Raser

Hundras?

2017-04-14 17:23 #0 av: Hundälskarn

En dag: (vardag)

*Kort, kort prommis ca:10 min (morgonen)

*Promenad på 20-30 min (senare morgon)

*Lunchrast, 20-40 min (dagtid)

*Kväll (5) långprommis ca:1 tim+ sök/spår/skogsagility/allmänlydnad/gott och blandat.

*Efter middag (8) ca:20-30 min prommis.

*Trickträning/lite lydnad/kontaktövning m.m.

*Kväll (21:30) prommis ca:10 min.

Det här är väl ungefär vad min familj och jag skulle få ihop på en dag plus att på ungefär på varje prommis skulle någon typ av sök eller spår dyka upp och såklart allmänlydnad. Skulle också någon till några gånger i veckan gå ut och köra ett ordentligt lydnadspass som exempel, gå några kurser och sådant. Jag läste också om dem olika hundsporterna som finns på skk(s) hemsida och tyckte bl.a att bruks och agility lät väldigt roligt då jag inte läst på så mycket förut.

På helgen förekommer även längre promenader än så. På sommaren kommer hunden få bada om den gillar det också.

Så det här var väl en mer utförlig text om vad vi skulle klara av i vårt hundägande så nu för sista gången (tror jag) så frågar jag åter igen om vilken hundras ni tror skulle passa oss.

Tack så mycket för ert tålamod i förhand!

Anmäl
2017-04-14 17:40 #1 av: Hundälskarn

Och en till fråga finns det någon åldersgräns för att träna/tävla i bruks?

Anmäl
2017-04-14 18:21 #2 av: apportbocken

Att träna bruks är det ingen åldersgräns på tror jag, tror en behöver vara minst 12 för att tävla. Men i skyddet gäller något annat, har för mig att det är 18 år+skyddslicens som gäller även för att bara träna skyddet men jag är ingen expert.

Med vänliga hälsningar, Apportbocken

Hoppas du får en härlig dag! Skrattar

Anmäl
2017-04-14 18:21 #3 av: Turast

Skulle säga någon sällskapsras. Någon av de mindre pudlarna eller papillon kanske? 

Det finns många trevliga raser i SKKs grupp 9 :)

Medarbetare på Valp och Unghund ifokus!
 Peace out~    - Turast
Blogg: Unidogs

Anmäl
2017-04-14 18:29 #4 av: apportbocken

Och som ras tror jag bearded collie kan vara något att kika på, tror de skulle klara sig på den aktivering du beskriver! Är inte alls partisk för att jag har en själv, nej, nej.

Ofta är det bra att välja en ras som kräver lite mindre än det en i förväg TROR att en kan ge hunden. Skulle säga att det är vanligt att folk innan de ska skaffa hund målar upp en önskebild av hur aktiva de skulle VILJA vara. Nu säger jag inte att det är säkert att du gör det men fundera över hur mycket tid du minst har en dag och hur mycket du vill/orkar lägga på en hund och hur mycket energi du brukar ha när du kommer hem.

Med vänliga hälsningar, Apportbocken

Hoppas du får en härlig dag! Skrattar

Anmäl
2017-04-14 18:38 #5 av: Elsis matte

Oj, det är svårt att ge råd bara utifrån motionsmängd, skulle kunna fungera för många raser...
Vad vill ni ha för egenskaper i er hund? Storlek? Kan ni tänka er syssla en del med pälsvård eller ska den ha lättskött päls? Är det problem om den har lätt till skall? Ska den vara utåtriktad och glad i folk eller vill ni ha en hund som inte söker kontakt med andra? Är det viktigt att den fungerar bra med andra hundar?
Berätta så mycket som möjligt om vad ni ser som idealegenskaper och vad ni absolut inte vill ha, så kommer det vara lättare att tipsa!

Anmäl
2017-04-14 19:09 #6 av: Hundälskarn

#3 Jag tror att jag klarar mer än en "sällskapshund" plus att jag vill ha en mer arbetsvillig hund med "will to please". Är inte så förtjust i någon av hundarna från grupp 9. Dessutom hade vi innan en flatcoated retriever.

#4 Det ända är dock pälsvården med bearded collie. Jag vet att man kan klippa ner den men jag vill gärna testa på utställning och då blir det svårt.

#5 Helst ingen pytteliten hund utan den ska väl helst var ungefär medelstor men så länge rasen passar spelar storleken inte så mycket roll. Pälsvård är väl kanske inte ett jätte intresse men att borsta några gånger i veckan och trimning och klippning då och då funkar utan problem. Det är okej att ha en hund med lätt till skall så länge det går att träna bort till viss mån dock är det ju ett stort plus om hunden inte skäller så mycket då vi bor i lägenhet. Hunden får gärna vara glad i andra människor men är kanske inte ett "krav". Jag tycker det är viktigt att hunden ska fungera bra med andra hundar. Vi vill ha en lättlärd samarbetsvillig hund som älskar att prova på alla möjliga hundsporter och som jag skrev i första inlägget att den är smidig och snabb till agility och att man gärna kan prova bruks också m.m. Helst inte så lång päls på hunden att den nästan nuddar marken eller så.

Anmäl
2017-04-14 19:10 #7 av: Turast

Sa sällskapshundar för jag inte tycker att er aktivering passar en mer aktiv ras, inte att jag inte tror att du inte "klarar mer" :) 

vad har du själv kollat på för raser? 

Medarbetare på Valp och Unghund ifokus!
 Peace out~    - Turast
Blogg: Unidogs

Anmäl
2017-04-14 19:13 #8 av: Hundälskarn

#7 Hur menar du att inte tycker den aktiveringen passar en mer aktiv ras? Vi har kollat på alla möjliga raser men först och främst raserna från grupp 1 och 8.

Anmäl
2017-04-14 19:16 #9 av: Hundälskarn

Tillägg: Kommer att gå på flera kurser hela hundens liv i alla möjliga hundsporter som intresserar det är inte så att hunden bara får aktivering 1 dag i veckan utan något litet varje dag och mer eller mindre vissa dagar beroende på hur man tränat med hunden dagen innan och så.

Anmäl
2017-04-14 19:18 #10 av: färgfest

Tibetansk terrier?

Anmäl
2017-04-14 19:21 #11 av: Hundälskarn

#10 Nu vet jag inte om dem har mycket terrier i sig men undviker helst terrier raserna och vad jag läser om den tibetanska terriern tycker jag inte att den verkar passa så bra. Men tack ändå.

Anmäl
2017-04-14 19:23 #12 av: apportbocken

#6 Jaha, jo då blir det svårt. Det är väl inte den svåraste pälsrasen att hålla i utställningsskick men visst tar pälsvården en del tid om du vill hålla pälsen i det skicket.

Annars tror jag att en västgötaspets eller en sheltie kan vara något. En papillon tror jag också att du kan kika på, de är ganska små och så men de är pigga och lättlärda hundar som bruksfolket (som en bonus) lär bli imponerade av om du lyckas få ut den på tävlingsbanan. Det är ju faktiskt väldigt coolt och jag imponeras av de som lyckas tävla även med raser som är mer ovanliga i tävlingssammanhang.

Med vänliga hälsningar, Apportbocken

Hoppas du får en härlig dag! Skrattar

Anmäl
2017-04-14 19:31 #13 av: Hundälskarn

#12 Ja det blir ju det jag har faktiskt kikat på västgötan och tycker dem verkar vara fina hundar dock är jag lite halvskeptisk till kortbenta hundar. Sheltie har jag kollat på väldigt mycket och min ända fundering är att dem verkar så veka och att dem inte är mycket framåt med det gäller väl kanske att hitta rätt uppfödare. Tycker att pappisen är lite liten. Men jag håller verkligen med dig om att det är coolt att tävla med raser som kanske inte är så vanliga att tävla med!

Anmäl
2017-04-14 19:54 #14 av: Estelle13

Hmm har alltid undrat hur alla människor som äger en bruksras har för vardag, jag menar ibland låter det som att hunden skall tränas hårt från morgon till kväll annars klarar man inte av att äga en bruksras.

Ni kanske kan förklara hur eran vardag ser ut så kanske det blir lättare för ts att veta exakt vad ni menar med vad för sorts aktivering hunden MÅSTE ha för att den ska kunna passa in i familjen?

Anmäl
2017-04-14 19:57 #15 av: Hundälskarn

#14 Alltså jag håller verkligen med dig till 100%! Alltså det känns ju som att ingen kan ha tid att äga en brukshund då. Men jättegärna skriv vad en sådan hund måste! ha för att passa in.

Anmäl
2017-04-14 20:35 #16 av: JoannaLi

För mig är skillnaden på en sällskapshund och brukshund inte TIDEN man lägger på hunden - utan kvaliteten. Promenader gör lite för aktivering, medan träning å andra sidan...

Min labbes vardag ser ut såhär: 

Vardagsrastningar: 

  • Morgon - 15 min
  • Lunch - 10 min
  • Middag - 5 min
  • Kvällsrastning - 15 min
  • Nattrastning - 20 min

Men utöver detta så aktiverar vi. Jag är ute cirka 1-5 sammanhängande timmar/aktiveringsdag och tränar. Lydnad, sök, spår, drag, fys, apportering. Ibland går vi en promenad, men det ger varken honom eller mig särskilt mycket. 

Sen har vi vilodagar då vi går rastningar och inget annat. 

Så att en brukshund eller mer krävande hund kräver mer "utetid" tror jag inte på - allt handlar om hur du förvaltar den tiden. 

T.ex. Arrak kan jag köra nöjd på 10 minuter om jag är effektiv, och det är allt han behöver för den dagen. 

Lite gott-och-blandat-träning och lite kontaktövningar räcker inte för aktivering för en något mer krävande hund (t.ex. Arrak hade inte klarat sig på det), utan han kräver mer strukturerad och planerad träning. Är det något som du vill pyssla med, så absolut! Men om ens drömplanering handlar om ett visst antal timmar promenader och lite träning "vid sidan om" så skulle jag satsat på en sällskapsras som trivs bättre med det! 

http://HovTassFot.weebly.com/
Hundträningsnörd med labradoromplacering. 

Anmäl
2017-04-14 20:41 #17 av: Hundälskarn

#16 Nej jag tror inte heller en brukshund behöver mer utetid än en "vanlig" hund. Jag vill hålla på med träning inte bara vid sidan om utan dagligen med max 2 dagars vila per vecka ungefär men jag tycker det är så himla svårt att skriva vad det är man vill med hunden, hade varit lättare om jag kunde förklarat genom att prata. Jag skrev ju inte att jag bara skulle göra gott och blandat träning och kontaktövning jag skrev massa mer än så men det kanske du såg men tog bara det som förslag.

Anmäl
2017-04-14 20:55 #18 av: JoannaLi

En dag: (vardag)

*Kort, kort prommis ca:10 min (morgonen)

*Promenad på 20-30 min (senare morgon)

*Lunchrast, 20-40 min (dagtid)

*Kväll (5) långprommis ca:1 tim+ sök/spår/skogsagility/allmänlydnad/gott och blandat.

*Efter middag (8) ca:20-30 min prommis.

*Trickträning/lite lydnad/kontaktövning m.m.

*Kväll (21:30) prommis ca:10 min.

Det här är väl ungefär vad min familj och jag skulle få ihop på en dag plus att på ungefär på varje prommis skulle någon typ av sök eller spår dyka upp och såklart allmänlydnad. Skulle också någon till några gånger i veckan gå ut och köra ett ordentligt lydnadspass som exempel, gå några kurser och sådant. Jag läste också om dem olika hundsporterna som finns på skk(s) hemsida och tyckte bl.a att bruks och agility lät väldigt roligt då jag inte läst på så mycket förut.

På helgen förekommer även längre promenader än så. På sommaren kommer hunden få bada om den gillar det också.

De fetmarkerade styckena är de punkter som gav mig intrycket att träningen var lite mer "på sidan av" :)

Vanligtvis när man söker en brukshund/aktivare hund brukar de komma först. 

T.ex. "Jag vill ha en hund som vill hobbyträna sök med, viltspår, kanske någon lydnadsklass. I övrigt kommer den få ungefär så här mycket promenader. "

Men absolut. 

Vad är dina mål med träningen? 

Vill du tävla? Hur ofta vill du träna vardera gren? Vill du träna hemma själv, vill du gå med i träningsgrupper? Hur mycket tid vill du lägga på träning separat från rastning och promenader? 

Vilket gren är din favorit? 

Vill du ha en hund som inte är rolig i vardagen, men som du kan tävla VM med? Vill du ha en trevlig familjehund som kan tänka sig att haka på på träningar men som kanske inte kommer att vilja tävla? Vill du ha en kompromiss mellan de två? Ungefär på en skala mellan en trevlig familjehund som hakar på lite spår någon gång i veckan och glatt söker leksaker i skogen (1) och en brukshund som blir förbannad om den inte får träna ett antal timmar om dagen, träningsgrupper, mot tävling med mål och som är en bruksmaskin utan att vara särskild rolig i vardagen (10)? 

:) 

http://HovTassFot.weebly.com/
Hundträningsnörd med labradoromplacering. 

Anmäl
2017-04-14 21:29 #19 av: Hundälskarn

#18 Okej! Då förstår jag. Jag tänkte inte alls på att vilken ordning man skriver i skulle spela roll. (; Jag hade absolut lika gärna kunnat skriva: Jag vill hålla på med agility, lydnad, sök och bruks och lite allt möjligt som jag tycker är kul. På sidan om skulle hunden få ca 2-3 timmars promenad per dag. M.m. M.m.…

Mål med träningen är jag kanske inte helt söker på utan det är mer att om hunden och jag skulle fastna för någon sport så kanske tävling prioriteras och satsas på om jag nu skulle våga (hehe) Jag kanske vill träna vardera gren exempel lydnad 2 ggr i veckan, sök kanske 3 ggr i veckan eller mer men vissa dagar inte så stort sök utan dem flesta dagarna i veckan kommer någon form av sök bli av varje dag men att vissa dagar bara lite godissök och andra dagar söka och spåra mycket ute i skogen och efter människor kanske köra viltspår. Det kommer nog bli mycket egen träning typ hemma fast utomhus då men även kurser och hade varit jättekul att vara med i en träningsgrupp! kanske hade blivit runt en timma med träning utöver motion men det är lite svårt att säga bara sådär.

Jag vet faktiskt inte vad min favoritgren är eftersom jag inte testat på någon speciell hundsport men det jag tycker är mest intressant nu är kanske agility och bruks, även lydnad. Jag vill ha en hund som både kan hänga med i vardag men samtidigt duga för träning/tävling. Jag vet själv att jag inte kan ha ex en schäfer, malle och en sådan aktiv ras för det kommer jag inte orka då jag kommer börja 8:an efter denhär terminen och sen kommer jag upp i nian med alla nationella prov. Tack så mycket för ditt svar! Tror jag fick med allt. :)

Anmäl
2017-04-14 21:48 #21 av: Hundälskarn

Kanske 1-2 timmars aktivering utöver motion beroende på vad jag skulle träna just den dagen

Anmäl
2017-04-14 22:26 #22 av: apportbocken

Vad trevligt att du har så mycket planer för hunden! Den kommer säkert bli lycklig oavsett (nästan) vilken ras du skaffar! :)

Men har du 4 timmar över varje dag och framför allt, orkar du vara ute i skogen i fyra timmar varje dag? Det är lätt att överskatta sin egen energi och tid nämligen.

Med vänliga hälsningar, Apportbocken

Hoppas du får en härlig dag! Skrattar

Anmäl
2017-04-14 22:26 #23 av: HerrMoro

Jag tycker inte mängden motion/aktivering är avhängigt när det gäller om brukshund är lämpligt eller inte, och är ärligt trött på att de framställs som monster till hundar. Utan tycker snarare det handlar om huruvida personen kan hantera den stora mängd drifter en brukshund kan ha.

Absolut att de kräver mer än den genomsnittlige hunden för att må bra, men det handlar ju om vardagen också. En bra arbetshund är även en bra familjehund, men det är mycket mer hund att hantera i vardagen än en sällskapsras som är sportavlad. Många brukshundar är dessutom avlade för att ha låga retningströsklar.

Till TS: Fundera på vad du vill ha ut av hunden och vilken typ av vardag du vill ha, vad kan du inte kompromissa om. Åk sedan och träffa individer ur olika raser. Men spontant tänker jag sheltie, det är inte för inte som de är populära i agilitysammanhang. Jag vet dessutom en som kör hemvärnet med sina. Utöver det finns det många kennlar så det går att sålla och hitta vettiga.

Anmäl
2017-04-14 23:12 #24 av: Estelle13

#23 Jo jag håller med dig, i det stora hela så handlar det mkt om att kunna ha en bra och hanterbar hund i vardagen, visst är det säkert svårare med en bruksras eftersom att dem helt enkelt är mer hund. Jag har själv ingen "brukshund" men har ändå en hund som kräver väldigt mkt mer i vardagen än den andra både när det gäller uppfostran och aktivering. Så absolut vet jag skillnaden mellan en hund som kräver och en renodlad sällskapshund som man inte behöver lyfta ett finger åt.

I mina öron låter det som att ren avlade brukshundar är riktiga monster som endast kan ägas av en person som är hemma 24/7, inga barn eller andra intressen utan all tid ska gå till hunden. På kvällen ska man ligga utpumpad på sängen redo för en ny fullspäckad dag med hunden.

Anmäl
2017-04-15 07:49 #25 av: Lilahnee

Jag tror att en Engelsk Springer Spaniel skulle bli lycklig med ett liv med dig. Vet flera som tävlar i klass 3 i Agility. Passar även till lydnad och spår, uppletande m.m.

Anmäl
2017-04-15 10:25 #26 av: JoannaLi

Japp, jag tror starkt på en spaniel, retriever eller t.ex. en sheltie :) Glada trevliga hundar som hakar på det mesta, och som du kan tävla med om du lägger ner energi på det, men som inte kräver mer än vad man orkar vanligtvis. Och så goa, mysiga hundar <3

http://HovTassFot.weebly.com/
Hundträningsnörd med labradoromplacering. 

Anmäl
2017-04-15 10:49 #27 av: Elsis matte

Spaniel, retrieverraserna eller en vattenhund (spansk, portugisisk) kanske skulle kunna vara något. Dock en del pälsvård för de första och sista då.
Kromfohrländer? Lagom hund som fungerar bra till agility.
Eller någon pigg spets? Japansk spets är t.ex. en väldigt trevlig ras som hänger med på det mesta.

Anmäl
2017-04-15 10:58 #28 av: Frida B

Beroende på det där med brukshundsraser... Jag äger en kelpie. Och nej han behöver inte spåra 3 ggr varje dag plus en timmas lydnad och massa promenader per dag för det funkar inte, jag jobbar heltid. Men ja, han kräver rejäl stimulans varje vecka helst några gånger i veckan. Och då menar jag inte lite tricjträning och lite skojagility utan jag ställer krav på min hund och har ett mål, blir som en seriös träning. Agilityn tränar vi säkert fyra timmar i veckan, riktiga spår i skog eller på fält med vinklar och apporter. Dessutom försöker jag valla med honom lite. Nu har jag legat på latsidan pga flytt och då har det endast blivit lite godissök och lydnad på promenaderna med lössläpp i skog, han blev skitjobbig. Sen tog jag tag i träningen igen, nu är han mycket mer hanterbar.
Hoppas det gav lite mer klarhet :)
Om du nu kikat på grupp 8 och 1, skulle jah tipsa om sheltie eller corgi, eller kooikerhondje. Käcka små hundar som gärna hänger med på det mesta.

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
(f.d MelvinMimmiLufsen)

Anmäl
2017-04-15 14:37 #29 av: Fisherling

Fast jag ser hellre att folk framställer brukshundar, jakthundar och draghundar som monster så att folk inte skaffar dem, än att de framställs som "vilken hund som helst" och de hamnar i fel händer. 

Har man ett brinnande intresse för hundträning, är nyfiken, öppensinnad och har en stark vilja att lära sig, då kan man nog klara av vilken ras som helst. Dock är man ju inte alltid själv, utan måste dela hunden med andra som OCKSÅ ska klara av den.  Är man dessutom minderårig och det ska vara en familjehund.. Ja, då blir det den svagaste vuxna länken som väger tyngst. 

Jag har ju tur som bor själv, har ingen pojkvän och kan spendera all min fritid (och mina pengar Gapskrattar) på det jag tycker är roligt - träna hund. 

Anmäl
2017-04-15 17:44 #30 av: Turast

Håller med #29, jag som har bott med två personer som inte har hund som liv tycker att mina är krångliga och jobbiga ibland fast de bara är normala bruksraser. (Har aussie och kh collie). Min pojkvän vågade inte gå ut med dem ett tag när vi bodde i stan pga att båda kunde reagera rätt starkt på saker som kunde hända. Han kom över det sen när han lärde sig mer och jag förklarade varför de gör som de gör ibland osv. 

Håller även med #16, mina blir tröttare av en halvtimmes intensiv lydnad/bruks än timmar av skogspromenader och "skojträning". 

Tänker väl även att de flesta hundar tycker det är skojigt att träna och ställer gärna upp mot en bit gott eller så. Man behöver faktiskt inte alltid ha det "värsta" av alla raser. Och som #29 säger så ser jag hellre att de framstår som monster än att komma i "fel" persons händer och det inte blir ett roligt hundägarskap. 

Medarbetare på Valp och Unghund ifokus!
 Peace out~    - Turast
Blogg: Unidogs

Anmäl
2017-04-15 22:29 #31 av: Kovus

Jag är inte helt opartisk men jag säger också sheltie :) De är otroligt lättlärda och med mycket "will to please".

Rekommenderar att hitta en bra uppfödare då det finns rädsla i dem, men annars väldigt frisk ras!

# 11 Vill bara inflika att den tibetanska terriern faktiskt inte tillhör terrierraserna överhuvudtaget trots namnet ^^ Men om du inte vill lägga tid på pälsvård så faller de ju bort ändå.

Anmäl
2017-04-16 09:38 #32 av: Ella Fischer

Tiden man spenderar på promenader spelar inte sådär jättestor roll, utan vad man gör på promenaderna.
Jag har, tillsammans med mina föräldrar, en Chinapuff (Chinese Crested Powderpuff), och detta är ungefär hur en dags promenadschema kan se ut för honom;
Morgon; 20min ( eller ibland upp till 1,5timmar )
Förmiddag; 40 min
Lunch; 20min - 1 timme
Eftermiddag; 10+min
Kväll; 10-20 min
Natt; 10 min
Men utöver detta så brukar jag även träna lite, t ex, lydnad med honom när jag är ute. Alltså t ex volt, gå bra i koppel, inkallning, och andra saker som t ex att gå på vänster / höger sida om mig / framför / bakom mig, men även volter (involt - utvolt), sitt, stå, ligg, backa mm.
Han är då en 39 cm stor hund men jag spenderar ändå lika mycket tid på promenader med vardagslydnad med honom som en människa med en stor hund kan göra på promenader.
Små / mellanhundar klarar alltså ungefär lika mycket tid som en stor hund kan göra, så antalet timmar man går ut på promenader spelar inte sådär jättestor roll.
Någonting som spelar roll däremot är frågor som;
Hur mycket tid kan du spendera på pälsskötandet? Är det ok om hunden skäller, och hur mycket kan den skälla? Ungefär hur stor kan den vara? Vill du att den ska vara en alpha eller en beta i flocken?

Anmäl
2017-04-16 10:52 #33 av: Estelle13

I det stora hela handlar det mycket om hur lätt eller svår hunden är som individ. Hade jag bara haft erfarenhet av min storpudel tik som hund så hade nog jag rekommenderat rasen till vilken människa som helst men eftersom jag även sett en annan sida av storpudeln i min hanhund som är en tuff och skarp jaktidiot som inte låter någon sätta sig på honom så blir jag lika förvånad varje gång när någon rekommenderar "min" ras till Maja 12 år. Så ja jag förstår att det är bra att överdriva lite i hur mkt en bruksras kräver, detsamma gäller nog de flesta raser oavsett om de är bruksavlade eller ej. Jag hade inte en aning om att jag skulle få en hund som var blandning mellan stövare och rottweiler i pudelförpackning när jag köpte honom.

Anmäl
2017-04-16 20:48 #34 av: Katti

Titta på lapphundarna också! Det finns både svensk och finsk lapphund och lapsk vallhund, De är lite olika, inte bara till utseendet, men de är alla trevliga, lättlärda och lättmotiverade Glad. Jag har nu finsk lapphund efter många år med kelpie och det är härligt med en ras man kan rekommendera många att skaffa. För att ha kelpe behöver man vara lite speciell Skrattar.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2017-04-19 16:20 #35 av: Frida B

#34 hehe minst sagt :D

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och medarbetare på Agility ifokus             
(f.d MelvinMimmiLufsen)

Anmäl
2017-04-19 22:25 #36 av: Alva0422

Sheltie. Jag har ingen som helst erfarenhet av någon hund eftersom jag bara haft katt. Men vi hämtar hem en liten Sheltie i sommar. Och shelties är tydligen en av de bästa agility-hundarna man kan ha! Lättlärda, aktiva, glada...men kan också vila en stund då och då.
Dock så har jag hört att de skäller lite mer än andra. Men det går säkert träna bort....

Anmäl
2017-04-20 16:08 #37 av: jenmjao

En brukshund är precis som alla andra hundar.. Självklart, det är ju en hund. Men dom kräver sitt, Och när jag säger dom kräver sitt menar jag inte att dom kräver 4timmars promenader, springa/jogga/dra varenda dag samt arbeta med lydnad, spår och allt annat man kan hitta på. Dom kräver SITT av sin förare, Alltså ska man som förare vara antingen väldigt naturligt begåvad eller upplärd.
Jag har en malinois och han är "världens" lättaste om man jämför med mycket annat, Däremot kan jag hälsa att han tuggar sönder "lägenheten" om jag behöver gå ut i 5minuter och inte har aktiverat han. Jag kan hälsa att han (som är världens goaste pojke) gärna kör över och skippar det han kan om man glömmer bort att "korrigera" det en gång (Vill också påpeka att korrigera inte är fysiskt korrigera utan bara att inte låta något "glida förbi", tex vid drag i koppel är enkorrigering att stanna till eller vända håll). Han tar gärna till med tänderna också, Vilket han ska göra, för han är en malinois, Men det har min rumpa, mina jackor, mina ben, mina armar och min träningsväst också fått smaka. 
En brukshund (av min erfarenhet en malinois) är en hund som har lätt att ta till sig saker, Och det betyder både positiva och negativa saker, Det betyder att man har en reaktiv hund, Man har en snabb hund, Man har en jäkligt smart hund, En hund som har lättare att gå upp i 100.. Det är inte varje dag man orkar hantera 100 och det är inte varje gång man klarar av 100.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.