00: Raser

Bichon Havanais & JRT [Medlemmarnas raser]

2010-11-11 19:00 #0 av: SaraC

I den här artikelserien låter vi våra medlemmar beskriva "sina" raser. Här ger LinaK oss sin bild av Bichon Havanais och Jack Russell Terrier.

Bild 1.jpg

Foto: Rebecka Jonsson

Vad har du för raser och vad fick dig att välja de raserna?

Jag har en Bichon havanais och en Jack russell terrier.

Valde Bichon havanais eftersom jag sökte en liten, pigg och glad sällskapsras. Var inne på Coton de tuléar först, men vår uppfödare föder även upp Bichon havanais och vi tyckte det passade oss bättre. Det valet har jag inte ångrat! Havanaisen är en helt underbar hundras.

Jack russell blev det lite av en slump, en arbetskamrat till mig är uppfödare av rasen och hade en kull med valpar. Vi skulle bara dit och titta på valparna, och det slutade med att vi tingade en valp. Vi hade själva pratat lite om Jack russell innan, och tyckte det var en ras som passade oss eftersom vi vill ha en ras som klarar av löprundor och cykelturer. Vi ville även prova på lite spårning, vilket inte vår havanais tycker är ett dugg kul.

Bild 2.jpg

Foto: Rebecka Jonsson

Hur skulle du vilja beskriva Bichon Havanais och Jack Russell Terrier?

Havanaisen är en väldigt lätt ras att ha, den anpassar sig mycket efter sin ägare och vill alltid vara till lags. Den är nöjd bara den får vara med, därför gör det den väldigt vaksam och alert på signaler från ägaren vilket gör den mycket lättlärd.
Den klarar mer än vad man kan tro, miltals promenader är något den klarar utan problem. Det är en väldigt arbetsvillig ras som gillar att lära sig nya saker.

Jack russell terriern är en ras som är mycket envis och har stark vilja. Därför krävs det mycket tålamod som ägare. Detta är en ras som måste få jobba med hjärnan, annars kan den bli "tokig". Hjärngympa är viktigare än fysisk aktivitet för en jack russell. Även om jack russelln måste få jobba med både kropp och knopp är det en perfekt sällskapshund när den fått utlopp för sin energi. Den är mycket lojal till sin ägare och väldigt social och kelig. Vill gärna vara nära sin ägare hela tiden.

Bild 3.jpg

Foto: Rebecka Jonsson

Hur skulle du vilja beskriva dina hundar?

Havanaisen som heter Algot är väldigt lätt att ha och göra med. Har aldrig haft några riktiga problem med honom mer än att han är väldigt reserverad mot nya människor, med dem han känner är han mycket kelig. Så man kan säga att han väljer ut sina människor. Detta är inget som ska vara typiskt för en havanais, så var detta kommer ifrån vet jag inte. Annars är han en glad och arbetsvillig hund. Mycket lättlärd och jag har lärt honom många trix. Han älskar andra djur, men mest älskar han katter. Brukar säga att han är uppfostrad av våra katter vi har här hemma. Han blir mer glad om han ser en katt utomhus än om han ser en hund. Stora hundar är han inte förtjust i då han blivit trampad av en stor hund, men små hundar kan vara riktigt roliga för det mesta.

Jack russelln är nog världens gladaste kille, han får lyckorus och kommer med full fart emot en med viftande svans och överöser en med pussar. Han ska alltid ligga nära och vill ha all uppmärksamhet. Han är också väldigt lättlärd och vaksam och tror han skulle kunna bli väldigt duktig inom lydnad.
Sen är han en typisk jack russell där det enda som räknas är fullt ös medvetslös! Han har mycket energi och man märker på en gång om han inte får tillräckligt med stimulans.
Sigge älskar alla hundar, stora som små, hanar som tikar. Därför är hundmöten svåra för oss just nu eftersom han bara måste hälsa på alla hundar, och får han inte där är det skall som gäller.

Bild 4.jpg

Foto: Rebecka Jonsson

Finns det för- och nackdelar med dina raser?

Bichon havanais: Finns många fördelar med rasen såklart, det är en glad och smidig hund. Väldigt lätta att ha och göra med. Den är oftast väldigt frisk och sund vilket gör att den lever länge. Nackdelarna är väl pälsen, men det är ju något man är beredd på när man köper en sådan ras. Men vill man ha en långhårig och tovfri hund är det regelbunden pälsvård som gäller. Men gör man det regelbundet så är det inga problem. Har annars svårt att hitta nackdelar.

Jack russell: Fördelarna är såklart många, det är en ras som är väldigt tillgiven och social. En välstimulerad jack russell är världen bästa hund! Inomhus är oftast jack russelln väldigt lugna och fina. Dom är lätta att jobba med eftersom de är arbetsvilliga till tusen.
Nackdelarna är att de är väldigt envisa, det gäller att ha stort tålamod som ägare. Man vill ibland som jack russell ägare bara gå och gömma sig och aldrig komma tillbaka eftersom hunden ibland kan testa ens gränser till max Flört
I fel händer är en jack russell ingen rolig hund, därför är det tråkigt att den blivit så populär som den blivit och därmed fått så dåligt rykte.

Bild 5.jpg

Foto: Rebecka Jonsson

Hur aktiverar du dina hundar?

Aktiverar dem med mycket godisletande och träning av nya trix. Aktiveringsbollar har vi gott om här hemma och godis gömda i kartonger är populära.
Vi är ute i skogen en gång om dagen så de får springa lösa minst en gång om dagen i alla fall. Svårt när man bor mitt i ett samhälle då det är långt till skogen.
Med havanaisen har jag börjat med lite agility, vilket han tycker är jätte roligt.
Med Jack russelln var det tänkt att börja en spårkurs så fort vi hittar någon. Han är ännu bara 9 månader så vi har inte hunnit med något annat ännu.

Bild 6.jpg

Foto: Rebecka Jonsson

Vem passar som ägare till Jack Russell Terrier respektive Bichon Havanais?

Egentligen passar vem som helst som ägare till en havanais, bara man gillar pälsvård så. Annars är det en väldigt okomplicerad ras.

Skaffar man sig en jack russell måste man förstå att det inte är en ras som klarar sig med enbart långpromenader. Den måste jobba med huvudet och man måste som ägare vara väldigt tydlig med sitt ledarskap. Det är inte hårda tag som gäller med en jack russell, en jack russell bör uppfostras väldigt varsamt men bestämt (som alla hundar då).

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-11-12 19:18 #1 av: SaraC

Kul att få läsa mer om Algot och Zigge! De är två fina killar du har.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-11-12 19:29 #2 av: LinaK

Tack så mycket Sara! Ja det är två trevliga killar vi har här hemma. Hoppas fler medlemmar vill presentera sina raser :-)

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.