Annons:
Etikett01-vall-boskaps-och-herdehundar
Läst 10454 ggr
Tina
2013-08-18 22:35

Australian shepherd [Medlemmarnas raser]

Nästa ras på tur att representeras i serien "Medlemmarnas raser" är australian shepherd, här beskriven ur Tinas synvinkel.

Foto: Tina

Vad har du för ras och vad fick dig att välja rasen?


Jag har en australian shepherd, även kallad aussie. Jag valde rasen då jag ville ha en hund som kunde göra allt. Sök, spår, lydnad, drag, vallning, agility, utställning, räddning, bevakning - vad jag än ville göra ville jag att min hund skulle kunna ställa upp.

Hur skulle du vilja beskriva din ras?

Något man hör från nästan alla aussieägare är att det är en ras med stor personlighet. Man har aldrig tråkigt med en aussie i huset, varje dag bjuder på hjärtliga skratt åt min hund och hans tokiga påhitt. Aussien tycker att livet leker och jag upplever rasen som mycket positiv. Kan ha en hel del egenvilja och en vilja att ifrågasätta, besitter inte direkt den förarveka- och jag-gör-alltid-som-du-säger känslan som jag ofta ser hos border collie. Har en stor vilja, och även ett behov, av att arbeta. Det är inte ovanligt att aussien besitter en del vaktegenskaper, skärpa eller att den är aningen hård.

Foto: Emma Forsberg

Hur skulle du vilja beskriva din hund?

Det är väldigt mycket fart i min hund och ofta agerar han långt innan han tänker. Han har ett stort behov av att springa, att få utöva sin fart - galen är ett ord som beskriver honom väl. Han är en mycket glad, positiv och social kille, bara att få komma ut på gården och springa ser han som ett stort äventyr med oändliga möjligheter. Han besitter en del vakt och skärpa, men det är inget som inte är kontrollerbart. Det här är en kille som inte räds något, han är mycket modig och strävar alltid framåt. Har lätt till skall/ljud. 

Foto: Tina

Finns det för- och nackdelar med rasen?

Rasens stora fördel är att den är väldigt allround. Det är en glad och positiv hund med en härlig inställning till livet. Ofta en hund med studs, fart och fläkt (vilket kan bli till en nackdel om man inte gillar hoppiga och flängiga hundar). Slutar aldrig att jobba, tackar aldrig nej till en uppgift och har alltid energi kvar för mer. 

Rasens nackdel är att den inte är någon renodlad nybörjarhund, det är inte ovanligt att en ägare har svårt att hantera sin skarpa hund. Ofta kan rasens grad av vakt och skärpa glömmas bort när man förtrollas av det vackra utseendet. Att rasen är "mycket hund" kan ses som en fördel, men kan även bli en nackdel om ägaren inte är lika snabbtänkt och handlingskraftig som hunden. 

Hur aktiverar du din hund?

Det vi främst sysslar med är lydnad, spår och vallning (vi har egna djur) - där målet är tävling. Agility och rallylydnad tränar vi ibland, utan krav bara för skojs skull. Drag på skidor/släde/spark utövar vi på vintern. Aktiviteter vi sysslat med tidigare är sök och räddning. Jag har även funderingar på att utbilda honom till tjänstehund (bevakning). 

Foto: Tina

Vem passar som ägare till din ras?

En person som lever ett aktivt hundliv och söker en hund att träna med i exempelvis bruks, tjänstehund, vallning, lydnad och agility. Rasen är en vall- och brukshund och bör erbjudas arbetsuppgifter därefter. En person som är intresserad av rasen bör också vara beredd på att de flesta träningstimmarna lägger man inte på apellplan, utan i vardagen för att få en hanterbar och stabil hund som inte rinner en ur händerna.

Livet med två australian shepherds
https://brukshundarnas.wordpress.com

Annons:
LinaK
2013-08-21 18:43
#1

Trevlig läsning! Snyggaste aussien jag sett också ;)

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

SaraC
2013-08-22 00:19
#2

Kul!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

MikkansBuse
2013-08-22 12:44
#3

Bra formulerat om rasen!

[cindrus_89]
2013-09-28 07:51
#4

Bra skrivet om vår ras! :-)

Vizzla
2013-10-11 11:06
#5

Bra information om rasen. Kunde inget om den men hört massor av rykten. Vacker hund.

"Med rätt träning kan människan bli hundens bästa vän"

Blogg   http://www.echosierra.se/
Instagram @historienomalf

Ronja&Ila
2013-10-19 19:59
#6

Jätte bra beskrivning om våran underbara ras! ❤️

Annons:
Upp till toppen
Annons: