09: Sällskapshundar

Tibetansk spaniel [Medlemmarnas raser]

2011-01-18 19:02 #0 av: SaraC

I den här artikelserien berättar våra medlemmar om "sina" raser. Den här gången är det Belimas som ger oss sin bild av Tibetansk spaniel.

Chicko

Chicko. Foto: Belimas

Vad har du för ras och vad fick dig att välja rasen?

Jag är idag stolt ägare till två små tibetanska spaniel, en hane på 1 ½ år samt en tik på 6 månader.

Innan mina nuvarande hundar så hade jag en leonberger hane och när han gick bort började jag leta efter en ras som påminnde om leonbergern i både temperament och egenskaper men i mindre format och framför allt friskare. Det tog lång tid att hitta DEN rasen och alternativen var många men det klickade aldrig riktigt med någon annan ras när jag väl träffade dom i verkligheten men allt ändrades när jag träffade en bekants lilla tibetanska spaniel valp och jag visste då att jag hade hittat min ras, ett val som jag inte ångrar även om de små trollen kan ge mig gråa hår ibland med sina upptåg.

Hur skulle du vilja beskriva din ras?

En tibbe (som rasen oftast kallas för) är en utmärkt sällskapshund som passar alla, både gammal och ung. Det är en pigg och alert hund som gärna följer med husse och/eller matte på diverse olika aktiviteter och de är lätta att ta med på grund av sin behändiga storlek men de har heller inget emot att bara ta det lugnt och mysa i soffan eller sängen. De är envisa och självständiga och kan vara svåra att ha lösa då de gärna upptäcker världen på egen hand men tränar man mycket på inkallning från det är de är små så kan man många gånger ha de lösa utan problem men precis som allt annat så är det individuellt, en del går inte att ha lösa alls även med rätt träning.

Tibben är från början en vakthund/larmhund och det kan man märka av än idag då de gärna säger till om det kommer någon eller om de hör något misstänksamt ljud utomhus. En annan egenskap de har är att de gärna befinner sig på högre höjder, ett arv de har från ursprungslandet där de låg på klostermurarna och höll utkik efter främlingar, så man ska inte bli förvånad om man hittar sin tibbe på köksbordet en dag eller varför inte i fönstret. Trots att de ser ut att ha mycket päls så är pälsvården väldigt enkel på rasen, en genomborstning en gång i veckan räcker utmärkt till vardags men under fällningsperioderna kan det vara bra att borsta igenom lite oftare.

En tibbe får enligt rasstandarden ha vilken färg som helst men den allra vanligaste är sobel i olika nyanser med eller utan vita tecken men de finns också i particolour (vit med sobelfärgade eller svarta fält), svart (med eller utan vitt), vit, black and tan, lever med tantecken, ljusbrun och tricolour det vill säga en svart och vit med tantecken. De olika sobelfärgerna som finns är sobel, ljus sobel, skuggad sobel, rödsobel och silversobel så det finns en färg för alla smaker i princip. Det är en ras som ska utstråla självsäkerhet.

Chicko

Chicko. Foto: Belimas

Hur skulle du vilja beskriva dina hundar?

Chicko, som hanen heter, är en herre med bestämda åsikter och som gärna testar gränserna ofta. Han är envis till max och vill ha sin vilja igenom vilket han inte lyckas med då matte är envisare men trots det är han en väldigt mysig hund som gillar att kela och gå på långa promenader i varierande terräng. När han kom till mig vid 9 månaders ålder så var han väldigt osäker på framför allt främmande människor och backade så fort någon närmade sig men idag är han väldigt social av sig och blir jätteglad när han får hälsa på människor, han har uppenbarligen inte läst rasstandarden då rasen ska vara något avståndstagande mot främlingar. Han är full av energi och leker gärna med andra hundkompisar eller hittar på nya upptåg med "lillasystern", man har aldrig tråkigt med Chicko i huset.

Tindra heter den andra, hon är en fröken med mycket energi och upptäckarglädje. Hon älskar att utforska världen antingen i sällskap av Chicko eller på egen hand. Hon lyckas alltid hitta nya gömställen, hon tillbringar gärna sina sovstunder under badkaret om hon får. Även Tindra är envis med många åsikter om hur saker och ting ska gå till men hon börjar lära sig att man inte alltid kan få sin vilja igenom och hon lyssnar väldigt bra när man säger till henne, hon är väldigt lättlärd och lär sig fort vad man vill att hon ska göra så länge man har något godis då hon är en riktig liten godisråtta. Tindra är även hon väldigt social av sig och tycker att andra människor är jätteroliga som vill hälsa på henne och hon pussar gärna alla som tillåter det. Hon är helt enkelt ett riktigt litet charmtroll och alla som träffar henne vill ta med sig henne hem.

Tindra

Tindra. Foto: Belimas

Finns det för- och nackdelar med rasen?

Nackdelarna är deras envishet, självständighet och att de har lätt till skall. Fördelarna är att det är en frisk ras, rasklubben har länge haft ett hårt avelsprogram mot PRA (en ögonsjukdom som kan förekomma inom rasen) vilket gör att det är ytterst sällsynt med ögonfel på tibbarna. Det är en ras som lever väldigt länge och det är inte ovanligt att de blir över 15 år gamla och det tillsammans med deras charm, utstrålning och behändiga storlek väger upp nackdelarna och gör rasen till det den är idag.

Hur aktiverar du dina hundar?

Utöver promenader i varierande terräng så får de även enklare sökövningar då och då och så vardagslydnad givetvis. Då båda mina ställs ut regelbundet så blir det även en del utställningsträning med och utan störning. Agility på hobbynivå är något jag också kommer försöka börja med nu under våren eller sommaren.

Tindra

Tindra. Foto: Belimas

Vem passar som ägare till din ras?

En person som är envis och med mycket tålamod och som inte har något emot upptåg lite då och då för man har aldrig tråkigt med en tibbe i huset. En som är ute efter en renodlad sällskapshund som inte kräver timtals med aktivering för att bli nöjd utan är fullt nöjd med att få vara med matte/husse.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2011-01-18 20:00 #1 av: LinaK

Skulle verkligen kunna tänka mig en tibbe. Tycker dom är supercharmiga. Isåfall färgen particolour, som jag tycker är hur snygg som helst Flört Vet du om dom är ovanligare än de andra färgerna?

Dina hundar är ju hur fina som helst! Kul att du ville "dela med dig" av rasen Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-01-18 21:42 #2 av: scth

Jättemysiga vovvar. Skulle även jag kunna äga en sådan i framtiden :)

Anmäl
2011-01-19 09:51 #3 av: Belimas

#1
Particolour är något ovanligare än sobel men det är långt ifrån den ovanligaste färgen på rasen så den förekommer en hel del till och från i kullar. Då man inte får para parti+parti så är det inte alltid lätt att få den färgen på knattarna men med rätt kombination så Glad Men jag håller med! riktigt snygg färg, jag är extra svag för de med de mörka tecknen som hanen på den här bilden t.ex.

http://www.belimaskennel.se/2010%20Osterbybruk%204.jpg

Tack så mycket! Glad

Anmäl
2011-01-19 09:54 #4 av: Belimas

#2
Ja innan jag träffade min första tibbe så kunde jag absolut inte mig den rasen men när jag fick träffa en tibbevalp som en vän till familjen hade så föll jag som en fura. När jag var hem till Chickos uppfödare för första gången och satte mig ner på golvet så hade jag genast 7 st. tibbar hos mig som bara ville kela hela tiden och då visste jag att det var rasen för mig Glad

Anmäl
2011-01-19 11:09 #5 av: [Forest]

Trevlig läsning :)

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2011-01-19 20:29 #6 av: Labolina_73

Hehehe och jag har en sån... En liten tibbeflicka.. :-)

Jag har iofs inte haft henne så länge ännu men länge kommer det bli..

Hon är född den 24 oktober 2010 så hon är bara en liten skit ännu,, en envis som jäklar liten skit.. :-)

//Linda

Anmäl
2011-01-19 20:52 #7 av: Belimas

#6

Ja dom är riktigt envisa redan som minisar och värre blir det *skratt* Min lilla tös är lika envis som en åsna ibland *suckar djupt* men de är goa trots allt Glad

Anmäl
2011-01-19 21:07 #8 av: Fridaaaa

Roligt att läsa, supersöt :D

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-02-11 19:06 #9 av: fia-mia

Hur gör man om man vill vara med i den här artikelserien?

Anmäl
2011-02-11 21:54 #10 av: SaraC

#9 Se här Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.