Annons:
Etikett01-vall-boskaps-och-herdehundar
Läst 18057 ggr
SaraC
2012-09-28 10:00

Border collie [Medlemmarnas raser]

Nu är det IsabelleA:s tur att berätta om "sin" ras!

Foto: IsabelleA

Vad har du för ras och vad fick dig att välja rasen?

Jag har en border collie och det som fick mig att välja rasen var den otroliga arbetsviljan och självklart vallinstinkterna samt viljan att alltid vara till lags.

Hur skulle du vilja beskriva din ras?

I allmänhet skulle jag vilja beskriva border collien som mycket sammarbetsvillig och följsam samt att dem har en otrolig förmåga av att läsa av signaler vilket utnyttjas mycket inom vallningen. Dom har en ganska hög stresskänslighet och starka vallinstinkter. Många upplever border collien som ganska förarvek men självklart finns det "hårdare" individer. Border collien kräver mycket motion och aktivering och främst i form av vallning. Det räcker alltså inte med till exempel agility eller "bollvallning" då motivationen till att utföra ett vallningsbeteende inte mättas genom inlärda beteenden. Det är en krävande ras, men ack så kul det är att äga en "BC"!

Foto: IsabelleA

Hur skulle du vilja beskriva din hund?

Glädjespridare!

Finns inget ont i denna hund. Han har en förmåga av att adoptera bort sig själv på bussen och kan inte hålla svansen i styr när han träffar nya människor. Han är otroligt arbetsvillig och för honom finns inget "lagom". Han är väldigt extrem i sina utföranden och i vallningen är han helfrän att arbeta med. Han har väldigt naturliga flanker, en skön stil och mycket god djurkänsla.

Foto:IsabelleA

Finns det för- och nackdelar med rasen?

Jag anser att det bara finns fördelar med rasen. Det beror väldigt mycket på vad man vill använda den till. Jag ser till exempel stresskänsligheten som en bra sak då den är just framavlad för att användas i vallningen. Samtidigt som denna kan vara en nackdel om man inte vallar med hunden. För då kommer stresskänsligheten till exempel fram i andra, främmande situationer och kan då där upplevas som en nackdel och något man inte vill ha i vardagen. 

Fler fördelar med rasen är att Svenska vallhundsklubben (http://www.svak.se/) avlagt ett sammarbete med SKK om att valpar utan godkända föräldrar inom vallning inte blir registrerade i SKK och klassas då som blandraser. Detta gör att vi på ett säkert sätt kan bevara vallinstinkten hos rasen och då veta vilka hundar som nästan med all säkerhet har vallegenskaper - de hundar som är reggade på vallreg/i Svenska vallhundsklubben. 

…Och så får vi inte glömma att border collien faktiskt är ett otroligt viktigt redskap på till exempel får- och nötgårdar.

Foto: IsabelleA

Hur aktiverar du din hund?

Min hund får minst en långpromenad om dagen som bas. 
Vi tävlar oftast i agility på helger samt tränar några dagar i veckan på brukshundklubben. 

Men den viktigaste aktiveringen i min hunds vardag är vallningen. Den är även viktigast för mig då jag älskar att se min hund arbeta med sådan kraft och precision. Vallningen sker regelbundet.

Foto: IsabelleA

Vem passar som ägare till din ras?

De som är beredda att ge upp mycket tid, skratt och gråa hår för en helt underbar livskamrat.
Border collien kräver vallning för att må bra och är den enda rasen i hela världen som har så höga aktivitetsbehov i form av vallning.  
Om man inte äger får eller nöt själv så bör man ha ungefär 2-4 kontakter inom nära avstånd som man kan åka till för att få valla med hunden.

Det krävs även en del kunskap om vallning samt om border colliens beteenden då DU faktiskt ska sätta kommandon på hundens medfödda beteenden samt forma dessa som du vill ha dem inom vallningen (=lära hunden valla). Det handlar alltså inte om att "hunden bara ska få springa av sig över en fika rast". 

En gång border collie - Alltid border collie!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annons:
monstermash
2012-09-28 10:48
#1

Intressant! Jättefina bilder. Glad

LinaK
2012-09-28 10:49
#2

Tycker verkligen att du beskriver rasen jätte bra Isabelle! Den här artikeln borde alla som är intresserad av att köpa border collie läsa. Verkligen kanon, och Ben är ju så snygg. En av dom finaste bc jag sett :)

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

joheck
2012-09-28 13:41
#3

Intressant läsning! Hos mig kommer det då aldrig att flytta in en bc, hua vad mycket jobbSkrikandes.

Jätte fina bilder också!

Portie
2012-09-28 14:21
#4

Denna artikel ska jag visa en vän som funderar på att skaffa bordercollie fast att hon inte har tänkt att valla. Hon har alltså bara tänkt gå lite promenader och kasta lite boll typ.. Har tjatat och tjatat om att bordercollie inte är rätt ras för henne, finns ju så många. Men hon vill ha en bara för att dom är så söta.. Så denna artikel kommer hon att få läsa Skrattande

[IsabelleA]
2012-09-28 17:49
#5

Kan även lägga till hur det kan bli om hunden inte vallar (i ungefär 99 fall av 100):

Vallningsbeteendet är framavlat djupt från jaktinstinkten, att förfölja - smyga upp bakom bytet - samt gå till attack. MEN det sista momentet är bortavlat. Vallningen grundas alltså på att endast hitta och förfölja bytet (hämta och driva).

Vallinstinkten är medfödd och finns oftast där redan från början.
Motivationen till att utföra vallningsbeteendet finns alltid där tills hunden får valla. Om motivationen till att utföra ett beteende blir för hög sker i regel en tomgångshandling. Hunden utför ett beteende utan någon retning, där retningen i detta fall är djur i rörelse. Tomgångshandlingen går då ut på att hunden utför ett beteende utan att ha någon närliggande orsak.

- Vilket i detta fall blir att hunden vallar utan att ha något att valla. Kan oftast vara barn och här blir det problem: barnen förstår inte att hunden vallar dem = flyttar inte på sig. Och om fåren inte flyttar på sig går hunden oftast till bett i hasorna. Vilket kan resultera att barnen får sig en snyting ibland.
Även cykliseter är utsatta för hundens vallningsbeteende om moitivationen blir riktigt hög. Samt bilar, vilket kan vara livsfarligt för en lös border collie.

Att motivationen blir för hög till att utföra ett beteende kan också ge upphov till stress (border colliens stresskänslighet + en självklar stress på detta - blir det en bra komb.?)

I detta fall kan det även ske överslagshandlingar - vilket uppkommer av att motivationen till att utföra ett första beteende är lika hög som att utföra ett andra beteende.

- Vi tar exemplet hundmöten:
Border collien ser en hund komma mot dem på en prommenad. Motivationen till att vilja hälsa på hunden är hög! - MEN lika hög som att vilja valla hunden (då det är ett djur i rörelse). Och här spelar ett tredje beteende in och det brukar oftast till 90% vara ett ät beteende eller ett aggressivt bettende. Så hunden börjar antingen äta gräs - eller göra utfall.

Och efter detta, för att hunden inte fått valla så har vi fått en väldigt stressad och aggressiv Border Collie.

ANG AKTIVITET.
Enligt mig spelar det ingen roll hur många bollar man kastar till en BC eller hur många tricks man lär in på en dag (samma gäller med agility som är en förenklad form av bollkastning och tricks - motion och hjärngympa).
Hunden kräver vallning oavsett.

Och sedan min syn på att köpa BC utan att valla -
det finns 300 andra raser som INTE har samma krav på aktivitet som border collien har.

Samt det där med oreggade border collies - vallinstinkten finns ofta kvar i alla fall. - fast dolt.

Tänk er som ett pussel. Border Collien är ett helt färdiglagt pussel. Fint va?
men ta bort en pusselbit (vallinstinkten) = ett fult pussel?
Men stresskänsligheten finns kvar, motionströskeln samt arbetsviljan. Och en frustration att vilja utföra ett beteende utan att veta vilket.

Ta informationen med en nypa salt, jag är ingen expert. Och i vissa fall kan man få riktigt fina individer av vallande föräldrar.

Finns till och med dom som inte vill valla. Min hunds bror vägrar iprincip ;)
DOM individerna kan komma till arbetande och tävlingssugna agility eller lydnadsmänniskor :D

Men kul är det!

[IsabelleA]
2012-09-28 17:57
#6

Tack förresten för alla fina kommentarer Glad

Annons:
Michaela-N
2012-09-28 18:46
#7

Bara en fråga jag kom att tänka på Oskyldig

Du skriver att det var bland annat vallinstinkterna som fick dig att välja BC.

Men när du skulle skaffa bc så verkade du ju inte ha några direkta planer på vallning, och det var tydligen inte någon anledning till varför just BC, enligt denna tråd

"Jag vill helst göra så mycket som möjligt. Freestyle, lydnad sammt agility. Är inte så inriktad på vallning men annars har dom får på Internatet."

Och här….:

"Vallning är inte ett måste för att en BC ska må bra. Iallafall vad jag anser."

joheck
2012-09-28 19:12
#8

#5 Bra att du tar upp att det faktiskt finns bcs som inte vill eller passar till att valla. Dessa behöver ju ett hem också. Men då är det ju vuxna hundar vi pratar omFlört.

[IsabelleA]
2012-09-28 19:12
#9

#7 Om du läser längre ner i tråden så beskriver jag hur hunden efter ett års ålder får flytta med mig in på skolan. (ett halvår senare).

Och att skolan har får som vallas på. Och att tanken med hunden är att han skulle valla på skolans får.

Men att jag ville hålla på med agility och lydnad till vardags utöver att hunden vallar på skolans får. Men inget jag hade planer att tävla inom och inget jag ansåg var nödvändigare än det andra.

Sedan att jag skriver att vallning inte är ett måste är en annan femma, har inte sagt att jag inte ska valla med hunden. Då jagf tycker att det framstog ganska tydligt att jag ville valla med honom och att när jag besökte uppfödaren att det var bland annat det häftigaste jag sett.
Då hade jag inte lika mycket kunskap om hundens etologi som jag är nu.

Sedan att jag föll för vallningen framför allt annat var en annan sak ;)

Vad kul att du hittade de trådarna. Har nämligen letat som en galning efter dem.
Jag köpte hund när jag var 16, nu är jag 20. Så det var ett tag sedan. Jag hade ingen erfarenhet alls men har fått erfara ett och annat efter Ben ;)

Michaela-N
2012-09-29 20:55
#10

#9 Men du skrev ju "Själv har jag en BC valp på 9 veckor som kommer att träna Agility och eventuellt vallning."

Om du hade eventuella planer på vallning, varför säger du då att du valde en hund efter vallinstinkterna?

RedMonsters
2012-09-30 11:31
#11

Undrar samma sak som Michaela-N. Jag är inte så insatt i BC:n som i mina 2 raser men något jag kan tycka är negativt med BCs och som verkar vara ett problem är skott och ljudkänsligheten. Har mött på många BCs som har vart väldigt ljudkänsliga. Alla raser har något negativt, ja till och med BC:n…

Medarbetare på brukshundraser.

Viccan92
2012-10-02 22:20
#12

Detta borde min pappa läsa. Han sa när jag flyttade hemifrån att han nog skulle skaffa en border collie på 4-5år som blivit lugnare. Och när jag frågade vad han skulle träna hunden i så sa han "träna? vi ska kasta boll då får den mycket motion". Tur att min mamma inte går med på en ny hund säger jag bara.

Föder upp holländare. www.freewebs.com/christmast

Batmanandersson
2014-01-27 12:30
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

Mycket intressant läsning! Jag äger en bordercollie som har en gnutta procent aussie, jag använder inte han till vall. Men då får han oerhört mycket motion och annan aktivering som lydnad tex. Det nöjer han sig med. Inomhus är han lugn och slappnar av och ute är det fullfart som gäller! Jättekul med bordercollie! Om man inte kan aktivera sin bordercollie eller en hund som kräver mycket motion kan man nog kanske välja med omsorg gällande ras. Jag har fallit för bordercollien och finsklapphund !❤

Annons:
vallhund
2014-01-27 13:28
#14

Det där med en gång BC alltid BC stämmer inte. Jag är inte ensam om att ha bytt ras efter att jag inte längre hade behov av hund för djurhantering.

Jag är ff med i rasklubben.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Ricco1711
2014-01-29 18:58
#15

åhh vad söt och väldigt bra text;)

Upp till toppen
Annons: