Annons:
Etikettbli-med-hund
Läst 19472 ggr
SaraC
2010-04-02 20:05

Att bli med hund - Del 1

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Har jag tid och möjlighet att skaffa hund? Vilken ras ska jag välja? Hur hittar jag rätt uppfödare och rätt hund för mig? Det är några av de frågor jag hoppas kunna besvara med hjälp av den här artikeln.

Pomeranian

Steg 1: Självrannsakan

Jag föreslår att du börjar med att fundera på följande frågor.

Har du tillräckligt med tid? Oavsett vad du väljer för ras så kräver en hund flera timmar av aktivering varje vecka. Den behöver rastas varje dag, den behöver motion och den behöver få arbeta med huvudet. Dessutom kräver den en del annan skötsel, du måste till exempel klippa klor och sköta pälsvård. En hund bör dessutom inte lämnas ensam hela dagar, max 4-6 timmar/dag brukar rekommenderas. Så om du inte själv kan lösa det så att hunden inte behöver vara ensam för många timmar om dagen bör du se över alternativen för hundpassning innan du skaffar hund. Skaffar du en valp måste du dessutom vara medveten om att valpen inte kan lämnas ensam på flera veckor och att ensamhetsträningen kan ta tid.

Har du råd? För det första så kostar det att köpa hunden, en renrasig valp kostar i runda slängar 10 000 - 15 000 kr, en blandras eller en omplacering kostar oftast något mindre. Men även om du så får hunden gratis så kommer det många andra utgifter under hundens hela livstid. Försäkring, foder, tillbehör, medlemsavgifter, kursavgifter och så vidare.

Vem vill ha hund? Fall inte för barnens tjat om en hund om inte du själv är beredd att ta på dig hela ansvaret för allt vad hundägandet innebär! Alla i familjen bör vara införstådda med vad det kan komma att innebära med en hund i hemmet och involverade i beslutet av att skaffa hund.

Newfoundland

Steg 2: Att välja ras

Det finns över 400 olika hundraser i världen, vilket gör chanserna för att alla ska hitta just "sin" ras stor men samtidigt kan orsaka en hel del huvudbry - det finns ju så många trevliga hundar att välja bland! Här kommer mitt förslag på tillvägagångssätt.

Jag tycker att det är bra att starta med att fundera på vad man vill ha för hund - hur den ska se ut, vad den ska för egenskaper, hur den ska vara till sättet, hur mycket aktivering den ska kräva, hur krävande pälsvården ska vara, vad man vill göra tillsammans med hunden och så vidare. Skriv en "önskelista"! Ta sedan fram en hundbok där du kan se alla olika hundraser eller surfa in på SKK:s* hemsida (här hittar du listan på de olika raserna) och titta på raserna där. Skriv en ny lista, där du tar med alla raser som faller dig i smaken. Sedan är det dags att titta närmare på hur pass bra dessa raser stämmer överens med din "önskelista". Läs på om raserna, vissa kanske du kan utesluta på en gång, andra får du kanske ta reda på mer om för att kunna avgöra om det kan vara något för dig eller inte. Se till att leta information på flera olika ställen, lita absolut inte på en enda hundbok eller en enda sida på nätet.

Sedan föreslår jag ett besök på en utställning som steg två. Man kan givetvis "hoppa" direkt hit om man vill det och strunta i att i förväg leta raser, man kanske redan har en bra uppfattning om vilka raser man är intresserad av men har man inte det tycker jag det är bra att tänka och leta lite själv först. Kika efter utställningar på SKK:s hemsida (här hittar du utställningskalendern för år 2010) och leta efter en utställning i närheten eller så långt borta du kan tänka dig att åka. Välj gärna en lite större utställning, då är det större chans att du får se så många raser och exemplar som möjligt. På utställningen har du guldläge att träffa både hundar, ägare och uppfödare av den ras/de raser du är intresserad av!

Malinois

Steg 3: Att välja uppfödare

Nu har du förhoppningsvis hittat en eller några raser du är intresserad av och känner skulle passa dig. På utställningen träffade du kanske en eller flera uppfödare du gillade, hör nu av dig till den eller dem och boka in ett besök. Har du ännu inte hittat några uppfödare så kika in på rasklubbens* hemsida och beta av uppfödarna där - se vart de bor, läs på deras hemsidor och kontakta dem för en uppfattning om dem. Tänk gärna till lite före besöket, det här är ett bra tillfälle att ställa de frågor du har och se vad du får för svar. När du besöker uppfödaren ska du se till att få träffa så många av dennes hundar som möjligt, det är ju dessa hundar som ger dig en bild av hur din kommande hund kan komma att bli. Se till att du har koll på rasklubbens rekommendationer för uppfödare och att den uppfödare du är intresserad av följer dessa, att uppfödarens hundar har ett sätt som du gillar och som stämmer överens med hur rasen bör vara och, inte minst, att du känner förtroende för uppfödaren och att det "klickar"!

Några viktiga punkter:
  • En renrasig hund har alltid stamtavla och är registrerad. Om hunden saknar papper räknas den som blandras. Personligen tycker jag att det ger ett oseriöst intryck om någon försöker sälja en hund som renrasig trots att den saknar papper. En risk är att hundens föräldrar faktiskt är renrasiga med stamtavla men att någon av dessa eller båda har avelsförbud och att valparna inte får registreras. Vill du ha en blandras så köp en sådan, men köp aldrig en hund utan stamtavla om du vill ha en renrasig hund!
  • En valp ska vara minst 8 veckor gammal när den flyttar hem till dig.
  • Valpen ska vara id-märkt och registrerad. Är det en renrasig hund ska den vara registrerad hos SKK och hos Jordbruksverket, är det en blandras ska den vara registrerad hos Jordbruksverket.
  • Se till att din renrasiga valp säljs enligt SKK:s regler och är id-märkta, vaccinerade, avmaskade och veterinärbesiktigade vid leverans. Köper du en blandrasvalp så se även då till att den är id-märkt, vaccinerad,  avmaskad och veterinärbesiktigad vid leverans.
  • Se gärna till att valparna är uppvuxna med människor omkring sig och att de är miljö-, koppel- och biltränade.
  • Kontrollera! Kolla själv på SKK:s Hunddata* (här hittar du Hunddata) vad föräldradjuren till valpkullen har gjort för hälso-/mental-undersökningar, utställningar och så vidare och vad de fått för resultat.

American Akita

Steg 4: Att välja hund

Välja valp

För det första - vill du ha en tik eller en hane eller spelar det ingen roll? En tik löper exempelvis cirka 1-3 gånger om året och kan även bli skendräktig, medan en hane kan exempelvis matvägra och gnälla/yla när tikar i grannskapet löper. De flesta har sin egen uppfattning om olika fördelar och nackdelar med tikar respektive hanhundar, själv skulle jag säga att det till största del bara handlar om personliga erfarenheter, vad man själv föredrar och även förutfattade meningar. Fundera själv men ta även råd ifrån uppfödaren. Har du några andra önskemål, till exempel på färg eller egenskaper? Vill du ha en valp som är framåt och orädd, eller tror du att en mer försiktig och lite blyg valp skulle kunna blomma ut och passa hos dig? Vill du ställa ut hunden eller satsa på någon annan särskild aktivitet? Tala med uppfödaren och försök att i samråd med denne komma fram till vilken valp som förmodligen passar just dig bäst.

Omplaceringar

Det finns många äldre hundar som också söker nya hem. Många av dessa är blandraser, men det finns också en del renrasiga hundar därute. Det finns både privatpersoner, omplaceringsorganisationer och uppfödare som letar ägare till äldre hundar.

Om du letar efter en renrasig hund föreslår jag att du börjar med att kolla på rasklubbens hemsida. En del rasklubbar lägger upp omplaceringar där. Om det inte finns några på hemsidan eller om du inte vill använda dig av hemsidan så kontaktar du valpförmedlaren på klubben och ser om denne kan hjälpa dig vidare.

Om du inte är ute efter någon särskild ras, kan tänka dig en blandras eller inte hittar någon hund hos rasklubben kan du kontakta någon omplaceringsorganisation eller själv leta annonser på exempelvis Blocket eller Vovve.

Det man ska tänka på när man tar en omplacering är till viss del detsamma som under Några viktiga punkter ovan. Jag listar enbart två punkter här.

  • Att hunden är registrerad. Hos Jordbruksverket för både renras och blandras. Hos SKK om hunden säljs som renrasig.
  • Att få veta så mycket som möjligt om hundens hälsa. Är det en renrasig hund så kan du kontrollera en hel del på egen hand med hjälp av SKK:s Hunddata. Oavsett om det är en renrasig hund eller en blandrashund, begär gärna att ägaren gör en veterinärbesiktning på hunden innan köpet. Se till att du får med intyg på att hunden fått sina vaccinationer, och att den är id-märkt.

Se till att du får så mycket information som möjligt om hunden och får träffa den och se den i flera olika situationer, så du får en så bra bild som möjligt av den. Det är väldigt bra att bestämma att ta hunden någon vecka på prov innan köpet.

Staffordshire bullterrier

Nästa del

I nästa del kommer förberederelser för och valpens hemkomst att behandlas.

Mer information om ord som förekommer i texten

*SKK = Förkortning för Svenska Kennelklubben

*Rasklubb = Nästan alla raser har sin egen rasklubb (eller specialklubb). Här hittar du en lista med länkar till alla dessa (som är anknutna till SKK).

*Hunddata = Här får du åtkomst till Svenska Kennelklubbens databas och kan hitta samtliga sedan 1975 hos SKK registrerade hundar, tävlingsresultat från 1993 och framåt och veterinärundersökningsresultat. För att söka en hund måste du ha hundens registreringsnummer, stamtavlenamn, id-nummer eller tävlingslicensnummer.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
LinaK
2010-04-02 23:27
#1

SUPER bra artikel! Verkligen behövande faktiskt Skrattande

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Qepta
2010-04-02 23:32
#2

Toppen!

// Mandana & Belgarna
www.Belgarna.blogg.se

SaraC
2010-04-04 00:18
#3

Tack! Kul att ni gillar den.

Det är mycket frågor som rör detta, därför ville jag försöka samla lite av det grundläggande i en artikelserie.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

MeMilly
2010-06-15 18:01
#4

Vad kul att läsa! Har precis i dagarna fått hem en liten valp Glad

Yessica
2010-06-18 14:08
#5

Jättebra skrivet!

Ha en bra dag!

Medarbetare på tävlingshundar.ifokus
http://www.freewebs.com/sting-pippi

wintermynta
2010-07-03 15:13
#6

Tack för en bra artikel.

Annons:
[MelissaTN]
2011-09-10 23:33
#7

När kommer del 2 ?? Oskyldig

SaraC
2011-12-04 18:23
#8

#7 Nu finns den! Här hittar du den

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anna4077
2013-09-22 02:43
#9

Bra artikel!

Anna och taxen Max

Upp till toppen
Annons: