Övrigt

Hur du Kopplar Av på dina Hundpromenader

2010-12-31 15:50 #0 av: SaraC

I den här artikeln behandlas vanliga promenadproblem som drag i kopplet, utfall vid hundmöten och dåligt fungerande inkallning.

HundPlus

Vilka är de största problemen vi hundägare upplever hos våra hundar 2010?

De brukar sammanfattas som:

  • Drar i kopplet
  • Lyssnar dåligt vid inkallning
  • Gör utfall i hundmöten

Man skulle kunna säga att alla dessa problem förvärras av en och samma faktor: Kopplet.

Begrunda det faktum att vår hund sitter fast i en kort lina som förhindrar språk och kontroll hos hunden. När vi sedan möter andra hundar, eller vår hund drar ivrigt i kopplet så stramar vi åt kopplet ytliggare med förhoppning att obehaget ska stoppa beteendet.

Låt oss säga att det är kopplet som är en gemensam faktor vad gäller koppeldragande och utfall, så måste vi också se vad som sitter i andra änden av det... vi själva.

Bild 1

När vi drar i hunden, skäller på den, blir arga och stressade så signalerar vi att ett hot finns nära. Detta hot förefaller vara en annan hund, men egentligen så har vi själva skapat själva hotbilden genom vårt agerande i dessa situationer.

Denna form av träning, att ta bort ett obehag vid önskat beteende kanske fungerar i teorin, men det är en viktig faktor som gör att den oftast inte fungerar när det gäller framförallt utfall.
Ni som intresserat er för inlärningsvetenskap har säkert kommit i kontakt med ordet "stress" och kanske tänkt att stress är något komplicerat?

Det är det...

Fast ändå är det ur etologernas synvinkel en ganska enkel definition:

När en individ inte kan kontrollera sin situation uppstår stress..

För att återkoppla till argumentet angående koppel och andra änden av kopplet som faktorer i utfallsproblematik så är det ju just stress som vår hund upplever när den:

• Inte kan fly
• Inte kan, på rätt sätt, förmedla sin önskan i mötet
• Inte förstår varför den får skäll
• Upplever obehag som den inte har någon kontroll över

Dessa punkter är bara exempel men dom kan var och en härledas till ett koppel och en människa.
Om vi ska bena ut dom en och en är det ganska uppenbart att den första punkten "Inte kan fly" har med ett koppel, eller i alla fall ett för kort koppel att göra.
Den andra punkten "Inte kan, på rätt sätt, förmedla sin önskan i mötet" är faktiskt en punkt som skiljer sig beroende på hundens känsla och vana i situationen.
Har vi en hund som inte egentligen är aggressiv utan fungerar med de flesta när dom väl hälsar så kan det vara så att ett allt för burdust språk med lekutfall faktiskt kan leda till det hunden önskar: att hälsa, vilket tar bort stressfaktorn i situationen. Men vad lär sig hunden?

Bild 2

Kom ihåg att stress är att inte kunna hantera sin situation. Om hunden hittar ett sätt att göra det, på egen hand, så kommer den göra det för ingen vill uppleva vad som kallas negativ stress.
Ett konkret exempel på detta är hunden som inte gillar andra hundar, och helst vill vara i fred, som gör utfall för att detta oftast leder till att den andra hunden försvinner.
Denna vetskap har lagt grunden för nya sätt att träna vid utfallsproblem där vi genom operant inlärning låter hunden hitta mer civiliserade metoder att få det den vill.

Punkt tre där hunden "Inte förstår varför den får skäll" är helt vårt fel. Vi kan skälla och rycka i vår hund men den kommer inte dra slutsatsen att andra hundar är inte farliga utan istället att det i ett hundmöte gör ont om man reagerar på någon känsla.
Det är som en förälder som talar om för sitt barn att inte gråta för det inte är passande.
Kan vi veta vad vår hund känner i ett hundmöte och bestämma att den inte får känna så?

Sista punkten, att hunden "Upplever ett obehag som den inte har kontroll över" kan påvisas hos de hundägare som fast de nånstans vet att deras hund inte gillar vissa hundar envisas med att dom då ska hälsa, och det hela slutar i ett utspel och att mötet bryts. Vad har hunden lärt sig?
Inte är det bra för förtroendet mellan hund och ägare att hela tiden påbörja aktiviteter som inte alls uppskattas.
Ett exempel är att vi har en kompis som inte gör annat än att lyfta våra dåliga sidor genom att kritisera, och att vi mer och mer låter bli att svara när dom ringer:

Kommer inte på inkallning.

Några ord om inkallning i relation till liknelsen ovan kanske är på sin plats.

Att styras med ett koppel, och dessutom i koppel utsättas för obehag leder till att vår hund vill öka avståndet från vad den upplever miljön kring oss att vara.
Detta illustreras ofta med hunden som inte kommer fram till oss i vetskap om att den kommer bli kopplad och där igenom också tappar kontrollen över promenaden.
Vad skulle du gjort om du var i liknande situation?

Bild 3

För att komma på inkallning krävs en positiv miljö, förtroende och lika delar regler som friheter.

Dessa fina ord måste backas upp med träning där vi fokuserar på att skapa anledningar att komma till oss. Detta i motsats till att bygga upp barriärer med bestraffningar, kort koppel och dominans-hävdan som vi människor känner oss tvungna att utsätta vår hund för i allt för stor skala.

När vår hund drar i kopplet så finns det lika många troliga anledningar som det finns hundraser.

Vad sägs om att skapa en anledning att gå fint i kopplet?

Där finns det bara ett sätt att hitta dom, och det är att prova vad just Din hund gillar och att ha det i samband med träningen kan vara tillräckligt för att din hund går fint. I alla fall 1 meter..

Men vi måste ju börja nånstans, och hur man lägger upp träningen samt alla praktiska detaljer får vi spara till en annan gång tror jag. Tack för att du läst denna text och det är min förhoppning att det vid igenkännande ska vara en inspiration till positiv träning!

Bild 4

Foto: Sebastian Tigerschiöld

För kontakt se www.HundPlus.se

Sebastian Tigerschiöld
Problemhundskonsult

www.HundPlus.se

HundPlus © 2010

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-01-28 15:48 #1 av: SaraC

Tack för en bra artikel!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-01-28 18:08 #2 av: twinkime

Bra skrivet!

Anmäl
2011-01-28 18:09 #3 av: SebastianT

Tack Sara för möjligheten!

 

Ni som läst artikeln, fick ni nånting ut av den eller skulle ni vilja ha ett annat upplägg eller fokus på eventuella kommande artiklar?

 

Tacksam till er som tar er tid att läsa! :)

 

 

Anmäl
2011-01-29 00:24 #4 av: [Tofa]

Bra och intressant artikel !  Tips och råd är alltid välkomna,tycker jag iaf.

Anmäl
2011-01-30 10:08 #5 av: kerstinjo

Jättebra artikel! Glad

Anmäl
2011-01-30 15:01 #6 av: [Malin3033]

En artikel helt i min smak!

Anmäl