Annons:
Etiketthälsa
Läst 96044 ggr
SaraC
2012-11-07 18:12

Tikens vanliga sjukdomar och problem

I den här artikeln hittar du information om vanliga sjukdomar och problem som tikar kan få.

Foto: jakke94

Livmoderinflammation/Pyometra

Så kallad varig livmoderinflammation (pyometra) är en mycket vanlig sjukdom hos tikar. Det är mer vanligt hos medelålders och äldre tikar och även mer vanligt hos vissa raser. Ofta kommer symtomen i samband med att tiken löper. En kastrerad tik kan inte få livmoderinflammation.

Sjukdomsförloppet kan vara snabbt och det är viktigt att tiken får veterinärbehandling. Som tikägare kan man göra det till en vana att alltid vara extra observant på sin hunds allmäntillstånd efter löpen.

Symtom:
  • Blodiga, variga, illaluktande flytningar
  • Ökad törst/Ökat kissande
  • Påverkan av allmäntillståndet, till exempel feber, tappad matlust och hängighet
  • Halthet (förmodligen uppstår det på grund av att gifter från bakterierna sprids i blodet och ger en retning på lederna)
Behandling

Normalt sett opererar veterinären. En så kallad ovariehysterektomi genomförs, vilket betyder att livmoder och äggstockar tas bort, tiken blir alltså kastrerad och kommer inte att löpa mer.

Det kan i vissa fall vara möjligt med andra behandlingar än kastrering.

Vaginit

Vaginit är en infektion i slidan på tiken. Infektionen uppstår vanligen på grund av någon form av missbildning, polyp eller tumör. Det är mycket vanligt bland unga tikar som ännu inte haft sitt första löp.

Symtom:
  • Flytningar
  • Irritation
  • Tiken slickar sig mer än normalt i området
Behandling

Om hunden inte är irriterad gör man ingenting annat än eventuellt håller rent i området. Är hunden irriterad kan man sätta in behandling med surgörande medel/laktobaciller. I en del fall kan vaginit ge en infektion i urinblåsan och då måste antibiotika sättas in.

Juverinflammation/Mastit

I samband med förlossning, digivning eller skendräktighet kan en eller flera delar av juvren infekteras. Det kan också uppstå infektioner på grund av till exempel bitskador och ibland till följd av juvertumörer. En juverinflammation måste behandlas av veterinär.

Symtom
  • En eller flera delar av juvret sväller och blir stora, hårda, röda och ömma
  • Sekretet från spenarna är varigt och trögflytande
  • Påverkan av allmäntillståndet, till exempel feber
Behandling

Innehållet i juvren måste masseras ut så ofta som möjligt och tiken får antibiotika och smärtstillande/antiflammatorisk behandling.

Mjölkstockning

En tik som fått valpar kan få mjölkstockning.

Symtom
  • Juver som sväller och blir hårda, varma och ömma
Behandling

Du kan som hundägare själv försöka att försiktigt mjölka ur de juverdelar som är infekterade och lägga varma omslag på juvren. Kontakta veterinär om du känner dig osäker eller om mjölkstockningen inte ger med sig. I en del fall behöver tiken ges ett hormon för att få stockningen att släppa.

Juvertumörer

Hos medelålders tikar är det vanligt med juvertumörer. Det är en god idé att som tikägare ta sig för vana att ungefär varannan vecka känna igenom hundens juverdelar. Kastrering i tidig ålder, helst före könsmognaden, kan motverka uppkomsten av juvertumörer. Tikar som kastreras efter könsmognad löper också mindre risk att drabbas än icke-kastrerade.

Symtom

Tumörerna kan vara både godartade och elakartade. Det börjar med en mycket liten tumör (knöl) som sedan växer. Oftast växer godartade långsamt och elakartade snabbt. De känns vanligen som runda knölar i juvret och känns hårdare än juvrens normala vävnad och de kan sitta både ytligt och djupare in i vävnaden.

Behandling

För att avgöra om tumören är god- eller elakartad måste veterinären operera bort tumören och sedan skicka iväg den för analys. Om det går att operera och hunden mår bra opereras den. I vissa fall röntgar veterinären först lungorna eftersom juvertumörer kan spridas dit. Om tumören spridits till lungorna är prognosen dålig.

Skendräktighet och skenvalpning

Naturen är så fiffig att den uppfunnit skendräktighet och skenvalpning för att andra honor i en flock ska kunna rycka in och hjälpa en mamma med hennes valpar. I naturen är det positivt, om mamman till en kull valpar dör till exempel, så kan andra i flocken dia och ta hand om valparna som annars skulle dö. Hos våra tama hundar är skendräktighet och skenvalpning istället oftare ett problem.

Skendräktighet innebär enkelt förklarat att tikens kropp tror att den är dräktig fast den inte är det. Efter ungefär två månader får tiken sina "valpar", det vill säga hon skenvalpar. Det händer inte alla tikar.

Symtom

Tiken kan bli rastlös och nedstämd. Hon börjar "boa" in sig, hon kanske väljer ut några leksaker som hon gömmer och vaktar, hon vill inte längre gå på promenader och har bråttom hem. Hon kan också få mjölk, gå upp i vikt och bli svullen över buken och juvren. Det är också vanligt att tiken förlorar aptiten eller får ökad aptit.

Behandling

Som tikägare kan det vara smart att skriva upp när hunden löper, på så sätt är du förberedd på och upptäcker lättare att tiken blir skendräktig/skenvalpar.

I många fall behöver man inte göra någonting alls, efter några veckor "flyttar valparna" och tiken blir sig själv igen. Men om tiken är besvärad kan man öka på motion och aktivering och minska ner på maten. Hjälper inte det finns det medicin som bryter tillståndet. En kastrering kan också övervägas som lösning om tiken har problem.

_________________________________________________________________

Källförteckning

  • Bergvall, Kerstin. Eiger, Alexandra. Frykman, Ole. Hallgren, Anders. Möller, Lotta. Rasehorn, Eivor. (2010) Stora boken om hundens hälsa. Sundbyberg.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
[Forest]
2012-11-07 18:33
#1

Mycket bra artikel Glad

monstermash
2012-11-07 19:01
#2

Stort plus för att du så snabbt kom med en ny artikel om sjukdomar, samma dag som det efterfrågades.

Håller med Sophie, väldigt bra artikel Glad

Michaela-N
2012-11-07 19:04
#3

Det var juvertumörer som tog min tik från mig, det är det som gör att jag tvekar på att skaffa tik igen… "Tik"-sjukdomar är ju så vanliga hos tikar, och tar många liv, det är så sorgligt Rynkar på näsan

vallhund
2012-11-07 19:08
#4

# 3

Fast juvertumörer o pyo är väldigt rasbundna, nåt att tänka på innan du bestämmer dig?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

SaraC
2012-11-08 11:23
#5

#1 Tack! Vad kul att du gillade den Glad

#2 Tack! Lika bra att börja på en gång Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Jenna_Nord
2012-11-28 23:44
#6

Såg den nu! Jättebra artikel, hoppas att fler lär sig känna igen dom nu! Tack för din snabba reaktion!! :))

Mvh Jenna

Annons:
SaraC
2012-11-29 10:45
#7

#6 Håller tummarna att det kan hjälpa någon Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Upp till toppen
Annons: