Annons:
Etikettutfodring-och-foder
Läst 6718 ggr
Ellenfyrkant
4/13/14, 11:25 AM

Vilket foder ska jag välja?

Ska byta torrfoder, till ett så fettsnålt som möjligt. Men hamnar i ett dilemma. Fodret vet rekommenderar (utan bredare kunskap än att hundens bekymmer nämns på påsens framsida) innehåller så himla lite kött. Har letat runt och kan få upp kötthalten i alla fall 15-20% TS om jag klättrar upp 3% i fett. Känns lite jobbigt att behöva välja ris- och majsmat för att det är lägst i fett. Men samtidigt kanske de där 3% kan vara avgörande för hur nya dieten kommer att fungera. :/

Mvh Ellenfyrkant

Annons:
odjuren
4/13/14, 12:03 PM
#1

De finns foder med hög kötthalt som är light foder, tex Brit premium, Brit care, Acana, Natures Protection. De har kötthalt på 40 till 75 procent.. Oftast har personalen på djuraffärer god kunskap om just foder via dv utbildningar!

//Odjuren

www.odjuren.com

Ellenor123
4/13/14, 12:09 PM
#2

Acana light/senior.

Medarbetare på Akvariefisk i Fokus. ◕ ‿ ◕

Ellenfyrkant
4/13/14, 12:22 PM
#3

Brit Care skriver ut köttet i färsk form på innehållsförteckningen och nämner inga procent, gör mig väldigt tveksam. Acana har för hög fetthalt i deras Lightfoder, Orijen har inget lightfoder?

Mvh Ellenfyrkant

Ellenor123
4/13/14, 5:30 PM
#4

Är 10% fett verkligen för mycket? Tror din hund kommer gå ner bättre på det fodret än ett ännu fettsnålare(finns det?) alternativ med massa spannmål i. Orijens lightfoder är Senior men det har 15% fett. Efter att ha tittat runt litegrann så verkar det som att 7% fett är det minsta som finna i olika lightfoder. Då hade jag som sagt hellre tagit Acana med 10% :)

Medarbetare på Akvariefisk i Fokus. ◕ ‿ ◕

Ellenfyrkant
4/13/14, 7:30 PM
#5

#4 Stämmer jättebra! Det är dessa 3% jag bollar med. Att jag vill åt en låg fetthalt har tyvärr inte med fetma att göra.

Mvh Ellenfyrkant

odjuren
4/14/14, 7:54 AM
#6

Eukanuba har ett som heter Daily Care Sterilised/Overweight som är riktigt bra! Och VÄG både hund och mat!!

//Odjuren

www.odjuren.com

Annons:
Hildgrim
4/14/14, 2:46 PM
#7

Jag vet att du skrev torrfoder nu.. men hur viktigt är det att hålla sig till 3% fett? Hade 5% fungerat? Det vore ju väldigt synd om du tvingas utfodra hunden med främst spannmål bara för att du behöver undvika fett.

Hade inte färskfodret bravo varit något? Dom har några varianter med 5% fett. Nu är det förvisso ganska låg kötthalt i dem med, runt 40-45%. Men utfyllnaden är kokta grönsaker vilket är mycket bättre än spannmål (som jag antar att utfyllnaden i torrfoder).

Ellenfyrkant
4/15/14, 8:10 AM
#8

#7 har inte kollat nu men färskfoder brukar inte skriva upp sina halter i torrsubstans. Så då får man räkna om och hamnar tyvärr betydligt högre. :-(

Mvh Ellenfyrkant

lizton
4/15/14, 1:32 PM
#9

Happy Dog Supreme Tisana har 7,5 % fett och Happy Dog Fit & Well Adult Light har 6 % fett. Finns hos animail.se Tyvärr både majs och ris i dessa foder. 

Ett alternativ är att laga själv. Om du kan tänka dig att betala en slant så kan man få ett specialrecept för sin hund av Marie Sallander. Läs på hennes hemsida om pris och vd hon vill ha för uppgifter om din hund.

russin
4/15/14, 2:16 PM
#10

Varför inte prova färskfoder ? Bravo har några riktigt fettsnåla varianter. Dels deras kyckling som finns i 3% fett (man kan dock inte jämföra rakt av med torrfoder) och dels lamm samt special med vom som ligger på 5% fett. Alla innehåller 40-45% animalier och resten är potatisfibrer och grönsaker.

[fabienne]
4/15/14, 2:42 PM
#11

WOW! 2500 kr för ett recept av Marie Sallander. 🤐 Ett alternativ är att be Standardprodukter om hjälp med ett individanpassat recept, så får man behålla sina 2500 kr.

lizton
4/15/14, 6:00 PM
#12

Du kan inte jämföra en forskare med specialinriktning foder och hälsa för hundar och katter med en försäljare med en enkel utbildning. Jag skulle inte lite på den senare efter alla märkliga råd som folk har fått. Fråga M S vad hon anser om företaget ifråga. Någonstans på hennes hemsida har det stått något liknande som att man inte ska köpa  deras produkter. Man vet inte vad man stoppar i sin hund eftersom de inte kan ge en fullständig redogörelse av vad produkterna innehåller.

Ellenfyrkant
4/15/14, 6:53 PM
#13

Frågar om just torrfoder för att det inte fungerar smidigt att utfodra med färskfoder när vår uppfödare som har hunden då och då utfodrar sina hundar med torrfoder. Vill inte be henne om det besväret och vill inte köpa en extra frys att förvara min hunds mat i. Det är också jobbigt att komma ihåg att ta med till jobbet varje dag, då hunden utfodras flera gånger under dagen. Jag som knappt minns min egen lunch… Idag finns alltid en bytta med torrfoder på jobbet. Att utfodra med frystorkat färskfoder har jag inte råd med. En tredje anledning är att jag vill utreda om det är bukspottkörteln som har bekymmer i magen, då hjälper bara fettsnåla foder och jag vet tyvärr inga tillräckligt fettsnåla sådana. Jag har funderar länge på färskfoder och tror stenhårt på det. Men att ha det hos hundvakten är inte ett alternativ, då blir alternativet att byta över till ett torrfoder före hundpassningsperioden och då tror jag att det är bättre för min hunds mage att äta ett och samma torrfoder som kan fungera hela tiden.

Mvh Ellenfyrkant

Annons:
[fabienne]
4/15/14, 7:09 PM
#14

#12 "En försäljare med en enkel utbildning?" Är Lena Mattsson en sån? 😂Nej, detta orkar jag inte ens börja diskutera. Jag har inget intresse i att veta vad Marie Sallander tycker om Standardt. Det jag ville ha sagt var bara att ett individanpassat recept inte behöver kosta 2500 kronor, sedan får man själv bilda sig en uppfattning om var det är vettigast att be om råd.

lizton
4/15/14, 7:44 PM
#15

#14 Viken utbildning har Lena Mattsson?

Om du vill jämföra utbildningar så läs på Marie Sallanders hemsida under "Lite om mig själv och om mina djur" Där står bl a om att M Sallander arbetat tillsammans med professor Åke Hedhammar och andra specialister om sambandet mellan sjukdomar och kost hos hundar och katter. Officiellt är hon agronomie doktor med specialisering inom näringslära och motion och även inom klinisk näringslära. Hon tog sin doktorandtitel 2001.

Det är svårslaget. Försäljare brukar ha väldigt ytliga utbildningar. 

Det jag har sett att din Lena Mattson rekommenderar till nästan alla problem hos hundar är tillskott av dyra kalciumpreparat "för att göra kroppen basisk". Typiskt försäljare av kosttillskott, även när det gäller kosttillskott för människor. Det är nonsens och finns ingen forskning som stödjer detta. Många är lättlurade och det ger mer klirr i försäljarens kassa.

Ellenfyrkant
4/15/14, 10:16 PM
#16

#15 Inte i den här tråden tack.

Mvh Ellenfyrkant

[Forest]
4/15/14, 10:59 PM
#17

15. HELT OT  men med enkel googel så hitta jag detta. Lena är utbildad näringsfysiolog och rådgivare, hundfysioterapeut, biopat och homeopat på djur och har även läst veterinärmedicin, immunologi och delar ur agronomutbildningen. http://gghk.se/om-personalen/lena-mattsson/#.U02bsPl_v7E

TS Är det bara fettet du vill få lite av? det är bara torrfoder som du tittar på? Är det något annat i fodret som ska uteslutas? Lite nyfiken varför det ska vara så låg fetthalt jag ser det mer så här gå lite längre med hunden och mer kötthalt=mindre giva=mindre mat

Ellenfyrkant
4/16/14, 9:52 AM
#18

#17 I mitt inlägg #13 finner du anledningen, vad jag vet är det inget annat som behöver uteslutas ännu, tror inte det rör sig om allergier.

Mvh Ellenfyrkant

lizton
4/16/14, 12:01 PM
#19

Jag tror det är svårt att hitta något foder med bara 3 % fett om du söker bland vanliga light/seniorfoder. 

Jag skulle i samråd med veterinären välja ett speciellt foder för känslig bukspottkörtel och om hunden funkar bra på det, ge det under den tid som krävs för att läka bukspottkörteln. När magen stabiliserats och avföringen blivit normal så kan det vara dags att långsamt fasa över till ett annat foder. Ibland funkar inte det utan hunden måste äta veterinärfoder livet ut, men din hund verkar inte ha så stora problem. 

När det blir dags att fasa över till ett torrfoder finns många bra att välja på som har låg fetthalt. Av de dyrare finns tex Acana light med 10 % fett. Kingsmoore Pure Hund lätt har 11% fett och bara färskt kött vilket är mer lättsmält än köttmjöl. Bland de  inte så dyra finns t ex Magnussons Meat & Biscuit Light med 8 % fett. Det är bakat foder som är snällare mot magen och har  enbart färskt kött och färska ägg också snällare mot magen. Alla finns hos animail och hemfoder. Magnussons finns också till ännu bättre pris hos Ica Maxi, Coop m fl

Om det är allergi så kanske Acana Lamb & Apple kan passa eftersom det har så få proteinkällor. Det är 16 % fett i det så om det är bukspottkörteln kan fetthalten vara för hög.

[Forest]
4/16/14, 10:31 PM
#20

13 Men om hunden har fel på bukspottkörteln är väl inget man bör avla på, eller är uppfödaren bara hundvakt ibland? 🤔

Annons:
Ellenfyrkant
4/16/14, 10:47 PM
#21

#20 Fel och fel..? Jag har tänkt skaffa barn även om jag är både magsjuk och förkyld ibland. Men som svar på frågan är hunden inte hos uppfödaren i avelssyfte. Att inte ha plåtmage ligger i rasen, precis som höftbesvär hos andra. Inga prover tagna så har inget diagnos fastställt. Det är jag som vill testa att underlätta för bukspottkörteln genom att sänka fettet, för att se om det blir bättre. För att veta vad nästa steg blir.

Mvh Ellenfyrkant

[Forest]
4/16/14, 10:56 PM
#22

21, Skojar du? Att vara förkyld och magsjuk är väl knappast det samma som fel på  bukspottkörteln. Dessutom är det många som "avlar" på sig själva trots att de har diverse allergier och synfel jag ser STOR skillnad på mig och avel på djur.  Jag har för mig att ni en tik på foder men kanske tagit fel på dig och en annan här på fokus. Men som sagt har tagit fel på dig antar jag ändå. 

Jag gick efter vad som SKK tar upp 

Med allvarligt funktionshinder avses tillstånd som väsentligen påverkar funktioner såsom andning, cirkulation, rörelseförmåga, syn och hörsel.

Exempel på allvarlig sjukdom/funktionshinder är kliniska symtom på grund av HD, ED, osteochondros, patellaluxation, legg perthes, diskbråck, hjärtfel, epilepsi, atopisk dermatit, nedsatt sköldkörtel- eller bukspottkörtelfunktion och andra i rasens avelsstrategi (RAS) prioriterade sjukdomar/funktionshinder.

Ovanstående gäller oavsett om hunden medicineras eller har opererats för sjukdomen/funktionshindret.

http://www.skk.se/uppfodning/regler-policys-och-lagar/skks-grundregler/sa-sager-grundreglerna-om-avel/

Ellenfyrkant
4/16/14, 11:07 PM
#23

#22 Om jag skojar? Hur ska jag kunna försvara en gissning? :P Jag håller ju på att testa mig fram. Det finns ingen veterinär som tror att min hund har fel på bukspottkörteln utan säger att det är en känslig mage, precis som majoriteten de träffat av samma ras. Jag tycker inte det känns kul ändå och vill fortsätta att åtminstone utesluta. Därför börjar jag med ett fettsnålt foder, någonstans behöver man ju börja. Hade det varit ett bättre alternativ att börja testa för all världens allergier, ta prover från alla digestionsrelaterade organ och kanske till slut få svaret igen att min hund är ett normalt exemplar av rasen? I och med detta kan jag heller inte hävda att det finns något konkret fel på min hund.

Mvh Ellenfyrkant

[Forest]
4/16/14, 11:38 PM
#24

23. Fast nu skrev jag i inlägg 20 att det är inte helt rätt att avla på hund med fel på bukspottkörteln. Ditt svar var- Fel och fel..? Jag har tänkt skaffa barn även om jag är både magsjuk och förkyld ibland. 

Jag hoppas att ni kommer fram till vad som är felet själv anser jag väl att kanske det var bra om uppfödare helt enkelt slutar avla på hundar som har struliga magar eftersom det är inte så kul att ha hund med känslig mage :)

Ellenfyrkant
4/17/14, 7:42 AM
#25

#24 Då missförstod vi varandra, du utgick ifrån en sjukdom och jag utgick ifrån min individ. Av de fallen jag funnit via Google med hundar som är sjuka i bukspottkörteln så har många haft oavbruten diarré i flera år och några fall har inte ens gått att rädda. Så det är ju jätteklokt att detta sjukdomstillstånd tom nämns på SKK! Det är väl också därför ingen veterinär föreslår provtagning för detta på min hund, som är lös i magen då och då. Det har hittills legat mer i mitt intresse att hitta orsaken än veterinärens, för att de upprepade gånger säger att rasen är sådan och rekommenderar deras specialfoder. Självklart ska fysisk hälsa prioriteras, men i mitt fall har inte avel med att min uppfödare också är min hundvakt att göra. Kan tycka att det var lite märkligt att du drog den slutsatsen, de flesta uppfödare vill kunna ställa upp senare i "valpens" liv. Så aveln blev ett sidospår där. Back To topic :-)

Mvh Ellenfyrkant

Ison
4/17/14, 9:16 AM
#26

#25 är lite nyfiken på vad fett har med bukspottkörteln att göra:) eftersom du vill ha ett fettsnålt foder? Jag hade för mig de va levern som fixa fettet. Men kan ha fel såklart!!

Ellenfyrkant
4/17/14, 9:57 AM
#27

#26 Bikspottkörteln producerar ett enzym som bryter ned fett. :)

Mvh Ellenfyrkant

Annons:
NeuroJajje
4/28/14, 4:11 PM
#28

tänkte låna tråden lite, är det någon här som testat Precept plus?

James wellbeloved har jag bla blivit tipsad om, men skulle gärna höra lite fler åsikter.

mvh

Sajtvärd på traning.ifokus.se/

[tk1971]
4/28/14, 4:56 PM
#29

Min förra hund hade en tarmsjukdom inkl. fel på bukspottkörteln. Veterinären sa att vi måste ge henne ett foder med lågt fettinnehåll. Hunden åt Carrier light/senior i många år. Carrier är ett väldigt underskattat märke.

Ellenfyrkant
4/28/14, 6:13 PM
#30

#28 Varsågod att starta en egen tråd om det. :) #29 Tack! Hur var hon i magen på det fodret? Och vad åt hon innan, vad märkte ni för skillnad? Minns du om det var tunn eller tjocktarm hon hade bekymmer med?

Mvh Ellenfyrkant

[tk1971]
4/28/14, 6:23 PM
#31

#30: Hon hade en inflammation i i stort sett hela mag-tarmsystemet vilket hon även fick mediciner mot. Innan vi fick ordning på det hade hon problem med magen länge (diarréer, kräkningar, ingen matlust, gick ner i vikt) så det är svårt att säga vad de olika fodren vi testade hade för effekt.

Upp till toppen
Annons: