2011-01-18 18:52 #0 av: SaraC

I den här artikelserien ger våra medlemmar oss sina personliga erfarenheter av "sina" raser. Den här gången är det rebz tur att berätta om sin ras - Japansk spets.

Bino

Bino. Foto: rebz

Vad har du för ras och vad fick dig att välja rasen?

Jag har en Japansk Spets som heter Bino och är 6 månader. Jag blev intresserad av rasen när jag var runt 12 år då vi var på kurs med vår Golden Retriver Mozart. Där var den en som hade två Japanska Spetsar och jag blev kär direkt. När jag senare läste om rasen så verkade den helt perfekt och jag blev ännu mer fast. Och förra året (2010) skaffade jag min lilla fina isbjörn Bino.

Hur skulle du vilja beskriva din ras?

En väldigt allround hund som klarar av det mesta som agility, spår, lydnad och så vidare. De kräver ju motion som vilken annan hund som helst, men blir inte stirriga om du inte går långpromenad 7 av 7 dagar i veckan utan kanske tar det lite lugnare 1-2 dagar. De är väldigt alerta och pigga och lär sig rätt fort, men de är samtidigt lite envisa.

Hur skulle du vilja beskriva din hund?

Bino är för mig helt underbar, han är så go så jag bara vill äta upp honom. Han älskar att få vara med mig och går gärna efter mig när vi är hemma så att han inte missar något. Han älskar verkligen allt och alla och tror att alla vill hälsa på honom, vilket han mestadels har rätt i. Han är ingen mys-hund, han har alltid varit mer för att busa och hålla igång. Han är nu 6 månader och har börjat komma in i spökåldern, trotsåldern och börjar bli könsmogen. Allt på en gång! Så vi har en tuff tid framför oss nu, men jag tror det kommer gå bra.

Bino

Bino. Foto: rebz

Finns det för- och nackdelar med rasen?

Jag ser i princip bara fördelar då det är min drömras.

De är alerta och pigga, vill gärna "vara med", väldigt allround så de klarar av mycket, är väldigt friska och det är en underbar ras helt enkelt. Mycket hund i litet format.

Nackdelarna kan väl vara att det är lite av en vakthund, så om man inte vill att hunden ska varna när det kommer någon så måste man träna bort det när dom är små. Och de kan vara lite reserverade mot främlingar, men ju mer socialträning de får desto mindre reserverade blir dom.

Hur aktiverar du din hund?

Vi brukar såklart vara ute och promenera, gömma godis (både inne och ute), leka/busa, träna lite lydnad, ge honom toarullar med godis i (vilket han ÄLSKAR) med mera. Något han på senare tid älskar att hålla på med är Nina Ottosson's Dog Memory.

Vem passar som ägare till din ras?

Någon som har tid och kan ta med hunden så mycket som möjligt, då de är lyckliga om de får vara med. Den passar alla, som familjehund eller som enmanshund, då de är väldigt kärleksfulla mot sina/sin ägare.