Annons:
Etikettövrigt
Läst 38893 ggr
Faxlin
3/17/06, 12:29 AM

Att få din hundvalp rumsren!

Hur tränar man sin hundvalp att bli rumsren. Ja, många äro de vägar som leder till Rom. Alla sätt fungerr inte på alla valpar. Men det som fungerar på de flesta får du tips om här i alla fall.

Din nya lilla familjemedlem behöver tränas för att bli rumsren. Hur mycket jobb som nu ligger framför dig beror på flera faktorer. Hur mycket tid uppfödaren  lagt på valparna och valpen som individ är trotts allt de största av dessa faktorer.

Bruksbos Nellie och Bruksbos Bonita

Bruksbos Nellie och Bruksbos Bonita

Din valp vill oftast uträtta sina behov efter att den ätit, sovit, druckit eller lekt en stund. A och O  är att vara alert och uppmärksam på just din valps tecken.
De flesta små valpar visar att de börjar bli nödiga genom att sätta ned nosen och sniffa. Skynda dig då ut med valpen. Att tänka på är att när du sätter ner valpen ute kommer det helt plötsligt en massa nya dofter som stör den lilla valpen. Så helt plötsligt kan det verka som om valpen inte alls var nödig längre. Men ge den tid och var beredd med godis och glad röst. Att tidigt vänja din valp vid det positiva med din glada röst är bra. Detta eftersom det går snabbare att berömma med rösten än med godis.

Om olyckan är framme, och valpen kissar på golvet. Slå aldrig din valp! Det kommer aldrig något gott i längden av att försöka slå in något hos en hund, varken valp eller vuxen. Ett bestämt nej eller fy, fungerar mycket bättre. Visa sedan valpen vart du vill att den gör sina behov och uppmuntra den där. Hundar är smarta djur, rätt snart inser den vad du vill att den ska göra.

Då valpen uppnår tre månaders ålder behöver den kissa ungefär var tredje timme, detta gör det ytterligare lite lättare att få koll på när det är dags att gå ut. Och därmed är vi ännu ett steg närmare målet: en rumsren hund!

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-03-16

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
KerstinP
3/19/06, 2:32 AM
#1

Det finns hundar som protestkissar också när matte eller husse åker i från dem. Det var länge sedan jag hade en sådan hund vet än i dag inte varför den började med det.

Faxlin
3/19/06, 3:44 AM
#2

Ja, och får man en sådan hund då får man träna bort det på ett helt annat sätt tyvärr. Oftast lite mer komplicerat att få bort också.

Jag har en tik här hemma som om jag åker bort så vägrar hon göra sina behov ute. Spelar ingen roll om gubben min går med henne på promenad i tre timmar. Hon kan gå med benen i kors för att hålla sig så att hon kan kissa och bajsa när hon kommer in.
Så ni kan ju gissa vad karn tycker om mig när jag drar iväg en hel helg på iller utställning.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

KerstinP
3/28/06, 11:59 AM
#3

Det låter jobbigt. De små liven fastnar ofta vid en person så när denna inte finns i närheten kommer de här protesterna som ett brev på posten.

Faxlin
3/28/06, 12:21 PM
#4

Ja visst gör de. Men det är väl smällar man får ta för att man är omtyckt. hihi

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

AnneN
6/8/07, 2:07 PM
#5

*putt*

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Honestyisdead
6/8/07, 4:02 PM
#6

Min hund är nu över 4 mån och han kissar oftast varannan eller var tredje timme ute. Men vissa dagar kan han kissa tre ggr på tre timmar innomhus. Förstår inte varför det vissa dagar inte händer olyckor inne medans det andra händer så många.

Annons:
liddis
6/28/07, 1:51 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Hej har en tik på 2år som strejkar då jag far i från den. gubben min är inte glad efter som tiken sätter sig bakom han och uträttar sina behov, så det blir några strumpor som måste tvättas. Har kommit på en lösning i all tvättande, låter gubben ha mina strumpor samt mysbyxor på sig , samt inte prata så högt. har spelat in ett band med min röst på som han kan sätta på.. det funkar …

Honestyisdead
6/28/07, 2:42 PM
#8

Hades verkar i princip vara rumsren. Och han håller sig iaf i tre timmar. :)

*peppar peppar ta i trä*

Lotta
6/29/07, 10:33 PM
#9

Hades har blivit stora killen nu då, tre timmar är ju faktiskt duktigt =))

Tindrah
6/30/07, 12:19 AM
#10

min tik är fyra månader, ja har haft henne i två månader nu och jag försöker verkligen få henne rumsren, men hon sätter sig ner så fort och bara kissar så man hinner inte, hur ska ja liksom få henne att säga till ? min andra tik lärde sig det på bara någon vecka(dobermann).. hunden i fråga är en chihuahua.. det är jättejobbigt att hon inte säger till, jag kan liksom inte springa efter henne och titta hela tiden, hon är inte alls regelbunden i hennes kissande osv, men jag går ut med henne med jämna mellanrum och varje gång hon vaknat osv.. men finns det något tips på hur man ska göra för att hon ska lära sig att säga till när hon vill ut?   skulle vara glad för lite tips..

Honestyisdead
6/30/07, 4:26 PM
#11

Lotta: Ja han e så duktig så :) Känns skönt att det äntligen går frammåt :) Ett tag kändes det hopplöst :)

me_minie
6/30/07, 7:36 PM
#12

min lilla Amstaff har presic börjat seja till med ett litet gny när han behöver ut ;) Det har hänt någon olycka när grinden varit stängd å han inte kommut ut,men annars har han varit duktig… ;) Har haft han nu ca 3veckor ;)

Honestyisdead
6/30/07, 8:56 PM
#13

Ja vissa har tur som hittar hundar som förstår att man ska säga till ist för att sätta sig utan ett ljud ;)

Annons:
Faxlin
6/30/07, 9:09 PM
#14

Det där med att säga till kommer. En hund är alltid en individ och det tar olika lång tid för dem att komma fram till målet. Men är man envis och fortsätter träna det och berömmer när de gör på rätt ställe (ute) så då kommer det. Ha lite tålamod.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Honestyisdead
6/30/07, 9:31 PM
#15

Tindrah : Vi hade samma problem med vår hund. Han är nu 5 mån och i princip rumsren.

Du säger att du inte kan ha koll på henne hela tiden men det måste man ha. Man får se till att hunden är i det rum man själv är i för att snabbt kunna lyfta den då den är påväg att kissa eller redan kissar. De flesta hundar slutar kissa då man lyfter dem och då bär man ut dem och berömmer överdrivet mycket då resten kommer där ute :)

Jag tror inte man kan få sin hund att börja säga till. Det finns de som aldrig lär sig att göra det. Sen finns de dom som fattar direkt.

Just det här att hon kissar olika tider känner jag igen från vår hund. Det blir bättre. Bara se till att ha koll och att gå ut iaf varje 1.5 timme eller varannan timme eller då hon ätit, sovit eller lekt. Jag vet hur jobbigt det är då man precis varit ute och hunden en halvtimme senare kissar inne ;) Men jag har precis börjat se ljuset i tunneln och det kommer du med göra.

Lotta
7/1/07, 1:16 AM
#16

Hera visst är det skönt att träningen ger resultat? Jag hörde på dig ibörjan att det inte var lätt…men nu står du där med en riktigt duktig Hades =)

Håller faktiskt med Hera…vissa hundar säger aldrig till, och Skorpan är en sån. man får vara uppmärksam…ofta börjar dom typ gå runt och verka lite rastlös och då gäller det att vara snabb och springa ut med dom ;)

Honestyisdead
7/1/07, 8:46 PM
#17

Lotta: Ja det e skönt :) nu har vi andra problem att ta i tu med.
Han drar precis hela tiden när man är ute med honom och han blir sjövild då ngn kommer fram o hälsar.

Likaså när folk kommer hem till oss, då försöker han hoppa men vi håller ner honom, svansen river ner saker och han har svårt att varva ner. Ska försöka hitta lugnande övningar.

Annars e han go. Bortsett från kaninbajsätandet ;)

Lotta
7/1/07, 11:11 PM
#18

Mmmm sååå gott…har du aldig smakat Hera??? Flört

Honestyisdead
7/1/07, 11:20 PM
#19

Det räcker med hans pussar efter hans frossande ;)

Lotta
7/2/07, 12:17 AM
#20

*ASG* Då skulle du känna när Skorpan ätit kattskit…luktar inte direkt smultrontårta då kan jag lugnt säga ;)

Annons:
Honestyisdead
7/2/07, 2:17 PM
#21

Haha :) Nu har dessutom kärringarna här på oimrådet börjat mata MÅSAR,DUVOR och Krå¨kor mitt på gräsmattan i parken. Tänk dig vilka fågelskitar man kan hitta,.

Sambon gick och sade till dem eftersom man inte får mata fåglar. Då sa en kärring att det skiter hon i för det har hon alltid gjort-. Trappvärden sa att han har saht till men hon bryr sig inte…  blir så förbannad. Ska samla fågelskiten i en båse o lägga det i hennes brevlåda. :P

Lotta
7/2/07, 11:00 PM
#22

Hahaha det skulle jag vilja vara med att se…vilken chock för tanten =D

Honestyisdead
7/2/07, 11:08 PM
#23

Lotta det finns bilder nu :)

Lotta
7/3/07, 1:15 AM
#24

Hera jag har tittat på varenda en och dregglat ner hela tangentbordet…åhhh vad fin han är =D

Ascot
7/5/07, 6:02 PM
#25

Min 5 månaders valp var i princip rumsren tidigare, men helt plötsligt kissar han inne. Dock endast på morgonen. Jag brukar släppa ut honom i trädgården så han får kissa där det första vi gör när vi vaknar. Har fungerat klockrent ända tills helt nyligen. Han går ut i trädgården och bara sitter där eller lägger sig ner. Jag väntar ett bra tag utan att något händer. När vi sedan går in kissar han inne.

Faxlin
7/5/07, 6:37 PM
#26

Då har han kommit in i testperiod. Du får vänta ut honom längre. En valpis kan inte hålla sig hur länge som helst. Sedan kan du skynda på det genom att gå med honom en sväng, eller busa. Då blir man också väldigt kissnödig som liten.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Ascot
7/5/07, 6:38 PM
#27

Jag misstänker också att är i en sådan period. Det går väl över :)

Annons:
Eriiccaa
7/5/07, 6:55 PM
#28

Exakt det här jag behöver när jag får hem min nya valp om två veckor.

myriis
7/5/07, 7:33 PM
#29

#28: Vadå får hem? Hon bor ju redan här ;P

Tindrah
7/18/07, 10:10 PM
#30

hon är med mig oftast men jag kan liksom tvinga henne att sitta i soffan när jag ser tv, då får hon oftast leka på golvet ,.. men det går framåt, bara problemet att hon ogillar att gå ut om inte solen lyser,.. haha .. hon gör allt för att komma in igen,har  försökt göra det roligt att vara ute, lekar mm.. men men, antar att ar att det blir bättre med tiden, jag älskar min lilla ögonsten mer än livet så jag gör mitt bästa

lena1
7/18/07, 10:13 PM
#31

ascot; han har säkert blivit så gammal så han anser att det är hans revir, och tittar du på en vargflock så pinkar dom inte inne i reviret,men markerar det runt om….mina hanar har alltid varit sådana att dom inte pinkar i sitt revir,där har du säkert förklaringen tror jag ;-).

AnneN
8/6/07, 1:46 AM
#32

*putt*

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Lotta
8/6/07, 2:47 AM
#33

Putt =)

AnneN
8/7/07, 1:23 AM
#34

*putt*

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
LinaIsabell
3/14/09, 11:39 PM
#35

Ska man verkligen skälla på valpen när den pissar inne?
Jag har hört att man inte ska det eftersom den då tror att den inte får uträtta sina behov?

Eller vad är det som gäller egentligen?

Faxlin
3/15/09, 1:39 AM
#36

#35: Skälla kan man göra. Men inte bestraffa. Hmm, det där lät det med. Men jag har alltid sagt ett Fyyyyyy och låtit besviken och barsk när jag sagt det. Sedan är jag nog det gladaste som finns när det kissas ute. :-)

Kan berätta att jag haft en tik här hemma som sade ifrån med helt annan metod när hennes valpar kissade inne. Eller tuggade skor och möbler. Då var mitt fyyyy oerhört snällt kan jag säga.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

[Wera]
12/25/10, 6:37 PM
#37

Min killes mamma har köpt en nakenhund, 8 veckor. Alla hans syskon kissar ute om man tar ut dom (de har mer päls än honom och två av dom är fullpälsad) men inte den här grabben för han fryser så hemskt mkt. Vad gör man nu när det är så kallt ute på vintern för att få dom rumsrena? När vi ser att han är kissnödig brukar vi försöka ta ut han men han står bara vid våra fötter och darrar, skakar och fryser, rör sig inte något. Medan hans syskon kan springa och busa lite och så kissa… så det går bra med dom…

Hans ena broder vet jag har kissat inne 3 gånger sedan han flytta (på 3 dagar) och sen annars skött sig bra och kissat ute, men den lille nakna har inte kissat ute en enda gång… dom är ju bara 8 veckor just nu men verkar lite smått hopplöst för den nakna bara fryser trots att han har kläder på sig.

Upp till toppen
Annons: