Annons:
Etiketthälsa
Läst 10256 ggr
KerstinP
2006-11-14 21:09

Parvosmittad valp.

Den 10 november kom det elva små hundvalpar från Tjeckien. De hade åkt som fraktgods till Landvetter.

En av valparna dog på kvällen. Ytterligare en blev dålig  med diarré, kräkningar och hög feber. Ett snabbtest visade att valpen led av parvovirus.

Sjukdomen är ovanlig här på grund av att våra hundar vaccineras, förekommer den är det nästan uteslutande importerade hundar som har det med sig. Efter behandling med antibiotika, blodtransfusion , dropp m.m. verkar valpen må bättre.

Veterinären som behandlade valpen fruktar att det kan finnas fler av de valparna som bär på hundpest.Än så länge är resten av valparna pigga. Valparna av sorten Prazsky Krysavik från Tjeckien. Förmedlingen av dessa valparna handlades från Herrljunga i Västergötland.

Parvo/Hundpest

Sprids via avföring under två veckor redan innan den sjuka hunden visar symptom men längre om avföring finns kvar i pälsen. Virus sprids också genom händer och föremål som kläder, matskålar, filtar m.m. Särskild desinfektion krävs.

Symptom syns ofta inom några dagar men inte på alla smittade hundar, största risken för insjuknande finns hos valpar. Typiskt är hög feber, kräkningar och diarré.

Parvo/Hundpest är anmälningspliktigt.

Källa: Björn Hansson på GöteborgsPosten och Jordbruksverket.

Av: KerstinP

Datum för publicering

  • 2006-11-14
Annons:
brillan
2006-11-15 08:30
#1

Man blir ju förtvivlad då man läser dessa artiklar med insmugglade hundar. Men dom som smugglar in hundvalpar på detta sätt måste ha en mottagare i Sverige! Den eller De som beställt dessa liv kan inte ha något samvete eller socialmoral alls. Men som med annat som säljs billigt och i många fall ej riktigt lagligt, fanns det ingen som efterfrågar och köper valpar insmugglade för en billig penning så skulle denna hantering försvinna. Så min förhoppning är att alla som köper valp även granskar säljaren för att minimera risken för att göda dessa valpförsäljare.

Zebben
2006-11-15 15:18
#2

Varför fick de dispens för? Förstår det inte. Om man nu måste ta hit hundar från utlandet så SKA de vet.besiktas och tas prover på innan de får komma in i landet.

Kaningalen
2006-11-15 15:31
#3

#1: De där valparna är inte insmugglade utan importerade!!!

Bella, jag hoppas innerligt att lilla Doris får komma hem igen. Tänker på er, tveka inte att höra av Dig om Du behöver prata!!  KRAAAAM

smurfan-13
2006-11-15 20:55
#4

Man får ta in en valp som är mellan 8-12 veckor på en särskild dispens från jordbruksverket. Denna kostar 700:- tror jag. Tror även att man får ta in högst två valpar per år på detta vis.

Det som anses är att en valp inte kan smittas i rabies innan den är 3 månader (då man ger rabiesvaccinet) pga att de har antikroppar från modern. Angående parvo & valpsjukavaccin så finns det idag inget som helst krav på det för att ta in en hund i sverige. :(

Anki113
2006-11-16 10:15
#5

Jag är en av dom som importerat en av dessa valpar helt lagligt via jordbruksverket och jag blir förtvivlad när jag inser hur inskränkt tänkande det finns.

Alla dessa valpar har ägarna ansökt dispans för och fått den beviljad. Alla dessa valpar är vet.besiktade när dom chipmärktes och vaccinerades + en besiktning till när dom lastades på planet + besiktning när dom landade på Landvetter.

När inte ens 3 st. oberoende veterinärer av 3 ser att valparna är smittade har det ju inte brutit ut än. En vaccination är inte 100% det beror helt på vilket imunförsvar valparna har i grunden från sin mor. Sedan är det inte säkert att den första vaccineringen tar heller då kanske just den valpen inte svarar på vaccineringen. Sedan rekommenderar dom i sverige att man inte ska exponera sina små valpar för andra hundar förrän dom fått sin andra spruta vid 12 veckors ålder.

Den första valpen dog av nedkylning, den hade 32 gr. i temp.  För den andra, lilla doris bröt det ju inte ut förrän på lördag med dåligt matintag, kräkningar och diarre. Och eftersom det fanns en vaccination i passet på valpen valde veterinären att inte ta emot förrän på söndag. Till och med vet. nr. 4 trodde det berodde på att valpen var låg efter flygresan.

Sedan undrar jag verkligen om parvovirus är anmälningspliktigt. Om det är så borde ju veterinären ha anmält och jag fått en påringning från miljö och hälsoskydd ganska omgående. Men dom enda som hör av sig är reportrar från olika tidningar som tror att dom har en smaskig historia med ovaccinerade hundar och att alla är sjuka som ni kanske såg i aftonbladet till exempel.

Hoppas att ni lär er lyssna och se innan ni tar för givet att allt kanske inte är vad det ser ut för att vara.  Sitter här med 100% fakta och inga spekulationer.

Mvh Anki

KerstinP
2006-11-16 12:15
#6

I dagens GP kan man läsa att ännu en valp misstänks ha fått hundpest/parvo.

Annons:
Anki113
2006-11-16 12:44
#7

#6

Och vi som blivande ägare till valparna har haft det som krav att valparna skulle vara vaccinerade vid ankomsten.

Och ja den andra valpen som insjuknat är kullsyster till den första som insjuknade på söndagen.

Här har naturen bara fått för sig att spela ett spratt. Och det är ingen som direkt jublar.

Mvh Anki

Kaningalen
2006-11-16 13:23
#8

Man borde väl inte bli förvånad över att pressen hittar på en massa angående det där plus vanligt folk som tydligen oxå hittar på egna historier men det är grymt skrattretande ändå!!

Sandra
2006-11-18 22:10
#9

Usch, lät inte alls kul det där =( Och verkligen tråkigt för Anki som säkert längtat efter sin valp. Journalister är ett eget släkte… tyvärr. Det är allt för många gånger saker o ting vinklas så det slår åt fel håll.

Zebben
2006-11-19 12:17
#10

Ja, parvo är man skyldig att anmäla!

Honestyisdead
2006-11-20 02:01
#11

Tråkigt att valparna blev sjuka.

Anki113
2006-11-25 01:55
#12

#9 Tack sandra för omtanken.

#10 Det jag tycker är konstigt är att det är ingen som har hört av sig till mig angående parvon. Om den nu är anmälningspliktig så tycker jag att veterinären som behandlade den första valpen som insjuknade skulle ha kontaktat jordbruksverket som har alla uppgifter på vem som tog in vilka valpar det datumet. Varför hör jag inget? Tror inte att det stämmer.

#11 Det tycker jag med. Jättetråkigt när man gjort det man tror ska räcka för att det ska gå bra. Valparna var vaccinerade och besiktigade minst 2 ggr. innan dom sattes på planet från Prag.

TinaH
2006-11-25 05:01
#13

Snacka om att man inte ska skaffa sig vare sig gatuhund, eller smuggelhundar.

OK jag vet om att gatuhundar kontrolleas, MEN det kan komma sjukdommar senare som inte den svenska veterinären vet om….

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Annons:
AnneN
2007-08-07 01:15
#14

*putt*

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Lotta
2007-08-07 01:40
#15

Putt

Upp till toppen
Annons: