Annons:
Etikettövrigt
Läst 20609 ggr
SaraC
2010-11-22 14:56

Hund i bil

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad finns det för regler för transportering av hundar? Och vad ska man tänka på när det gäller hundar och bilfärder?

Bild 3

Att vänja hunden med att åka bil

En del hundar älskar att åka bil, andra vill inte alls. Om hunden inte vill följa med i bilen kan det bero på att den blir åksjuk eller att den helt enkelt inte är van och upplever bilen som något konstigt eller läskigt. En hund måste så klart inte tycka om att åka bil, men det är väldigt bra att se till att hunden åtminstone accepterar att göra det och kan härda ut en bilfärd. När hunden ska till veterinären till exempel, om så bara för ett rutinbesök eller vid ett akutfall, så kanske en bilfärd är den enda möjligheten.

För de flesta hundar brukar det inte vara några problem att vänja sig vid att åka bil. Om inte valpen åkt bil tidigare när man hämtar den är det viktigt att ta det lugnt och försiktigt första gången. Många valpköpare bor en bit ifrån uppfödaren och måste åka en sträcka med bil (eller annat fordon) under hemfärden med valpen. Då är det viktigt att man under färden stannar då och då, och låter valpen få komma ut en stund. Både för att rasta den och låta den få sträcka lite på sig och ge den lite vatten och för att se hur den mår. Detta gäller givetvis alltid när man åker en längre sträcka med hunden, oavsett hur van den är att åka bil eller hur gammal den är så behöver den få rasta emellanåt.

Bild 1

Vattenpaus. Foto: Theriss

Åksjuka

En del hundar, ofta valpar, kan bli åksjuka. Blir hunden åksjuk i bilen är det lätt hänt att den kopplar samman bilen med det otäcka illamåendet och inte vill vara i bilen alls. Då måste man försiktigt vänja hunden med bilen. Börja med att bara låta hunden sitta i bilen utan att bilen startas. När hunden är tillfreds med det kan man testa att köra kortare sträckor. För en del hundar kan det kännas tryggast att i början få sitta i knä på någon eller att ha någon bredvid sig. Den som kör bilen ska inte ha valpen i knäet eller bredvid sig, utan koncentrera sig på körningen.

Se till att det händer något trevligt efter bilfärden. Antingen att ni åker till något roligt, som hem till en hundkompis, eller att ni bara gör något roligt, som tar en lekstund, efter en kort lov runt kvarteret, det spelar ingen roll vilket men målet är att hunden ska sammankoppla bilfärden med att något roligt kommer att hända.

Om det är nödvändigt kan man även ge hunden medicin mot åksjuka. Men eftersom medicinen gör hunden trött är det inte något bra alternativ för bilfärder till exempelvis tävlingar eller träningar. Behöver du medicin mot åksjuka ska du kontakta din veterinär.

Bild 5

Hur ska hunden transporteras?

Personligen anser jag att hundar ska transporteras säkert, antingen i bur, i bagageutrymmet med grind och skyddsgaller eller i säkerhetsbälte för hund. En lös hund i bilen kan störa förarens koncentration eller till och med komma åt pedaler, växelspakar och liknande. Vid en kraftig inbromsning eller en krock är en lös hund helt oskyddad men också en fara för människorna i bilen och andra människor på vägen. Hunden blir en levande projektil som flyger runt och i värsta fall ut ur bilen. En hund som sitter lös i baksätet kan också fara emot sätet framför den så hårt att personen som sitter där avlider. Om hunden kommer ut ur bilen och överlever är det troligt att den är chockad, stressad och skadad. Kanske blir den påkörd av någon annan bil på vägen, sticker iväg eller stör räddningstjänstens arbete.

Tabell

Bur

Bild 6Fördelar med bur är att hunden ofta känner sig trygg i den och sitter och ligger bättre än direkt på ett bilsäte. Har man en bur med botten i bagageutrymmet hamnar all eventuell smuts hunden drar med sig in i bilen där och det är enkelt att göra rent. Du kan även stänga/låsa buren och öppna bagageluckan om du tillfälligt stannar bilen och vill lufta hunden. Många gånger finns det även möjlighet att hänga vattenskålar i buren.

Satsa på en rejäl och säker bur. Det finns godkända och testade burar. Det är bra om buren har en utrymningslucka. Buren ska alltid vara förankrad.

Galler och grindar

Om du har en kombibil kan du även ha ett lastgaller mellan personutrymmet och bagageutrymmet. Detta kan man även kombinera med en grind framför bagageluckan. Fördelar med galler och grindar är att du slipper ta ut buren om du vill använda bagageutrymmet för något annat tillfälligt. En nackdel är att hunden inte är lika skyddad från sidorna, men det är ju å andra sidan inte heller människorna som färdas i bilen. I övrigt är fördelarna ungefär desamma som med en bur, bortsett från att du inte har någon botten som gör det enklare att göra rent och att det kanske inte finns två utrymningsvägar.

Se även här till att du får en rejäl och säker grind, och att du har ett galler mellan bagageutrymmet och personutrymmet och inte bara ett nät.

Bild 4

Eros med AllSafe

Säkerhetsbälte

Säkerhetsbälte är också ett alternativ. Som nackdel brukar det nämnas att hunden inte sitter alls lika skyddad som i en bur eller liknande, men den sitter ju inte mindre skyddad än människorna som färdas i bilen. Fördelar med säkerhetsbälte är att det inte tar någon plats och att man enkelt kan flytta det mellan olika bilar.

Det finns massor av bilselar och säkerhetsbälten för hundar men många är inte säkrare än en vanlig sele. Vill man satsa på säkerhetsbälte och bilsele rekommenderar jag starkt att man ser till att välja en som är testad och säker. Det enda märket jag känner till som har är krocktestat och godkänt av TUV är AllSafe.

Bild 2

En varm bil är en dödsfälla

I takt med att värmen stiger blir bilen en dödsfälla. När det är +18 grader och skugga ute en sommarförmiddag är temperaturen i bilen redan +38 grader! Det spelar alltså inte någon roll om man ställer bilen i skuggan och att veva ned rutorna gör inte saken mycket bättre. Inte ens med till exempel en kombi där man kan öppna bagageluckan klarar sig hunden någon längre tid när det är varmt ute.

Om du upptäcker en hund i en varm bil kan du SMS:a bilens registreringsnummer till nummer 72503. Då får du uppgifter om bilägaren, som till exempel namn och telefonnummer, direkt till din mobil. Om inte detta alternativ är möjligt kan du ringa Polisen. I akuta situationer är det tillåtet att till exempel krossa en ruta för att få ut hunden.

Lämna hunden hemma istället för att låta det sitta i en varm bil och vänta!

Tabell2.jpg

Om du ska ut och resa i bil är kanske ett alternativ att låta hunden bo hos någon annan eller lämna den på ett pensionat. Om du tar med hunden så res gärna på kvällen, natten eller på morgonen när det är svalare ute. Sätt gärna upp solskydd på bilfönsterrutorna och håll en så behaglig temperatur som möjligt i bilen genom AC, nervevade rutor, fläkt eller öppen taklucka. Stanna ofta och lufta hunden och försök se till att den har ständig tillgång till vatten. Om du har en hund som gillar att bada kan det vara en bra idé att stanna vid till exempel en sjö där det är tillåtet för djur att bada.

På Hundsemester.se hittar du information om var man är välkommen med sin fyrfota vän och hur man reser lättast inrikes och utrikes med sin hund.

Bild 8

Vad säger reglerna?

Fullständiga bestämmelser för transporter hittar du på Jordbruksverkets hemsida, under "Transport av hundar".

Enstaka hundar

Bestämmelser för transport av enstaka hundar i personbil.

  • Om du transporterar din hund i personutrymmet ska den transporteras på ett säkert sätt.
  • Om du transporterar din hund i kombiutrymmet ska du ha god uppsikt över den.
  • Det får inte finnas risk att hunden blir skadad eller att den lider i samband med transporten.
  • Hunden ska vara säkrad vid inbromsning genom att till exempel sitta i bur eller säkerhetsbälte för hundar.
  • Om hunden transporteras i bur eller liknande måste denna ge god ventilation och skugga.
  • En hund får inte förvaras permanent i ett fordon och högst 3 timmar enligt huvudregeln.
  • Hunden får inte lämnas i bilen utan tillsyn om det är möjligt att temperaturen går över +25 grader eller under -5 grader.
  • Hunden måste rastas och vattnas minst var sjätte timme och få foder med högst 24 timmars intervall.
  • Löptikar måste transporteras åtskilda från hanhundar.
  • Dräktiga tikar får inte transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning och inte tidigare än 1 vecka efter valpning.
  • Valpar måste vara minst 1 vecka gamla och naveln bör vara helt läkt innan den transporteras.

Undantag från reglerna är om din hund är skadad eller sjuk och brådskande måste transporteras till veterinär, men transporten får ändå inte orsaka lidande för hunden. Om du är osäker på om du bör transportera hunden eller inte så rådfråga din veterinär.

Minsta mått

Om hunden färdas i bur eller liknande måste den ha minst följande utrymme:

Längd = Hundens längd, från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning, gånger 1,10.

Bredd = Hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.

Höjd = Hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

Transporterar du mer än en hund i samma bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd.

Bild 7

Flera hundar

Transporterar du betydligt fler hundar än enstaka hundar, hundar som inte är sällskapshundar eller transporterar hundarna i något annan än i en personbild har du andra bestämmelser att följa.

  • Hundar får bara transporteras när de är lämpliga för transport, sjuka eller skadade hundar får inte transporteras.
  • Lämplig utrustning för att lasta hundarna ska användas.
  • Du måste kunna sköta om hundarna under transporten eller se till att någon lämplig sköter om dem.
  • Fordonet måste ha ett utrymme som är särskilt avsett för hundar, avskärmat från personutrymmet med nät eller galler.
  • Hundarnas utrymme måste vara utformat så att de kan stå och ligga i naturlig ställning.
  • Utrymmet måste skydda hundarna mot solljus och ventileras mekaniskt med en fläkt som fungerar även då fordonets motor är avstängd.
  • Hundar får inte förvaras permanent i ett transportmedel.
  • Det ska gå att utrymma fordonet via mer än en utrymningsväg utan besvär eller fördröjning.
  • Hunden får inte lämnas i bilen utan tillsyn om det är möjligt att temperaturen går över +25 grader eller under -5 grader.
  • Hunden måste rastas och vattnas minst var sjätte timme och få foder med högst 24 timmars intervall.
  • Löptikar måste transporteras åtskilda från hanhundar.
  • Dräktiga tikar får inte transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning och inte tidigare än 1 vecka efter valpning.
  • Valpar måste vara minst 1 vecka gamla och naveln bör vara helt läkt innan den transporteras.
Minsta mått

Utrymmet för en arbetande hund i yrkesverksamhet som bara transporteras kortare sträckor, som mest i två timmar, får ha följande minsta mått:

Längd = Minst 0,9 meter

Bredd = Minst 0,6 meter

Höjd = Minst 0,7 meter

Hunden ska alltid kunna ligga ner på ett bekvämt sätt, därför bör mankhöjden inte överstiga 65 cm.

Slädhundar

Om du transporterar slädhundar på lastbilsflak eller liknande måste hundarna transporteras i burar eller liknande. Burarna ska vara dragfria och väl ventilerade. Du måste se till att det inte förekommer någon genomströmningsventilation och att avgaser inte sugs in i burarna. Burarna ska vara väl förankrade på flaket och skydda hundarna mot ogynnsamt väder.

Övriga transporter

För dig som transporterar djur i din ekonomiska verksamhet eller är djurtransportör finns ännu fler bestämmelser, du hittar bestämmelserna på Jordbruksverket hemsida, under sidorna om transporter inom ekonomisk verksamhet.

Om du ska transportera hundar utomlands ska de besiktigas av en veterinär tidigast 24 timmar innan lastning. Mer information om transportering utomlands hittar du på Jordbruksverkets hemsida, under "In- och utförsel av djur".

-------------------------------------------------------------------------------

Källförteckning

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
Honestyisdead
2010-11-22 17:37
#1

Bra info.

LinaK
2010-11-24 16:01
#2

Jätte bra artikel. En artikel alla hundägare borde läsa.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

anaprincess
2010-12-05 22:28
#3

Jätte bra artikel, hoppas dom som har sina hundar lös i bilen tänker om efter att ha läst detta.

[Forest]
2010-12-06 12:40
#4

Mycket bra info.

Honestyisdead
2011-04-19 16:42
#5

Puttar upp nu när värmen är här. Redan nu blir bilen varm i solen.

Eywa
2011-04-19 18:21
#6

Någon som vet vart man kan köpa Allsafe bilbältet?

Annons:
Eywa
2011-04-19 18:24
#7

Förlåt, men jag måste bara lägga in en tanke här.. Hur kan burar vara säkrare än bilbälte? Krockar man flyger hund lik förbaskat rakt in burväggen…. som dessutom är stenhård. Med ett bälte stoppas hunden innan den slår i någonting och om den slår i någonting så är det väl isåfall bättre med en hejdad smäll in i ett mjukt säte än en ohejdad smäll in i en hård burvägg?

pius314
2011-04-19 18:38
#8

#6 kolla listan www.mim.se/?p=product&i=00099&l=se Googlat och klart :) Kanonbra artikel, tack!

  • Tillräckligt bra är perfekt! -
SaraC
2011-04-19 18:52
#9

#6 AllSafe går att köpa på flera olika ställen på nätet och även i de flesta större djuraffärer. Jag köpte min på Teba, det var den billigaste jag hittade då.

#7 En bur ska inte vara så stor att hunden flyger iväg inne i den. Men visst kan den slå huvudet i buren. Det är ju en sak man skulle kunna ha med som nackdel med bur. Jag har inte skrivit att en bur är säkrare än ett säkerhetsbälte, utan "Som nackdel brukar det nämnas att hunden inte sitter alls lika skyddad som i en bur eller liknande, men den sitter ju inte mindre skyddad än människorna som färdas i bilen" Eftersom jag försöker ta upp olika för- och nackdelar med alla både bur, bälte, galler och grindar. Med att hunden inte sitter lika skyddad menar jag alltså att hunden inte är alls lika skyddad runt omkring om karossen skulle ge vika någonstans.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Eywa
2011-04-20 09:50
#10

#8#9 Tack för tipsen!

Nej, det var inte meningen att "hacka" på dig, om du förstår! Jag ville bara lägga fram mina egna nack- och fördelar :P Och med karossen har du absolut rätt.

PetraKarin
2011-04-20 10:32
#11

#7 Ett bälte/sele kan inte skydda mot kross- och klämskador, det kan däremot en bur. Förutsatt att det är en riktig bur som är krocktestad.
Och jo, människor med bälte är mer skyddade i bilen än hundar med bälte eftersom bilens hårda delar, krockkuddar och annan skyddsutrustning är anpassad efter hur människor sitter i bilen.

Allsafe bilsele har jag även hittat rätt billigt på MyOne där jag planerar att köpa en.


SaraC
2011-04-20 17:19
#12

#10 Ingen fara. Bara bra att det kommer tankar om allt möjligt, så blir infon mer utförlig.

#11 Det där med krockkuddarna har jag inte tänkt på, det måste jag lägga till.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

PetraKarin
2011-04-20 17:24
#13

#12 Ja det är inget man kanske direkt tänker på, men jag och pappa pratade om det eftersom jag i början har min valp i framsätet i mitt knä. I en bil med airbag på passagerarsätet kan det bli farligt. Då är det bättre att de sitter på golvet eller i baksätet.

Självklart är det bästa en krocktestad, väl förankrad bur i bagaget eller baksätet. Eller sitta i krocktestad sele i baksätet.


Annons:
Upp till toppen
Annons: