Annons:
Etikettbeteende
Läst 2578 ggr
Wellcraft
2017-08-12 21:29

Problem med utfall?

Känsligt ämne men jag ger mig på det ändå.
En tanke ifrån tråden om att be om ursäkt vid utfall.
Jag har tänkt på detta till och från länge, men det verkar som att otroligt många hundägare har problem med att deras hund är reaktiva och gör utfall.
Vad är orsaken tror ni? 

En till tanke, det jag oftast hör är att hunden är reaktiv/gör utfall mot andra hundar är därför att den blivit attackerad.
Min hund har blivit ordentligt attackerad flera gånger men gör ändå inte utfall, eftersom han kommer över läskiga händelser. 
Precis som han kom över den gången han fick en fyrverkeripjäs kastad framför sig.
Enligt mig är en hund som inte kan komma över saker mentalt svag. 
Samtidigt tror jag inte att alla reaktiva hundar är mentalt svaga.

Vad tror ni?
Vad är orsakerna?
Många äldre hundmänniskor har själva sagt att detta verkat ha ökat på senare tid.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Annons:
Isalel
2017-08-12 22:06
#1

Jag tror att det handlar till viss del om ett generationsskifte i hundfostran där man frångår gamla principer om hierarki där människan ska vara "alfa-hanne" mot en ny generation där hunden ses som en mer komplicerad varelse än så och med betydligt fler känslor att ta hänsyn till. Ny kunskap tar tid att etablera och stödet för inlärning är inte alltid lätt att få. Sen tror jag också att klimatet inom hundvärlden både på nätet och IRL är ganska tufft idag och min erfarenhet är att samma metoder som förespråkas för hundar (där man visar vad som är rätt snarare än kritiserar det som är fel) inte tillämpas vid kommunikation med människor. Dom två i kombination med halvtaskig avel tror jag kan bidra till att hundföraren är mycket mer osäker på hur hen ska göra, har rädsla för att bli dömd och därmed kanske inte heller inger den trygghet som hunden behöver…tycker ofta de personer med mycket skinn på näsan och som är trygga i att de gör rätt oftare har trevliga hundar. Det är min röriga och personliga tanke kring det hela :)

tiger tok
2017-08-12 22:11
#2

Jag tror det delvis beror på många ägares okunskap. Att det en gång var något som triggade till utfall,( trängd situation, utfall från annan hund, osäkerhet, rädsla osv) detta gör att ägaren blir spänd vid hundmöten, hunden påverkas av ägaren, och sedan brister det. Ju fler gånger det händer, desto mer spänner sig ägaren, och kan förvärra problemet i sin tur. Detta är förstås bara en av flera möjliga anledningar till att utfall uppstår!

hemul
2017-08-12 22:11
#3

En del tror att det är koppelhysterin vi har här i Sverige. Möjligt. Något är det ju som gör att vi har mer problem med sånt här. Efter att ha hört och läst om kommunikationsmetoden och fått en bekant att pröva det på sin hund så tror jag det ligger en hel del i det, faktiskt.

Wellcraft
2017-08-12 22:58
#4

#1 Lättare blir det inte då utbildade hundinstruktörer är väldigt spridda.
Kan vara svårt för en förstagångsägare att bestämma sig för vad man själv tycker är rätt, fel och vad som funkar på ens egen hund när man ex. gått en kurs. Vilket leder till en velig och osäker hundförare, för en hund med nerver blir det katastrof.
Vissa hundinstruktörer kör bara på klicker, köttbullar och leksak. Vissa anser att korrigering är ok så länge man håller sig inom SBKs dressyrpolicy osv.

Jag har själv gått flera kurser då jag utbildats inom hund, hade jag inte varit så säker på mitt hundförande så hade jag också blivit förvirrad.
/Lika rörig och personlig tanke men som jag tyckte hängde ihop med din ;) 

#2 Det är helt klart en vanlig anledning!

#3 Håller absolut med om det påståendet. Det ser helt annorlunda ut mellan hundar i länder där hundar ofta går lösa.
I dessa länder tas det för givet att hundarna ska vara trevliga mot varandra och människor, dåligt beteende existerar knappt.
Antagligen för att hundar avlas mot ett litet annorlunda mål och växer upp på ett annat vis.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

hemul
2017-08-13 01:58
#5

Stack ut och cyklade och hade passade på att lyssna på senaste avsnittet av Vår bästa vän. Lustigt nog handlade det just om detta. Inte så matigt, men värt att lyssna på ändå.

Koppelaggressioner

#4 Problemhunden som fick prova kommunikationsmetoden blev mycket bättre. De har flyttat, så jag vet inte hur det har fortsatt. Den här hunden var jättjjobbig. Jag gick med honom ibland och han skällde ut allt, människor och hundar. Var nog ingen som på allvar blev rädd för honom, men har var rätt stark sina 8 kg till trots, så det var jobbigt när han drog och slet. Och pinsamt.

Det var roligt att höra vad som hände i början. Första gången matte släppte ut kopplet istället för att strama in det när jycken började knorra hade han sett helt handfallen ut och bara stått där och låtit den andra hunden gå förbi. När de var en bit ifrån hade han gett ifrån sig ett halvhjärtat grymtande bara för att men genast kommit av sig. 😃

Fisherling
2017-08-13 08:58
#6

Vi har aldrig haft problem med utfall i familjens hundar. 

Kan vara massvis med olika anledningar till att en hund gör utfall.

  • Mentalt ostabil hund. Rädd/Aggressiv/Osäker.
  • Hund med ett onödigt stort resursförsvar. Försvarar "sin/sina" människor.
  • Inlärt beteende. Hunden kan ha lärt sig från en annan hund i hemmet.
  • Ägarskapat problem. Hunden gjorde ett utfall, ägaren blir spänd/nervös, ond cirkel.
  • Ägarskapat problem. Hunden gjorde ett utfall, ägaren straffade hunden, hunden associerar andra hundar med obehag.
  • Trauma. Hunden har blivit attackerad av andra hundar och kör "anfall är bästa försvar" eller får panik.

Sen finns det de som jobbar med problemet, de som "jobbar" med problemet och de som ignorerar problemet eller bara säger "neej, fy fido, så gör man inte mot andra hundar.." 

Majoriteten vi träffat är osäkra hundar som har ägare som bara pratar lite med hunden.

Annons:
Majken!
2017-08-13 08:59
#7

Brist på kunskap om hundars mentalitet och fostran tror jag är anledningen till att det är så vanligt med utfall, i kombination med dåligt avlade hundar förstås. Vi unga, nya hundägare rynkar generellt sätt lite på näsan åt de äldre och erfarna och menar att "så här tränar man hund nu för tiden, ditt sätt är omodernt". Och vips dyker problem upp som vi inte reder ut, men vi har massor av förklaringar till varför hunden inte kan uppföra sig. Dock inga verktyg för att reda ut problemet. Mitt tips är att lyssna så mycket som möjligt på de som haft hund länge, sno deras bästa idéer och tankar. Köp stabila hundar från bra uppfödare. Aktivera hunden med spår, uppletande och sök så långt det bara går. Var tydlig med hunden, rätt och fel ska vara lika tydligt som svart eller vitt.

Hornslandet
2017-08-13 13:01
#8

Vad tror ni om hundar som gör "utfall" mot vissa hundar, men knappt bryr sig om andra? Och då menar jag inte att de gör "utfall" mot tex hundar som skäller och lever fan mot dem, utan helt enkelt mot vissa hundar, men inte andra (men att samtliga mötande hundar bara går på sin sida  vägen utan att själva göra utfall).

Wellcraft
2017-08-13 16:18
#9

#7 Håller med. Ingen har lärt mig så mycket som de gamla bruksrävarna.

#8 Det beror ju på. Många hundar reagerar ju främst på svarta, då det är svårt att läsa kroppspråket. Det tyder ju på en osäker hund med ev. dåligt hundspråk.
Jag tror att det ofta är så, att om hunden reagerar på specifika hundar, såsom svarta, trubbnosar eller vissa raser så är det ren osäkerhet i grunden.
Kanske har den blivit attackerad av en viss ras och varit för vek för att kunna avreagera.
Det är många hundar som gör utfall eller till och med vill attackera min BC, hundar som tydligen aldrig brukar göra så.
Han har "the eye of the border collie" vilket ser riktigt skrämmande och hotfull ut för hundar, främst de med dåligt hundspråk, sen så är han svart också. Även människor kan bli osäkra av hans blick ibland, eyeandet är ju kraftfullt nog att få ilskna nötkreatur att backa så det är förståeligt.
Dock har jag märkt att alla hundar som reagerat på honom har varit eller verkar vara ostabila i grunden.
Jag tror också att i dessa samband så tänker hundägare ofta fel, har dem en orsak t.ex. att hunden är rädd för svarta hundar eller liknande så glömmer man bort att det fortfarande handlar om ren lydnad.
Det är lätt hänt att hundägare då låter hunden göra utfall mot dessa specifika hundar, eller att de fastnar på att försöka få hunden att älska svarta hundar eller att älta t.ex.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Hornslandet
2017-08-13 23:42
#10

#9 hm ja, har också hört folk säga det där om svarta hundar, men andra säger att det inte är svårare att "läsa" en svart hund. Tror som du, kan vara ägarens fokus som förstärker det hela. Min valp/unghund gör väl inte "utfall". Men han har lite för lätt att fixera på andra hundar och vill dra fram till dem, vilket vi tränar på att bättra.. däremot hände det två gånger att vi har träffat på en spinione, vilken han verkar…hata(?) Jag fattar verkligen inte, han har aldrig reagerat på en annan hund som han gjorde på den, den gjorde inget särskilt förutom att ägarna tog ur den ur bilen på en parkering vi höll på att gå runt (kanske gick de några steg mot oss). Plötsligt var det vilt skällande på ett helt annat, mer… frenetiskt sätt från min hunds sida. Träffat den en gång till sen, nästan samma sak då. Andra hundar är han inte alls så med, vettefanken alltså. Enda jag kan tänka mig är väl att han blev riktigt överraskad av den, men jag vet att andra hundar har överrumplat honom mycket mer än så utan samma effekt. Nåja, bara ett exempel…

Kalli
2017-08-14 02:59
#11

Jag håller med #6: Att det finns flera anledningar och dessutom anledningar som samverkar.

[kinjelooo]
2017-08-14 09:24
#12

Det finns säkert massa olika anledningar men jag kan bara tala om min egen erfarenhet. Min hund är en sådan som gör utfall mot vissa hundar: svarta/krulliga med hög svans och huvud; och vissa människor. Jag anser att det är osäkerhet och dåliga nerver, en konsekvens av köksavel. Jag har provat både att korrigera och att avleda, det första med dålig effekt, det andra beroende på löpcykeln. Nu tog jag hjälp av en instruktör och får privatlektioner där vi satsar på ett default beteende som min hund ska göra vid alla möten för att slippa ta egna beslut (dåliga beslut). Jag anser mig inte som en vek person, tror inte att jag spänner mig vid möten, jag vet att jag kan hantera min hund. Det som gör mig spänd är lösa hundar då det har hänt några gånger att en och annan har kommit för nära. Det spelar säkert in men är långt ifrån den huvudsakliga orsaken till utfallen. Får tilläga att jag har haft hundar innan och bara en av de (utöver nuvarande) hade dessa problem. I det första fallet var det pga otillräcklig socialisering i ung ålder.

Upp till toppen
Annons: