Annons:
Etiketthundsport-aktiviteter
Läst 17592 ggr
Tina
1/3/14, 7:45 PM

Träningsdagbok

Att föra träningsdagbok är något som markant kan förbättra din träning, ja det kan till och med ses som en nödvändighet för att lyckas i träningen. Även om det låter som tråkigt pappersarbete tar det bara runt 1 minut att färdigställa.

En träningsdagbok kan du använda till all träning, inte bara din
egen utan även din hunds. En träningsdagbok för varje aktivitet och hund gör att du enkelt kan hitta vad du söker, du kan alltså ha en dagbok för exempelvis tävlingslydnad, en för spår och en för agility.

Varför träningsdagbok?

Träningsdagboken kan hjälpa dig undvika fel i träningen. Genom den kan du följa din hunds utveckling och framsteg. Dagboken hjälper dig att se vad som fungerar och vad ni behöver träna mer på. 
Stöter du på ett problem i din träning kan du gå igenom din träningsdagbok och försöka hitta en lösning. Kanske finner du då svar som exempelvis "hunden har aldrig spårat i regn förut", "korv som belöning gör att hunden springer saktare vid inkallning än belöning med leksak", "hunden har aldrig tränat inför ett stort antal människor förut" som förklarar varför er träning inte lyckades denna gång.

En personligt utformad träningsdagbok kan göra det roligare att skriva

Strukturera din träningsdagbok

Nedan följer ett exempel på hur du kan strukturera upp din träningsdagbok men hjälp av rubriker. Rubrikerna som följer har jag anpassat efter min egen hunds lydnadsträning, du kan själv lägga till, ta bort eller ändra rubrikerna för att de ska passa just din hund och det ni tränar.

Planering

Att planera och i förväg strukturera upp sin träning kan vara nyttigt. Vanligtvis brukar jag planera mina träningspass ”i huvudet” men om jag exempelvis ska på kurs eller träningstävling brukar jag vilja skriva ner en ordentlig planering. Här kommer ett förslag på hur du kan strukturera din planering:

Var: Vart ska du träna?

Moment: Vilket/vilka moment ska du träna?

Belöning: Vilken/vilka belöningar ska du använda? Ska du variera de på ett speciellt sätt eller använda en viss belöning vid en viss situation?

Mål: Vad har du för målbild med träningspasset? Vad vill du uppnå?

Att tänka på: Är det något du bör tänka extra på? Exempelvis något du bör belöna annorlunda jämfört med ert förra träningspass, inte göra ett visst dubbelkommando eller att du inte ska titta på hunden under inkallning.

Övrigt: Något övrigt att nämna? Exempelvis om du har en planerad störning, ska bli kommenderad eller filmad.

Genomförande

Nu kommer rubrikerna för själva genomförandet, som du fyller i efter ett genomfört träningspass.

När: Här skriver du ut datum och tid. Datumet anger hur gammal din hund är och du kan på så sätt hålla koll på hundens utveckling. Datumet anger också vilken tid på året det är. Under den här rubriken skriver du också ut tid. Det kan hända att hunden presterar bättre under en viss tid på dygnet, vilket du kan upptäcka genom träningsdagboken.

Var: Vart tränar ni någonstans? På brukshundklubben, i köket eller ute på baksidan? Ett helt nytt ställe?

Belöning: Vilken typ av belöning använde du? Godis (ange sort), kamptrasa, boll eller något annat? Här kan du se om hunden jobbar bättre för en viss typ av belöning än andra och om vissa belöningar funkar bättre vid vissa typer av moment.

Störning: Hade ni någon typ av störning? Var den planerad eller oplanerad? Strörningar kan vara andra hundar, ljud, människor eller något annat.

Funkar bra: Vilka delar i momentet funkade bra? Tränade du fritt följ kan det exempelvis ha varit kontakten eller positionen.

Funkar mindre bra: Vilka delar i momentet funkade mindre bra? Tränade ni hopp över hinder kan det exempelvis ha varit att hunden behöver dubbelkommando för att hoppa eller att den sätter sig snett.

Att träna/tänka på: Vad är viktigt att minnas från det här träningspasset? Bör du göra något annorlunda nästa gång eller träna mer på separata delar? Du kan med fördel titta på vad som funkade mindre bra och fundera på hur du ska göra för att det ska funka bättre. Det du skriver här kan du föra över under rubriken ”att tänka på” i planeringsdelen för nästa gång ni ska träna detta moment.

Övrigt: Övrigt du vill nämna. Exempelvis väder, temperatur och underlag.

Så här kan det se ut i en träningsdagbok

Tips

Ta med din träningsdagbok om du åker bort och tränar! Det är lätt hänt att man har glömt viktiga detaljer när man kommer hem.

Du kan även använda din träningsdagbok till att skriva ner saker du vill komma ihåg. Är du på kurs, tränar med kompisar eller bara sitter och samtalar med någon – skriv ner alla nyttiga tips!

Lycka till i träningen! Du har inget att förlora!

Livet med två australian shepherds
https://brukshundarnas.wordpress.com

Annons:
Cahira
1/4/14, 10:22 PM
#1

Detta är väldigt bra, men jag brukar låta hundarna välja vad som ska tränas på för att öka motivation och framgång. Om jag vill träna "hämta nycklarna" och hunden vill träna buga, ja då tränar vi buga. :) Gav upp för längesen att försöka tragga nåt hunden inte är på humör för. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

RaindropsOnRoses
1/4/14, 11:06 PM
#2

Jag ska börja träna min valp mer ordentligt nu och köpte en bok häromdagen för att göra en träningsdagbok. Därför blev jag jätteglad när jag såg denna artikel med lite tips på vad jag kan skriva i min bok. :)

Upp till toppen
Annons: