Annons:
Etiketthundsport-aktiviteter
Läst 19236 ggr
LinaK
11/6/14, 9:52 PM

Rallylydnad del 1 - en sport för alla!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Rallylydnad är en av de nyaste hundsporterna i Sverige, men samtidigt en utav dom mest snabbast växande i antal utövare. Många uppskattar denna sport på grund av att i princip "vem som helst" kan träna rally. För mer information om rallylydnad läs gärna denna artikel som är första delen av två.

ALLMÄNT OM RALLYLYDNAD:

Rallylydnaden är en relativt ny här i Sverige och sporten blev officiellt en tävlingssport den 1 Juli 2011, det är en snabbt växande sport som många får upp ögonen för då den inte är speciellt fysiskt krävande för föraren. Sporten är anpassad så att "vem som helst" ska klara av att utföra den med sin hund.

Rally är en hundsport som går ut på att hund och förare tillsammans ska arbeta sig genom en bana med 12-20 olika moment beroende på vilken klass man tränar/tävlar i, via skyltar får man anvisningar med text och bild vad som ska göras i de olika momenten.

Foto: IngaTrnqvist

TÄVLA I RALLYLYDNAD:

Vid tävling så får föraren inte röra hunden men man får givetvis visa med händerna vad hunden ska göra, man får inte heller ge hunden godis eller belöning i form av leksak på tävlingsplanen men man får självklart belöna med rösten och med kroppsspråk. Det är inte tillåtet att skälla på hunden eller vara hård i sina kommandon, rallylydnad ska vara en rolig och positiv sport!

**Allmän information:
**
- För att få starta i en rallytävling så måste hunden vara vaccinerad och id-märkt

- Hunden måste vara 10 månader och 1 dag fyllda vid tävlingsstarten

- Blandrashundar får delta men måste då ha en tävlingslicens som man ansöker om

- Kryptorchida och kastrerade hundar får delta på tävlingen

- Föraren måste vara ansluten till SKK via en länsklubb, specialklubb eller via svensk hundungdom exempel

- Vid tävling i nybörjarklassen där hunden ska vara kopplad så är sele inte tillåtet, hunden ska ha någon typ av halsband och ett vanligt koppel alternativt ett retrieverkoppel.

- I de övriga klasserna är hunden okopplad

Foto: Kitten86

När man tävlar i rally så startar man med en poängpott på 100 poäng, när man sedan går banan tillsammans med sin hund får man eventuellt poängavdrag om föraren eller hunden gör något fel. Exempel på poängavdrag kan vara: sträckt koppel, hund sätter sig snett vid sittande moment, hunden lägger sig inte på kommando eller vid handvisning, välter koner eller skyltar. Här finner man vilka vanliga poängavdrag som förekommer mest bland alla skyltar: Vanliga poängavdrag.

Tävlar man i rallylydnad så kan man få olika titlar och diplom beroende på i vilken tävlingsklass man tävlar i. Man börjar alltid i nybörjarklass och när man fått tre godkända resultat (70 poäng eller mer) så blir man uppflyttad till fortsättningsklass och hunden. För tre godkända resultat i fortsättningsklass så flyttas man upp till nästa klass och så vidare.

Titlar:

Rallylydnads diplom nybörjarklass - RLD N

Rallylydnads diplom fortsättningsklass - RLD F

Rallylydnads diplom avanceradklass - RLD A

Rallylydnads diplom mästarklass - RLD M

Rallylydnaden är uppdelad i olika tävlingsklasser:
Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avancerad klass och Mästarklass.

Foto: IngaTrnqvist

Nybörjarklass: Det finns 30 olika skyltar i nybörjarklassen på en tävlingsbana så används mellan 12 - 15 skyltar/moment, ni finner alla skyltar som tillhör denna klass här: Skyltar-Nybörjare. Hunden ska i denna klassen vara kopplad.

Fortsättningsklass: En fortsättningsklassbana ska innehålla 13 - 17 skyltar/moment och det ska vara minst 5 stycken moment som är från fortsättningsklassen. Man blandar alltså skyltar från nybörjarklass och fortsättningsklass. Vilka skyltar som ingår i fortsättningsklassen finner nu här: Skyltar - fortsättning.  I denna klass ska hunden hållas okopplad. I fortsättningsklass ska det också finnas ett hindermoment. (skylt 203)

Avanceradklass: Här blandas skyltar från nybörjarklass, fortsättningsklass och avanceradklass, men det ska vara minst tre moment från fortsättningsklass och minst fem moment från avanceradklass. Skyltar för avanceradklass finner ni här: Skyltar - avanceradklass. I denna klass är honnören obligatorisk.

Beskrivning av honnören: Detta är det enda moment i denna klass som görs i koppel och det görs efter att man gått i mål, då går man till en anvisad plats som domaren förbestämt och där ska man med domarens anvisningar (antingen så ska hunden sitta eller ligga, och föraren ska stå fram eller bredvid hunden) Här ska man stå i 1,5 minuter och man övervakas av en funktionär. Man skulle kunna kalla honnören en passivitetsövning med sin hund.

Mästarklass: I denna klass kan det innehålla skyltar både från nybörjarklass, fortsättningsklass och sedan ska det vara minst tre skyltar från avancerad klass och minst fem skyltar från mästarklass skyltarna, även här ska honnören ingå men också ett hindermoment. Skyltarna för mästarklass finns här: Skyltar - mästarklass.

Foto: Kitten86

_Del två av denna artikelserie kommer inom kort, där kommer mer information om hur en rallytävling går till och hur man kommer igång med rallylydnaden och träningen.
_

**_Källförteckning:
http://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/tavlingsgrenar/rallylydnad/

_**http://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/tavlingsgrenar/rallylydnad/moment-i-rallylydnad/

http://www.skk.se/sv/prov-tavling/olika-prov-och-tavlingar/rallylydnad/

http://www.goldendays.nu/Rallylydnad_1

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Annons:
Kitten86
11/8/14, 2:51 PM
#1

Mycket bra artikel om en superrolig sport att träna och tävla med sin hund!

Kan bara tillägga att man får ha s.k retrieverkoppel på sin hund i nybörjarklassen dvs man måste inte ha halsband+vanligt koppel 😉

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

LinaK
11/8/14, 2:55 PM
#2

#1 Tack för infon! Då ska jag lägga till det 👍

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Vizzla
11/10/14, 7:49 PM
#3

Bästa hundsporten helt klart. Trodde inte att taxar skulle vara så duktiga men det är ju jättekul att träna :) Har tävlat en gång också och det gick bra! :-)

"Med rätt träning kan människan bli hundens bästa vän"

Blogg   http://www.echosierra.se/
Instagram @historienomalf

taylor__lambert
11/19/14, 8:36 AM
#4

Du vet ingen video där de visar hur skyltarna ska utföras?

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

IngaTrnqvist
11/19/14, 10:16 AM
#5

#4 här är film på alla nybörjarskyltar med hunden på både vänster och höger sida. Samma person har lagt upp för de andra klasserna också :) https://m.youtube.com/watch?v=VfhBNiEwTfw

poodlelicious
5/22/16, 2:46 PM
#6

Toppen!  Jag tänkte börja träna lite rally hemma för att bli av med lite problem som försvårar annan träning för oss. Det här skulle man ha börjat med när han var valp! Hade så dålig fantasi.

Annons:
Vizzla
5/22/16, 3:34 PM
#7

Världens roligaste hundsport! Fick mig att börja träna på riktigt med mina taxar. Älskar att man belönas för glädjen och samarbete - det funkar inte att vara elak mot hunden så man slipper se folk som rycker/sliter/ropar åt hunden.

Gillar tävlingsformen och bara träningsmomenten med skyltar.  Bra artikel! Fina bilder.

"Med rätt träning kan människan bli hundens bästa vän"

Blogg   http://www.echosierra.se/
Instagram @historienomalf

Vizzla
5/22/16, 3:35 PM
#8

Videoklippet funkar ej - logga in står det.

"Med rätt träning kan människan bli hundens bästa vän"

Blogg   http://www.echosierra.se/
Instagram @historienomalf

taylor__lambert
5/22/16, 7:06 PM
#9

Om de nya reglerna går igenom nästa år, kommer det då komma upp en ny Artikel om detta? Tänker att det var väl på tal att honnören skulle tas bort? Och skyltar kommer ju ändras (således kanske inte länkarna funkar).

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

LeaBus
5/23/16, 10:41 AM
#10

Får an 100p får man flytta upp till nästa klass direkt.




LinaK
5/23/16, 11:29 AM
#11

Ska försöka uppdatera artikeln någon dag snart och se om jag kan få ordning på filmklippet också. Sen får jag ju uppdatera artikeln om det blir nya regler, ska försöka hålla lite koll på detta. Bra att ni informerar :)

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

[Forest]
5/31/16, 9:16 AM
#12

Jätte bra artikel och filmen som Inga inlägg 5 tipsar om tar upp mycket bra :) Här finns lite som vi ska träna på även om vi inte tränar eller tävlar rally så är det bra övningar 👍

Liten boll
5/31/16, 1:32 PM
#13

Så bra skrivit

www.papillon.n.nu

54L, Uppstartat 26/2-2016, 1st 15w sylvania standard 1 kampfisk,6 neontror, 4 tylomenania sp, 5 neteria sp, 1 posthorn, för många skivsnäckor och massor av sandsnäckor

Annons:
Upp till toppen
Annons: