03: Terrier

Jack russell terrier [Medlemmarnas raser]

2010-01-13 17:03 #0 av: SaraC

I vår nya artikelserie låter vi våra medlemmar beskriva "sina" raser. Den här gången får vi lära känna Jack russell terrier genom Empisen's ögon!

ack russell terriern Hugo. Foto: Empisen.

Jack russell terriern Hugo. Foto: Empisen.

Vad har du för ras och vad fick dig att välja rasen?

Jag har en jack russell terrier. Hade inga planer på att skaffa denna ras, har aldrig tyckt att lågställda jack russells varit nå fina, men alltid gillat parsons. Det var en kompis till mig som hade höga jack russell valpar hemma (hade ingen aning om att det fanns då), vi skulle bara åka dit och hämta en av hennes vuxna hundar som vi skulle vara hundvakt åt. På plats möttes vi av tre, tjocka små valpar, de andra 3 i kullen var redan köpta. Jag föll direkt för den helvita lilla valpen med endast några få fläckar.

Jag hade träffat jack russell terriers innan och visste hur de funkade och vad de krävde, jag visste att de var kända för sin enorma energi men dom hade också dåligt rykte för att de var alldeles för energiska, hopplösa hundar. Då kan jag passa på att säga att alla jack russells jag träffat innan var väldigt hoppiga, flamsiga och totalt ignorerade vad de blev tillsagda. Jag tänkte efter om det här var någonting jag ville ge mig in på, kanske kunde jag bevisa att en jack russell inte behöver vara helt hopplös. Sen så hade jag länge längtat att få uppfostra och träna en hund från början, och nu hade jag chansen, plus att jag alltid velat ha en hund som kräver lite granna, så man får en utmaning. Så vi tog hem honom, vår lilla Hugo.

Jack russell terriern Hugo. Foto: Empisen.

Hugo. Foto: Empisen.

Hur skulle du vilja beskriva din ras?

Jack russell är en krävande och väldigt tuff ras, en ras som behöver jobba både fysiskt och psykiskt, en ras som inte är rädd för nästan någonting. Det är en ras som är avlad för att gå ner i gryt, därför får man vara beredd på att den har jaktinstinkter och gärna vill dyka ner och kolla alla små hål som finns. Inomhus är det en hund som gärna vill ligga under täcket i sängen eller på en mysig filt i soffan. Det är en väldigt samarbetsvillig och lättlärd ras, vill vara med på allt!

Jack russell terriern Hugo. Foto: Empisen.

Hugo. Foto: Empisen.

Hur skulle du vilja beskriva din hund?

Hugo är ett riktigt litet busfrö, visst har jag lyckats med att han inte är helt hopplös, men han har sina små hyss.. Han är väldigt lättlärd, förstår oftast direkt vad det är jag vill att han ska göra. Inne älskar att sova under täcket i sängen men ute föredrar han att kolla vad som finns under stockar och stenar. Han är väldigt tuff mot stora hundar, han har lekt med rottweilers, amstaffs och berner sennen hundar, inget skrämmer honom! Men trots allt så är han min ögonsten, älskar honom väldigt mycket!

Jack russell terriern Hugo med kompis. Foto: Empisen.

Hugo med kompis. Foto: Empisen.

Finns det för- och nackdelar med rasen?

Ja det gör det väl, fördelarna är väl att den här rasen är en väldigt samarbetsvillig ras som är perfekt för agility, spår med mera. Nackdelarna är att den kan bli väldigt knäpp i fel händer.. Men det kan nog alla hundar bli, om den som skaffar denna ras till exempel bara har den som sällskap och bara går korta promenader så kan hunden bli väldigt rastlös, börja bita på möblerna, bli väldigt skällig, hoppig och så vidare.

Jack russell terriern Hugo. Foto: Empisen.

Hugo. Foto: Empisen.

Hur aktiverar du din hund?

Jag spårar ibland, lär in trix och kör sök, antingen efter godis eller hans favoritleksak, ankan.

Jack russell terriern Hugo. Foto: Empisen.

Hugo med sin favoritleksak ankan. Foto: Empisen.

Vem passar som ägare till din ras?

En aktiv människa, som vill spåra, köra agility eller jaga med sin hund. Då passar Jack russell terriern perfekt.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-01-15 20:51 #1 av: SaraC

Tack för att du ville vara med! Glad Alltid lika kul att läsa om allas raser, blir mer intressant att läsa en personlig beskrivning många gånger.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-01-15 23:15 #2 av: [Empisen]

#1 Så lite så, tycker det var kul att få berätta lite om min ras Skrattande

Anmäl
2010-01-16 15:04 #3 av: bblomquist

han vart jätte fin, :)

Anmäl
2010-01-16 15:17 #4 av: mimmi76

hejhej ville bara säga att  vi har en kaxig liten jack russell dam (6mån) här hemma..kan säga att man har då aldrig tråkigt med henne:)..egentligen är det min gubbes för det har alltid varit hans dröm hund men hon har gått in i allas hjärtan här..hennes bästa vän är hennes "syster" är  2 veckor yngre amstaff tjej som vi oxå skaffat oss..de älskar varandra så:)

Anmäl
2010-01-16 16:10 #5 av: Ricko

Åhh vad Hugo är fin! En av dom finaste JRT's jag sett.

Anmäl
2010-01-16 17:24 #6 av: Moa-16

Jätte kul att få läsa om JRT, du beskriver bra! & Hugo är ju så fin oxå7

Anmäl
2010-01-16 20:38 #7 av: Qepta

Rolig artikel :)

Anmäl
2010-01-16 22:43 #8 av: KerstinP

Tack för den roliga och intressanta artikeln.Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.