05: Spetsar och raser av urhundstyp

Japansk Spets [Medlemmarnas raser]

2010-11-16 17:54 #0 av: LinaK

I den här artikelserien låter vi våra medlemmar beskriva "sina" raser. Här ger SaraC oss sin bild av rasen Japansk Spets.

Eros

Vad har du för ras och vad fick dig att välja rasen?

Jag har en Japansk Spets. Han är en omplacering som hamnade hos mig av olika orsaker, det var inget planerat hundköp eller rasval för min del.

Hur skulle du vilja beskriva Japansk Spets?

Det är en robust och tålig hund i ett behändigt format. Mycket intelligenta och lättlärda, men har också en egen vilja. "Jappen" hänger gärna med på alla möjliga aktiviteter, de är glada och nöjda bara de får vara med. De är ofta väldigt fästa vid sin familj, ibland särskilt vid en person. Mentalt är de mjuka och signalkänsliga hundar som absolut inte behöver någon hård uppfostran.

Rasen har fungerat som vakthund genom att via skall varna. Det säger sig själv att det inte skulle fungera så bra med en sådan hund som skällde utan anledning och skällighet klassas som ett fel i rasstandarden. Så, tvärtemot vad många tror, ska det inte vara en hund som skäller i tid och otid. Däremot får man som ägare lära hunden när det är okej att skälla och inte och att tystna när man ber om det, för det är ju inte säkert att ägare och hund alltid är överens om när det behövs "varnas" Flört

06.jpg
Foto: SaraC

Hur skulle du vilja beskriva din hund?

Eros, som min hund heter, fyller 12 år i vinter och är "still going strong". Han är oförskämt pigg och fräsch för sin ålder, vilket jag är mycket glad för. Det är ett riktigt energiknippe som älskar att vara ute i skogen i timmar eller springa lös och busa runt. Han tycker också mycket om att sitta ute på gården och spana, men får man inte vara ute får det gå an att sitta i soffan och spana ut genom fönstret också.

Han talar gärna om när han tycker att det behövs, det vill säga skäller. Det är oftast bara när någon kommer hit, men ibland kan någon som går förbi utanför också få höra. Men han tystnar när man säger till honom. Han har i övrigt väldigt mycket ljud för sig - suckar, grymtanden, prat, yl - men inte på något jobbigt gnälligt vis utan det är bara charmigt.

Han har noll jaktinstinkt. När harar och rådjur skuttar förbi lyfter han knappt på huvudet ens. För övrigt är han världens största mattegris och en riktigt goshund.

05.jpg
Foto: SaraC

Finns det för- och nackdelar med din ras?

Ja, det finns det ju alltid. Men jag tror att det är så med hundraser att de egenskaper som upplevs som positiva av en del kan också upplevas som negativa av andra, och tvärtom. En del tycker att spetsar är tråkiga för att de inte har samma "will to please" som till exempel vallhundar brukar ha mycket av, medan jag istället tycker att det är positivt att spetsar oftast har en egen vilja, är lite envisa och utmanar en att arbeta lite extra för att få dem med på noterna.

En stor fördel med Japansk Spets tycker jag är att det är en mycket sund och frisk ras. Samt att de har en vacker och härlig päls utan att den är svårskött. Den enda nackdel jag kommer på skulle väl vara att de fäller rejäla högar av den där härliga pälsen under fällningsperioderna Flört

02.jpg
Foto: SaraC

Hur aktiverar du din hund?

Med promenader i varierande terräng, vardagslydnad, roliga trix och lite spår och sök.

Vem passar som ägare till en Japansk Spets?

Någon som är lite envis och har tålamod och humor Glad Samt någon som vill och kan ta med sin hund på så mycket som möjligt, de vill som sagt gärna vara med. Självklart måste man även vara beredd att aktivera hunden, men det gäller ju alla raser.

01.jpg
Foto: SaraC

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-01-04 19:02 #1 av: LinaK

Eros är en riktigt stilig herre!

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2013-10-31 13:55 #2 av: EmmaMell

Älskar denna "guide"! Skrattar Är helt totalförälskad i denna ras, och det var jättekul att läsa om det så här. Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.