08: Stötande och apporterande hundar/Vattenhundar

Engelsk springer spaniel

2010-08-12 23:35 #0 av: SaraC

En spaniel med gamla anor och utmärkta jaktegenskaper. Engelsk springer spaniel är en riktig allround hund!

Engelsk springer spaniel

Foto: Elna

Snabbfakta

Grupptillhörighet

Grupp 8 Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar. Standardnumret hos FCI är 125.

Rasklubb/Specialklubb

Registreringssiffra

År 2009 registrerades 773 springer spaniels i SKK. Engelsk springer spaniel var den 16:e mest populära rasen i Sverige år 2009.

Andra namn/Smeknamn

 • English Springer Spaniel
 • Springer Spaniel
 • Springer

Engelsk springer spaniel

Millie

Kända springer spaniels

 • Mildred "Millie" Kerr Bush, Barbara och George H. W. Bush's springer spaniel.
 • Spot "Spotty" Fetcher, George W. Bush's springer spaniel. Spotty är en av Millies valpar.

Engelsk springer spaniel

Spotty

Bakgrund

Engelsk springer spaniel anses, tillsammans med welsh springer spaniel och clumber spaniel, som den mest ursprungliga spanielrasen. Hundar som är mycket lika dagens engelsk springer spaniel finns med på många äldre målningar och avbildningar. Rasen ska ha fått sitt namn efter sättet den arbetar på, den söker upp fågel och sprang sedan på kommando in i buskaget och drev bytet på flykt.

Till en början visades olika typer av spaniels tillsammans på utställningar under rasnamnet springing spaniel och inte förrän i början av 1900-talet delades spaniels upp i de raser vi har idag. Engelsk springer spaniel godkändes som ras år 1902 och rasstandarden har varit så gott som oförändrad sedan den blev skriven.

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel år 1903

Men rasen kom att delas och bli till två olika varianter, en utställningstyp (show/bench) och en jakttyp (field trial/working). Utställningsvarianten är oftast större, tyngre och mer pälsad, medan jakttypen oftast är mindre, längre i kroppen, högre ställda och har mer "go" i sig. Exteriören hos en del hundar av jakttypen har förändrats så pass att de inte längre räknas som rastypiska på utställningar. I USA finns ytterligare en variant av rasen, här hittar man oftast en elegant utställningstyp utan fläckar i det vita i pälsen.

Engelsk springer spaniel

Foto: Elna

Egenskaper

Engelsk springer spaniel ska vara en stark och aktiv hund, men den ska ändå vara lugn, följsam och samarbetsvillig. Rasen lämpar sig väl som jakthund, lika gott som till sportig familjehund. Det är en mjuk hund som kan tappa arbetslusten om den tränas med för hårda metoder. Som förare bör du vara konsekvent och sätta tydliga gränser från början, samt träna med mycket beröm, belöning och förstärkning.

Det är en ras som kräver en hel del motion och mental stimulans. En unghund har mycket energi och behöver få springa av sig lös med jämna mellanrum (givetvis behöver även vuxna hundar det!). Men det är minst lika viktigt att låta hunden få använda huvudet. Det är ingen idé att försöka motionera en springer (eller i princip vilken hund som helst) nöjd.

Engelsk springer spaniel

Rasen lämpar sig väl till jakt, men också för aktiviteter som lydnad, bruks, agility och olika typer av spår. Springerns jaktegenskaper gör den även lämplig för uppgifter som narkotika- och bombsökning, och den är även en god räddningshund. Det finns många duktiga springers inom både lydnad och agility, och egenskaper som apportering, spår, sök och lydnad gör den till en utmärkt brukshund. Dock varierar springerns bruksegenskaper en hel del mellan linjer och individer.

Engelsk springer spaniel är en stötande fågelhund och ska ha ett snabbt, energiskt och uthålligt sök, kunna arbeta i tät vegetation och i vatten, följa spår bra och ha god kontakt med föraren. Den ska också kunna apportera fågel och vilt med mjuk mun och får inte vara skottberörd. Den ska söka av området framför föraren, markera viltvittring och stöta upp vilt inom skotthåll. Engelsk springer spaniel används främst i alla former av fågeljakt och jakt på vildkanin och hare, men också som stötande hund på klövvilt. Engelsk springer spaniel är en även en utmärkt eftersöks hund.

Engelsk springer spaniel

Foto: Elna

Hälsa

Engelsk springer spaniel är i regel en sund och frisk hund med hög levnadsålder. Höftledsdysplasi, ögonsjukdomar, samt problem med hud- och imunförsvar finns. Man arbetar bland annat för att motverka PRA (ögonsjukdom), höftledsdysplasi och fucosidos (genetisk sjukdom).

Engelsk springer spaniel

Pälsvård

Springerns päls är relativt lättskött, men behöver trimmas med jämna mellanrum. Gå igenom päls och öron med fingrarna varje dag. Under vintern kan du behöva ta bort snö som fastnat, det gör du enklast med ljummet vatten och en kam. Kamma och borsta hunden en gång i veckan med kam och karda. Ungefär en gång i månaden behöver tassar, öron, hals, hasor och svans trimmas. Öronen behöver extra omsorg, man bör klippa ur håret på sidan av öronlappen och runt örat och även vara noga med att torka ur öronen när de blivit våta. Under fällningsperioder behövs också lite extra krut.

Om du inte kan eller orkar sköta pälsen själv så går det givetvis lika bra att ta hunden till ett hundtrimm.

Engelsk springer spaniel

Foto: Elna

Inför valpköpet

Som tidigare nämnt finns en uppdelning inom rasen, så det första du bör göra är att fundera över vilken typ som passar dig bäst. Rasens bruksegenskaper varierar både mellan linjer och individer så om du vill ha en hund att jobba med bör du först och främst försöka lära känna rasen så bra som möjligt och därefter välja en valp efter linjer som gett goda arbetshundar i flera generationer. Om du även är intresserad av att ställa ut så bör du också se till att föräldradjuren har en rastypisk exteriör. I Sverige finns idag springers som både går bra på utställningar och som kan jobba. Flera hundar av field/working-typen gör också mycket bra ifrån sig på jaktprov.

Sök uppfödare anslutna till rasklubben och se till att;

 • Uppfödaren förbinder sig att följa SKKs grundregler och avelspolicy, Code of Breeder's Etichs, Jordbruksverkets föreskrifter gällande avel   samt Springerklubbens avelspolicy.
 • Föräldradjuren är höftledsröntgade med resultat A eller B.
 • Minst en förälder är fri från fucosidosanlag och att inga sjuka hundar förekommer i aveln.
 • Båda föräldrarna är ögonlysta inom ett år före parningen och vid ögonlysningstillfället blivit bedömd som ej behäftad med ärftlig ögonsjukdom.
 • Både hane och tik är minst 24 månader gamla när valparna föds.
 • Föräldrarna har meriter. Exempelvis pris på officiellt jaktprov, godkänt grundprov (med både fältarbete och vattenprov) eller lägst 2:a pris i kvalité i officiell klass utställning, vid lägst 15 månaders ålder.

Engelsk springer spaniel

Foto: Elna

Rasstandard

URSPRUNGSLAND/HEMLAND

Storbritannien

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Stötande och apporterande fågelhund

FCI-KLASSIFIKATION

Grupp 8, sektion 2. Med arbetsprov.

BAKGRUND/ÄNDAMÅL

Den engelska springer spanieln är av gammalt ursprung. Rasen är den äldsta av de brittiska fågelhundarna och ursprunget till alla landspaniels med undantag av clumber spanieln. Den användes ursprungligen för att finna och stöta upp villebråd vid jakt med nät, falk eller greyhound, men brukas numera uteslutande som stötande och apporterande hund.

HELHETSINTRYCK

Engelsk springer spaniel skall vara symmetrisk, kompakt, stark, glad och aktiv. Den är den mest högbenta och elegant byggda av alla brittiska landspaniels.

UPPFÖRANDE/KARAKTÄR

Engelsk springer spaniel är vänlig, gladlynt och följsam. Blyghet och aggressivitet är absolut inte önskvärt.

Engelsk springer spaniel

Foto: Elna

HUVUD

Skallparti

Skallen skall vara medellång, tämligen bred och lätt rundad. Fåran mellan ögonen skall gradvis försvinna längs pannan mot nackknölen, som inte får vara framträdande.

Stop

Stopet skall delas av en fåra mellan ögonen.

Nostryffel

Näsborrarna skall vara väl utvecklade.

Nosparti

Nospartiet skall ha lagom längd i förhållande till skallen. Det skall vara tämligen brett och djupt. Partiet under ögonen skall vara väl utmejslat.

Läppar

Läpparna skall vara tämligen djupa och kvadratiska.

Käkar/Tänder

Käkarna skall vara starka med komplett, regelbundet och perfekt saxbett.

Kinder

Kinderna skall vara flata.

Ögon

Ögonen skall vara medelstora och mandelformade, inte utstående eller insjunkna. Ögonränderna skall vara åtliggande så att ingen bindhinna syns. Uttrycket skall vara vänligt och vaket. Färgen skall vara mörkt hasselnötsbrun. Ljusa ögon är inte önskvärt.

Öron

Öronen skall vara droppformade, av god längd och bredd, ligga ganska tätt intill huvudet och vara ansatta i höjd med ögonen. De skall vara vackert bepälsade.

HALS

Halsen skall vara lagom lång, stark, muskulös och fri från överflödigt halsskinn. Den skall vara lätt välvd och smalna mot huvudet.

KROPP

Kroppen skall vara stark, varken för lång eller för kort.

Ländparti

Ländpartiet skall vara kort, muskulöst, starkt och obetydligt välvt.

Bröstkorg

Bröstkorgen skall vara djup och välutvecklad. Revbenen skall vara väl välvda.

Svans

Svansen har traditionellt kuperats.

Kuperad svans: Svansen skall vara lågt ansatt och får aldrig bäras över rygglinjen. Den skall vara väl behårad. Svansrörelserna skall vara livliga.

Okuperad svans: Svansen skall vara lågt ansatt och får aldrig bäras över rygglinjen. Den skall vara väl behårad. Svansrörelserna skall vara livliga. Svansen skall vara i balans med hunden i övrigt.

SVANSKUPERING ÄR FÖRBJUDEN I SVERIGE.

Engelsk springer spaniel

Foto: Elna

EXTREMITETER

FRAMSTÄLL

Frambenen skall vara raka och ha god benstomme.

Skulderblad

Skuldrorna skall vara sluttande och väl tillbakalagda.

Armbåge

Armbågarna skall ligga tätt intill kroppen.

Handlov

Handlovarna skall vara starka och fjädrande.

Framtassar

Framtassarna skall vara fasta, kompakta och väl rundade med starka, kraftiga trampdynor.

BAKSTÄLL

Lår

Låren skall vara breda, muskulösa och välutvecklade.

Knäled

Knälederna skall vara måttligt vinklade.

Has

Haslederna skall vara måttligt vinklade. Grova hasor är inte önskvärt.

Baktassar

Baktassar, se framtassar.

RÖRELSER

Den engelska springer spanielns rörelser är mycket karakteristiska. Frambenen skall föras väl framåt från skuldrorna så att tassarna förs långt framåt i lätta och fria rörelser. Hasorna skall föras väl under kroppen och följa frambenens linje. När den rör sig långsamt kan den gå i passgång vilket inte är otypiskt för rasen.

PÄLS

Pälsstruktur

Pälsen skall vara tät, rak och ge gott skydd för väder och vind utan att vara grov. Den skall bilda måttliga behäng på öron, framben, kropp och bakben.

Färg

Leverbrunt och vitt, svart och vitt eller någon av dessa kombinationer med tantecken.

STORLEK/VIKT

Mankhöjd

Ca 51 cm.

FEL

Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

NOTA BENE

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

TESTIKLAR

Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

-------------------------------------------------------------------------------

Källförteckning

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-08-14 23:00 #1 av: lilldiezel

Åh vad jag tycker springers är fina! Särskilt trefärgade. Bra artikel, mitt intresse väcktes lite mer och en dag kanske det blir en springervalp Glad

Anmäl
2010-08-14 23:24 #2 av: elektra1

De är otroligt vackra. Men passar inte mig. Bra artikel!

Anmäl
2010-08-15 16:55 #3 av: SaraC

#1 & #2 Kul att ni gillade den!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.