Hälsa

Julens faror

2010-12-18 18:08 #0 av: SaraC

Fira gärna julen tillsammans med hunden, men se till att det blir en trevlig och säker upplevelse för er alla.

Bild 1.jpg

Julmat

Mycket av julmaten är fet och salt, vilket inte är särskilt lämpligt för en hundmage. Till exempel prinskorvar och köttbullar innehåller dessutom oftast lök, vilket innehåller farliga ämnen för hunden. Revbenspjäll och fisk är andra exempel att se upp med, tillagade ben kan splittras och fastna i hals eller tarm.

Vill man bjuda sin hund på lite av julmaten så går det oftast bra så länge man har koll på hur pass känslig mage hunden har. En del hundar kan få en liten portion utan problem, medan andra blir dåliga i magen på en gång. Om man vill bjuda hunden bör man även se över vad man ger den, tänk på att undvika det som innehåller farliga ämnen för hundar och undvik det som är väldigt fett och salt. Varför inte göra ordning ett gäng egna köttbullar till hunden, utan lök och kryddor, och bjuda på under dagen. Eller ännu bättre, ge hunden ett stort smaskigt ben den kan sysselsätta sig med.Bild 2.jpg

Lussekatter

Saffran är giftigt för hundar och så även för oss människor i stora mängder. Russin är också giftigt för hundar och kan även ge njurskador. 

Ojästa degar är inte heller lämpligt för hundar att sätta i sig, det kan göra dem berusade.

Julgodis

Vindruvor och russin kan vara direkt dödligt vid snabb förgiftning efter intagande av större mängder. Kan även ge njurskador.

Nötter innehåller ofta väldigt höga halter av mögelsporer och är ofta väldigt salta, samt kan fastna i halsen.

Choklad/kakao (teobromin) kan var mycket giftig i mängder runt 20 mg teobromin/kg kroppsvikt.

IMG_1382.JPG

Se till att hundsäkra ditt julpynt!

Julpynt

Se till att hunden inte kommer åt julpynt som kan vara farligt att tugga på, är strömförande, som kan gå sönder och skada hunden eller som kan ramla på hunden. Julgranen bör exempelvis stå stadigt och julgranskulor och liknande som kan krossas bör undvikas. Om man har en gran som barrar bör man vara noga med dammsugningen, barr kan sticka i tassarna och det är inte lämpligt för hunden att äta dem. Se även till att inte ha några presentsnören framme, att säkra alla sladdar till ljusstakar och liknande och att inte lämna levande ljus obevakade.

Den populära julblomman julstjärna är giftig för hunden.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2010-12-18 22:09 #1 av: twinkime

Läsvärd artikel med bra information =)

Anmäl
2010-12-19 22:00 #2 av: Missel

Bra artikel Sara!

Anmäl
2010-12-20 17:16 #3 av: SaraC

Tack #1 och #2!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.