Annons:
Etiketthälsa
Läst 10498 ggr
Faxlin
3/18/06, 6:34 PM

DOPNING AV DJUR

DOPNING Många väljer att dopa sitt djur för att öka dess prestationsförmåga vid olika tävlingar. Många tänker inte på att vissa läkemedel som djuret blir ordinerad faktiskt är dopningspreparat. Kolla upp vad som gäller för just det läkemedel du ger ditt djur. Så slipper du otrevliga överraskningar.

SAMMANFATTNING
Av djurskyddslagen (1988:534) framgår att djur som tränas för eller deltar i tävling inte får utsättas för dopning eller andra otillbörliga åtgärder som påverkar djurets prestationsförmåga eller temperament.

Lantbruksstyrelsens föreskrifter (LSFS 1991:16) om dopning m.m. av djur vid träning eller tävling innehåller bl a karenstider (väntetider) för olika medicinska preparat.

DOPNING
Med dopning avses att ett djurs prestationsförmåga eller temperament är påverkat genom tillförsel av läkemedel, läkemedelssubstanser eller andra ämnen.

OTILLBÖRLIGA ÅTGÄRDER
Med detta avses att djurets prestationsförmåga eller temperament är påverkat genom annan behandling än tillförsel av ämnen. Exempelvis akupunktur, ultraljud, laser, nedkylning av ben i smärtlindrande syfte.

KARENSTIDER
Karenstider för läkemedel, otillbörliga åtgärder etc. anges endast för häst i föreskrifterna. Detta beroende på att kunskapen om hur länge ex läkemedel stannar i kroppen och påverkar djuret är störst på djurslaget häst.

Svenska Hundkapplöpningens Centralförbund har tagit fram en "egen" karenstidslista som gäller för hundkapplöpningar som arrangeras av klubbar anslutna till förbundet.

Föreskrifterna är under omarbetning.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-03-18

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
KerstinP
3/19/06, 1:37 AM
#1

När jag var aktiv inom hundkapplöpningen, det var innan vinn3 och sånt fanns var det inte så vanligt med doping men det fanns. Nu när det gäller så mycket pengar kan jag tänka mej att doping är mer frekvent. Hoppas det blir hårda tag emot doping. Hundarna mår säkert inte så bra av det.

Faxlin
3/19/06, 1:57 AM
#2

Nej, skulle inte tänka mig det. Ingen varken djur eller människa mår bra av det här med doping om kroppen utsätts för det en längre tid.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

MississippiFlash
7/4/06, 5:52 PM
#3

Inom hundkappen har vi haft endast ETT dopningsfall sedan riksspelet startade, så det är inte mer doping än förrut inom hundkappen.

bejtedejte
7/4/06, 10:59 PM
#4

Visst är det bra att dopning är förbjuden men jag tycker att de är synd att så många mediciner är svartlistade. Att man inte kan ställa ut eller tävla med en hund som behandlas mot epilepsi t.ex. även om dosen är så liten att hundens temperament inte påverkas. Min OES står på Fenemal mot epilepsi (ej ärftlig) och vilken tur att han inte är utställningshund för då hade karriären varit helt över. Kanske skulle finnas speciella dopingklasser på utställning där vi som har drogade hundar kunde ställa ut dem.. ;)

AnneN
8/7/07, 1:21 AM
#5

*putt*

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Lotta
8/7/07, 1:31 AM
#6

Putt ;)

Annons:
Upp till toppen
Annons: