Sajten & iFokus

Ditt ansvar som medlem

2010-09-13 18:05 #0 av: SaraC

Hundar iFokus blir vad vi alla gör den till!

Handslag

Foto: www.fotoakuten.se

Man kan säga att en sajt är som ett pussel där alla aktiva medlemmar bidrar med sin bit. För att pusselbyggandet ska fungera finns det en del viktiga saker att tänka på. En grundregel som är bra att ha i bakhuvudet är att alltid behandla andra med samma respekt som du själv förväntar dig att bli behandlad.

För att underlätta kommunikationsprocessen på sajterna har iFokus tagit fram ett antal Skriv- och Trivselregler. I den här artikeln tar vi upp vad som gäller på Hundar iFokus, samt ger en förklarning av vad de innebär.

Enligt skrivreglerna är det inte tillåtet att:

 • Bryta mot svenska lagar och förordningar.
 • Kopiera eller publicera upphovsrättsskyddat material. Läs mer om upphovsrätt här.
 • Skriva inlägg som röjer eller antyder annan användares verkliga identitet. Läs mer om PUL här.
 • Ägna sig åt personangrepp.
 • Skriva inlägg i annons- eller reklamsyfte eller marknadsföra produkter/tjänster. Läs om våra regler för annonsering och reklam här.
 • Använda svordomar eller annat ovårdat språk.
 • Skriva inlägg med innehåll av diskriminerande karaktär.
 • Länka till annonser för diskussion. Vill man diskutera innehållet i en annons får man med egna ord beskriva vad i annonsen man vill diskutera, utan att röja annonsören.
 • I trådar citera eller publicera innehåll från PM om inte samtliga inblandade parter är överens om att det är okej. Det är givetvis tillåtet att ta upp samma ämnen som diskuteras privat publikt.
 • Skriva under en signatur som är så utformad att den kan väcka anstöt eller att använda rörliga avatarer.

Trivselreglerna

 • Hundar iFokus ska vara en sajt där alla känner sig välkomna. Det betyder att alla som skriver och behöver råd eller hjälp ska få det av andra medlemmar på ett artig och hövligt sätt.
 • Vi vill att stämningen i forumet ska vara positiv, lärande och hjälpande och det är du som medlem som kan bidra till att denna stämning hålls kvar!
 • Forumet ska endast användas för att diskutera frågor av allmängiltig karaktär. Information om vilken typ av "utanför ämnet-trådar" som är tillåtna hittar du längre ner.
 • Kontakta sajtvärden eller någon av medarbetarna ifall någon medlem missköter sig eller om någon tråd håller på att spåra ut eller bör låsas.
 • Det är inte tillåtet att idka insamling via Hundar iFokus.

Aktivera din personliga sajt

Din personliga sajt ska vara aktiverad och ska inte ha inställningar som blockerar sajtvärd och medarbetare på Hundar iFokus från att kontakta dig.

Andan på forumet

Den vanligaste orsaken till problem på iFokus är att andan blir aningen för hetsk. När diskussioner handlar om djur blir det ofta känsloladdat, vilket bidrar till att det kan hetta till och skenar iväg i diskussionerna. Det finns nog inget som kan ställa till det så mycket som just upprörda känslor. För att undvika att olämplig text kommer på pränt är det en god vana att du alltid läser igenom vad du skrivit en eller två gånger innan du publicerar det.

Annonsering

Endast viss typ av annonsering är tillåten på sajten, se våra regler för annonsering här.

Andra sajter

Vi stödjer absolut ingen smutskastning av andra iFokus-sajter eller enskilda medlemmar.

Missförstånd

En annan orsak till att det går fel ute på forumet är att vi missförstår varandra. Det är lätt hänt eftersom vi bara kommunicerar skriftligt. Om du alltid utgår ifrån att den som skrivit har ett gott uppsåt kan många bekymmer undvikas. Är det något som verkar underligt eller som du inte förstår är det bättre att fråga vederbörande vad han/hon menat. Är det av känslig karaktär kan det vara lämpligare att ställa frågan via PM.

Personliga konflikter

Om du blir osams med någon annan medlem ska du inte ta upp det öppet på forumet. Lös istället detta privat via PM funktionen.

Utanför ämnet/Off topic

Alla inlägg som inte hör till ämnet ska läggas i forumkategorin "Fikarummet".

PUL

Det är oerhört viktigt att vi inte röjjer någon annans identitet. Du får inte publicera någon annans namn, adress, telefonnummer, personnummer eller andra personliga uppgifter. Vi får inte heller länka till andra sidor där sådana uppgifter framkommer. (Till exempel länka till annonser med personuppgifter). Av säkerhetskäl är det inte heller lämpligt att du lägger ut dina egna personuppgifter öppet på sajten.

Brott mot PUL kan leda till åtal med straffpåföljd.

Upphovsrätten (copyright)

Det är inte tillåtet att publicera något på Hundar iFokus som någon annan har upphovsrätten till. Det får du bara göra om du har tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Du får till exempel inte lägga ut foton som någon annan tagit om du inte har fotografens tillstånd. Det är inte heller tillåtet att kopiera artiklar från tidningar och lägga ut öppet på sajten. Om du vill diskutera en artikel ska du istället länka till den, alternativt skriva ett referat av den med dina egna ord. Brott mot upphovsrättslagen kan leda till att du får betala skadestånd. Det kan handla om mycket stora belopp.

Yttrandefriheten

Ibland anklagas administratörer på iFokus för att bryta mot yttrandefriheten. Det händer att medlemmar anser sig kränkta för att de inte tillåts skriva precis vad de själva vill öppet på sajten. Någon sådan yttrandefrihet råder dock inte på iFokus. När någon får sina inlägg redigerade eller borttagna beror det alltid på att de brutit mot någon eller några av våra skriv- eller trivselregler. Man kan jämföra en iFokussajt med en dagstidning. Ingen av oss kan bestämma vad till exempel Dagens Nyheter ska publicera.

Det är ganska vanligt att medlemmar blandar ihop skrivreglerna med åsikter. Du får inte ditt inlägg borttaget eller redigerat för att du har en annorlunda syn i en sakfråga. Det är sättet du yttrycker dig på som ligger till grund för eventuella åtgärder från moderator.

Skrivförbud

Medlemmar som bryter mot våra regler kan bli tilldelade skriv- eller besöksförbud. Det är sajtvärden eller medarbetarna som avgör när skriv- eller besöksförbud ska tilldelas. Här på Hundar iFokus sker det aldrig godtyckligt även om den som får skrivförbudet ibland upplever  det så.

Den vanligaste orsaken bakom ett skrivförbud är personangrepp mot andra medlemmar och/eller otrevligt bemötande överlag. Vi kontaktar oftast först vederbörande med information om vad de brutit mot och ber dem tänka på våra regler. Tyvärr händer det att enstaka medlemmar vägrar acceptera reglerna och istället fortsätter att bryta mot dem. Det leder till sist till skrivförbud. Det kan även hända att en avstängd medlem återkommer i nytt alias och fortsätter att bråka. I sådana fall blir det skrivförbud med omedelbar verkan.

Övrigt

Det finns ett begrepp kallat "grooming" som är olagligt och straffbart här i Sverige.

Grooming innebär att en vuxen tar kontakt med minderåriga i syfte att locka till sexuellt utnyttjande av någon form. Läs mer om grooming här.

Så gott som överallt på nätet finns det möjlighet för vuxna att kontakta minderåriga i och iFokus är inget undantag.

Vi vill göra alla medlemmar uppmärksamma detta, särskilt er minderåriga. Lämna aldrig ut personliga uppgifter som adresser och telefonnummer till främmande personer på nätet!

Om ni upplever att någon beter sig på ett obehagligt sätt eller reagerat på något överhuvudtaget, så tala om det för en förälder eller någon annan vuxen i er närhet.

Om det händer på iFokus får ni gärna också höra av er via PM till mig som sajtvärd eller till någon av medarbetarna på sajten. Här hittar ni oss.

-----------------------------------------------------------------------------------

Tack till Lena, för lån av stora delar av texten!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-09-13 21:52 #1 av: Fridaaaa

bra artikel detta! :D

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Anmäl
2010-09-18 14:09 #2 av: iddji

Angående PUL

Nu blev jag osäker.

Det stod under information om hur man får annonsera att man kan länka till sin egen hemsida.

Om man har länkat till sin hemsida under annonser och har länkat till andra hemsidor på sin hemsida är det då tillåtet om det står namn och telefonnummer på deras hemsidor beträffande deras kontaktuppgifter mm med tanke på att man inte får uppge andras namn och telefonnummer mm enligt ovan?

Anmäl
2010-09-19 14:30 #3 av: SaraC

#2 Om det är i ett sådant sammanhang så är det helt okej. Det man vill förhindra med regeln är att man till exempel länkar till en annons med personuppgifter och sedan diskuterar innehållet/personen här på forumet. Ska se om vi kan formulera om så det blir tydligare.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-09-22 20:05 #4 av: kerstinjo

Sara? Gäller allt det här mig också?Obestämd

Anmäl
2010-09-22 22:07 #5 av: SaraC

#4 Hur menar du?

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-09-22 23:11 #6 av: kerstinjo

Skojade lite bara. Glad

Vi har i sort sett samma regler och ansvarstagande på de sajter jag är medarbetare på.

Anmäl
2010-09-22 23:19 #7 av: SaraC

#6 Phu, blev lite fundersam där ett för en stund Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-03-31 16:38 #8 av: Beckibus

Vilken bra artikel!

Vila i Frid världens bästa Iza.

Med Vänliga Hälsningar 
Rebecka

*Medarbetare på mops.ifokus och sheltie.ifokus*

http://workwithpaws.blogg.se/

Anmäl
2011-03-31 18:02 #9 av: Forest

Kanon bra skrivet Cool

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-05-16 15:43 #10 av: Emo

Med ett så fint välkomnande hit, kan man ju bara hoppas på att fortsättningen blir lika bra. Tack för en välskriven text.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2011-12-18 10:16 #11 av: RagnarDivis

vad bra artikel!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.