord till 3 på natten!!! Sen kom dom hem med taxi, hade då antagligen varit och festat.... Blir så jäkla arg!

Anmäl
2011-02-06 20:09 #37 av: LinaK

Som sagt det är bara fördommar och att folk inte vet vad det är för ras dom skaffar. Många verkar tro att det räcker med att gå en långpromenad med en jack russell, det biter inte ett dugg på dem.
Trist att man uppfattar en ras utefter några hundar man träffat, men så är det oftast tyvärr.

Det är iaf en hel rolig ras med en hel näve humor Glad Mycket trofasta och lojala sina ägare.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-02-06 22:53 #38 av: localoca

36# lider emd dej! jag är inte säker, jag bor ju inte hemma just nu så jag har ju ingen koll alls

37# innan var den tjejen jag menar jättaaktiv. 1 h promenad 3-5 ggr om dagen. samt lite lösspringande i rastgård eller på en fd golfbana, då var de helt ok... men i sommras tog det helt omvänding

 

jag skaffade hund utan att veta vad jag skaffade, fick stå mitt staff, men jag ångrar det inte :D för mej är det en grymt bra  erfarenhet

Anmäl
2011-02-06 23:53 #39 av: [Empisen]

#38 Lite så var det i mitt fall också, visste inte riktigt vilken krävande ras jag gav mig in på.. Men ångrar det absolut inte! Jag kan ge honom det han kräver i vilket fall, jag märker när han är uttråkad, då är det bara att köra igång! Jag gillar krävande hundar, vill ju så gärna ha en Rottweiler, och dom är ju inte lite krävande.. Flört Men jack russell är avlade för att jobba enskilt, dom har inget "behov" av sin ägare eller vad man ska säga.. Hade kanske är ett bättre ord, det var så det var i början.. Men det stämmer inte överrens med alla individer självklart, Hugo är väl lite av ett exempel på det.. Vet inte vad han skulle göra uta mig.. Haha, och så tvärt om såklart! Flört

Men som du säger så blir det en erfarenhet! Glad

Anmäl
2011-02-07 00:28 #40 av: Yezz-an

#33

Hahhaaa!! Blev så full i skratt då jag själv skulle ha skrivit exakt likadant för tre år sen.

Håller med dig. Min uppfattning om JR var det samma som din. Just DÄRFÖR ville jag ha en. Jag kände att rasen kan inte vara så hemsk som ALLA JR verkar vara. Jag forskade runt och tog reda på vad rasen avlats för. Tog reda på vad man idag använder den till. Letade upp uppfödare för att höra vad dom hade att säga om rasen.

Det jag lärde mig var att det du skriver om din granne (eller vem det var) "1 h promenad 3-5 ggr om dagen. samt lite lösspringande i rastgård eller på en fd golfbana" INTE räcker för en JR. Jag har lärt mig att en JR är en evighetsmaskin och det går INTE att trötta ut den med enbart motion (såsom du beskrev din granne). En JR har för mycket hjärna för att man ska kunna låta den såsa bort. Hjärnan behöver aktiveras. Min lilla Loppa (JR-tik 3 år) motionerar jag inte alls (det gör hon bra själv när hon leker runt). Jag ger henne enbart hjärngympa och vanliga rastningar.

Hon skäller inte. Hoppar inte. Vaktar inte. Drar inte. Ligger inte i soffan. Hon är rumsren. Är mycket lyhörd till både verbala och handsignaler. Hon är lös och kommer på inkallning.

MEN... hon hoppar upp på köksbordet, sitter där och tittar ut när vi inte är hemma (stänger till köket numera). Och på promenad skäller hon på andra hundar om dom skällt först. Dessutom puttar hon in alla bollar under soffan (pust!!). Vill hon något och man inte ser henne så sätter hon sig vid fötterna och morrar uppmanande.

Glad

Anmäl
2011-02-07 00:29 #41 av: Yezz-an

Bland det negativa så kan jag tillägga att klorna växer onödigt fort också. Och att hon blir så skitig under magen när det är blött ute.

Glad

Anmäl
2011-02-07 11:47 #42 av: Labolina_73

Jag måste fråga nu en sak..

Alla jack russels jag träffat har varit "bitchiga" med det menar jag liksom ettriga och framförallt mot andra hundar..

Är dom så i rasen eller har jag bara stött på "fel" sort?

//Linda

Anmäl
2011-02-07 11:52 #43 av: LinaK

#42 Jag tror att du stött på jack russells med fel ägare Flört Jag vet många jack russells som fungerar ihop med andra hundar.
Min JR älskar andra hundar, ibland lite för mycket. Men vi tränar på det.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-02-07 12:12 #44 av: Yezz-an

#42

Självklart är en JR bitchig och ettrig. Hur skulle dom små råttorna till hundar annars klara så stora jaktuppdrag som dom får? En Jr ska ju kunna ställa rävar och annat vilt. En JR kan jaga upp både pumor och björnar i träd  Flört

 

MEN... En rätt stimulerad och uppfostrad JR är inte ett dugg skällig, ettrig eller vidrig mot vare sig andra hundar eller främmande. En JR är otroligt lättlärd. Så har du bara 'talat om' för din JR vad du vill att den ska gör istället för att bete sig som en ettrig terrier, så är det inga problem. Låter du hunden skälla ett par gånger på hundar/folk så tror den att den kan fortsätta så, för den har 'lärt sig' att det beteendet är okej. Därför bör man snabbt hitta på ett annat alternativ. Man ger alltså en annan uppgift vid hundmöte/folk som ringer på dörren. T.ex 'titta på mig', 'sitt', 'gå snett bakom mig', 'stå på huvudet', 'bit mig i arslet'... precis vad som helst egentligen. Huvudsaken är att hunden har fått en uppgift att göra istället för sina hyss. Räcker med att du ett fåtal gånger visat/lärt en JR hur du vill att den gör, så gör den så helt enkelt  Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.